Веганството - да споделим опит - 8

• 40 436
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
  • София (Възраждане)
Някой ползвал ли е този мескит за подслаждане на чай, да се пробвам евентуално да заместя захарта в чая на мъжа ми, че освен захар друго не допуска  #Crazy вкусът му близък ли е до този на нерафинирана захар, например?
Виждам, че съществува и още един /допускам много повече Mr. Green/ неизвестен за мен подсладител, Lucuma, ох ле ле Crazy, неговият вкус как е?

# 661
Мескитът няма общо със захарта, макар че е сладък. Точно в чай мисля, че е неподходящо. Нищо че е напитка. Лукумата е плод.

# 662
  • София
  Най-сетне и аз се сдобих със сок от агаве, но тъй като съм лаик отворих да попрочета за него и ето на какво попаднах. Дават го с много нисък гликемичен индекс и това ме кара да се чудя/защото е мнооого сладък/ дали е възможно да се ползва за подслаждане на някой сладкиш за диабетици? И как стои въпросът с темп. му обработка? Другото за което чакам дискусия е следното:    

"Агаве нектарът, не бива да се приема безконтролно в големи порции наведнъж. Високото му съдържание на фруктоза може да предизвика болестни състояния много по-лесно, отколкото глюкозата, тъй като глюкозата метаболизира във всяка клетка от тялото, а фруктозата само в черния дроб.

Например, при животни, хранени с храни, богати на фруктоза, се наблюдава състояние на цироза, подобно на това при алкохолиците. Консумацията на подобни продукти води до развитие на патологични условия, близки до тези на диабет, както и увеличаване на пикочната и млечната киселина.

Понякога дори е възможно да се наблюдава метаболитна ацидоза. За съжаление, отрицателните страни не свършват дотук. Защото повишената консумация на фруктоза води до загуба на желязо, магнезий, калций и цинк, което не се наблюдава при консумиране на обикновена захар. Освен това, фруктозата може да доведе до процеси на стареене на клетката. Без паника! Консумацията на 15 до 50 гр. сироп за ден, се смята за безопасна, при хора със здрав черен дроб, водещи активен живот."

Източник: Агаве http://www.bb-team.org/articles/3875_agave#ixzz1m16ZUPbz
 п.п Спомням си един дебат за фруктозата, но не в подробности.
   Сега пускам доайените да се изкажат.

# 663
Има и други източници с подобни писания за агавето. последно някой беше пускал линк към тубата, където някакъв учен обясняваше как точно метаболитните продукти при преработката на фруктозата са аналогични при тези на алкохола. Исках да го открия, но не можах. Аз лично спрях ад купувам агаве и минах на кафява захар или фурми. Моето мнение щом си го купила, го изпозлвайте умерено и за повече ще си решиш Simple Smile

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 00:02 от Soleil*

# 664
Агаве купихме един единствен път и повече не повторихме. И кленов сироп не купувам. Разчитам на плодове, сушени такива, мед и само за определени случаи нерафинирана захар.

# 665
  • София
За кафемелачката - вярно че работи 10 години, но като я пусна и веднахга се размирисва на прегрял ел уред. иначе държи яко мелене, тройно над указаното. Бош, 180 вата е

ЗА прахосмукачката с воден филтър ще напиша на всеослушание, щото мисля, че е много важно да не се използва обикновена прахосмукачка. Или никаква, или с воден филтър, т`ва е Simple Smile

Ето стар мой пост от Зелената тема Simple Smile Излезе като търсих с гугъл за модела Simple Smile :

fotinaklaros , как уцели да ме питаш.... Преди дни си купих най-после прахосмукачка с воден филтър. Тръгнахме за полска, взехме корейска.
Много съм доволна, въпреки че преди дни е струвала 200 лв (в промоция), а сега 300, пак ми се струва много готина.
Моделът е Samsung Aquatic.
Понеже бях разровила за отзиви в интернет предварително и никъде не видях точно такъв коментар, затова ще го напиша тук.

За мен е важно, че е с воден филтър, а това обезличава недостатъците- тежка, без регулация на оборотите, задължително измиване след всяко почистване.
   Че е тежка не е от особено значение, защото е супер маневрена.
   ЧЕ е без регулация на оборотите- да, в магазина имаше значение, но в къщи не.
   Обаче че е с измиване на контейнера и още малко неща, ето това е екологичното. Изпитах огромен кеф, когато едрите отпадъци извадих от водата, а останалото изхвърлих в канала.... Казах си - край на торбичките!

А толкова лесно се мие, направо е удоволствие! Аз не бих оставила да се вмирише... Ще слагам следващия път капки етерични масла, за проба.

Допълвам - има дефект в дизайна на държателя на "хобота"" - не държи.
В  посудите вътре няма проблем, много съм доволна. Обаче ако не се измие 12 часа и настава ад !

# 666
Турся си ник, какво е предимството на водния филтър? Че не праши предполагам и е подходящ за алергии?  Нашата е с контейнер, който се измива, но не се води воден и не трябва да го мия всеки път. Иначе вкъщи сигурно щеше да е нон-стоп неизметено Joy То повечето вече май не са с торби.
Аз мисля да си купя румба робот от някой сайт. И те са без торби и метат сами.

# 667
Момичета, благодаря ви за топлото посрещане и за обяснението на думата "лимец". И "мескит" не знаех какво е, ама вече знам. Много ми е полезна тази тема. Hug Hug Hug

# 668
  • София
Солей, забива ми компютъра, има едни потресаващи данни че обикновената прахосмукачка е като цедка всъщност - пропуска фините частици и те остават с часове в помещението. (аз правех течение).

В неделя може би ще ходим в Дриймхаус, моля ако някой също смята да отиде да ми пише и да се намерим Simple Smile

# 669
Soleil* , благодаря.
Лурдес, странно..кога ли съм споменала за прахосмукачки Rolling Eyes
аз такъв уред не ползвам повече от 5 години вече. И не възнамерявам.
мескит не съм използвала. Чувам за 1 път за такова нещо.
cmilena ,
и аз съм срещала подобни подробности за агавето, също и за кленовия сироп и затова не съм купувала. Купувам мед, сушени плодове, нерафинирана тръстикова захар,  меласа, стевия......
Нaпоследък взимам и това /кафяв кандис?/ за чая....

# 670

В неделя може би ще ходим в Дриймхаус, моля ако някой също смята да отиде да ми пише и да се намерим Simple Smile
много искам да дойдем с детето....

# 671
  • София (Възраждане)
Относно водните филтри - и при тях има някакво последващо разпрашаане, уви във водата не попадат всички прахови частици. Та нали всички такива прахосмукачки имат и ХЕПА филтър, за какво им би бил той, ако нямаше какво да улавя.
Take a smile, а какво ползваш вместо прахосмукачка?

# 672
Усмивке, вие сигурно нямате килими. Само с мопа ли минаваш?

Търся си ник, предполагам какви гадости изпускат обикновените прахомсукачки. Ама като виждам какво чудо дишаме в София и не знам дали не сме с тези гадости постоянно.
Знам наистина, че за хора с алергии много ги хвалят.

Аз докато не дойдох да живея в София, си мислех, че хората преувеличават, като казват, че тук било мръсно. Е, разбрах, че е напълно вярно. Всеки ден обирам солидно количество прах, а сме на тихо място и не на нисък етаж, далеко от булеварди. Като завали един дъжд и прозорците стават на кални капки. Имаме една черна маса на балкона, тя побелява след дъжд. Аз такова нещо в досегашния си живот не бях виждала.

В БГ от коя кафява захар купувате? Тази на Мусковадо хубава ли е?

# 673
Лурдес, странно..кога ли съм споменала за прахосмукачки Rolling Eyes
аз такъв уред не ползвам повече от 5 години вече. И не възнамерявам.

Проверих, че друг потребител е писал по този въпрос, извинявам се за причиненото неудобство!!!

Търся си ник, и аз мисля да минем на водно почистване. Peace

Благодаря за отговорите за мескито, ще го заменя с рожкови, пък да видим какво ще стане с този десерт...

# 674

Аз докато ви изчета....

Първо, стискам палци на ЩастливатаHug Сигурно всичко е минало, каквото и да е то, но
и желая бързо и пълноценно възстановяване и скоро да ни зарадва с добри новини.

Danilu, добре дошла!  Hug

Относно опллакванията на "търся си ник":

Аз обичам малки, компактни уреди, които наистина ползвам на max. Mашина или уреди които не ползвам, разкарвам, подарявам, не искам да са при мен, колкото и да са скъпа и с каквито и емоции да са свързани.

Много съм благодарна на пасатора ми, нищо и никакъв Braun(излезе ми подарък в един магазин на Quelle), 7-8 годишен е, максимално експлоатиран ежедневно, но работи безотказно, на кафемелачката (някаква автстрийска, евтина), която ползвам само за семена, ядки, подправки, сол), също върши чудесна работа и на сокоизстисквачката (супер удобна, с фина цедка, за цели плодове).

Досега съм се оправяла с тези уреди. Доста съм си мислила за блендер, но още не знам дали имам истинска нужда от това. Сигурно защото не ми се правят ядкови млека. А пък за друго защо ми е? newsm78
Бих се отървала и от прахосмукачката, но няма как да стане в този момент. take a smile , зарадвах ти се, че си успяла.  Hug

И да благодаря на Cantarini (Боже, тя ли го каза и в тази тема ли беше??? Rolling Eyes Blush) за указанията за кваса. Аз реших пак да се пробвам и да го чакам няколко часа да втасва. Просто зарязах тестото пред парното и легнах да спя.  Joy Станаха чудесни хлябове. Значи това бил ключът за палатката! Сега пак ми се прави хляб.  hahaha

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 16:12 от Госпожа Емилия

Общи условия

Активация на акаунт