Захранване, водено от бебето / Вaby-led weaning

• 21 269
  • 203
  •   1
Отговори
# 30
Така или иначе в началото на захранването основна храна си остава пак млякото, а бебетата по-скоро се запознават с новите вкусове и храни.
Във вашия случай млякото можеш да го даваш след хранене, т.е. след предлагането на твърда храна, така постепенно можеш да заместиш хранене.

# 31
На мене не ми е ясно приучването да пият от чаша Rolling Eyes Например има едни на Авент,дето се водят там за преход към чаша,мислех от тях да взимам,ама до колкото разбирам не са подходящи newsm78 Само една пластмасова чашка е достатъчна?А докато сме навън?Има едни със сламка те ли са подходящи или...?И от кога може да има даваме лъжица да свикват?Или то детето само ще си покаже..извинявам се ако задавам тъпи въпроси:)

# 32
Няма накакво специално изискване за Бейби-лед чаша.  Simple Smile Ако дадеш веднага на детенцето малка чашка с малко вода и му покажеш, че с нея се пие, ще се научи по-лесно да пие само. За навън може да ползваш нещо, което ти е по-удобно. Моите дъщери, например, пиеха спокойно от шише с по-голямо гърло.
Лъжичка може да даваш, за да играе с нея и да пробва, всеки път, когато предлагаш нещо за ядене с лъжица. Децата се справят най-лесно в началото с по-гъсти неща - кисело мляко, овесени ядки... Не очаквай все пак детенцето да ползва приборите успешно от самото начало. За супата ще трябва да се заредиш с търпение  Wink

# 33
Страхотна тема!
Дъщеря ми е на 9м. захранена е с почти всичко. Храни се с апетит, не проявява капризи относно храната. Ако храната не е добре пасирана, обаче -напр. кус-кус, попара, по-едри зеленчукови пюрета, отказва да яде - стиска устата или си я пълни и изплюва всичко.
Този метод на хранене подходящ ли е за нея, при положение, че отказва едросмлените храни.
Със задавянето как стоят нещата?

ПП Няма зъби още. Peace

# 34
fata ®, благодаря за темата! И на нас ни предстои захранване и сега се чудя какво да дам, спряла съм се на картоф, морков и тиква. Ще ги поставя пред нея и тя да си избере. Но скоро бях чела, че морковът го дават алерген. Какви други зеленчуци могат да се предложат за начало и колко време трябва да продължи с един зеленчук. Не ми се иска да бързам, а да си върви всичко естествено. Даже вчера ядох банан... и тя като видя, протегна ръчички и аз и дадох да си отхапе.  Rolling EyesПървото парче беше големичко и го върна, второто изглежда го е глътнала и третото го върна, но и хареса. Затова май вече съм я захранила.  Blush

# 35
MiMet0p аз например съм решила да почна с броколи-много са полезни и имат така да се каже "естествена дръжка" и би било по-удобно за хващане

# 36
Страхотна тема!
Дъщеря ми е на 9м. захранена е с почти всичко. Храни се с апетит, не проявява капризи относно храната. Ако храната не е добре пасирана, обаче -напр. кус-кус, попара, по-едри зеленчукови пюрета, отказва да яде - стиска устата или си я пълни и изплюва всичко.
Този метод на хранене подходящ ли е за нея, при положение, че отказва едросмлените храни.
Със задавянето как стоят нещата?

ПП Няма зъби още. Peace

Nescafe
, на този етап спокойно можеш да предлагаш и храни за самостоятелно хранене или хранене с пръсти, децата вече могат да хващат дори и по-малки парчевца и да ги поднасят към устата си. Просто остави бебето да се храни само и да контролира само целия процес. Нека то само взима нещата и ги поднася към устата си, само отхапва и се опитва да дъвче. В началото ще е нужно време, за да усвои и това ново умение, може просто да я взимаш да сяда с вас на масата докато се храните и да предлагаш нещо подходящо и на нея.  Simple Smile
Плодовете и зеленчуците (или храните), които даваш трябва да са достатъчно меки, за да може детенцето да ги смачква с венците. И непременно да седи добре изправено, докато се храни.  Peace

fata ®, благодаря за темата! И на нас ни предстои захранване и сега се чудя какво да дам, спряла съм се на картоф, морков и тиква. Ще ги поставя пред нея и тя да си избере. Но скоро бях чела, че морковът го дават алерген. Какви други зеленчуци могат да се предложат за начало и колко време трябва да продължи с един зеленчук. Не ми се иска да бързам, а да си върви всичко естествено. Даже вчера ядох банан... и тя като видя, протегна ръчички и аз и дадох да си отхапе.  Rolling EyesПървото парче беше големичко и го върна, второто изглежда го е глътнала и третото го върна, но и хареса. Затова май вече съм я захранила.  Blush

Според схемата за захранване, морковът е подходящ още от самото начало на захранването и дори е сред предпочитаните храни за много родители, защото също е удобен за хващане.  Simple Smile Ако нямате фамилна обремененост с алергии не би трябвало да има проблем, а и количествата в началото са наистина символични. Добре е новите храни да се предлагат по-рано през деня (сутрин или на обед), за да се следи за евентуална реакция. При деца без фамилна обремененост с алергии, когато нещо е предложено успешно и без проблем, не е нужно да се изчаква с дни за въвеждането на нещо ново.
Броколи, тиквичка, карфиол, пащърнак също са удачен избор за началото. Само имай в предвид, че картоф, банан, морков, ориз са запичащи, не въвеждай само тях накуп в първите дни  Wink

# 37
  • София
Вчера чух мнение, от една майка, че при това захранване ставало много бавно (самото захранване), понеже бебето само си играело с храната и нищо не ядяло... Може би нейното бебе е било така... иам ли действително такова нещо?.. то всъшност нали и без това до една годинка само се запознаваме с новата хана пък основно сме на мляко....

# 38
pow , извинявай, че отговарям чак сега, нещо съм загубила от поглед темичката. Темповете на захранването определено зависят от бебето, а не от вида захранване. Може би е малко по-бавно в началото, защото бебето освен да се запознава с нови храни се учи и да яде само, а не му се бута пюре с лъжичката в устата докато изяде определено количество. А и при пюретата се започва постепенно с няколко лъжички, нали всъщност захранването е запознаване с новите вкусове и храни. 
От това, което съм наблюдавала и чела досега, някои бебета започват да похапват добре от самото начало, други имат бавни темпове и са малко по-капризни. Но така може да бъде и с пюретата. Ако трябва да дам за пример моите дъщери в началото определено имаше разлика и едната се справяше много добре и похапваше оке от самото начало, а на другата отне известно време да разбере за какво става въпрос.  Simple Smile
Предимство на захранване, водено от бебето е, че детето се научава да се храни само и да дъвче още от самото начало, нещо което при бебета, свикнали с пюрета може да отнеме доста време.  Peace Освен това дечицата следват и своя собствен ритъм и вкусове и се хранят наравно с другите членове на семейството.

# 39
Ето най-сетне е и официално потвърдено: Захранване, водено от бебето има определени предимства за децата - те се хранят по-здравословно и в по-късна възраст, докато бебетата, хранени с пюрета, често са с наднормено тегло. Предимството идва именно от факта, че децата имат избор и се хранят сами още от самото начало.
Изследването е публикувано в "Бритиш Медикъл Джърнъл", а статията е на Би Би Си. (по-достоверни източници, здраве му кажи  Simple Smile)

http://www.bbc.co.uk/news/health-16905371

Ще пусна възможно най-скоро и на български в блога, че нещо са ни подхванали болести  Tired

# 40
Fata статията е супер:)Аз искам да те попитам има ли проблем да почнем със захранването на направени пълни 5м и няколко дни?Ако трябва ще и подавам храната..решила съм така,защото вече започна сериозни количества АМ да изяжда,а не може да си дочака да станат 3 часа и почва един рев и е гладна.Не мисля да замествам хранане скоро,но поне и др. храна да поема.Не знам дали е подходящо тогава да почна..онзи ден ядох варени картофи(домашни,даже не торени) и аз ям без сол и както си ядях и тя така ме гледаше,че реших да и подам едно парченце да видя какво ще направи-отхапа половината с венците(още нямаме зъби) и аз тръгнах да го вадя ама докато се усетя тя го претри с венците и само малка част излезе навън..страх ме е да я почвам по принцип,но проявява интерес...какво да правя?

# 41
Имам един въпрос - може ли на 6-месечно бебе да се дават цели зеленчуци, които бебето само да отхапва, както е показано в клипа или трябва да е по-голямо?

# 42
PoCu , бебенцето ти е още съвсем малко. По принцип се изчаква до 6-я месец, защото се смята, че тогава храносмилателната система е готова за други храни, освен мляко. Освен това при захранване, водено от бебето, детенцето трябва да може да седи изправено само и само да взима храната и да я поднася към устата си, към средата на първата годинка се развиват по-добре и  уменията за дъвчене и преглъщане.
Има майки, които започват захранването малко по-рано при наличието на всичките тези признаци, но обикновено децата просто се запознават с храните и поемат минимални количества от тях. Ако детенцето ти огладнява по-рано, едва ли поемането на малко парченце картоф или друг зеленчук ще подобри положението. В млякото има много повече калории от тези в зеленчуците и плодовете. И освен това храносмилателната система все още не може да преработва добре новите храни. 
Много деца поднасят всичко към устата си и преди 6-я месец, но това умение не е свързяно пряко с готовността за самостоятелно хранене. Неслучайно в преведените статии за Захранване, водено от бебето, навсякъде се посочва 6-месечната възраст като начало за захранването.  Peace

A_H_I_L_E_A , да на 6-месечно бебе могат да се дават зеленчуци както на бебето в клипчето, точно това е идеята на този вид захранване. Разбира се, те трябва са са достатъчно меки, за да може бебето да ги смачва с венците си и да са съобразени със схемата  за захранване.  Simple Smile

# 43
Ето и обещаното изследване, вече и на български:  Simple Smile

http://zabliznacite.wordpress.com/2012/02/10/zahranvane-vodeno-o … -po-zdravoslovno/

# 44
Запис! Започвам от сега да се запознавам.

Общи условия

Активация на акаунт