Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 505 012
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 2 010
  • софия
Освен това, бидейки абсолютен финансов и банков лаик, дори и нещо да се случи, не може да стане по-лошо за клиентите на тези банки. Или условията ще останат същите, или ще стане по-добре, ако правим аналогия със ситуацията, която се получи при махането на нулите в Бг преди години. Ако ми е правилен паралела. Тогава хора, които бяха теглили кредити успяха да ги изплатят много лесно и бързо. Дано се включи някой разбиращ и обясни по-аргументирано.

# 2 011
http://bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIRegistrers/index.htm
Toва е списък с банките в БГ, както е видно повечето са с БГ регистрация и тях не би трябвало да ги засегне затварянето на майките в Гърция.

Като чуждестранен клон е Алфа Банк, в случай, че обявят банкова ваканция е вероятно да затворят и клона в БГ.

Звънче, за да се повтори с лекота изплащането на кредитите трябва да падне борда при нас и кредитът ти да е в лева, за всички с кредити в други валути ще дойдат кошмарни времена

# 2 012
  • София
Лошо ще е за влоговете, недай Боже!  Thinking  fingerscrossed

# 2 013
За влоговете си е страшно, ама тук все кредити нищим..
Вложителите имат презни законови разяснения покрай КТБ  Sick

# 2 014
  • София
Както се казва, дано всичко е наред.  Peace

# 2 015
  • софия
http://bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIRegistrers/index.htm
Toва е списък с банките в БГ, както е видно повечето са с БГ регистрация и тях не би трябвало да ги засегне затварянето на майките в Гърция.

Като чуждестранен клон е Алфа Банк, в случай, че обявят банкова ваканция е вероятно да затворят и клона в БГ.

Звънче, за да се повтори с лекота изплащането на кредитите трябва да падне борда при нас и кредитът ти да е в лева, за всички с кредити в други валути ще дойдат кошмарни времена
Разчитах да се включиш  Hug Благодаря за разяснението!
Нашият е в лева. Нали ви следях изкъсо и това ми беше най-ясното нещо, което съветвахте Embarassed Не, че искам бордът да падне.

# 2 016
  • София
И за влоговете няма страшно! Не всявайте паника.
Това са български банки с чуждестранно участие. Ако се управлявани добре, кризата в Гърция няма как да ги засегне.
Евентуално могат да им понижат кредитния рейтинг, което ще оскъпи привлечения ресурс, който купуват. В случай, че имат нужда де, защото в момента банките са се задръстили с пари.

# 2 017
Няма всяване на паника, падането на борда би обезценило всички влогове , съгласно законите в БГ - валутен влог се изплаща САМО в лева по курса към датата на несъстоятелност

А банките е крайно време да разберат, че и те, и вложителите живеят само ако има кредитополучатели и кредитополучателят трябва да се котка постоянно, а не да се дере на живо.. Много от хората се опариха с кредити и изобщо не желаят да теглят повече, отделно в БГ климата за бизнес е от зле - по-зле

# 2 018
  • София
Сега остава да ми обясниш каква е връзката между коментираната по-горе криза в Гърция и падане на валутен борд в България.
По втората ти теза - не банките са основна причина за слабото кредитиране.  При гражданите основни причини са - несигурност на пазара на труда, ниската покупателна способност, сивата икономика и прочие. При фирмите нещата са още по зле - как да прогнозираш възвращаемост на инвестицията, която възнамеряваш да направиш, когато не знаеш каква ще е бизнес средата /закони, данъци, такси, разрешителни, трудово законодателство/ през следващите шест месеца, та какво остава за срок от 10 години?

Последна редакция: пт, 19 юни 2015, 21:02 от Ironic

# 2 019
Фиксирана лихва при очертаваща се трайна тенденция на намаление на  лихвите по кредити не е добро решение. Също така трябва да имате предвид, че в този случай се дължи такса за предсрочно погасяване.
Предсрочното не виждам да има връзка с фиксирането в Алианц и Сосиете примерно..

Интересно, за това не се бях замислял. Те SOFIBOR и EURIBOR са на дъното почти ама предполагам имате предвид намаляване на надбавката, че и тотала има накъде да спада още. Иначе като стигнеш дъното не е зле да вземеш фиксирана ама кой да каже къде е пък и тва дъно  Shocked

Много се чудя по този въпрос защото препоръката за лихвата е :
Цитат
«Референтен лихвен процент“ е лихвеният процент използван като основа за изчисляване на приложимия лихвен процент, който произтича от общодостъпен източник, който може да бъде проверен от двете страни по договор за кредит и върху който нито една от страните не може да влияе.»

а на мен Райфайзенбанк ми дават най-добра оферта, но не е с фиксирана надбавка.

Също гледам, че на Сосиете използват термина номинален лихвен процент, който е с фиксирана надбавка, но
Цитат
Номиналният лихвен процент се променя само при
промяна на размера на 3-месечния EURIBOR с повече
от един пункт спрямо размера му в деня на сключване
на договора за кредит, както и при последваща
промяна, водеща до ново изменение под или над 1 /
един/ пункта.

т.е. не е баш фиксиран май и не става ясно при разлика от 1 пункт как се изменя..

# 2 020
Райфайзен работят на Софибор/юрибор + фиксирана за целия срок на договора надбавка.
Лично аз не очаквам сериозно намаление на индексите, то няма и на къде,  за сметка на това раздвижи ли се политически или икономически Европата лихвените индекси ще скочат.
Относно вината на банките-когато 2008 кризата настъпваше по цял свят банкитр намаляха лихвите и даваха облекчения по изплащането,  само тук решиха да дерат на живо като качват лихвите,  сменят методиките за изчисление на лихвата и куп други установени от съда закононарушения... Та Ироник ти ще влезеш ли пак в магазин, в който те лъжат или на щанда ти завиват развалена стока.

Последна редакция: сб, 20 юни 2015, 18:17 от KOTE

# 2 021
  • София
При променлива лихва има база (Софибор/юрибор) и договорена фиксирана надбавка. Някои банки предлагат фиксирана лихва (сега погледнах такава оферта на Експресбанк за 10 години и променлива за останалия период, доста висока между другото). По закон се дължи такса за предсрочно погасяване за периода на фиксирана лихва.
Базата наистина е исторически много ниска, но при добра икономическа ситуация надбавките ще падат в бъдеще, което ме кара да съм скептична към оферти с фиксирана лихва. И в момента има тенденция към намаляване на лихвения процент и на такситите по ипотечни кредити.

# 2 022
Да,  но ако сключиш договор днес с надбавка от 4%,  таи надбавка не се променя за твоя договор ако банката започне да предлага 3% фиксирана надбавка.. По мои наблюдения надбавките не падат,  общия спад на лихвите е от индексите

# 2 023
  • София
Аз не говоря за вече сключени договори, а оферти за нови кредити. Peace
Например, ако в началото на годината договори са се сключвали на база + надбавка = 6.5%, сега се склюват на същата база + надбавка = 5.5%.
А за описания от теб случай можеш да предоговориш на актуалните нива, ако си заслужава или да се рефинансираш, което при фиксирана лихва е по-солено.

# 2 024
Райфайзен работят на Софибор/юрибор + фиксирана за целия срок на договора надбавка.
Лично аз не очаквам сериозно намаление на индексите, то няма и на къде,  за сметка на това раздвижи ли се политически или икономически Европата лихвените индекси ще скочат.
Относно вината на банките-когато 2008 кризата настъпваше по цял свят банкитр намаляха лихвите и даваха облекчения по изплащането,  само тук решиха да дерат на живо като качват лихвите,  сменят методиките за изчисление на лихвата и куп други установени от съда закононарушения... Та Ироник ти ще влезеш ли пак в магазин, в който те лъжат или на щанда ти завиват развалена стока.

Интересно .. ще питам в Райфайзен дали надбавката е фиксирана - никъде не виждам изрично написно.

А някаде пишеше, че даже и за фиксирани лихви в договорите пишело нещо като
Цитат
Банката си запазва правото да актуализират прилаганите лихвени проценти по кредитите при настъпване на съществени изменения на пазарните условия.
Някой има ли такъв?

...По закон се дължи такса за предсрочно погасяване за периода на фиксирана лихва.
Имам оферта от Експресбанк за фиксирана лихва за 10г и няма такса за предсрочно след първите 12м.

Ironic и KOTE от вашите коментари стигам до извода, че има смисъл от фиксирана лихва в момента ако се сключва - ще се фиксира надбавката към моментната, а базата няма накъде много да расте. Пък ако се появат оферти с по-добри параметри измъкването е с рефинансиране - не знаех, че е по-трудно ако си с фиксирана? Защо?

Общи условия

Активация на акаунт