Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 806
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 450
Само тези документи ли изискват за ипотечен кредит?  Thinking
От този, който тегли кредит да. Иначе искат всички документи на имота + оценка на имота, която се поема от купувача и струва около 120лв.
Дават се и 60лв. за разглеждане на документите.
Забравих, че искат и предварителен договор, но него така или иначе май винаги го има....

# 3 451
ЦКБ поемат по-голямата част от нотар.такси  newsm78 сефте чувам...
Дано сте доволни!
На какъв процент лихва сте?

Да, мениджърката на клона ми предложи банката да поеме по-голямата част от нотариалните такси ако рефинансирам с тях. По-късно ми каза, че предлагат на клиенти с чисто ЦКР.
За сега съм доволен бяха много коректни, съдействаха за всичко и си спазиха обещанията, ще ги видя след време как са.
Първата година на фиксиран 3.3%, след това на плаващ 3.4%.

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 10:58 от Brother

# 3 452
  • Пловдив
ЦКБ поемат по-голямата част от нотар.такси  newsm78 сефте чувам...
Дано сте доволни!
На какъв процент лихва сте?

Да, мениджърката на клона ми предложи банката да поеме по-голямата част от нотариалните такси ако рефинансирам с тях. По-късно ми каза, че предлагат на клиенти с чисто ЦКР.
За сега съм доволен бяха много коректни и съдействаха за всичко и си спазиха обещанията, ще ги видя след време как са.
Peace мн.добре звучи...
лошото е,че нищо не знам за тая Банка  Thinking

# 3 453
Банката на ТИМ Laughing

# 3 454
Офф като го чуя това ми се повръща...
Ходихме при един нотариус и тази жена ни се нахвърли как така сме щели от там да теглим кредит, при тези тимаджии, защо сме си били давали дупетата (цензурираната версия) и общо взето ме беше страх, че ще ни хване да ни бие, а тя беше доста мъжко момиче.  #2gunfire

# 3 455
  • Перник
Офф като го чуя това ми се повръща...
Ходихме при един нотариус и тази жена ни се нахвърли как така сме щели от там да теглим кредит, при тези тимаджии, защо сме си били давали дупетата (цензурираната версия) и общо взето ме беше страх, че ще ни хване да ни бие, а тя беше доста мъжко момиче.  #2gunfire

Е, чак пък толкова...
Всеки си преценява. Банки - бол, всеки избира тази, която му изглежда най-добре, поне в момента. И аз обмислям рефинансиране от ЦКБ. Изчаквам до 15-то число този месец и ако не ми намалят лихвата, отивам и аз при ТИМ (за потребителки кредит). Гледах оферта с фиксирани условия за първата година. После, ако спрат да ме кефят ще рефинансирам пак.  Crazy

# 3 456
Не знам как е с рефинансирането, ама като знам как няма откачане от застраховка на скъпа нова кола в Армеец....

Peace мн.добре звучи...

Бай Брадър как точно си представяш плаващ на 3.4???   Нали разбираш, че 3.4 е днес, утре може да е 8,4, ако имаш една плаваща компонента, към която добявяш надбавка....
Така написано е точно като в рекламите.
Няма плаваща лихва с величина въобще изобщо. При нея тя е толкова към даден момент и гаранцията  че в следващия ще е същата е точно Франция.
Важни са тези неща...

# 3 457
Реално в момента мисля, че няма ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период, така че няма избор.
Един приятел каза, че се е уредил с 3% фиксирана лихва, но нещо не ми се вярва.....

# 3 458
Може, но за (първите) 10 години и то ипотечен.
Ако можеш го върна за 10 си ОК. Ако не, ще ти излезе през носа фиксирания процент, банките знаят как да го направят.
По- дълъг, обаче,  в БГ не котират. Засега.

# 3 459
Годишната зaстраховка на имота е задължителна във всички банки до края на ИК, но някои от тях предлагат този разход да мине за тяхна сметка - Алианц, ЦКБ.
Плаващата лихва е по-рискова от фиксираната, тренда може да е надолу, но може да и нагоре никой не може да каже, с колко ще се вдигне или падне лихвения процент за дълъг период. По принцип банките, които предлагат по-дълга фиксация на процента се опитват да прогнозират пазара и да калкулират техният риск. Ако ни сполети нова криза  лихвените проценти могат да скочат на нива 7-8-10%. За сега се очаква в краткосрочен план плавно покачване с около 0.2-0.3% на година, ако няма някакви сътресения. От 2013-2014 г. тренда е надолу и клиентите, който са фиксирали плащат по-високи вноски. Главните причините, които се изтъкват са ниските нива на лихвените проценти по депозитите и конкуренцията между банките. И все пак дори те се изненадаха, че лихвеният процент по кредитите падна толкова.  Въпреки ниските нива на %, депозитите у нас се увеличават трайно, банките са "пълни с пари" при това плащат рекордно ниско за този ресурс, но за да им носи печалба ресурса трябва да влезе в употреба. Особено агресивни са по-малките банки, които предлагат доста атрактивни условия в стремежа си да увеличат клиентската си база. Уникредит, ДСК, ОББ са по-мудни в това отношение, но и те са склони да предлагат добри условия.

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 20:34 от Brother

# 3 460
Oo, кои са тия за по 10 години на 3 процента?
Аз за по-малко от 10 даже сигурно ще сколасам на такава тарифа   newsm78

# 3 461
Днес минах през Уникредит, малко ми е притеснено, защото не подавам документи предварително, а първо ще харесвам апартамента, след това оформяме документи и ме одобряват (според тях не трябвало да е проблем одобрението).

Имат един Ипотечен сертификат, но кредитната инспекторка ми каза, че с него биха ми финансирали до 85%. Той е за предварително одобрение, което важи 6 месеца. Гоня цел да финансират максимума от сделката, което може да е и 90-95%, според това оценителя какво ще реши.

Fairy, че ЦКБ са тимаджии ясно, ама толкова хора са им клиенти, едва ли с бой ги привличат и задържат  Laughing

# 3 462
Днес минах през Уникредит, малко ми е притеснено, защото не подавам документи предварително, а първо ще харесвам апартамента, след това оформяме документи и ме одобряват (според тях не трябвало да е проблем одобрението).

Имат един Ипотечен сертификат, но кредитната инспекторка ми каза, че с него биха ми финансирали до 85%. Той е за предварително одобрение, което важи 6 месеца. Гоня цел да финансират максимума от сделката, което може да е и 90-95%, според това оценителя какво ще реши.

Fairy, че ЦКБ са тимаджии ясно, ама толкова хора са им клиенти, едва ли с бой ги привличат и задържат  Laughing

Аз знам, че е така, но нотариус да ни казва, че сме д*педавци, за мен е недопустимо...
Успех с начинанието, ние сега чакаме оценка и сме доста притеснени. Личните ни финанси да близо 30% от цената, на която купуваме апартамента, но от банката ни казаха, че цената им се вижда висока. Единственото, което ни казаха за оценката е фирмата, която ще я прави. Звъннах им и те ми казаха, че на мен нищо няма да ми кажат, а на самият "оглед" отива някой и само снима апартамента. Аз не съм сигурна, че вариантът да дадеш 200лв. и да кажеш каква оценка ти трябва отпада.

# 3 463
Oo, кои са тия за по 10 години на 3 процента?
Аз за по-малко от 10 даже сигурно ще сколасам на такава тарифа   newsm78

Няма за 10 години, а за първите 10 години, но бихте могли теоретично да погасите или рефинансирате след това. Банката е ясна, тя е една с този продукт, вижте сами, не му е мястото да правим реклами, грамотни хора сме...Поне някои
Лихвата не е обявена, тя се договаря, но има такива кредити, на този процент. Въпрос на доказване на възможности е.
Все още кредитоискателят диктува пазара, не го забравяйте.

# 3 464
Аз вече съм на финалната права по рефинасирането на кредита ми от ДСК с ЦКБ. Остана само юристконсулта на ДСК да се свърже с нотариуса, който съм посочил за заличаване на ипотеката и да се мине процедурата.
Разходите по кредита, който е на стойност 66 000 лв. са следните:
1. Вадене на документи в 7 дневен срок, някои стават и веднага - задължения по ДОПК - безплатно, за семейно положение - 3 лв., данъчна оценка - 10 лв., схема от кадастъра -35 лв., тежести - 10лв. Общо 58 лв.
2. Такса за оценка на имота - 120 лв.
3. Банкова референция - 90 лв.
4. Нотариус - 174.28 лв за частична такса по договорна ипотека, преписи, сверки, тежести и вписване на ипотека. Останалите такси - 680 лв  бяха поети от ЦКБ.
5. Такса за правни услуги в ЦКБ - 60 лв.
6. Искане за окончателно погасяване на ИК - безплатно, искане за заличаване на ипотека 20 лв. Като ДСК искаха да ми вземат още 90 лв за банкова референция, с която да покажа на рефинасиращата банка, че нямам задължения по кредита, но аз отказах, защото се разбрахме с агентката ми в ЦКБ, че няма нужда от такъв документ, достатъчни са копията от исканията и бележките.

7. Заличаване на ипотеката от ДСК на стойност 69 800 лв. при нотариус - 160 лв.

Общи условия

Активация на акаунт