Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 427
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 735
По темата за предсрочно погасяване: Aз преди години, когато имахме ипотечен кредит бях разписала 3 варианта и се оказа, че като се тегли чертата, няма кой знае каква голяма разлика в дадените пари ако се намалява срока или се намалява вноска,а но се събира разликата между първоначалната вноска и новата вноска и после се погасява с нея предсрочно. При втори вариант обаче е много по-сигурно, че ако в даден момент в бъдеще, доходите намалеят, ще е много по-лесно с по-ниската вноска и може просто да не се погасява предсрочно временно.
Ще се опитам да разпиша набързо един пример, с уговорката, че не съм наясно с допълнителните разходи около кредит в момента като застраховки и други такси. Ползвала съм само лихва 3,45%, каквато е в момента на ПБ и калкулатора на "Моите пари".
Тегли се кредит от 100000 лв за 20г. (240 месеца) с месечна вноска 577,39лв. Освен вноските по кредита, семействот може да пести по още 500лв всеки месец.
Вариант 1: Намалява се срока на кредита и кредита ще се изплати за 10г и 2 месеца:

Вариант 2: Намалява се вноската и разликата от първоначалната вноска и новата вноска се добавя към сумата, която семейството може да отделя за предсрочно погасяване:

При вариант 2, кредитът отново се изплаща за 10г и 2м., вместо за 20г, а крайната сума платена на банката е с 512,33лв повече, но пък има много по-голямо спокойствие, че вноската, която се дължи на банката не е голяма и няма да тежи  на семейния бюджет.

Така че според мен и двата варианта са приемливи и човек просто трябва да реши дали му се рискува с висока вноска, но да плати малко по-малко лихви, или да си осигури спокойствие за сметка на малко повече дадени пари за лихви.

# 3 736
Не знам забелязаха ли, че кредитът може да е 180 месеца максимално.

Не знам дали са го забелязали,но и аз не го написах(моя грешка)-15 години максимален срок,за кредити над 100 000 лв
Извинявам се, но пиша през таблет. Имах предвид "забелязахте".
Изглежда изгодно, но е като кредит Експресо - ниска лихва, но за голяма сума и кратък период. Много по-изгодна е офертата на Алианц - 3,3 %, но поемат застраховките и крайната сума на вноската излиза по-добра.
. Ще погледна офертата на 'Алианц"-Благодаря Simple Smile Ние такива оферти търсим-по голяма сума и и по кратък период Simple Smile

# 3 737
Syringa, сметките ви са грешни,  
не отчитате, че ако всеки месец/година правите предсрочно погасяване ще се намалява главницата, а от там и лихвата
Усъмни ме това, че аз съм в края на кредита  и ако погася една година предсрочно ще спечеля около 150лв от лихви, които няма да платя.

Сметките, които аз направих сочат доста различни изводи
1. Спестява по 500 лв всеки месец и чака 122м за да погаси целия остатък

2. Погасява предсрочно по 500 лв всеки месец (ако погасява по 6 хил на година, ще са други сметките,   но  изводите ще са същите)

Видях сега, че преизчислявате вноската и погасявате на година ..ще разгледам и този случай, но

Последна редакция: ср, 15 ное 2017, 09:11 от Frosch

# 3 738
Ще погледна къде смяташ, че греша, но в моите сметки лихвата е намалявала, просто съм смятала колко общо е платена за целия срок. Преди години, когато ползвах тези таблици всичко излезе много точно като сравнихме това, което сме платили на банката. Тогава поне нямаше грешка

# 3 739
Ние тръгнахме със скромна месечна вноска, за да се поберем в доказуем доход - 450 лв! По-малко от това е абсурдно, че един ден ще ни е трудно. За нашите параметри и ниската лихва сметнах, че годишния ни лихви и такси са около 1750 лв!!! Тоест при вкарване да кажем 10 000 лв на теория трябва 2те намалели години да се спестят 3500 лв!!!
Искам да кажа, че в момента в депозит 10 000 лв дават 30 лв годишна лихва!!!
Не ми трябват екселски таблици за това.

# 3 740
Интересно ми е дали в чужбина се практикува намаляване на вноската без срока да се променя. Има много калкулатори и в никой не съм срещала такава опция. Всички, които аз съм гледала са с намаляване на времето, за което да се изплати кредитът. Ето за пример: https://www.halifax.co.uk/mortgages/mortgage-calculator/overpayment-calculator/

# 3 741
  • София
От малко под 2 години.
Би ли описала как се случи. А доходите ви големи ли са?
Ами това за доходите е доста относително Grinning. Всеки има различни разбирания за големи и малки доходи.
Иначе просто в един момент отидох в обслужващия клон, говорих с младежа, отговарящ за ипотечните кредити. Питах - може ли да намалим лихвения процент, защото пазарните лихви доста са се понижили и каква ще е таксата предоговаряне. По тарифа е 1.5% от остатъчния размер на кредита. Той каза може, пускам запитване и още същия ден ми върна отговор - че са му одобрили 3.49% и такса за предоговарянето от 400 лв. Изготвиха ми анекс за 2-3 дни, подписах го и така. Доста лесно и просто се получи. Не се наложи дори да пиша някакви молби и да се обясняваме как имам оферти от други банки и как ще рефинансирам кредита, ако не ми намалят лихвата.

# 3 742
Фрош, мерси, че ми обърна внимание. Наистина бях изпуснала някоя клетка из ексела и погасената главница беше грешна сума. Коригирах го:

Като цяло обаче изводът е същ. Ако се намалява вноската и се увеличава спестената сума за предсрочно погасяване на месец, разликата е минимална.
Вашият вариант също е удачен и не би трябвало да има кой знае каква голяма разлика. Даже при предсрочно погасяване всеки месец, би трябвало да е по-добре.  Имай предвид, че аз нямам предвид да продължаваш да си спестяваш 500лв + да плащаш намалената вноска, а да се увеличава сумата на тези 500лв с разликата между 577,39 и новата вноска. Тоест това, което плащате на банката да остане 1077,39лв, просто официалната вноска ще е по-ниска. Тогава разликата няма да е 150лв лихва в никакъв случай.

Magnifique, по принцип си права, че вноската ви е ниска и няма смисъл от такива сметки. Те по-скоро биха били в полза за хора, с по-високи вноски защото за съжаление животът предлага какви ли не изпитания, като остване без доходи или болести, които изискват огромни суми за лечение. Казвам го от личен опит. Извадихме късмет, че се случи точно, когато бяхме изплатили кредита и бяхме посъбрали пак някой лев, но ако се беше случило по-рано, щяхме да имаме някакво спокойствие сигурно, че вноската ни е минимална и имаме повече спестявания.

# 3 743
Аз не ви разбирам всичките сметки, моите са по-елементарни, но пак ме устройват, ако имаме възможност от година на година да се вкарват 10 -15 000 лв.
За губене на работа по болест и дълги нископплатени болнични - това би трябвало да го включва застраховката живот, нашата е е около 260 лв/година и беше задължителна. Колко изплащат и е улеснена процера, нямам идея.

# 3 744
Ама разбира се, че всеки си избира вариант, който да го устройва. Аз не целя да поучавам някого, а да представя и тази гледна точка, ако случайно някой не се е сетил за нея, а би му била от полза. Има застраховки, да, но май не покриват всичко като скъпоструващо лечение в чужбина ...

# 3 745
  • Плевен
Здравейте,не съм писала до момента в тази тема,но ми е интересна-и ние сме с ипотека.Бях попаднала преди време на сайт,в който като избереш банка от падащото меню,ти излиза размера на застраховката към кредита,ако я заплащаш месечно.Това към днешна дата.Питането ми е някой попадал ли е на този сайт,тъй като тогава не го запаметих (беше лятото).Нашият кредит е теглен отдавна и смятам,че ни баламосват с размера на застраховките.

# 3 746
Здравейте,
Някой може ли да обясни какви са разликите между публични и непублични задължения към НАП, какви рискове крият при теглене на кредит и по принцип, вписват ли се някъде и въобще какъв е проблема да имаш "изнесени публични задължения"?

# 3 747
kati_v, лихвата, която цитирате от Сосиете (3.49%) е фиксирана за някакъв период или е нефиксирана с надбавка (Софибор/Юробор)?
Ние също сме на Сосиете и е договорихме 3.99% фиксирана за целия срок (кредитът ни е за 8 години) и ми е интересно дали "нашия" човек в банката не ни метна, че по-добро от това едва ли има...

# 3 748
Не съм го проучвала, просто го проверих на сайта им. Пише, че лихвата е 2,99 и е променлива - http://www.sgeb.bg/bg/jilishtni-krediti/2-99-promo-lihva.html

# 3 749
Извинявам се! Объркала съм кого да питам - всъщност въпросът е към zazu1.

Общи условия

Активация на акаунт