Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 364
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 765
  • Във въображаемия ми свят
Здравейте,

От известно време следя темата и сега имам нужда от вашата помощ... Харесахме апартамент от собственик. С кредит ще бъдем, ходили сме само в Пощенска за предварително кандидатстване и ни дадоха 3,5 % лихва, но според нас можем и по-добра да получим. Утре имаме среща в Уникредит, където и превеждат заплатата на съпруга ми. Въпросът е, че собственикът бърза да продаде имота до края на годината и разбира се иска капаро, което е нормално. Според вас как трябва да постъпим: да не му даваме капаро, докато нямаме окончателно одобрение от банка и за оценката на имота или пред нотариус да подпишем договор, ако има някакъв проблем с имота да ни върне капарото?
Доста бързо се случва всичко, а не сме толкова запознати, всички апартаменти, които сме гледали досега бяха чрез агенции..

Благодаря предварително за отделеното време!

# 3 766
Здравейте,

От известно време следя темата и сега имам нужда от вашата помощ... Харесахме апартамент от собственик. С кредит ще бъдем, ходили сме само в Пощенска за предварително кандидатстване и ни дадоха 3,5 % лихва, но според нас можем и по-добра да получим. Утре имаме среща в Уникредит, където и превеждат заплатата на съпруга ми. Въпросът е, че собственикът бърза да продаде имота до края на годината и разбира се иска капаро, което е нормално. Според вас как трябва да постъпим: да не му даваме капаро, докато нямаме окончателно одобрение от банка и за оценката на имота или пред нотариус да подпишем договор, ако има някакъв проблем с имота да ни върне капарото?
Доста бързо се случва всичко, а не сме толкова запознати, всички апартаменти, които сме гледали досега бяха чрез агенции..

По принцип ми е да дадете 1000-2000лв за да покажете, че сте сериозни. Разбира се не ги давайте без бележка или по банков път. Капарото се дава на предварителен договор, а повечето банки искат предварителен договор за да дадат одобрение, така че няма как първо да имате одобрение и после предварителен договор и капаро. Трудно ще стане до края на годината, да не кажа невъзможно. Отидете до банката питайте дали имате шанс. Напишете си хубав предварителен договор. Може да говорите с продавача да има клауза, която казва, че ако не сте одобрени, Ви връща капарото. Ако се дърпа му кажете, може да му предложите да Ви върне капарото, но онези 1000-2000лв да ги задържи. По-добре толкова, отколкото 10%....

# 3 767
  • Във въображаемия ми свят
Здравейте,

По принцип ми е да дадете 1000-2000лв за да покажете, че сте сериозни. Разбира се не ги давайте без бележка или по банков път. Капарото се дава на предварителен договор, а повечето банки искат предварителен договор за да дадат одобрение, така че няма как първо да имате одобрение и после предварителен договор и капаро. Трудно ще стане до края на годината, да не кажа невъзможно. Отидете до банката питайте дали имате шанс. Напишете си хубав предварителен договор. Може да говорите с продавача да има клауза, която казва, че ако не сте одобрени, Ви връща капарото. Ако се дърпа му кажете, може да му предложите да Ви върне капарото, но онези 1000-2000лв да ги задържи. По-добре толкова, отколкото 10%....

Той иска капаро в размер на 2, 3 хиляди евро, което не е 10% от стойността на имота, а доста по-малко...

# 3 768
Това е стоп капаро, не истинското капаро. Ако сте сериозни и искате да вземете имота го дайте. Ние също ги дадохме, после ни ги върнаха. Преценете. Вие си знаете доходите и кредитната история, Вие познавате продавача и си знаете дали му се доверявате или не. Ние "отмъкнахме" така апартаментът ни от други хора (така ни казаха де, не се знае...).

# 3 769
Здравейте,

Лятото, в сезона на отпуските, уредихме кредит за около 10 дни, като проучихме условията в 7 банки. Продавачите ни бързаха и искаха сделката да стане 24 дни след подписване на предварителния договор, успяхме за 20, тъй като кредитният ни инспектор излезе в отпуск междувременно. Съветът ми е да разпитвате и да се мъчите да договаряте условията - има как, стига да са ви добри доходите, включително и с насрещни оферти от други банки. Например аз не бих се обвързала с ЦКБ, но представих тяхна оферта и свалихме с още 0,1 %. Вземате копия от трудови договори, фишове от последните няколко месеца, набелязвате си банки и тръгвате. Например аз избягвам ДСК, ОББ, Пиреос, Пощенска и не съм ходила изобщо там.

# 3 770
  • Варна
А мога ли примерно да кажа на работодателя ми да ме осигурява на по-висока заплата да речем 6 месеца преди тегленето на кредит и след като го изтегля, да мина обратно на нисък официален доход? Т.е. банката ще ми следи ли дохода след подписването и ще ме санкционира ли по някакъв начин, ако види, че доходът ми е паднал?

И също с висок доход възможно ли е да ми дадат по-добри условия, или просто така ще имам по-голям шанс да ме одобрят?

# 3 771
  • София
А мога ли примерно да кажа на работодателя ми да ме осигурява на по-висока заплата да речем 6 месеца преди тегленето на кредит и след като го изтегля, да мина обратно на нисък официален доход? Т.е. банката ще ми следи ли дохода след подписването и ще ме санкционира ли по някакъв начин, ако види, че доходът ми е паднал?

И също с висок доход възможно ли е да ми дадат по-добри условия, или просто така ще имам по-голям шанс да ме одобрят?
Да и на двата въпроса.
Имам случаи на клиенти, които си вдигат осигуровката и теглят кредит. Ако си редовен няма как банката да те санкционира.
Ще получиш и по-добри условия ако покажеш по-добър доход. Но тук има опасност да ти обвържат лихвата с дохода. В банката, в която работя съм срещала такова индивидуално условие, но не е задължително за всеки клиент.

# 3 772
Много ви е приятна темата и ви прочетох с удоволствие. Провокирана от една реклама на Париба за 7.9% лихва без доказване на доход, искам да попитам, как стои въпросът за ипотечен кредит в р-р 60% от оценката на имота. Струва ми се голяма глупост да търсиш някой да те осигурява на 2000 лв., пари хвърлени на вятъра поне 6 месеца.

# 3 773

Да и на двата въпроса.
Имам случаи на клиенти, които си вдигат осигуровката и теглят кредит. Ако си редовен няма как банката да те санкционира.
Ще получиш и по-добри условия ако покажеш по-добър доход. Но тук има опасност да ти обвържат лихвата с дохода. В банката, в която работя съм срещала такова индивидуално условие, но не е задължително за всеки клиент.
Аз не съм запозната с другите банки, но в ЦКБ при промяна на заплатата, промяна на работното място и още 100 хиляди неща, трябва да съобщиш на банката. Не знам това съобщаване до какво ще доведе...надявам се до нищо.

# 3 774
И в Райфайзен е така.

# 3 775
  • Варна
Здравейте, миналият месец ни отпуснаха ипотечен кредит от ДСК,който обаче се усвоява на два транша, тъй като апартамента,който закупуваме е ипотекиран в полза на друга банка и трябва ипотеката да бъде заличена, за да се изплати окончателната сума на продавача. Сега проверихме,че освен първата вноска,която са дръпнали от банката,има начислена и 'такса ангажимент'.  Някой наясно ли е в/у ккво точно се начислява, чета че е такса за отпуснат, но неусвоен кредит, но не ми става ясно и при двата транша ли се начислява или е еднократна?

# 3 776
Прочетете си договора, там е написано. Ние не гадаем на боб.

# 3 777
  • София
Здравейте, миналият месец ни отпуснаха ипотечен кредит от ДСК,който обаче се усвоява на два транша, тъй като апартамента,който закупуваме е ипотекиран в полза на друга банка и трябва ипотеката да бъде заличена, за да се изплати окончателната сума на продавача. Сега проверихме,че освен първата вноска,която са дръпнали от банката,има начислена и 'такса ангажимент'.  Някой наясно ли е в/у ккво точно се начислява, чета че е такса за отпуснат, но неусвоен кредит, но не ми става ясно и при двата транша ли се начислява или е еднократна?
Тази такса следва да е само върху неусвоената сума от кредита. С измененията в законодателството тази такса беше премахната при кредитите на физическите лица. Странно, че в ДСК все още я имат.....

# 3 778
Някой има ли информация за теглене на кредит по време на изпитателен срок? Възможно ли е? Струва ми се, че бях чела във форума, че е, но едва ли не, трябва да се говори с директора на клона, който да разгледа конкретния случай. Става въпрос за оставащи около 2 месеца до края на изпитателния срок и нелоша заплата, доколкото знам, без да са ми уточнявали колко конкретно

# 3 779
От Фибанк ми баха казали, че не е невъзможно, но лихвата ще е висока.

Общи условия

Активация на акаунт