Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 043
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 870
Благодаря за поредното разяснение.

Значи след една година като погася 24 вноски по главницата ще си погася 2 години и просто задрасквам 2рата и 3тата и минавам на 4тата.

Ами общо взето е 1:1, колкото главница погасиш, толкова лихва спестяваш, че понякога и повече. Това важи за всички дългосрочни кредити над 20 години. Грубо казано и така може да се смята. За кредити, които са до 15 години е друга картинка, там може и да се напъвате да ги погасявате предсрочно, защото лихвите са по-малки от главницата.

# 871
  • София
Ясно. То ние предсрочно ще погасяваме поне половината.

# 872
Да, най-изгодно е при предсрочното погасяване да се намали периода на кредита, а не месечната погасителна вноска. Така спестявате от бъдещи лихви и намалявате крайната сума на кредита.
Принципно няма проблем човек да тегли кредит за по-дълъг период (над 20г) и да спазва горната схема, когато има възможност. По този начин хем не се натоварва с високи месечни вноски, хем се презастрахова при евентуални бъдещи финансови сътресения.

Грубо, ако теглите кредит от 100 000 лв. ще върнете:
140 000 лв., ако кредита е за 10г
186 000 лв., ако кредита е за 20г
239 000 лв., ако кредита е за 30г

# 873

Значи след една година като погася 24 вноски по главницата ще си погася 2 години и просто задрасквам 2рата и 3тата и минавам на 4тата.

Точно така. Задраскваш. Това ми е най-любимия момент. Те си ти дават и нов погасителен план. Аз съм си направила една екселкса таблица и там трия....голям кеф. Искам да знам като тегля чертата колко ще ми е тотал набутвацията.

# 874

Принципно няма проблем човек да тегли кредит за по-дълъг период (над 20г) и да спазва горната схема, когато има възможност. По този начин хем не се натоварва с високи месечни вноски, хем се презастрахова при евентуални бъдещи финансови сътресения.

И ако може да бъде сигурен, че толкова много години ще има постоянно доходи, с които да може да си плаща заема без да му се отразява на стандарта на живот. Липсата на сигурност е водещия механизъм.
Както и факта, че никой не може да предвиди икономическата и финансова ситуация в страната, плюс факта, че парите дадени за лихви са си още едно жилище  Laughing

# 875

Точно така. Задраскваш. Това ми е най-любимия момент. Те си ти дават и нов погасителен план. Аз съм си направила една екселкса таблица и там трия....голям кеф. Искам да знам като тегля чертата колко ще ми е тотал набутвацията.

Аз вече я теглих  Laughing
По първоначален план трябваше да платим 77 000 лева лихви, което беше повече от главницата. С предсрочното погасяване сведохме загубите до 23 000 лева, като в това се включват и наказателните лихви по предсрочното погасяване.

# 876
Ама вие цяла нова финансова математика измислихте ...
1. Погасява се предсрочно ГЛАВНИЦАТА, а не брой вноски
2. В молбата трябва да отбележиш кое искаш да намалиш - срока(броя вноски) или запазваш броя вноски и пада размера на вноската
3. Колкото по малък е срока на кредита толкова по голям е процента на погасяването на главницата в една вноска
Какво им драскате на вноските  newsm78

# 877
  • София
Просто си искате нов погасителен план и това е.

# 878
Просто си искате нов погасителен план и това е.

При нас бяха длъжни в три дневен срок да ни го дадат.

# 879
  • София
КОТЕ, аз лично не съм измислила никаква математика, шеф на клон на банка ме научи на нея.
Не ми се вярваше да е така, затова и попитах тук. Дадох пример с числа, за да е прегледно. Те точно с драскане на вноски ми показаха, но ми задраскаха последните и включиха и лихвите им.

Няма нужда да я чешеш главата, може да сме по-малко финансово образовани от теб, но гледаме да те настигнем. Ще видиш като погася предсрочно, и аз ще давам акъли на други.

# 880
КОТЕ, аз лично не съм измислила никаква математика, шеф на клон на банка ме научи на нея.

Това обяснява всичко  Mr. Green

# 881
Ама вие цяла нова финансова математика измислихте ...

2. В молбата трябва да отбележиш кое искаш да намалиш - срока(броя вноски) или запазваш броя вноски и пада размера на вноската

Освен ако в договора изрично не пише - вноските ли се намаляват или срока.

# 882
Изтеглиш ли кредит за 30 години, първите 10 години връщащ само лихви, ако си теглил 20 000 евро, връщаш на банката 200% тоест 60 000 евро. Ми то да си седиш на наем ти е по-изгодни. Средния наем за страната ако е 250 лева. За 1 година са 3000 лв, за 30 години са 90 000 лева или 45 000 евро.

Да де, ама след 20 или 30 години имаш жилище, иначе под наем, докато си млад, иди-доди, ама пенсионер под наем малко фантастично звучи.

# 883
Повярвай ми с кредит за 30 години жилището ти толкова се е оскъпило, че инвестицията е буквално безмислена. Разбирам, че всеки иска да има дом, затова и банките прилъгват хората с тези дългосрочни кредити, като акцентират върху поносимата вноска. По-добре човек да пести и да си купи нещо малко според възможностите. Категорично против съм 20 и 30 годишните кредити, за мен това си е чист пладнешки обир на Хампарцумян и компания...

# 884
  • София
Някои хора нямат избор.

10 години под наем+спестяване за собствено е като 20 годишен кредит още сега. Така че да оставим всеки да си прецени. А второто е къде-къде по-добро.

Общи условия

Активация на акаунт