Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 793
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 540
Натам сме се ориентирали, много ни е важно да отпуснат точно колкото ни трябва, а не да допълваме с потребителски кредит. Разочарована съм от ДСК, сега са ми изпратили оферта за 3,2%, ама доста се издъниха с отказа си от предоговаряне на стар ИК и ще се разделяме с тях.

# 3 541
Хубава банка за кредит няма. Не, че за спестявания стават, но за кредит са... Всичките са за (човече, което стреля). За жалост не става без тях.
За да не е спам- ЦКБ потвърждавам, че ще се съобразят с оценката. За Уникредит съм чувала само лоши неща, лошо обслужване, много такси, много чакане, трудно свалят лихва и т.н. Иначе аз там си получавам заплатата, нямам грижи. А ДСК- никога не съм я харесвала.

# 3 542
  • Sofia
Стана ми ясно, но не разбрах защо следващия път подписваш новия погасителен план, не се ли подписва в момента.
И на мен това ми е странно. На мен досега не са ми взимали парите преди да подпиша анекса с новия погасителен план.

# 3 543
Ние сме в процес на чакане на оценка, ще теглим от ПИБ с 3,5%. Устройват ни техните условия стига оценката да излезе читава, че брокерката ми вкарва разни сценарии за оценка даже под продажната цена ...

# 3 544
  • София
Стана ми ясно, но не разбрах защо следващия път подписваш новия погасителен план, не се ли подписва в момента.
Подписвам го при следващото ходене, защото първо трябва да мине самото погасяване (предсрочната главница) и редовната вноска - примерно за август месец. Те ги правят на една и съща дата - на падежа на вноската. Явно след това им излиза погасителният план.
Това е практиката в Сосиете.

# 3 545
Ние сме в процес на чакане на оценка, ще теглим от ПИБ с 3,5%. Устройват ни техните условия стига оценката да излезе читава, че брокерката ми вкарва разни сценарии за оценка даже под продажната цена ...
ПИБ с тоя ежемесечен СЛП не ви ли притесняват?
Нещо много омотани ми се видя, колкото и да ме успокояваше кредитния. Все пак това е дългосрочен заем.

# 3 546
  • София
Дами, имам нужда от помощ и съвет. Поредната бъдеща ипотечно-кредитна потребителка съм. Предстои ми теглене на ИК. Засега най-добри условия ми дават от ЦКБ - 3,3% лихва за 1-та година и 3,5% лихва за останалия срок от договора ( общо 10 години). Застраховка имот се поема от банката, нямат изискване за застраховка "живот", нямат такса разглеждане  и отпускане на кредит, нямат нотариални такси......изобщо много такси са за сметка на банката, което много ме озадачава. Как така всички тези такси са за сметка на банката, нали и тази банка трябва да се храни и печели. Обиколих също така ОББ, Уникредит Булбанк, Си Банк, ПИБ, ДСК - навсякъде искат задължителни застраховки, от които кредита се оскъпява, а само и единствено ЦКБ не поискаха застраховка.
Има ли някоя от вас с ИК в ЦКБ и как е, доволни ли сте? Има ли някакви уловки и подводни камъни, умело прикрити под безплатни "такси".
В началото на следващата седмица трябва да избера банка, а в главата ми е пълна каша, не знам на коя да се спра.
Водещо ми е каква е сумата, която ще върна, нали не бъркам, че това всъщност е най-важното - колко пари ще ми струва цялото удоволствие в крайна сметка.
Предварително благодаря на всички коментирали.

# 3 547
Ние ще теглим от ЦКБ и и ние сме с тези лихви. Застраховката на апартамента е за тяхна сметка, а застраховка живот не искат (не я поемат те, просто няма). Плащате 120лв. за оценка на апартамента, но друго няма. Нещото, което ние поемаме, а на Вас Ви го покриват е нотариалната такса.

# 3 548
  • София
Ние ще теглим от ЦКБ и и ние сме с тези лихви. Застраховката на апартамента е за тяхна сметка, а застраховка живот не искат (не я поемат те, просто няма). Плащате 120лв. за оценка на апартамента, но друго няма. Нещото, което ние поемаме, а на Вас Ви го покриват е нотариалната такса.
Ами поне така разбрах, пък може и да съм разбрала погрешно. Тази нотариална такса в какъв размер е?
И кой определя при кой нотариус да се изповяда сделката - купувача или банката?

# 3 549

Водещо ми е каква е сумата, която ще върна, нали не бъркам, че това всъщност е най-важното - колко пари ще ми струва цялото удоволствие в крайна сметка.
Предварително благодаря на всички коментирали.

За мен най-важно беше как си смятат лихвата - на база на какъв индекс и на какъв период. На плаваща лихва няма как да предвидиш с точност колко ще върнеш. Но нашият кредит е дълъг. Затова държим и на застраховка и бихме се направили външна такава. Даже проучвахме оферти, но от банката, на която се спряхме, посъветваха да останем на тяхната, за да вземем по-ниска лихва.

# 3 550
Имат ли такса за рзглеждане на документи и предварително одобрение?

# 3 551
  • София
Имат ли такса за рзглеждане на документи и предварително одобрение?
Такса кандидатстване - 60 лв.
Такса обработка - 120 лв.
Това за ЦКБ.
При Уникредит таксата кандидатстване май е 60 лв., а такса обработка е 0,25% от стойността на кредита, тоест за 90000лв. например е 270 лв.

# 3 552
Ами поне така разбрах, пък може и да съм разбрала погрешно. Тази нотариална такса в какъв размер е?
И кой определя при кой нотариус да се изповяда сделката - купувача или банката?
Тя е много относителна, зависи и дали е законна и договорна ипотеката. При нас едната е 650, а другата нас 2 000. При нотариусите повечето неща са процент от нещо, така че няма как да ти отговоря. Напиши в гугъла "такса нотариус ипотека" и ще ти излезе калкулатор, с който може да провериш.

# 3 553
Около 4300 са ни таксите ипотеката и местния данък с договорна ипотека. Мъчех се да я докарам на законова, но времето не позволява.

# 3 554
Около 4300 са ни таксите ипотеката и местния данък с договорна ипотека. Мъчех се да я докарам на законова, но времето не позволява.
Ехеее, супер сте. Нашите такси са 5 000 и ако беше договорна ипотека още 2 000, та става 7 000. За щастие сме със законна, а останалите 5 000 ги делим с продавача.

Общи условия

Активация на акаунт