Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 481
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 705
Здравейте, някой наясно ли е с процедурата за предсрочно погасяване на главница по кредит в ЦКБ? Интересува ме има ли минимум? Мога ли да погася 2000 лв от ипотечен кредит 55000 лв?
Можеш, няма минимум за сумата.
Подаваш искане, в което отбелязващ какво да се намали - срока или вноската, преизчисляват го и подписваш нов погасителен план. Ако подадеш искане в друг офис, документите няма да са готови веднага, ще ги пратят или ще те извикат където е теглен кредита.

Oт колко години го изплащате? Понеже сега за тези само 2000лв ще ви рестартират погасителния план и пак ще плащате 40% лихва да кажем от цялата вноска (а не 35%, което е по-малко като сума).
Та или внесете повече или ако сте решили сега - кандидатствайте и за по-нисък процент (ние този месец очакваме на 3.9% (от 4.4%) , за нецелеви кредит, да ни одобрят). За целеви - колко ли е  newsm78

Здравейте,
Изплащам го от 1 година и процентът ми е 3.7. Според Вас има ли смисъл да опитвам да го намаля?

# 3 706
Скрит текст:
Здравейте, някой наясно ли е с процедурата за предсрочно погасяване на главница по кредит в ЦКБ? Интересува ме има ли минимум? Мога ли да погася 2000 лв от ипотечен кредит 55000 лв?
Подаваш искане, в което отбелязващ какво да се намали - срока или вноската, преизчисляват го и подписваш нов погасителен план. Ако подадеш искане в друг офис, документите няма да са готови веднага, ще ги пратят или ще те извикат където е теглен кредита.

Скрит текст:
Oт колко години го изплащате? Понеже сега за тези само 2000лв ще ви рестартират погасителния план и пак ще плащате 40% лихва да кажем от цялата вноска (а не 35%, което е по-малко като сума).
Та или внесете повече или ако сте решили сега - кандидатствайте и за по-нисък процент (ние този месец очакваме на 3.9% (от 4.4%) , за нецелеви кредит, да ни одобрят). За целеви - колко ли е  newsm78
Скрит текст:
Скрит текст:

Здравейте,
Изплащам го от 1 година и процентът ми е 3.7. Според Вас има ли смисъл да опитвам да го намаля?
Е, как да няма, пада лихва. Особено в началото, когато вноската е формирана от повече лихва и по-малко главница.

# 3 707
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Здравейте,
Е, как да няма, пада лихва. Особено в началото, когато вноската е формирана от повече лихва и по-малко главница.

Значи ще опитам, благодаря!

# 3 708
  • Sofia
Виж дали няма такса за предоговаряне на условията.

# 3 709
Аз останах с впечатлението, че става въпрос за предварително частично погасяване, а не предоговаряне. Тогава няма такси след първата година (поне за банките, които аз знам). Става въпрос, че като намалее главницата сумата на лихвата ще намалее също, а не че се  намалява лихвеният процент

# 3 710
  • Sofia
Да, това беше и моето първоначално впечатление, но после някой я посъветва да кандидатства и за по-нисък лихвен процент.

# 3 711
  • София
Според мен за кредит, изтеглен преди една годин и лихва 3.7 и да ти го намалят, няма да е съществено. Т.е. не си заслужава да се плаща таксата за предоговаряне, която се дължи и варира според банката, но в общия случай е поне няколкостотин лева.
За предсрочно погасяване - винаги има смисъл и води до много голямо спестяване на платени лихви във времето. Почти навсякъде за първата година се дължи 1% от предсрочно погасената сума - т.е. на 1000 лв. - това са 10 лв., които се спестяват многократно. обикновено може да се избере дали да се запази размерът на вноската или срокът на погасяване (а да намалее вноската). След първата година няма никакви такси, просто се подписва нов погасителен план. Моят съвет е да запазвате размера на вноската и да намалявате срока, защото така се спестяват още повече лихви във времето, тъй като нараства изплащаната главница всеки месец и лихви се начисляват върху все по-малък остатъчен размер главница.
Ние по този начин с ежемесечни предсрочни погасявания свалихме бъдещите лихви с близо 40 хил.лв.

# 3 712
Според мен за кредит, изтеглен преди една годин и лихва 3.7 и да ти го намалят, няма да е съществено. Т.е. не си заслужава да се плаща таксата за предоговаряне, която се дължи и варира според банката, но в общия случай е поне няколкостотин лева.
За предсрочно погасяване - винаги има смисъл и води до много голямо спестяване на платени лихви във времето. Почти навсякъде за първата година се дължи 1% от предсрочно погасената сума - т.е. на 1000 лв. - това са 10 лв., които се спестяват многократно. обикновено може да се избере дали да се запази размерът на вноската или срокът на погасяване (а да намалее вноската). След първата година няма никакви такси, просто се подписва нов погасителен план. Моят съвет е да запазвате размера на вноската и да намалявате срока, защото така се спестяват още повече лихви във времето, тъй като нараства изплащаната главница всеки месец и лихви се начисляват върху все по-малък остатъчен размер главница.
Ние по този начин с ежемесечни предсрочни погасявания свалихме бъдещите лихви с близо 40 хил.лв.

Благодаря Ви за съвета!

# 3 713
  • София
Намерете си калкулатор (в ексел) и вижте как ще ви се оформят главница/лихва при рестартиране на пог.план, не е както го описвате по-горе.
По-добре е да се съберат повечко пари и да се погаси тогава частично, а не да нулираш през 6мес пог.план.
Даже установих, че ако смяташ да го погасиш предсрочно (до няколко години или една примерно) - по-добре е да намалиш размера на вноската, а срока да се запази. Ще погасяваш по-малко главница, но и по малко лихва. Но това е ако скоро ви дойдат свежи пари, а не 15г да го плащате.

Но така или иначе ще договаряте лихвен % - има смисъл дори и от  2000лв.

Такса в ЦКБ не изискват!

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 17:11 от Starrydream

# 3 714
  • София
По-добре е да се съберат повечко пари и да се погаси тогава частично, а не да нулираш през 6мес пог.план.
Даже установих, че ако смяташ да го погасиш предсрочно (до няколко години или една примерно) - по-добре е да намалиш размера на вноската, а срока да се запази. Ще погасяваш по-малко главница, но и по малко лихва. Но това е ако скоро ви дойдат свежи пари, а не 15г да го плащате.
Такса в ЦКБ не изискват!
Нещата, които пишете, не са верни. Върху 100 хил. главница лихвата си е все една и съща, но ако се намали вноската, намалява главницата, която се погасява в конкретния месец. И така във времето се плащат повече лихви (по-дълго време).
Давам пример - главница 100 хил, лихвен процент 4. За декември човекът дължи 333 лв. лихва. Ако запази месечна вноска от 800 лева, ще погаси (800-333)=467 главница и ще му останат 99 533 дължима главница. Ако намали вноската на 750 и запази срокът, тогава пак ще дължи 333 лв. лихва, но ще погаси само (750-333)=417 лв. главница и ще му остане дължима 99583 главница. Така в следващия месец в единия случай лихвата се начислява върху по-голяма главница 99583 и съответно е по-голяма. Във времето този ефект се акумулира и увеличава многократно (за 15-20 години кредит).
И какво значи да се рестартира погасителният план на 6 месеца? Нищо не се рестартира с предсрочното погасяване - просто се намаляват брой вноски или размер на вноската. Аз го преподписвам всеки месец с всяко предсрочно погасяване и нищо не се рестартира.

# 3 715
  • Sofia
Потвърждавам и аз думите на zazu1.
Направила съм си и екселски калкулатор да следя с колко ми се съкращава срока, като изплащам предсрочно. Никакви лихви не се рестартират, предсрочното погасяване си заслужава дори и в първите 12 месеца, когато има такса.

# 3 716
Starrydream, пишете глупортите, които говорят всички банкови чиновници, да но ние сме на обратната страна и добре знаем, че на върнатите по-рано парички не плащаме лихва .
Сметките на zazu са си абсолютно точни ! и Бога ми ако още веднъж видя написано, че като погасиш предсрочно започваш да плащаш лихвите от начало .. ще си купя автомат и не отговарям за плиткоумния банкер, който го е казал

# 3 717
  • София
zazu1 , може ли да ми изпратиш на лични твоята таблица? Намерих много калкулатори, но никъде нямаше опция  - предсрочно погасяване след n-ти месец, ..а ако намаля главницата се намалят всички вноски, дори и тези които вече съм платила.. bouquet

# 3 718
hris_g,  пуснете калкулация от N-tiq месец напред с новата главница или пък изчислете вноска за срок -  Н месеца (остатъчното време след предварителното погасяване)
Реално банката така ви смята новия погасителен план

# 3 719
  • София
Правете каквото знаете, но мислете с главата в по-широк план.

Общи условия

Активация на акаунт