Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 499 140
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 900
Писала съм много по-нагоре, но пак зависи от доход, месторабота, длъжност, дали имате някакви допълнителни договори с пенсионен фонд или застраховател, с който работят те.

# 3 901
Аз се спрях на тях, понеже Райфайзен не успяха да ги оборят с оферта. Райфайзен задължително искат да се плаща и такса по 4.95 лв за обслужване на сметка, а ЦКБ имат 1.70; Райфайзен искат да сключиш застраховка живот ( в някой случаи не е задължително) , застраховка на имота ( около 100 лв на година),  в ЦКБ няма такива задължения - застраховка имот е безплатно от тях. И вноската е по - ниска. А колкото за таксите по ипотекиране, че се поемат от банката - на мен ми казаха, че става въпрос за рефинансиране от друга банка.

# 3 902
4,95 в Райфайзен не са само поддръжка на сметка, реално имаш 3 сметки в тази такса - една картова, една разплащателна и една може в чужда валута.
Картата в тази програма е с безплатни транзакции на ПОС и тегления от банкомат на РББ. Както и до 3 комунални плащания без такса.
Срещу още 30 ст/ месец се снабдяваш и с SMS известяване, независимо колко транзакции имаш на месец. Известява входящи и изходящи преводи. Изпробвано плащам с картата и още не съм излязла от магазина SMS-a идва

РББ имат и пасивно онлайн банкиране, т.е може да си следиш сметките, без да се притесняваш, че някой може да ти хакне телефона/ компа и да ти скрадне парите.. акаунта ти няма такива права..

# 3 903
Oх, за мен е малко странно това с ипотечните кредити и нежеланието на кредитоискателите да нямат задължителна застраховка живот и жилище. Та това са кредити за по 10, 20, 30 години... няма как да знаете какво може да се случи... Ако нас банката не ни задължаваше за такива застраховки, щяхме да си ги направим и отделно, защото не искам да си представям недай си Боже да се случи нещо с някого от нас... Или пък нещо се случи с имота, въобще... знам, че това е разход, но пък не бих спестила точно от него...

# 3 904
А активното е защитено също - за да направя транзакция към чужда сметка, трябва да въведа потвърдителен код, изпратен на смс на регистрирания ми номер.
Мен ЦКБ ме отказаха с една реплика, че не искат застраховка Живот, ако станело нещо, те си имали как да си вземат обезпечението. Леко ме напрегна това, но пък с тяхната оферта договорих 3,3 и без застраховка Живот в Райфайзен. Simple Smile

# 3 905
  • Перник
4,95 в Райфайзен не са само поддръжка на сметка, реално имаш 3 сметки в тази такса - една картова, една разплащателна и една може в чужда валута.
Картата в тази програма е с безплатни транзакции на ПОС и тегления от банкомат на РББ. Както и до 3 комунални плащания без такса.
Срещу още 30 ст/ месец се снабдяваш и с SMS известяване, независимо колко транзакции имаш на месец. Известява входящи и изходящи преводи. Изпробвано плащам с картата и още не съм излязла от магазина SMS-a идва

РББ имат и пасивно онлайн банкиране, т.е може да си следиш сметките, без да се притесняваш, че някой може да ти хакне телефона/ компа и да ти скрадне парите.. акаунта ти няма такива права..

Ааа, така нещата изглеждат по-добре. Прегледах и аз отгоре - отгоре офертата на РББ, но ми се видя висока месечната такса от 4,95 лв Simple Smile
От пасивното интернет банкиране аз лично полза не виждам. За мен удобството на интернет банкирането е да можеш да правиш всичко с него, а не просто да си гледам наличността, а ако трябва да преведа пари, да ходя в клон и да попълвам хартийки. Вече доста години ползвам активно банкиране и проблем досега не съм имала (пу пу). То също си е защитен - има сертификати, СМС кодове...

# 3 906
Oх, за мен е малко странно това с ипотечните кредити и нежеланието на кредитоискателите да нямат задължителна застраховка живот и жилище. Та това са кредити за по 10, 20, 30 години... няма как да знаете какво може да се случи... Ако нас банката не ни задължаваше за такива застраховки, щяхме да си ги направим и отделно, защото не искам да си представям недай си Боже да се случи нещо с някого от нас... Или пък нещо се случи с имота, въобще... знам, че това е разход, но пък не бих спестила точно от него...
Разбира се, че трябва да има застраховка на имота, както и на кредитоискателя. Недай си Боже да се стигне до там да се изплаща застраховката по предназначение. ( За огромна мъка и съжаление се наложи в моя живот да извървя пътя, по който доказваш, че е настъпило застрахователно събитие за Гражданска застраховка на автомобилистите - баща ми беше блъснат от друга кола и загина невинен).  Така че, точно на мен не е нужно никой да обяснява, че ми е нужна застраховката.

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 18:47 от axtravaganza

# 3 907
Особено за такъв голям и дълъг кредит си е нужна застраховката. Всичко е въпрос на преговори иначе. Както писах, ние договорихме с Райфайзен да няма такава, благодарение на офертата от ЦКБ, както и 0.1 % по-ниско от офертата, която ни дадоха първоначално.

# 3 908
Преди няколко години почина един колега на мъжа ми. Имаше кредит и въпреки, че имаше застраховка, от банката пак се опитаха да притискат наследниците да плащат. Мисля, че не успяха, но във всеки случай се пробваха. Имам бивша колежка, която все още изплаща кредита на починалата си майка. Нямала е застраховка, а нямаше как да откаже наследството, защото щеше да загуби къща в Елена и земеделски земи. Та е добре човек да има застраховка...

# 3 909
Проблемитр със застраховките живот са
1. Банките са част от големи групи и имат застрахователна компания в групата и предлагат застраховки, точно в тяхната застраховки. компания. Като при настъпване на събитие банката съдейства активно за неизплащането на застраховката
2. Тези застраховки да евтини и съответно покриват малко рискове
В повечето случаи са почти неизползваеми. Имат често и клаузи, които са меко казано странни

# 3 910
Има ли причина да се избере ипотечен кредит, при условие, че потребителски също ще свърши работа? При ипотечния кредит сделката трябва да бъде изповядана пред нотариус. Това какви такси и плащания включва? Плаща ли се местен данък, който май беше в размер на 2.5% от продажната цена?

# 3 911
Все още не съм стигнала до нотариуса,но да - плащат се всички суми по придобиване на имуществото - нотариални такси,общински ( извинете ме,че не мога да бъда конкретна) и такса за учредяването на законна ипотека. Ипотечните кредити към момента са с по - ниски лихви от потребителските, и могат да бъдат разсрочени за по - дълъг период за изплаща. Съответно месечната вноска е по - лека за бюджета. Но всеки сам може да прецени колко може да отдели на месец за вноска. При ипотечния кредит можете да изтеглите по - висока сума ( все пак зависи от имота - какъв е,състояние, къде се намира) , докато често при потребителските сумите са по - ограничени.

# 3 912
Големите суми при нотариуса се плащат без значение какъв е кредита и дали изобщо е с кредит. Има една такса, която е за учредяване на кредита, която зависи каква е ипотеката (има калкулатори за нея в Интернет).
Плаща се данък, да. Останалото са го казали.

# 3 913
Можете да си спестите таксите за учредяване на ипотека. Иначе данъка и другите нотариални такси ги плащате. С потребителски кредит жилището няма да служи за обезпечение, но пък ще платите повече лихви. Вие си преценете кое ви е приоритетно.

# 3 914
Има ли причина да се избере ипотечен кредит, при условие, че потребителски също ще свърши работа? При ипотечния кредит сделката трябва да бъде изповядана пред нотариус. Това какви такси и плащания включва? Плаща ли се местен данък, който май беше в размер на 2.5% от продажната цена?
Зависи за какво се тегли кредита, каква сума се иска, какъв месечен разход може да си позволите и пр.
Ако целта е купуване на жилище, задължително се минава през нотариус - с или без ипотека. Ако има ипотека се плащат освен таксите по прехвърлянето на имота, то и таксите по нотариална заверка на договорната/законова понякога/ ипотека, ДДС-то по тях, както и таксата за вписване на ипотеката в АВ.

Ще дам пример - кредит от 100 000 лева за покупка на имот:

1. Без ипотека
- местен данък за придобиване на имота - 2500 лева /София/
- нотариална такса за оформяне на НА - 730,50 лева
- ДДС - 146,10
- допълнителни такси за преписи, декларации, банкови преводи и пр. - около 30-40 лева
- такса АВ за вписване на НА - 100 лева
Общо - около 3500 лева

2. С ипотека - освен горните разходи се заплащат още:
- нотариална такса за договорна ипотека /масовия случай/ - 730,50 лева
- ДДС - 146,10 лева
- такса АВ за вписване на ипотеката - 100 лева
- евентуално още 10-20 лева за друг вид нотариални услуги по издаването на преписи и банкови преводи
Общо - около 1000 лева грубо

С други думи, при кредит от 100 000 лева ипотеката оскъпява с около 1000 лева. При предоговаряне, рефинансиране и пр., ипотеката следва да бъде заличавана, за което се дължи отново такса и подновявана, за което също се дължи такса.

При потребителски кредит тези такси, свързани с ипотеката отпадат, но лихвения процент е по-неизгоден, сумите които се отпускат обикновено са по-малки, както и сроковете за връщане на кредита - по- кратки.

Общи условия

Активация на акаунт