Коледа 2011 - тема 3

  • 109 472
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Лелеее.... какво направихте... за 2ч станах и 3 страници изписахте! Вие на чат го обърнахте.  Joy
Направих АКК, сега се пекат, да видим какво ще излезе. Ама тия капачета над високата хартия здравето ми взеха докато ги закрепя.  ooooh! Направих и едни маслени топчета с бадеми. Ама толкова са вкусни, че нещо не ги виждам горките как ще оцелеят до Коледа.  Mr. Green Някой на предната страницата питаше за лесни сладки. Ето тези - страшно лесни и не стават твърди (аз им боднах по едно цяло бадемче в средата, много хубаво стана). Само като печеш внимавай да не прегорят. Почнат ли да пожълтяват по ръбовете веднага вади.
http://tanitaang.blogspot.com/2010/12/melting-moments.html
Та за същите да питам - някой знае ли колко издържат?

Бадемчето преди печене ли го бодна или след? В сайта пише, че издържат няколко седмици. А дали ще се получи с бадем и локум? Някой в коментарите беше писал, че и на формички търпи да се изрязва тестото....
Преди печенето. Ако го боднеш след, сладката ще се натроши, доста са крехки. Ако ще слагаш локум по-скоро опитай орех и локум. А за формички не става споре мен това тесто. Аз точно за това го правих - да пробвам едни нови формички, но е много меко (почти като чисто масло е на консистенция) и се маже по формите и нищо не става. Аз поне не успях.
Ментова есенция аз съм заменяла много успешно с ментов ликьор. То даже не е ликьор а едно гъсто, сладко ментово нещо, което по баровете ползват за коктейли (така си се казва - мента за коктейли) - можеш да си купиш 50-100 гр от някой бар.

# 691
  • Мнения: 5
Някой да знае къде в София може да се купи готов опечен тиквеник?
Фурна, сладкарница, ресторант?
Много благодаря!

# 692
  • София
  • Мнения: 18 683
Хрумна ми една идейка, та реших да питам някой ако я е пробвал, да ми каже дали се получава добре. Забъркала съм двойна доза рохлички и се чудя дали половината да не ги навръткам на топченца вместо на кравайчета? И да им бодна по едно орехче отгоре,м? Някой правил ли ги е така?

# 693
  • Варна
  • Мнения: 2 250
Belinda, аз моите ги направих половината на топченца. Писах по напред, че нещо ми беше трошливо тестото и нЕмах нерви да правя втора тава кравайчета. Без орехче, че се ползват от цялата фамилия  Mr. Green. Получиха се доста добре.

# 694
  • софия
  • Мнения: 100
Хрумна ми една идейка, та реших да питам някой ако я е пробвал, да ми каже дали се получава добре. Забъркала съм двойна доза рохлички и се чудя дали половината да не ги навръткам на топченца вместо на кравайчета? И да им бодна по едно орехче отгоре,м? Някой правил ли ги е така?
Моите редовно ги правя на топчета,че не ми се занимава,но орех не сам слагала досега,мисля,че нищо няма да им стане,ето ги моите топчета между забравените сладки

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 10:21 от сисак

# 695
  • Мнения: 118
Благодаря на всички за "солените" рецепти, има страхотни предложения, ще пробвам  Hug Ползотворна неделя в кухнята!   bouquet

# 696
  • Балчик
  • Мнения: 9 223
Копирам си питанката от ...въпроси и отговори......

Здравейте! За пръв път ще правя линцерови сладки на Наталина и меденките на Джемма. Ако не сложа кора от лимон в линцеровите дали ще са хубави пак (може ли да се замести с ванилия или лимонова есенция), а за меденките колко брашно трябва, защото в рецептата няма точно количество? Благодаря!


Аз никога не слагам лимонова кора в линцерите- така повече ги харесвам. А за брашното вече  за незам кой път пиша- прибавяте по малко, докато стане хубава топка, не много твърда. Нито да лепне, нито да се троши. Не се меси и много дълго, защото започва да избива мазнина. Ще ги правя днес пак и ще този път ще претегля.

Във Варна къде да търся ментова есенция? Искам да направя шоколадово-ментовите бретцели от 1 стр. В Пикадили Център нямаше  Tired

Провери на сладкарската борса Илчовски на Български орел.

АКК е нормално да стане твърд, затова се напръсква периодично. Това е тежък сладкиш. Не е като тухла, но не и като мекичка.

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 11:22 от Джемма

# 697
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Хрумна ми една идейка, та реших да питам някой ако я е пробвал, да ми каже дали се получава добре. Забъркала съм двойна доза рохлички и се чудя дали половината да не ги навръткам на топченца вместо на кравайчета? И да им бодна по едно орехче отгоре,м? Някой правил ли ги е така?

 Аз ги правих на топчета, изпекоха се прекрасно и нямах счупени.За боднатото орехче е въпрос на вкус, защото в тестото има достатъчно ядки.И в двата случая сладките ще са хубави.

# 698
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Готов тиквеник съв виждала в Била, в Халите (но не помня точно къде) и в Кауфланд, но не вътре, а отпред на щанда на Нилана.

# 699
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728

С какво количество ром пръскате АКК? 3-4 лъжици добре ли е?

Днес му е 5-ти ден и ще го пръскам за първи път след опичането и се притеснявам.

Да споделя, че вчерашните меденки на Джули ми се получиха най-добре от всички предходни години. Направих тестото по-меко, пекох ги по-кратко и не чаках да порозовеят - в резутат сега са готови за ядене, не са твърди, не са меки, леко хрупкави. Перфектни, но ги подпукахме от закуска и ще правя втора доза, тъкмо вече имам и звездовиден анасон.  Laughing

# 700
  • Балчик
  • Мнения: 9 223
Да, добре е.

Сега замесих меденето тесто- 2 дози. Едната пое точно 400 гр брашно, другата малко над 400. зависи от яйцата и от количеството олио и мед, аз все пак тях не ги тегля, а меря с чаши. Peace

Коригирах си рецептата и написах около 400 гр брашно. Peace

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 11:21 от Джемма

# 701
  • Мнения: 11 836
Наистина ли за Ангелските очи е твърде рано, че аз вчера ги правих за пръв път и то в 2 дози.. Моля ви кажете ми, ако до Коледа станат на камъчета, да ги дам сега да се изядат?

Umbra, направих твоите шортбредчета, бях си ги набелязала още като ги пусна, съвършени!  Hug Аз ги направих елхички, а точките се явяваха украса, не се деформираха, разпознаваеми са. Яд ме е, че си губих времето, а и продуктите за Ангелските очи, по-добре да бях направила още една доза от тях..

Отчет досега: меденки (по рецептата на Джемма, но с моя смес от 9 подправки, 4 или 5 дози, не помня вече), линцерки (Наталина, 2 дози), рохлички (Наталина, 2 дози, едната е под формата на бастунчета), коледни звезди (Мишел, 2 дози), джинджифилови сладки (Зори), сухарчета (Венета), масленки гъбки с лешници (от майка ми), шотландски бисквити (Умбра)..

Предстоят - трюфели, райски, бадемови, охлювчета с лешници, арменски, забравени, Brutti ma baoni, таханови сладки, портокалови корички с шоколад, панфорте или 1-2 вида домашни бонбони и/или шоколада на клечка и евентуално кейка на Умбра под формата на мъфини.. Някъде в програмата трябва да украся меденките и да слепя линцерките..

За празниците сме в провинцията, преди да отпътуваме ще раздам или изпратя като изненда с Еконт тук в София половината пакети, другите там ще подарявам.. А там ще правя само пълнена тиква и карамелизирани ябълки..

belinda, пробвай, ако искаш рохличките и на бастунчета, по-горе съм писала, миналата година ми хрумна, пак бях споделила..

Tatitt-че, как ми се иска срещу всяка рецепта да има колко дни, седмици, месеци преди Коледа е най-подходящо да се правят, както има отбелязано на по-популярните рецепти, че ето аз май се прецаках с Ангелските очи.. Sad Но съм страшно доволна, че започнах от края на ноември и отметнах много, не се юркам и всичко е удоволствие..

За дребни солености, освен класическите солености, се сещам за тези картофени пръчици - http://sharemykitchen.com/bg/recipes-bg/my-recipes-bg/breads-and … sy-potato-sticks/ Peace

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 11:42 от Сиси ♥♥

# 702
  • Мнения: 60
Сиси, какъв е този списък  newsm81  Сладките ще ти стигнат за целия китайски народ Simple Smile

Аз успях да си направя и кравайчетата. Поне два вида сладки осигурих вече за празниците Simple Smile

# 703
  • Мнения: 1 517
Подкрепям мнението за снежните топчици стават многоо сладки и издържат доста. Аз лично ги правих в началото на ноември да опитам и издържаха 2-3 седмици, но сигурно можеха и още защото се изядоха Simple Smile Според мен е важно обаче какво масло се използва, то доста определя вкуса им!
Сиси браво на теб!
Я кажете какви са тези таханова сладки?

# 704
  • Мнения: 11 836
Martita, това ще са ми подаръчните пакети на близки и приятели, моите деца почти нищо не ядат от изброените, някои даже не ги опитват.. Simple Smile Но на мен ми е приятно, още миналата година подарих подобни пакети, малко по-малко бяха на брой и ми казаха тази година, че искат пак такива подаръци, никакви други, сега само смених асортимента..

tinki_15, тахановите сладки не са традиционно коледни, просто аз ги харесвам и ще ги включа за разнообразие - http://www.kulinarno-joana.com/2009/04/tahini-cookies/

Общи условия

Активация на акаунт