Коледа 2011 - тема 3

  • 109 538
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 60
Martita, това ще са ми подаръчните пакети на близки и приятели, моите деца почти нищо не ядат от изброените, някои даже не ги опитват.. Simple Smile Но на мен ми е приятно, още миналата година подарих подобни пакети, малко по-малко бяха на брой и ми казаха тази година, че искат пак такива подаръци, никакви други, сега само смених асортимента..

Супер! И аз подарявам сладки, но такива количества и такава разновидност скоро няма да мога да направя. Браво на теб!  Hug

# 706
  • София
  • Мнения: 18 683
Сиси, а в какво слага сладките за подаръци? И аз съм решила да спретна няколко малки пакетчета за госпожите на децата, но не съм решила още какво ще играе ролята на "кошничка" Rolling Eyes Миналата година раздавах на комшиите в чинии, а у приятелите носих направо в плик, там си ги подреждахме красиво. Но сега ще ми трябва нещо по-стабилно, някаква кутийка ли, що ли...Няма да имам време да пека специални кошнички от медено тесто Thinking

# 707
  • Мнения: 1 243

искам да си купя някакви красиви кутии за подаръчните сладки и аз, но не мога да открия все още такива, които да ми харесват.. така че и аз ще съм благодарна за идеи!
Simple Smile

# 708
  • Мнения: 250
Да питам - снощи направих тестото за линзеровите сладки, днес от 9 ч. е навън, но не се отпуска. Калка време му трябва да се отпусне? Дали не мога да го сложа в микровелето да се отпусне по-бързо или тестото не съм го докарала newsm78
Не ги правя за пръв път, но досега така не ми се е получавало.

# 709
  • Австрия
  • Мнения: 28
Сиси, а в какво слага сладките за подаръци? И аз съм решила да спретна няколко малки пакетчета за госпожите на децата, но не съм решила още какво ще играе ролята на "кошничка" Rolling Eyes Миналата година раздавах на комшиите в чинии, а у приятелите носих направо в плик, там си ги подреждахме красиво. Но сега ще ми трябва нещо по-стабилно, някаква кутийка ли, що ли...Няма да имам време да пека специални кошнички от медено тесто Thinking

belinda, scaramouche, аз подарямав почти всички сладки, които правя. Ето така ги опаковам. Снимките са може би от преди 3 или 4 години.
Украсата е индивидуална. Има много дребни шеща на пазара, които се използват за украса.



Или в картонени чинии. Предлагат се също в различни големини. Зависи семейството колко членно е. На снимката не се вижда, но чинията след това я опаковам в целофан ( тук има с различни щампи по него на тема Коледа ). Връзвам с цветна панделка отгоре.

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 12:52 от nudel33

# 710
  • Австрия
  • Мнения: 28
Да питам - снощи направих тестото за линзеровите сладки, днес от 9 ч. е навън, но не се отпуска. Калка време му трябва да се отпусне? Дали не мога да го сложа в микровелето да се отпусне по-бързо или тестото не съм го докарала newsm78
Не ги правя за пръв път, но досега така не ми се е получавало.

Danito_t, предполагам, че в микровелето ще развалиш тестото. Ето опитай тази рецепта. Слагаш тестото в хладилника за 1/2 до 1 час и слад това действаш по параграфа  Wink
Успех!

Linzer Augen/ Линцерови очи

200гр меко масло
3 жълтъка
100гр захар
1 ванилия
кората на един лимон
50гр смлени лешници
300гр брашно



От изброените продукти се замиса маслено тесто. Увива се в свежо фолие и се оставя за около един час в хладилника да се стегне. След това тестото се разточва между две парчета свежо фолие на тънка кора ( 3-4мм) и се изрязват фигурките. Пече се на 175С до зачервяване около 10 мин.
Форма с диаметър 6 см излизат 33-35бр. с по-малка форма, като тази на снимката 4,5 см излизат 44-45бр.
Но формата всъшност няма значение. Кой каквато има.

# 711
  • Мнения: 118
Danito_t и при мен вчера се получи така, размеси го малко с ръцете си и ще се отпусне, а като го разточиш съвсем  Grinning

# 712
  • София
  • Мнения: 18 683
Да бе, колко съм изтръпнала, естествено, че в картонени чинийки с коледни мотиви и целофан ще стане супер! Мерси,nudel33 Hug
Децата ще правят рисувани и лично надписани картички. Мисля, че ще станат супер подаръчета!

# 713
  • Мнения: 87
Цитат
тахановите сладки не са традиционно коледни
Аз също ги правя за разнообразие,но моите са по-различни.

# 714
  • София
  • Мнения: 3 090
Мартита Hug, Бадем Hug, Миши  Hug хиляди благодарности!  bouquet
Голямата къщичка на Мартита и мен ме изкушава, но не знам дали ше мога да я залепя както трябва и дали ще издържи тежестта на бобноните и украсите. Ще си помисля и ще действам.

# 715
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 778
Здравейте дами!

Най-после имам свободен ден и мога да ви дочета (ако това въобще е възможно, защото пишете с невероятна скорост)! Mr. Green

Извинявам се на всички които са задавали въпроси към мен, наистина нямам възможност да пиша толкова често, а и повечето неща за които питате са на първа страница или в самите рецепти.  Hug

Тестото на линцерите и кравайчетата, както и в известна степен тестото за меденките е маслено и е логично, че се стяга в хладилника, а от топлината (на въздуха или ръцете) се отпуска. Така че ако ви се струва твърдо, просто го омесете леко с ръце. Целта на слагането в хладилник е, че когато се прави(особено ако е топло в стаята) става малко по-рядко, но в хладилник постига добра консистенция. Не е добре да се прибавя брашно, както някой беше съветвал преди това, защото тогава има опастност сладките да станат по-твърди. Просто бъдете по-търпеливи и попрочетете малко съветите които сме писали вече толкова пъти. Тези рецепти са изпробвани толкова пъти (писала съм, че са традиция в семейството на мъжа ми от десетилетия) и ако се спазват грамажите не би трябвало да има проблем. Разбира се може да се получи проблем с некачествено масло или брашно, но в повечето случаи, проблема е в технологията на правене...

Аз съм готова за сега с 3 дози ванилкове рохлички, 2 дози линцерови сладки (но мисля, че ще се наложи да правя още 2 преди Коледа, защото са любими на децата), 2 дози "Орехова наслада" (маслено тесто + тесто за ореховки), а и меденки, които обаче още украсявам ( а ме чака да приготвя тестото за свещниците, които правя традиционно за подарък). Смятам да направя мини тарталетки от линцеровото тесто тази година (още измислям вариации на крема) и задължително целувки и непечени сладки. Още неща съм намислила, но не знам дали ще ми стигне времето.  

Желая на всички приятни приготовления и много хубави мигове при подготовка за празника! За мен тези приготовления са изключително зареждащи, независимо от умората, дано и за вас е така! Hug Heart Eyes

# 716
  • Мнения: 2 828

искам да си купя някакви красиви кутии за подаръчните сладки и аз, но не мога да открия все още такива, които да ми харесват.. така че и аз ще съм благодарна за идеи!
Simple Smile

Ако те устройват красиви и не скъпи, но картонени - твърди, вчера гледах в магазините на S-Gifts.
Те са от скоро тези магазини, аз купих кутии от там за подаръци, защото ми допаднаха, и в Джъмбо съм виждала.
Магазини на S-Gifts имат на Граф Игнатиев 3, на Раковска 130 и на Хан Аспарух 33 - дадоха ми каталог  Grinning

Днес мисля да правя едни лесни сладки на Наталина  - сметанови, ако се справя с тях, мисля, че ще се успея, следващата стъпка са ми меденките на Джема и за 3 опит рохличките.

# 717
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439

искам да си купя някакви красиви кутии за подаръчните сладки и аз, но не мога да открия все още такива, които да ми харесват.. така че и аз ще съм благодарна за идеи!
Simple Smile

Ако те устройват красиви и не скъпи, но картонени - твърди, вчера гледах в магазините на S-Gifts.
Те са от скоро тези магазини, аз купих кутии от там за подаръци, защото ми допаднаха, и в Джъмбо съм виждала.
Магазини на S-Gifts имат на Граф Игнатиев 3, на Раковска 130 и на Хан Аспарух 33 - дадоха ми каталог  Grinning
Еххх, Бог да те поживи за това инфо  Mr. Green Hug

# 718
  • Мнения: 0
Готова съм с къщичката и много й се радвам,но реших, че меденки тази година повече няма да правя, нямам нерви.

# 719
  • Балчик
  • Мнения: 9 235
И аз съм готова  с медените орехчета, меденки с вафлени картинки, частите за къщичка, 2 елхи и конче с каручка. След малко мятам и орехчетата.