Отговори
# 315
Здравейте любими мои ЛЛЛ консултанти!   bouquet  Hug
Досега винаги сте ми помагали и благодарение на вас кърмя успешно, за което ви благодаря от сърце! Много се радвам че ви има! Надявам се и сега да ми помогнете!  
От 3 седмици вече изпражненията на бебчо са слузести, различни на цвят (ръждиво-кафяви и малко зеленикави) и миришат на кисело. Иначе се изхожда по 2-3 пъти на ден, но доста обилно.
Само на кърма сме, по 6 пъти на денонощие. Бебчо се чувства добре, няма темп. и е спокоен.
Четох, че се дължи на алергия към някоя храна или към лактозата, т.е. от кърмата.  Confused
Не ям нищо, което може да предизвика някакви храносмилателни смущения. Изключила съм всички рискови и дразнещи храни. Ям само млечни продукти ( без пр. мляко), яйца, хляб, месо, картофи и ориз.
На какво може да се дължи? Надявам се да не е алергия към кърмата!

Последна редакция: нд, 01 май 2011, 20:08 от soft

# 316
Soft, здравей.
Благодаря за милите думи, чудесно ми подействаха като за добро утро.  Grinning
По темата: Слузта в изпражненията невинаги е индикатор за сериозен проблем. Може да се дължи на много фактори - от лека настинка при бебето, прием на лекарства, стомашно неразположение, колики, та до временна реакция на някаква храна, което майката консумира по-често.
Но съвсем не означава задължително алергия или лактозна непоносимост, особено ако слузта не е съчетана с кръв. А дори и при наличие на кръв не може категорично да се говори за алергия.
Твоят хранителен режим изглежда ок, но все пак различните бебета проявяват чувствителност към най-невероятни и на пръв поглед нерискови храни (което също не означава алергия към тях). Така че опитай да отметнеш един по един останалите фактори и може да опиташ лека реорганизация на кърменето - Ивайло да изсуква добре първата гърда, след като я пусне сам или загуби интерес към нея, предлагаш втората и в следващите три часа да суче само от нея, ако поиска да се храни.
Ако много се тревожиш помисли и за консултация  с гастроентеролог и евентуално изследвания на акото, за да се изясни всичко, а и за твое собствено спокойствие.

# 317
  • Пловдив
Ние сме изцяло на кърма и също имаме слуз , но и двамата педиатри при които ходим, казаха че при кърмените бебета това е нормално  Peace

# 318
Клото, много ти благодаря за отговора!   bouquet
ivka_007 , благодаря ти за успокоението!
Утре ще го заведем при нашата педиатърка и най- вероятно ще му изследват акото. Надявам се да не е нещо сериозно.

# 319
  • Пловдив
Клото, много ти благодаря за отговора!   bouquet
ivka_007 , благодаря ти за успокоението!
Утре ще го заведем при нашата педиатърка и най- вероятно ще му изследват акото. Надявам се да не е нещо сериозно.

Аз също бях пуснала изследване, но на своя глава, че и аз бях чела, че може да има някаква бактерия, но изследването излезе стерилно и след това вече питах и ми казаха, че за кърмените бебета било нормално  Peace

# 320
  • Пловдив
Здравейте за пореден път!

Моите неволи продължават! Както писах преди-миналата сряда ме заболя лявата гърда, зачерви се и вдигнах 39 градуса. Личната лекарка ме отсвири като и се обадих, звъннах на гинеколога, който ми води бременността- той набързо ми изстреля някакви неща по телефона, та накрая отидох в клиниката където раждах да ме види някой на място. Докторката каза да пия парацетамол за темп. и да се изцеждам. За 2 дена ми мина, но след това ме заболя дясната.  :crazyeye: Пих парацетамол  преди да успея да вдигна 39. Тъкмо ми мина и вчера отново лявата!  :gun1: Хайде пак в клиниката. Този път друга лекарка, която направо ме хвърли в ужас с предложението: "Ако искаш направо да ти спрем кърмата". След като и казах, че това не е вариант ми каза да продължавам с парацетамола и цеденето. Ако станело по-зле да съм отишла да ми предпишат антибиотик, при което пак съм трябвало да спра с кърменето! Вчера направо бях като парцал! Сега само се моля да не се зачетвърти...Чудя се дали да не си купя лецитин, но незнам как да го пия?  newsm78

# 321
c.r.e.a.m., наистина неприятни изживявания, дано отминат скоро  Hug Вариант ли е да посетиш друг лекар, някой доверен АГ или мамолог или друг, който да отдели нужното внимание на проблема и да подходи съобразно желанията ти? Възможно е, особено ако лекар прецени, че има инфекция, да се наложи прием на антибиотик, но това далеч не означава задължително спиране на кърменето. Има не малко антибиотични лекарства, които са съвместими с кърменето. Ако искаш, пиши какво ти е предписано и мога да ти предоставя информация от съвременни и актуални справочници за съвместимост на лекарството с кърменето, които да обсъдиш с лекаря си.

За сега кърмене/изцеждане и почивка са едни от най-важните фактори за справяне със ситуацията. Компреси, топли (или хладки, ако се чувстваш по-добре) преди цедене и хладки след това могат да са от полза. Зелево изстудено листо след кърмене е едно чудесно средство, което е помогнало на много майки да се справят с препълването и бучките по време на кърмене. Подобен ефект може да се постигне и с компрес от извара.

Ако лекарят ти прецени, че приема на лецитин е удачно за теб, би могла си вземеш такъв от 1000-1200 мг. Профилактичната доза е 1 гл. дневно, но при наличен проблем може да достигне и до 3-4 гл. дневно. Добре е при подобрение дозата да се намалява плавно, с по 1 гл. за няколко дни, като когато се стигне до профилактичната доза да се приема още няколко дни. Тук има още информация за Лечение с лецитин при повтарящи се запушени канали.

Може да е от полза, ако в менюто ти присъстват повече храни с хидрогенизирани растителни мазнини (маргарини, транс - мазнини), да се опиташ да ги ограничиш колкото е възможно. Има данни, че когато присъстват в големи дози в менюто на майката,  те може да са фактор за честите запушвания и бучки в гърдите. Уви, повечето храни на пазара, особено сладкишите, полуготовите храни съдържат такива мазнини. Ако е и когато е възможно да ги избягваш, при всички положения ще е полезно за теб.

Надявам се скоро да си по-добре и да не се притесняваш повече. Дръж ни в течение как си  Hug

# 322
Здравеѝте мили момичета от ЛЛЛ.Радвам се че ви има защото много ни помагате със съветите си  bouquet.
Да започна отначало.бебчо е захранен от шише в болницата,тъѝ като беше в кувиоз и аз съответно имах проблеми с потичането на коластрата,но благодарение на вас всичко се нормализира.Опитах се да му дам гърда,но тоѝ неискаше.Искам да кажа че от тогава е само на кърма макар и да не бозае изцяло,се изцеждам и му давам.Мислех че се храни добре,но прегледа при педиатър показа че не е наддал от изписването и 1 седмица след това.Доктора каза да изчакаме още 10 дена и ако пак няма промяна ще даваме АМ.
Въпросът ми е:при положени че се храним на всеки 3-3,5 ч. и изпива по 80 гр. мляко и понякога му давам и гърда след това,възможно ли е млякото да му е малко или кърмата ми е гола вода.Казвам го това,защото като започвам да се цедя първите няколко грама са по прозрачни и след това тръгва наситеното мляко.Много ми е притеснено какъв ще е резултата тази седмица.

# 323
  • София
Имам нужда от помощ.От някъде 10дни имаме следния проблем слагам я на гърдата суче активно
 2/3 мин после започва да се сърди направо реве после на другата гърда се повтаря същото.храна я на 2/2,5 ч през това време е горе дол спокойна.Дали е възможно да се наяжда толкова бързо.Като след всяко кърмене се дойзцеждам/около 10мл не може повече/.А и за този период кърмата сякаш не ми се е увеличила въобще.Кърмя и нощем понякога и по два пъти.

# 324
Имам нужда от помощ.От някъде 10дни имаме следния проблем слагам я на гърдата суче активно
 2/3 мин после започва да се сърди направо реве после на другата гърда се повтаря същото.храна я на 2/2,5 ч през това време е горе дол спокойна.Дали е възможно да се наяжда толкова бързо.Като след всяко кърмене се дойзцеждам/около 10мл не може повече/.А и за този период кърмата сякаш не ми се е увеличила въобще.Кърмя и нощем понякога и по два пъти.
Моя беб от 1-2 седмици ми прави същия номер. Яде интензивно 5 мин.(най- много) после става нервен, започва да се дърпа и да плаче. Когато го оставя започва да гука и да се смее. Тръгна ли пак да го слагам на гърдата пак започва да плаче и да се сърди. След това се изцеждам и то доста, давам му от шишето, и него не го иска. Не го прави на всяко хранене, но от 6 хранения на 2-3 го прави и яде сравнително по- малко от преди. Имам чувството, че го прави когато много му се спи, защото вднага след това заспива дълбоко, но не знам дали това е причината.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 12:08 от soft

# 325
Здравейте!Имам нужда от вашата помощ!От 2-3дни бебчето ми пропуска хранения-така спокойно и дълбоко спи,че каквото и да правя не успявам да го събудя.Храним се на 2,5часа и винаги се събуждаше като по часовник,но сега...Има ли според вас повод за притеснение,да се цедя ли при пропуснато хранене.Благодаря ви предварително!

# 326
Здравеѝте мили момичета от ЛЛЛ.Радвам се че ви има защото много ни помагате със съветите си  bouquet.
Да започна отначало.бебчо е захранен от шише в болницата,тъѝ като беше в кувиоз и аз съответно имах проблеми с потичането на коластрата,но благодарение на вас всичко се нормализира.Опитах се да му дам гърда,но тоѝ неискаше.Искам да кажа че от тогава е само на кърма макар и да не бозае изцяло,се изцеждам и му давам.Мислех че се храни добре,но прегледа при педиатър показа че не е наддал от изписването и 1 седмица след това.Доктора каза да изчакаме още 10 дена и ако пак няма промяна ще даваме АМ.
Въпросът ми е:при положени че се храним на всеки 3-3,5 ч. и изпива по 80 гр. мляко и понякога му давам и гърда след това,възможно ли е млякото да му е малко или кърмата ми е гола вода.Казвам го това,защото като започвам да се цедя първите няколко грама са по прозрачни и след това тръгва наситеното мляко.Много ми е притеснено какъв ще е резултата тази седмица.
Здравей. Извинявам се за късното включване. Минало е доста време и това, което бих написала като информация може да не е валидно вече. Как е положението към момента, би ли споделила, за да обсъдим?

Здравей. Хубаво е, че детето е спокойно, а как са напишканите памперси? Приема ли нещо различно от кърма?
На тази възраст някои бебета действително започват да се засищат доста по-бързо от преди и щом сучат на поискване, обичайно успяват да си набавят нужните калории. Все пак е възможно да суче ефективно само докато струята е силна и когато е нужно да положи услие,  започва да се дразни и дърпа от гърдата. Какво би могла да опиташ: когато бебчето започне да се сърди, вдигни го, опитай да го оригнеш, изчакай минутка-две и отново го сложи на същата гърда, ако считаш, че не е добре изпразнена. Ако отново започне да се дърпа, тогава вече предложи другата и в случай на нужда, няма проблем да повториш няколко пъти.
Все пак отбелязвам, че имате един хубав режим, който предполага добър прием на мляко, а и качествена стимулация. Добре е това, че се буди нощем, защото така работи и върху лактацията ти. Количеството, което изцеждаш и то след кърмене не е никакъв повод за притеснение. Всъщност, много е трудно да разбереш дали млякото ти се е увеличило по външни признаци: в общия случай се следи бебето, памперсите, наддаването. Ако количестото на кърмата не отговаря на моментните нужди, повечето бебета скъсяват паузите, за да дадат сигнал на тялото да произвежда повече.
Може би е нелоша идея да помолиш вашия педиатър да погледне бебенцето и за млечница, за всеки случай.

Здравейте!Имам нужда от вашата помощ!От 2-3дни бебчето ми пропуска хранения-така спокойно и дълбоко спи,че каквото и да правя не успявам да го събудя.Храним се на 2,5часа и винаги се събуждаше като по часовник,но сега...Има ли според вас повод за притеснение,да се цедя ли при пропуснато хранене.Благодаря ви предварително!
Здравей. Ако става въпрос за единични случаи, които не са честа практика, не е чак толкова притеснително. Вероятно и сама знаеш, че на този етап, когато кърменето не е съвсем установено, е възможно големите нерегулярни паузи да провокират проблеми: при майката запушвания и постепенно намаляне на лактацията, при бебето има риск от намаляне на общия прием на калории и слаби резултати при наддаването. Това все пак съвсем не е задължително. Вярвам, че сама ще усетиш, ако има нешо такова и ще вземеш навременни мерки.
Има различни техники за разбуждане - гимнастка, нежен масаж на гърба, разсъбличне и смяна на памперса, та дори и внимателно обтриване с влажна хавлия по ръчичките, краката и челото. Опитвала ли си някои от тези примери? А как е положението нощем, събужда ли се и ако да, по колко пъти?
Колкото до цеденето, ако изпитваш напрежение и дискомфорт, може да изцедиш малко, но само до облекчаване, а не докрай. Това, за да не си докараш хиперлактация, която сама по себе си също не е безобидна.

Последна редакция: нд, 22 май 2011, 18:36 от Клото

# 327
здравейте и от мен.бременна съм с второто си дете в 9 месец.с първото не успях да се справя с кърменето макар и да имах голямо желание.четох и продължавам да чета всичко за кърменето и искам да попитам нещо-кога трябва да започна да се изцеждам с помпата  за да стимулирам производството на зрялото мляко?още в болницата ли да си нося помпата? дано въпросът ми да не ви се стори глупав. мерси.

# 328
здравейте и от мен.бременна съм с второто си дете в 9 месец.с първото не успях да се справя с кърменето макар и да имах голямо желание.четох и продължавам да чета всичко за кърменето и искам да попитам нещо-кога трябва да започна да се изцеждам с помпата  за да стимулирам производството на зрялото мляко?още в болницата ли да си нося помпата? дано въпросът ми да не ви се стори глупав. мерси.

Здрасти Рали. Хич не ти е глупав въпроса. От толкова много информация човек наистина се обърква. Това е една от питанките на повечето бременни. На някои места ще прочетеш, че е добре да цедиш за стимулация, на друго - че това е излишно и може да си докараш свръхпроизводство.

Наистина всяка ситуация и двойка мама-бебе са различни, също и протичането на раждането, състоянието на гърдите при слизане на млякото и тн. Това колко често се предлага на бебето да суче също е от значение.

В най-добрия случай бебето ще е при теб - при добро засукване и често предлагане, както и ако мъничето изпразва ефективно гърдата - няма нужда да цедиш, зрялото мляко си идва, това е естествен процес. Оптимално  е кърменето да започне колкото може по-скоро след раждането - така и бебето е най-актовно и само води нещата, гърдите пък са още меки и 'удобни' за упражнения от страна на детето.. - тогава няма нужда да се изцежда - бебето само те води..

В някои случаи при слизането на млякото някъде след втория ден или при отичане на крайниците /или само на гърдите/ заради задръжка на течности /заради вливанията по време на раждането/ изпразването на гърдите може да бъде затруднено. Често изцеждане на ръка  е най-доброто, което мкоже да се направи в случая, най-вече ако бебето не суче ефективно. В този случай, ако не се справяш сама или с помпа, както и ако акушерките не могат да помогнат - може да извикаш консултант /в подписа ми има линк/, който да ти окаже подкрепа.

Ако бебето суче добре в болницата, ако го прави често /минимум 7 -8 пъти в денонощието за всяка гърда/, ако зърната не са разранени и болезнени, ако гърдите не са прекалено напрегнати - няма нужда от цедене. Повечето майки изцеждат по малко, колкото да облекчат напрежението при слизане на млякото.

Кога е важно да се цеди - Ако си родила секцио и от болницата забавят да ти дадат бебето /би могла да проучиш болниците и практитките им/ или няма кой да ти помага да го слагаш да суче. Ако бебето е болно или недоносено или ако ти го носят само за кърмене на определени интервали, а гърдите се напрягат.. При тези положения ще трябва да цедиш, за да стимулираш/облекчаваш.. Необходимо е да се запази един относителен ритъм на изпразване на гърдите - сигурно вече си прочела, че по-честото сукане/цедене означава повече мляко.

Слагам ти и разни неща за четене по темата за изцеждането, ако не си попадала на тях. Ако имаш други въпроси - пиши.

http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/80/  -Необходимо ли е изцеждане след всяко кърмене
http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/80/ - Въпроси около избора на помпа
http://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/ - някои трикчета за изцеждането, особено, когато наистина има нужда

Леко раждане и този път ще го направите кърменето, няма страшно.  Hug

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 02:33 от ДеЩоВиди

# 329
Здравейте и от мен.Найстина е чудесно,че има към кого да се обърниш за съвет,когато имаш нужда Hug
След 8 месечно доста интензивно, успешно кърмене днес ме заболя едната гърда.Бебето ми сучи все още доста активно и за сега нямаме заместено хранене.Въпросната гърда не е предпочитаната от дъщеря ми.Самата болка е много странна даже не знам как да я опиша.Като някъкви бодежи от долната старана на гърдата.Преди малко храних дъщеря си и в момента гърдата ми е мека и няма никакви бучки или нещо подуто.Самата болка става все по-на чести интервали.Имала съм запушване на канал и не беше като сега.
Ще се радвам ,ако споделите някакво мнение Hug

Общи условия

Активация на акаунт