В Канада сняг се сипе на парцали, вино иmа, нека вали! - 50

• 43 870
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • Калгари, Канада
Честита Баба Марта! Здраве и щастие на всички  Hug

denzul , аз пак да предложа: казвай, ако ти трябва нещо от тук, че аз края на месеца ще пътувам за БГ.

И да попитам, ако някой има идея - иска ми се да взема някакво дребно подаръче от БГ за 20-тина жени тук (не свързани с БГ и не знаещи нищо за страната). Чудя се какво да е, та хем да им хареса, хем да представлява точно нашата страна  newsm78

# 661
  • Монреал
И да попитам, ако някой има идея - иска ми се да взема някакво дребно подаръче от БГ за 20-тина жени тук (не свързани с БГ и не знаещи нищо за страната). Чудя се какво да е, та хем да им хареса, хем да представлява точно нашата страна  newsm78
Аз донесох на няколко колежки едни малки дървени кутийки, в магазините за сувенири ги продават и доколкото си спомням бяха около 3 лева - те си ги ползват да си държат кламерите и други дреболии - хем сувенир, хем се получи функционално  Laughing

# 662
  • Vaudreuil Canada
Честита Баба Марта на всички!

mamamia аз съм купувала ключодържатели с бг-символи, карти за игра с бг-забележителности, розова вода в различни опаковки, мини диплянки с бг-забележителности.

# 663
  • Варна - Монреал-Едмънтън
Честита Баба Марта!

За имената - Мога ли да си сменя фамилията при кандидатстване за канадски паспорт или трябва да го направя преди това?
Искам да взема фамилията на мъжа ми, че когато сключвахме брак в България не я смених, за да не сменям документи по процедурата.

# 664
  • Калгари, Канада
TariliMom, много е идейно това с кутийките.  Peace Благодаря за идеята  Hug Аз имам две такива, но седят за украса на секцията и не ги ползвам за нищо. Всъщност в едната има смачкани (ако мога така да ги нарека) стотинки от канадски забележителности. Те мисля че могат и подправки да държат, но аз не съм сигурна дали бих ги ползвала за това.

Шемет  Hug И аз си мислих за розова вода, но не съм сигурна колко ще им хареса. Но идеята за карти за игра със забележителности мога да я използвам като семеен подарък. И тях ли ги има в магазините за сувенири?

# 665
mamamia, аз съм взимала съпунчета под формата на роза и от розово масло, но моята шефка се оказа алергична.
Взимала съм каре за маса, типично бг стил.
Видях,че си от София. Сувенирният магазин на Пиротска още си е там и има избор на различни неща.

Благодаря за предложението  Hug Немога да се сетя за нищо конкретно, което да ми трябва!

# 666
  • Калгари, Канада
denzul, благодаря за идеите  Hug

# 667
Привет, момичета!
 Дали някоя от вас знае, може ли един човек да внесе в Бг лаптоп и таблет едновременно? Може ли да му направят проблем на митницата?

# 668
Не ми е професионално мнението, но ако влиза окончателно в БГ - да. Т.е. той внася стока и мисля, че може и да искат да я обмитят. Ако пътува влизайки и излизайки (двупосочен билет) - не. Т.е. за лична употреба, но трябва да го изнесе на излизане от страната.
Мисля, че това е теорията. Титина поправи ме ако греша (а това е вероятно)  Whistling

Практиката е - тук е БГ  Joy
Свекърва ми, прибирайки се от Канада,  преди 4 години си вкара лаптоп в Бг и нямаше проблем.
Тънкото е че непомня къде го сложихме - ръчен или карго багаж.  ooooh!

# 669
  • Калгари, Канада
Ние сме влизали и излизали с лаптоп в/от БГ, но никой не ни е питал (проверявал), нито си е записвал, че влизаме с такъв; съответно, ако го бяхме оставили в БГ никой нямаше да знае.

На влизане в БГ според мен е лесно, слагаш си ги в раници с друг багаж (не в чанта за лаптоп) и никой няма да те спре да ти гледа какво носиш. Според мен проверяват само подозрителни личности или по сигнал.
На излизане обаче ръчния багаж се вади и гледа на митническата проверка и тогава според мен е по- голяма вероятността да ти направят проблем, но пък не знам дали е проблем, че изнасяш лаптоп от БГ.  newsm78

При нас не е имало проблем и на Канадската граница като излизахме/влизахме. В смисъл, че никъде не сме го декларирали. Мисля си дали пък не му се полага на всеки възрастен по една такава джаджа като лична за пътуването.

# 670
  • Vaudreuil Canada
може ли един човек да внесе в Бг лаптоп и таблет едновременно?
Може.

# 671
mamamia,незнам дали това ще ти е от помощ, но  ние оставихме стария си лаптоп в България, никой не ни е проверявал или питал за него, беше в ръчния ни багаж.

# 672
кака Дора, за смяната името проверих там, където ми каза
http://www.etatcivil.gouv.qc.ca/en/change-name.html - но тук се отнася само за родени в Канада или такива, които вече са граждани. За нас не става, още сме резиденти. Явно ще трябва да питам имиграционните какво знаят те по въпроса.

Честит национален празник и Честит Тодоровден!

# 673
Не ми е професионално мнението, но ако влиза окончателно в БГ - да. Т.е. той внася стока и мисля, че може и да искат да я обмитят. Ако пътува влизайки и излизайки (двупосочен билет) - не. Т.е. за лична употреба, но трябва да го изнесе на излизане от страната.
Мисля, че това е теорията. Титина поправи ме ако греша (а това е вероятно)  Whistling

Много зависи, какво ще обясните на пункта , ако ви питат- ако се прибирате за определен период могат да го тълкуват като временнен внос и трябва да го изнесете със себе си. Ако кажете, че го носите за някого, трябва да се плати мито ( в случая е 0%) и ДДС. Аз бих си го сложила в багажа и бих минала така...
Иначе това си е жив внос и трябва да се платят мито и ДДС

Лаптопи се проверяват навсякъде по летищата - нелегален софтуер, наркотици и каквото се сетите по тях. Бившия ми шеф в Канада бяха го арестували, защото на излизане от Канада беше забравил да попълни декларация, че ще върне лаптопа и като се прибирал от САЩ отказал да плати мито, както и да проверят лаптопа му. Такъв цирк му бяха спретнали на митница, че се налага посреднощ да ни събират с лигъла да търсим документи....

За смяна на имената имам приятелка, смени си името като стана канадка...после проблем в Европа, едно и също лице с различни имена, уведомиха и канадска страна, та се налага да минава през съд в България. Освен всичко друго след като смени имената си ( различни от тези с които е влязла) се налойи да смени и всички документи+ карти банкови - беше станала пишман, особенно с банките и кол центровете дето не знаят на кой свят са

# 674
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!Благодаря на всички за мненията и съветите!
Приятна вечер!

Общи условия

Активация на акаунт