kak da stimuliram deteto mi da progovori?

• 3 777
  • 35
  •   1
Отговори
# 30
  • Sandanski

Sourcherry, права си за това което казваш, трябва на време да се обърне внимание на детето, защото по някои тъп от няма страшно става много страшно! трябва внимателно да се наблюдават децата, ако до 1 година не издава никакви звуци трябва да се прегледа от специалист. моя син издава звуци и казва някакви срички но нищо свързано. гледам че се опитва да каже нещо и не може, а сега даже са научи само да мрънка и аз да изпълнявам и ако се права че не го разбирам почва да се ядосва и да реве!

# 31
Детето издава звуци, а това е важно.
На 1 година няма как да реди изречения.
Съдейки по моето дете - проговарянето е нещо, което сериозно трябва да се следи.
Спонтанно на 1 година и 2 месеца сътвори първото си изречение от 3 думи и спря. Мънкаше, говореше толкова "разбираемо", че само аз го разбирах. На почти 2 вече проговори. Но пак доста не се разбираше от околните. Постепенно изчисти думи и звуци.
Едва ли е имало нещо друго в развитието му, което да следя така изкъсо. Защото е важно.
Никога не съм се доверявала на "съвети", че всяко дете проговаря в един момент. Проговарянето и говоренето са важни етапи и ако има някакъв проблем и той се открие рано, шансът той да бъде решен е много по-голям.

# 32
  • Mars Hotel
Аз също се притеснявам за моята госпожица.Ще стане на 2г. и 4м. и много рядко прави изречения,като в редките случаи когато каже някое изречение не свързва думите с ''и'',''на'',''в'' и т.н.,просто казва думите една след друга.Не знам за тази възраст кое е нормално,аз си мисля че не е много добре положението.Иначе много разбира,повтаря думички,но ги изменя както й е удобно на нея,например не казва мандарина а само ''мина'',не казва портокал а ''пкал''.Не знам дали да я водя на специалист или да изчакам още.Ще се радвам да получа съвет от вас.

Напълно нормално за възрастта й. Няма място за притеснение.

# 33
Твърди се, че занимания, които развиват финната моторика помагат в това отношение. Играчки с болтове, например - да завива и отвива. Да реже, да държи молив, химикалка, да драска, да си играе с различни материи и материали
Но аз не съм имала проблем досега с бавнопроговарящо дете, така че не знам дали реално това е помогнало или просто си проговори рано.

# 34
При всяко дете си е различно,не се притеснявай ще проговори.И моята знаеше само мама и тати.От както тръгна на ясла започна да говори много повече,знае доста думички вече на 1г и 10м.Казва мама,тати,баба,деде,каа(кака),стол,туши(ботуши),тофки(пантофи),папа,пиш,ода(вода),деде мяз,сок,кола,сняг,нани,пате,куси(костенурката с която спи),диш(тва незнам какво е),лош, и още много думички.Има много голямо значение говоренето,моята в градината като чуе някоя нова дума и веднага я запомня..

# 35
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Това за детските градини и аз съм го чувала от много приятелки - деца които не са говорили преди са проговорили след като са започнали да посещават детско заведение  Peace

Моят малчо също си измисля думички - дядо Коледа е "дзън дзън" казва още мама  баба дяда тити (тати) амам па (падна) мау бау тау (чао) бабана (банан) тук там дай айди (хайде) ика (искам) кака коко (това е един петел играчка - така го кръстихме)  и не мога да се сетя още какво - сигурно има но не се сещам в момента  Peace

Общи условия

Активация на акаунт