kak da stimuliram deteto mi da progovori?

• 3 774
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
  • софия
Цитат
Публикувана от: Sourcherry
Стимулации не помагат.
Когато - тогава.
На същото мнение съм и аз.

# 16
Синът ми казва ма-ма,та-та,ба-ба,де-де,айде,бръм,бау,па-па,ау,пуф-паф и това е.
Струва ми се малко за тази възраст,но не се притеснявам,късно проходи,сигурно и късно ще проговори,после пък няма спиране Laughing

# 17
Само да вметна, че по принцип се занимавам с преподаване на малки деца, познавам много "трикове" да накараш едно дете да говори - които обаче незнайно защо проработват само в работата ми. С моето дете не се получават. Учила съм толкова много деца на толкова много неща - е, моето не ще да го уча. Не само за говоренето, и за всичко останало - стои, наблюдава и когато сам си реши в някакъв момент решава да направи сам нещата, както ги е видял. Ако започнеш целенасочено да му показваш, имаш чувството, че говориш на въздуха. Така че съм склонна да споделя мнението, че всяко дете ще проговори тогава, когато е готово.

# 18
Моята дъщеря до 1 г и 5 месеца казваше само 10-тина и то мн лесни неща,но оттам насетне като започна да говори -ум да ти здайде.Толкова много думи научи за 4 месеца,а и преди това и сега постоянно и говорим.Не спирам да и говоря.И аз вече се притеснявмах,защото не повтаряше и в един момент  започна да говори.Сега абсолютно всичко говори.Дори и изречения прави.Милата мама важнвото е детето да те разбира когато му говориш и да изпълнява команди като "Иди там","донеси това",занеси онова " и т.н.Мен така ме успокояваше една приятелка с по-голямо дете,че доста се бях "филмирала".Успех дано скоро проговори детенце.

# 19
  • София
Единственото, което трябва да правиш е да му говориш Simple Smile пък то като е готово ще ти отговори Simple Smile

# 20
  • Sandanski
Благодаря много за отговорите! непрекуснато му говоря, още даже докато ми беше в корема и сега не спирам но не помога! иначе всичко разбира и команди извършва стига да не дават реклами по толевизията, но не иска да проговори, също така не иска и да се научи да показва разни неща само което той иска. явно е дете с характер. дано поне сроко да каже мама да се успокоя малко!

# 21
Единственото, което трябва да правиш е да му говориш Simple Smile пък то като е готово ще ти отговори Simple Smile
Peace
Важното е, че разбира. Продължавайте да му говорите. Някои деца до 3 год не говорят, спокойно!
Много силно ви пожелавам да чуете скоро 'мама' Hug

# 22
Някои деца до 3 год не говорят, спокойно!

Това е жестока заблуда.
Има критерии за това какво трябва да изговаря като думички едно дете на 2 години, на 2 и половина.
Неговорещото на 3 години е повод за сериозна намеса.

# 23
Нашата щерка също не говори, а е на година и почти девет месеца. Казва само "мама, тати, баба, дядо, кака, пате, дай, ла /ела/, там, ам-ам, пам /падна/" Всичко останало звучи така: "Дибудаби тити пам, сейме, сейме дам, будуа, будуа" сега казва "Каймака" /постоянно/  Laughing което едва ли знае какво точно означава  Laughing Говоря й постоянно, а като  карам да повтаря някоя дума като да речем "вода" ми се смее и бяга Simple Smile просто отказва да го повтори, а много добре знае какво означава, всичко обяснява с сочене на пръст и продължително "ааааа"
Lulu25 около нас са само момченца и всички на възрастта на щерката поне казваха срички на много, ама много думи, поне майката да го разбира, а други си говорят правилно дори, а нашата само тоя "каймак" говори, иначе пък с ритъм го казва Simple Smile
Другото което знам сигурно пак е много, относително, аз лично нямам кой знае какво наблюдение, но съм чувала, че децата, които като цяло проговарят по-късно започват по правилно да говорят. Моят мъж е проговорил към две години и нещо, но е започнал направо с изречения и то правилно, за сметка на късното проговаряне все още като почне да говори та не млъква Simple Smile Имам "опасенията", че щерката като почне да говори няма да млъква....  Laughing

# 24
Някои деца до 3 год не говорят, спокойно!

Това е жестока заблуда.
Има критерии за това какво трябва да изговаря като думички едно дете на 2 години, на 2 и половина.
Неговорещото на 3 години е повод за сериозна намеса.

Кое е жестока заблуда? Че има деца, които не говорят на 3 години ли?
Sourcherry, много неща знаете, но не винаги ги казвате по подходящия начин. Не е нужно да сте крайна

# 25
Кое е жестока заблуда? Че има деца, които не говорят на 3 години ли?

Напротив. Има критерии за лингвистично развитие по възрасти.
Всяка майка е редно да бъде запозната с тях и да следи развитието на детето си.
Ако едно дете на 3 години не говори - това е проблем. Реален и плашещ.

И не, не съм крайна. Защото много често битуват заблуди и опасни схващания, по които майки се водят и така забавят диагностицирането и евентуалната терапия на детето си. Често малкият проблем ако не бъде хванат навреме, става голям проблем, чието разрешение е много по-трудно, често невъзможно.

# 26
Ако едно дете на 3 години не говори - това е проблем. Реален и плашещ.
Не знам какъв проблем е това - физически или психологически,  но е факт, че има деца, които не говорят. Затова казах на авторката да е спокойна, защото нейното дете не е на 3 год, че да се тревожи и да търси начин за решаване на проблема.

# 27
Не знам какъв проблем е това - физически или психологически,  но е факт, че има деца, които не говорят.

Зависи.
И да, има все повече деца, които имат проблеми. И именно затова трябва да се наблюдават.
Когато има проблем се търси помощ. Колкото по-рано, толкова по-добре.

За дете, което е на година и половина-две, дори две и половина и не говори не бих се притеснявала изобщо. Ако основните "Мама, баба, тата" присъстват. Ако има пълна липса на говор, първото което бих направила е да посетя специалист. Защото това вече е притеснително.

И изобщо не ме интересува, че на Марийка детето е на 3, не говори, но пък е абсолютно ок.
Или че еди кое си дете проговорило на 3 и кусур с цели изречения, пък преди това не е обелвало и зъб.

# 28
Аз също се притеснявам за моята госпожица.Ще стане на 2г. и 4м. и много рядко прави изречения,като в редките случаи когато каже някое изречение не свързва думите с ''и'',''на'',''в'' и т.н.,просто казва думите една след друга.Не знам за тази възраст кое е нормално,аз си мисля че не е много добре положението.Иначе много разбира,повтаря думички,но ги изменя както й е удобно на нея,например не казва мандарина а само ''мина'',не казва портокал а ''пкал''.Не знам дали да я водя на специалист или да изчакам още.Ще се радвам да получа съвет от вас.

# 29
  • В уютен дом! Елените
Ех, защо толкова бързаме да порастнат децата ни немога да разбера! Кога ще пролази, проходи, а сега и кога и как да го накарам да проговори  Mr. Green Навремето съм проговорила рано на 2 години съм правила сложни и дълги изречения  Embarassed , а моята сестра милата до 3 години и половина само тези вкъщи и разбирахме! Деца гледани по един и същи начин, говорено им е еднакво(предполагам).Децата са различни така че ще проговори спокойно, ти само му говори и то ще те последва!

Общи условия

Активация на акаунт