БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-15

• 25 037
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, а моят въпрос е като се въвежда прясно мляко, какво трябва да е млякото - домашно или купено от кутия? На нас ни е рано, но да знам от сега и евентуално да си намерим крава на село  Grinning.

# 76
Toanto, по-добре от магазина по стандарт и пълномаслено. Можеш да го въведеш с кремче  Peace.

# 77
  • София
Домашно мляко не съм давала. Само купено.

# 78
Записвам се да следя темата. Дъщеричката ми е на 4 месеца и половина, от четвъртия месец почнах да й давам плодови пюрета - ябълка, ябълка с круша. Нататък малко ми е трудно да се ориентирам какви пюрета да правя, защото сама си ги правя. Ще се радвам да ме улесните с това какви пюрета да правя, също така от следващия месец като почна зеленчуковите - освен картоф, тиква с картоф, какви други зеленчуци трябва да й давам. Не ме нападайте с това защо съм почнала първо с плодови, а не със зеленчукови. Реших да послушам педиатърката на малката. Ако и други са давали по този начин, нека да ми пишат как са давали. Благодаря

# 79
Други зеленчуци са тиквичка и морков като за начало. По-натам вече броколи, карфиол, пащърнак, спанак. Плод може да даваш синя слива (сега едва ли има плод, готово ще трябва), банан.

# 80
Как да избера в коя кухня да запиша детето си?

Разбира се това е основния въпрос,  които вълнува всеки родител щом се касае за най-милото и скъпо нещо в живота му. Детето.

Форуми, интернет, фейсбук или какво още не минава пред полизрението на всеки родител. Имайте предвид, че там по-често се пишат само негативните

новини за повечето кухни. Рядко има похвали. По-често е хронология на грешките за всяка една кухня и коменратите са за това.  Но  има  и

изключения. Основните принципи, които трябва да спазвате или да имате предвид при избора на кухня за вашето съкровище са:

1. Прегледайте всички кухни предлагани във вашия град. Влезнете в сайтовете им и прочетете внимателно менютата за текущите и изминали

седмици.

Преценете (доколкото разбирате) дали  предлаганото от тях меню е достатъчно разнообразно на асортимент (меса, зеленчуци и десерти)

Гледайте дали брашно, картофи, ориз, нишесте, грис са често или многократно повтаряеми в менюто им. Ако това ви се вижда често използвани

продукти в видяните менюта - кухнята не е подходяща за вашето съкровище.  Имайте предвид ,че свинското е абсолютно забранено за деца до 3 год.

според новите разпоредби на Агенцията по храните от септември 2011г.

2.  Изписва ли се съдържанието на менюто в сайтовете на кухните, както и върху опаковките на храната им. Има ли изписан химичен състав за всяко

ястие което достига до вас. Дата, срок на годност и партида. Адрес на фирмата, кухнята или тел номер.

Това са все неща, които на пръв поглед ви изглеждат несъществени, но те ви гарантират правата и сигурността на приготвената храна.

3.  Има ли инструктор по хранене въпросната кухня? Това е човека които изготвя менюто на вашето съкровище. Следи за качеството на продуктите

влагани във всяко едно ястие от доставката му в кухнята,  неговото съхранение, изчистване  и влагане във крайния продукт - вашето меню.

Ако има такъв трябва да има изписано неговото име и телефон за връзка с него (телефоните на кухнята). Знайте, ако има проблем с  менюто този

човек заедно с материално отговорното лице на фирмата носят съдебна и наказателна отговорност.

Ако такъв човек липсва вероятността за грешки е огромна. А и няма кои да подведете под наказателна отговорност - пази Боже.

Справка наредба 26 на Министерството на Здравеопазването.

4. Опаковка на доставената храна.  Храната би било добре да е добре затворена, по възможност след отваряне да има опция пак да затвориш

кутийката или бурканяето (при евентуален отказ за прием от страна на детето).

Добре етикитирана с ясно четящи се дата, фирма, съдържание, хим състав и срок на годност.  Опаковката да позволява замръзяване или претопляне

на храната при нужда.  Фирмата да има всички документи за безвредност на тази опаковка и при поискване от ваша страна да може да ви ги 

представи  или изпрати.

5. Начин на доставка на храната. Храната по законите на Р България или по нормативната уредба на Агенцията по храните трябва да се транспортира

със специализиран транспорт притежаващ санитарно разрешително за дейността. Всяка фирма занимаваща се с  кетеринг било бебешки или друг

вид разполага с някакви транспортни средства спрямо НАССР система, която прилага.  Има три вида транспортиране на храните разрешени в Европа

и света.

5а.  Транспортиране на храни под -18 градуса С -  най-често това са меса и риби.

5б.  Транспортиране на храни до +4 градуса С  -   това са млечни продукти, шоколадови изделия, охладени меса, бързо разваляеми продукти и храни.

В тази група би трябвало да влизат и детските храни,  защото при тяхното производство не се влаган никакви консерванти и стабилизатори, което ги

прави бързо разваляеми и опасни. А и всяка температура над 4 градуса до 63 градуса спомага за развитието на патогените микрорганизми -

именно те спомагат за бързото разваляне и ферментиране на храната.

5в. Топло съхранение на храната над 63 градуса.   В тази група попадат всички ресторанти,  които поддържат топла храта до нейното сервиране в така

наречените Бен Мари-та. Срока на годност на така предлаганата храна според Нормативната уредба на Агенцията по храните е до 4 часа от

нейното производство.

Затова големите хотели с ресторанти над 2 000 места предлагат така храната за обяд, закуска дори и за вечеря.

Ще задам един въпрос на които няма аз да отговоря.

Редно ли е детската кухня да се транспортира топла и дали сигурността и е гарантирана?

Л.Карадимов - управител на Ян Бибиян

автор

# 81
Записвам се да следя темата. Дъщеричката ми е на 4 месеца и половина, от четвъртия месец почнах да й давам плодови пюрета - ябълка, ябълка с круша. Нататък малко ми е трудно да се ориентирам какви пюрета да правя, защото сама си ги правя. Ще се радвам да ме улесните с това какви пюрета да правя, също така от следващия месец като почна зеленчуковите - освен картоф, тиква с картоф, какви други зеленчуци трябва да й давам. Не ме нападайте с това защо съм почнала първо с плодови, а не със зеленчукови. Реших да послушам педиатърката на малката. Ако и други са давали по този начин, нека да ми пишат как са давали. Благодаря
Не мисля,че някой ще напада,това си е твой избор.
Проблема при захранването с плодово пюре се свързва повече с това,че детето свиква със сладкия вкус и след това отказва зеленчуковите пюрета.
На този етап няма кой знае какъв избор за плодове,затова най-добрия вариянт е да купуваш готови.
Освен тиква,картоф,морков след това можеш да дадеш пащърнак,тиквичка,зелен фасул,а броколи и спанак след 8м.

# 82
ragazza84, зеленчуците са ти казали какви да са.
За синята слива - не. Много е малко бебето още. Нека да навърши 6 месеца поне.

# 83
  • България/Германия
Как постъпвате, когато децата по една или друга причина не искат да ядат? Аз от моето като цяло не мога да се оплача, хапва си добре и разнообразно, но има моменти, когато се започва едно въртене на стола, мазане с яденето, абе, всякакви глезотии, ясно е, че или не й е вкусно или не е достатъчно гладна...В такива моменти просто я свалям от столчето и до следващото хранене няма нищо друго. Обикновено тогава си наваксва Wink Питам, защото и майка ми, и свеки не одобряват това ми поведение, и все ми натякват, че трябва да настоявам да изяде колкото се може повече, нали ми е слабичка Crazy

# 84
Елфи, и аз постъпвам като теб и смятам, че това е правилното  Hug! И мен ме упрекват, но аз им казват да си представят какво е някой да им седи на главата и да настоява да ядат когато не са гладни. Трябва, трябва ..... стига с това трябва! В началото не бях така и понеже и мойто е слабичко, пеех песни и се правех на какви ли не животни, но много скоро разбрах, че така ми се е качил на главата и престанах много бързо с цирка. Мога да кажа, че оттогава апетита му се оправи. Колко е слабичка?

# 85
Натякват, всички баби натякват, а и те имат моменти когато не са гладни. Апетита не е постоянна величина. Моето имаше период през лятото, в който се хранеше три пъти дневно с АМ и нищо друго, а беше близо тригодишно. Пълно с енергия. Колкото му се яде толкова.

# 86
  • България/Германия
Михаела, между 10.5 и 11 кг е, то диването не стои мирно на кантара, за да го премери правилно човек Wink За мен си е идеална, стройна госпожица  Mr. Green Проблемът ми е, че не искам да се карам с бабите, но те пък се опитват да си налагат схващанията и го правят понякога подмолно. Свеки я беше гледала наскоро и й дала домашни курабийки половин час преди вечеря, защото детето обича, а и нали е слабичка, нека да й набутаме, колкото се може повече храна. #Cussing out Майка ми пък преди време я беше гонила с лъжицата да й мушка попара в устата ooooh! То да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли...

# 87
здравейте искам да попитам когато се приготвят дома6ните зеленчукови пюрета за 5 месечно бебе,например картоф,нали се добавя малко масло,но маслото не се ли дава по късно?

# 88
И аз моя не мога да го премеря хубаво, но е между 9.000 - 9.300 кг на 82 см. Има моменти, в които яде за две деца, друг път по-умерено, понякога яде всичко на половина, случвало се е и да пропуска хранене. Жив човек. Всички сме слаби с изключение на майка ми. И за мен е идеален! Предпочитам да е слабичък.
Кремена, маслото се въвежда най-рано 7-8 месец. Аз лично го въведох между 10-11 м. Сега можеш да добавяш зехтин ако не се лъжа. Не виждам на колко е бебето ти.

# 89
  • Пловдив
здравейте искам да попитам когато се приготвят дома6ните зеленчукови пюрета за 5 месечно бебе,например картоф,нали се добавя малко масло,но маслото не се ли дава по късно?
Когато започнах захранване аз посто сварявах заленчуците без нищо- без никаква мазнина, без сол.
И ги ядеше Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт