БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-15

• 25 037
  • 748
  •   1
Отговори
# 15
Ако компотът е правен със захар - по-добре не.
Майка ми навремето беше правила компоти за Иво- без захар. Не че ги дадох, но то е поради личната ми ненавист към компотите, останала от времето на детството ми.

Иначе - с едно даване няма да навредиш на детето.
Хм newsm78останах с впечатление от предишната тема, че домашен компот не е проблем да се дава за направа на кисел или разреден като сокче newsm78 точно заради захарта.
момичето е попитала просто защото и е първо дете как давате сокове не дали е правилно или не правилно да захаранва детето си на два месеца

Добре. Отговор "НиКак не даваме сокове на 2-месечно бебе" - устройва ли те като отговор?  Peace

Точно майките, които отглеждат първо бебе, могат да допуснат най-много грешки. Да им посочиш грешката ни най-малко не означава, че ги нападаш.
Аз също отглеждам първо дете.Чета, питам, консултирам се с педиатъра и САМА решавам накрая Peace
Дали сме съвети на момичето Hug..доколкото си спомням споделих с нея няколко линка Hugда прочете с уговорката, че в крайна сметка тя сама решава Peace
Нападки Thinking Thinking Thinking не мисля, че имаше newsm78.Всички момичета които отговориха смятам доброномерено го сториха Peace

# 16
За месните пюрета аз процедирам така - давам половин бурканче, а остатъка замразявам във фризера. Когато реша (може и след ден да е), вадя бурканчето и след 2-3 ч.е размръзнало и готово за затопляне и ядене.

# 17
Момичета, моля за вашето мнение.

Синът ми е на три навършени месеца и на последната консултация с педиатърката му обсъдихме захранването. Каза, че може да пробваме да започнем през февруари или март, когато той ще е на 5 навършени (февруари), респ. 6 навършени месеца (през март) като тя щяла да прецени кога ще е по - удачно
На мен ми се иска да започнем захранването на 6 навършени месеца, но се чудех дали няма някакви "показания", ако така мога да ги нарека, да се пристъпи към захранване около 5-тия месец  newsm78
Все пак, аз ще взема решение по този въпрос и ми се иска да съм запозната, ако има някакви причини, предпоставящи по - ранното започване на захранването.
Иначе е изключително кърмено бебе и наддава повече от добре.

Благодаря предварително   bouquet

# 18
  • Бургас
Koketka_majoretka ,на мен ми беше полезна тази тема  - Кога да захраним бебето с твърда храна? ,има изброени признаци и сигнали,показващи че бебето е готово за захранване.  Peace

# 19
И аз да попитам за кашите - вече втори ден давам оризова безмлечна на Милупа, но я смесвам с пюре от тиква. До колкото се ориентирах на изключително кърмени се дава безмлечна. Не добавям кърма, правя я с вода (изглежда доста гадна, а и на вкус не е особено хубедава). Бъркам ли някъде. Първо въведох зеленчукови пюрета, сега каша с идеята да мине за следобедна закуска. След като се кърмим това значи ли, че трябва да давам само безмлечни каши?

# 20

Синът ми е на три навършени месеца и на последната консултация с педиатърката му обсъдихме захранването. Каза, че може да пробваме да започнем през февруари или март, когато той ще е на 5 навършени (февруари), респ. 6 навършени месеца (през март) като тя щяла да прецени кога ще е по - удачно
На мен ми се иска да започнем захранването на 6 навършени месеца, но се чудех дали няма някакви "показания", ако така мога да ги нарека, да се пристъпи към захранване около 5-тия месец  newsm78
Все пак, аз ще взема решение по този въпрос и ми се иска да съм запозната, ако има някакви причини, предпоставящи по - ранното започване на захранването.

Това което аз разбрах от нашата лекарка ,че се преценява дали по-рано да се захрани кърменото бебе от навършването на 6 месеца,е дали наддава добре и как се развива.Може би и затова е казала че ще прецени.Моето момиче отначало наддаваше  много добре,но когато направи 5 месеца беше наддала само 260 гр.Тя си е доста буино дете и не мирва за секунда (пу-пу).Затова и прецениха да я захраня на 5,5 месеца,а да не чакам 6.Тя и досега е на кърма .И то в повечето случай си е на поискване.

# 21
И аз да попитам за кашите - вече втори ден давам оризова безмлечна на Милупа, но я смесвам с пюре от тиква. До колкото се ориентирах на изключително кърмени се дава безмлечна. Не добавям кърма, правя я с вода (изглежда доста гадна, а и на вкус не е особено хубедава). Бъркам ли някъде. Първо въведох зеленчукови пюрета, сега каша с идеята да мине за следобедна закуска. След като се кърмим това значи ли, че трябва да давам само безмлечни каши?

И на мен ми казаха да взимам само безмлечни.Но тя така и не я харесваше така.Затова на последната консултация питах педиатърката дали мога да я правя с АМ,защото нямам толкова кърма ,че да я правя с нея.Тя каза че може.(И така и почнах да й ги правя,но не я кърмя след това.)Но пак ми каза да вземам само безмлечни засега.Не разбрах защо.Ако някой знае моля да сподели.

# 22
Синчето захраних по старата схема, на 2 навършени месеца, със сокчета...
Беше преди 10-тина години...
Също като теб се страхувах от адаптираното мляко. Давах само безмлечна каша, чак докато мина на обща храна. Голяма гордост ми беше, че никога не е ял адаптирано мляко...
Сега, с дъщеричката, нещата са малко по-различни... До 6 мес. - само на кърма. Когато стигнахме до кашички, захраних отново с безмлечни. После, след сериозна критика от педиатърката (но не само за това), че бебка наддава малко и съм я сложила на диета, постепенно захраних и с млечни каши. (Поддадох се, защото много уважаван от мен педиатър ме посъветва да давам АМ по възможност до 3 г.!) И до днес яде млечни каши, но като опитвам да заместя кърменето с АМ бебка не го иска...
Това е  моят опит. Всичко, което мога да те посъветвам, е да не се страхуваш от млечните каши...
Успех!  Hug

# 23
И още едно въпросче от мен  Embarassed
досега въвеждах нови храни през 3-5 дни в зависимост от вида.Трябва да въведа жълтък но как да стане.Казаха по 1/4 през ден с зеленчуковото пюре.И сега се чудя:да го давам през ден една седмица и тогава да дам нова храна,или отначало да го давам всеки ден 3-5 дни ,и да си въвеждам следващата?

# 24
lizi_beti, Sunny Sky, благодаря за отговорите!

Много страшно ми изглежда това захранване. Първо дете ми е, опит нямам никакъв и се стремя да правя нещата възможно най - правилно и за целта се опитвам да изчета достатъчно информация, но истината е, че накрая се обърквам кое, защо и как ...

Сега от вас разбирам за безмлечните каши - останала съм с впечатление, че кашите се правят с кърма/АМ  newsm78

Ох, още колко много имам да науча  Rolling Eyes

# 25

Аз знам това - Всички нови храни се дават на детето не по-рано от разрешентото за това време,когато организмът му е готов да приема и усвоява новата храна.
Не се дават едновременно две нови храни  Peace
Ако детето е на изскуствено хранене,може захранването да започне 1седмица по-рано,отколкото при децата,хранени по естествен начин.
Да не се бърза да се увеличава количеството нова храна.

# 26
И още едно въпросче от мен  Embarassed
досега въвеждах нови храни през 3-5 дни в зависимост от вида.Трябва да въведа жълтък но как да стане.Казаха по 1/4 през ден с зеленчуковото пюре.И сега се чудя:да го давам през ден една седмица и тогава да дам нова храна,или отначало да го давам всеки ден 3-5 дни ,и да си въвеждам следващата?

аз въведох жълтъка като нова храна, т.е. общо за 6 дни, като го давах през ден заедно с въведени вече зеленчуци. Започнах с трошичка, като увеличих на 1/4. Сега вече сме на 1/2.

# 27
Аз го давах така - 1/4, твърдо сварен (вари се 15 минути) и се прибавя ситно стрит към обедното зеленчуково пюре.

И аз да попитам още нещо - понеже моята малката едвам я накарвам да пие прясно мляко,се чудя дали да й взема поне за още месец-два АМ ? (нали ги дават до 3-годишна възраст) ще се радвам да споделите мнението си.

# 28
Мама на Хриси, мерси. И мойто от два дни не вечеря. Тази вечер бяхме на детско парти и там яде соленки като невиждал. После вкъщи нямаше нищо против, че му хапнах супата. Да яде каквото иска.
Малката Лисичка, аз мисля, че няма никакъв проблем да пие докато й харесва  Peace. Киндера не ставаха ли за по-големи? Тази тема тук е обсъждана много и знам, че и след 3 годишна възраст майките дават.

# 29
... И аз да попитам още нещо - понеже моята малката едвам я накарвам да пие прясно мляко,се чудя дали да й взема поне за още месец-два АМ ? (нали ги дават до 3-годишна възраст) ще се радвам да споделите мнението си.
Лекар, когото много уважавам ме посъветва именно това - "Давай адаптирано!" На въпроса ми "Докога?" отговорът беше "Докато можеш да издържаш финансово..."  Wink

Общи условия

Активация на акаунт