Бургаските коремчета ще ни даряват с моми и ергенчета! - 6 тема

• 26 717
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Хайде, да се отчетем и тук.Бяхме на ЖК рано сутрин, след това да взема бележка на дъщерята за градината, след това на преглед при д-р Парушева, на покупки, за да постегнем багажа за болницата и най-накрая росни, росни към 15 часа - вкъщи.Так съм омаляла вече.
Но благодаря на Бог прегледите минаха нормално, бебче си ритка, расте, кръвопотока си е наред, плацента, води, размери, което много ни радва.Дай Боже да са нормални нещата при всички ни!
И аз сготвих и се натъпках преди малко с манджичка и сега едва дишам Simple Smile
Гери, понякога дните минават само с цокане и човек има чувството, че това е единственото, което прави...
Мимоза, след сън температурата на децата е по-висока, защото са затоплени.А какъв термометър ползваш?Аз винаги съм ползвала такъв за под мишница.

# 211
  • Across the Multiverse
Рени, аз мисля, че и той самия не знае на 100% дали и кога се връща.
Вкакъв смисъл "дали" ? Къде ще ходи, ако няма да се връща ?
Ами какъвто е желан ще вземе да отиде в Германия уж временно, пък да го харесат и да не се върне... Wink
И ние днес бяхме на преглед. Момата все още е с дупето напред и док каза в първите дни от новата година да му звъня да говорим вече за операция  Confused Ами ако тръгна да раждам преди това?  Shocked  Все си мислех, че ще се завърти, ама май трябва да почна да си представям и другия вариант. Иначе си расте и е вече малко над 3 кг, плацентата е ок, водите- също.
Да ви попитам при вас направление за раждане и обменна карта 2 отделни документа ли са и ако да какво представляват?

# 212
Гиги,не я отписвай момата с това дупе напред,ще се обърне като му дойде времето. Laughing PeaceИ моят младеж ще го направи,както и на Рени девойката го направи,тука всички бебета са изпълнителни. Laughing Laughing

# 213
Gigito, обменната карта е листа, на който наблюдаващия АГ на всяка консултация нанася инфо от прегледите - кръвно, тегло, ехографии + първоначалните данни от регистрацията на бременността. АГ ми го даде в оригинал, а на него направих копие. На направлението ми за раждане пише направление за хоспитализация и от него ми даде 2 идентични екземпляра, които си заверих с печат на болничното заведение, в което ми следят бременността на регистратура.
Пожелавам ти бебчо да се обърне, за да не се налага да планираш операция! Peace
Menina, ти хубаво си пишеш и правиш покани, ама като ти позвъня след накой ден като гаврошче на вратата, за да правим меденки да не се шокираш! Shocked
Ние с ММ днес имахме преживяване. Бяхме в един магазин, ама колата паркирана в нарушение отвсякъде - на синя зона, в насрещното и почти на един ъгъл без смс. Та разглеждаме бебешки магазин и чуваме алармата пищи зверски. Поглеждаме и се оказва, че колата е заобиколена от чичковците с паяка и в готовност да слагат скоби на гумите. Изтичахме и докато милото се обясняваше, че спрял да вземе нещо на жената, а тя бременна и да не се държат като измамници рекетьори и др.подобни, аз като истеричка се разкрещях - Айде, престанете, бе - не ви ли омръзна да рекетирате хората!!!....... След няколко минути преговори, крясъци и предупреждения ни пуснаха, ама си беше нервашко! #2gunfire #Cussing out #2gunfire

Последна редакция: пн, 19 дек 2011, 18:39 от january

# 214
  • Across the Multiverse
Мерси за подкрепата, момичета!   bouquet
Ох, не знам просто какво ще правя ако бебка тръгне да излиза, а не се е завъртяла и нямам изследвания, нямам и нагласа какво точно ще става, ужас! #Crazy Да кажа защо питам за обм. карта и направление за раждане- както каза и january и аз така бях разбрала, че това са 2 отделни документа и 2та са ми необходими и е желателно да ги имам като отида да раждам. Е да, ама днес док ми попълва 1 лист и ми го дава- пише "Направление..."- някои неща на него са попълнени, други- не, тези които са попълнени- не всички съвсем вярно... Казвам: "Разбрах, че ми е необходима и Обменна карта" и той: "-Именно това е." ... Повече не настоявах, ама като излязох и се замислих. Този лист дето всеки път попълва си е при него. И изследванията с изчерпан лимит. Въобще аз ще си чакам да тръгна да раждам без половината документи и по-лошо: без ясна представа КАК.

# 215
  • На морето!
Гери, при мен също е само този картон. На него даже пише, че чакам момче  Mr. Green А за направленията- повечето неща ги имаш, ще ти трябва ПКК, кръвна захар и урина. Кога си прави последно? В края на декември никой няма направления. Дори и да отидеш да раждаш без нея няма да е проблем, а остава и вариантът да я платиш, но не знам колко струва. Но ако все пак остане секцио ще са необходими и други изследвания. Наблюдаващият ти нали е в ДМ? Отиди направо там и питай какво правите в тази ситуация.
Според мен е късно чак на 3ти да си на лекар. Мен Миринчев ме вика всяка седмица за тонове и сигурно разкритие ще гледа.
За обръщането пробвай с упражненията, на мен ми помогнаха тези.

# 216
  • Бургас
Добро утро!

Как сте всички?
Прясно бременните да не се ослушват, а да драснат някой друг ред   Laughing
Ма гледам ви сте писали посред нощите, аз не мога да издържа до 1 часа будна  Laughing .Като кокошките ми се приспива към 21-22 часа и си лягаме обикновено след новините в 22 с малката, гледаме известно време телевизия и се унасяме като бебета.И така, докато не стане 2 часа и не започвам да се будя до тоалетна.След това- 2 часа будуване, понякога и 3.
И мен Люцканов ме вика вече на 2 седмици/Следващият път ще ми пуска кръв и урина също, та да видим какво ще излезе.
Хайде, лек и спокоен ден на всички ни!

# 217
  • Across the Multiverse
Рени, мерси за отговора. И аз мислех аз да си ги платя, но наистина ще има и други, ако е секцио, няма да са само ПКК и урина... Тъпото е, че аз на 7ми бях при него и той ми каза: "Следващия път като дойдеш на 19-20 ще пуснем изследвания." А той още тогава е бил изчерпал лимита. Сега ми казва- началото на януари! Аз го питах: Ами ако тръгна да раждам до тогава и той вика: "Е, като те приемат щеш-нещеш ще ти направят всички изследвания. А за тонове даже и не спомена. Много безхаберно ми се стори.

# 218
  • Бургас
Гиги, да не си при Люцканов, забравила съм, затова те питам.
А що се отнася до тоновете, преди 3 - 4 години не беше толкова разпространено, пък и като не е по ЗК, гинеколога какво да каже, "прави си запис на тонове всяка седмица" Laughing .Просто те си правят нещата, които са им заложени по ЗК и дотам.
Освен това в малките градове няма такова нещо като запис на тонове всяка седмица по желание.Има го най-често в София, Пловдив, Варна и тук-таме в Бургас.
Затова и не се притеснявай , ако не те е посъветвал да си направиш такива примерно.

# 219
Giqito, по отношение на стандартните излседвания - кръв, урина - на мен 4 пъти са ми пускани за цялата бременност. За тонове и на мен док не ми е споменавал - ходя самоинициативно в МБАЛ. Като му поисках направление за кардиолог, анестезиолог и алерголог ми обясни, че не ни се полагали във връзка с раждането по ЗК и няма да ми даде. Питах към личния лекар ли да се насоча и да искам - каза, че и той няма да ми даде и че това било изискване на частната ни болница, та да прибира повече пари за излседвания. От раждали вече мами знам, че при нормално раждане в ДМ и само с лична карта, обменна карта и картон за кръвна група да отидеш няма да те върнат и ако решиш да ползваш епидуралка - ще те драснат на ръката за алергии към упойката - няма да си рискуват работата. Ама за секцио не знам как са нещата.
Иначе бях на ЖК на 15.12.2011 при термин 02.01.2012 и ми каза, ако не съм родила да отида пак на 29.12.2011 - няма ежеседмични посещения и прегледи, ако нещо стане - по телефона - това е положението.

# 220
  • Across the Multiverse
Шоки, при същия съм. Досега като за следене по каса нямах оплаквания, ама сега, баш накрая, когато е най-важно, много ме натовари. Kакто всеки път пита за ехографа, който не ми се полага и си плащам, така може да спомене поне за запис на тонове пък аз ще си преценя дали имам възможност. Аз и за ехо може да нямам пари, ама боб ли да хвърля да видя дали се е обърнала?
Иначе 2 пъти са ми пускани изследвания досега, единия път от които даже нямаше кръвна захар, аз си поисках допълнително, че нали бях на инжекции урбазон. Последните са ми отпреди 2 месеца. Знам, че никой никъде няма да върне родилка, с или без документи, но защо трябва да стават толкова стресово нещата...

# 221
Здравейте, бургаски мами! Миналата седмица родих в МБАЛ- Бургас и искам да споделя малко полезна информация с тези от вас, които са избрали да раждат там:
Приемането на родилки е вдясно на зеления корпус- има един паркинг с линейки и надясно път нещо като надлез, който завършва с паркинг и една врата- родилно отделение. За прием на родилки се натиска звънеца три пъти. (Там се правят записите на тонове). Посрещна ме една акушерка. Първо е прегледа- съблякох се и на магарето доктора прави преглед за разкритие. Както съм съблечена, дават една нощница тяхна. Дори и да си носите нощница, първо винаги сложете тяхната. Под нощницата не трябва да има никакво бельо. Дрехите, с които сте дошли, се дават на придружителя да ги изнася, както и обувките, а от багажа веднага вадите чехлите (за баня) и ги обувате. Приемът отнема малко време- попълване на документация, правят и някакъв тест за три медикамента, като на ръката драскат три черти да пусне малко кръв и върху всяка черта капват различни медикаменти. Необходимите документи, които трябва да носите, са: л.к., крвна група, направление (акушерски статус) от ЖК и обменната карта, както свидетелство за брак или декларация за признаване на дете от таткото. Когато документацията е готова, придружителят си тръгва, а родилката я отправят към предродилна зала. Там веднага трябва да си постелиш еднократен чаршаф и върху него се ляга по дупе, като нощницата се набира до кръста. Там дават един чаршаф, с който да си завиеш краката и нагоре. Правят един ехографски преглед в друга стаичка. В предродилна като се настаниш, правят запис на тоновете няколко минути. След това на час-два акушерките само прослушват тоновете за секунди, чуват се много ясно. Зависи от доктора, който е на смяна на час-два-на четири... правят преглед за разкритието. Има тоалетни, които често посещавахме, но нямат осветление, ходи се на отворени врати. Докато не е настъпил финала, повечето родилки се разхождат с контракциите по коридора, а не лежат, защото никой не иска система Окситоцин- много боляло от нея. Иначе докато си настанена в предродилната зала, багажа е до леглото ти. Необходимо като багаж да си изкараш на нощното шкафче телефон, балсам за устни и кърпички или лигнин (защото след всяко прослушване на тонове да си забърсваш гела, както и за тоалетната). Важно е да не се пие вода и да не се приема храна. Докато не са изтекли водите  е добре да се пробвате да акате. Трябва да сте изакани колкото се може повече, защото клизми не правят. Ако обаче водите са изтекли, не трябва да се ака на своя глава, за да не се получи инфекция. При сериозните контракции тактиката за дишане е следната: бързо се взима въздух през устата и мн бавно се издишва през носа. По време на контракции работата ви е следната: правилно дишане и засичане продължителност и на какъв интервал са. Искахме обезболяващи- поне спазмалгон, първо ни казаха, че обезболяващи давали, когато има разкритие поне пет см., но като ги направихме, ни отказаха. Епидурална упойка не можеш да поискаш ей-така, на мен ми казаха, че нямало сега, ако съм искала да съм ходила във Ветрин да раждам. Трябва да сте избрали име на бебето предварително, искат го веднага. Ако нямате брак с бащата, трябва да представите нотариално заверена декларация от него, че признава детето. Ако нямате такава, таткото веднага трябва да отиде при нотариус да я направи и да я донесе.
Ако някой не знае какво са контракции, както аз не знаех, то било следното: все едно предменстуални болки- болезнени, но поносими. Последните контракции вече освен болка има и чувство за напани. Когато вече дойде време да се напъва, трябва да се напъва така, все едно имаш запек, но трябва да се изакаш. Ако те хванат за ръка и те придвижат към родилната зала, значи от две до пет минути ще си имаш бебче вече. Залите предродилна и родилна са със стъклени стени и отворени врати, така че всичко се вижда и чува. Раждането не боли толкова, колкото изглежда, защото си мислиш, че тепърва предстои най-тежкото, а то вече взела, че си родила  Таткото има възможност веднага да види бебето. Не забравяйте обаче, че ако дойде, да носи „почерпка” за акушерката и доктора, може и само една кутия бонбони за останалия екип. Не подценявайте почерпката! След като родиш, след минути до половин час излиза плацентата и започват да шият ако е необходимо. Когато всичко е готово, лежиш още два часа, след което идва санитарка с инвалидна количка. Сменят ти нощницата. Качват те на количката, в скута слагат багажа ти и те отвеждат на трети етаж, където те настаняват. Бебето също е до майка си още от раждането, в бебешко креватче. Като те настанят в стаята, слагат ти еднократен чаршаф от твоя багаж и лигнин за между краката и лежиш два часа без да мърдаш. Може вече да пиеш вода, защото ще си зверски жадна, а трябва и да хапнеш нещо. И така, в багажа трябва да имаш вода от литър и половина напр. и едно малко шишенце с биберон, от което да пиеш по време на тези два часа. С биберон, защото ще пиеш в легнало положение и много трябва да внимаваш да не се задавиш, защото не можеш да кашляш заради шевовете. Като минат тези два часа, идва една жена да те изпикае .....

# 222
...... Отивате в банята- всяка стая има баня с топла вода, докато тя нагласа душа, ти се изпикаваш, после тя те полива с душа от кръста надолу
Толкова за раждането, сега за престоя в болницата:
След като родиш важен етап е захранването. Не се шашкай, ако два дни бебето нищо не е яло. Аз си стисках да излезе капчица- две коластра колкото да близне и ми беше притеснено, че бебето гладува, но педиатрите казват, че бебето през първите три дни не яде, защото се прочиства, а и кърмата идвала на третия ден, но въпреки това на три часа бебето да се слага на гърда. Една педиатърка ми показа цака за кърмене, защото не знаех как трябва да й подавам- за дясна гърда с дясната ръка държиш бебето, а с лявата с двата пръста натискаш гърдата все едно държиш цигара, като средния пръст и под зърното над брадичката на бебето, а показалеца- над зърното, под носа, да може бебето да диша. Задължително в болницата трябва да имате помпа. Не си взимайте от най обикновените, дето са като епруветка- цилиндър в цилиндър. Мамите с такива се измъчиха. Чудесна работа върши на бертони най-евтината от 19 лв. дето е с ръчка- държи се само с една ръка, източва бързо и не боли. При първото посещение да ви донесат отвара от тетра, с която да си подмиовате шевовете да не болят и да не загнояват. Посещенията са от 17 до 18 ч. и стават във фоаето на третия етаж. Ако пъхенте в джоба 10 лв., ще пуснат таткото или друг роднина в стаята с бебето, но пак зависи на кой ще попаднете и как ще го направите. Та докато дойде време за посещените, все пак трябва нещо да ядете, така че в багажа може да имате и нещо по-стабилно за ядене. Аз по време на целия престоя ядох само шоколад, плодове и кисело мляко. В багажа носете и аналгин, защото ако се наложи, изписват, но казват „нямаме, да си купи”. Задължително носете и разхлабващо. Няма да ви изпишат, ако не сте се изакали след раждането. Наща стая взехме чай „Сена-майчин лист”, изпих три чая един след друг, помогна точно един час преди визитацията, която изписва. Може още дуфалак или свещичка или всеки знае какво му помага. Изписват ако няма оплаквания и са минали четири сутришни процедури. ....

# 223
... Денят в болницата започва в 6,00 ч. Влизат да изхвърлят коша, да мият пода, да носят закуска (не разчитайте на храната от болницата!!!). В 8,00ч. тръгва визитацията. Всички сме с гащи и с превръзка, но за визитацията се крият, лягаш по безгащи и с лигнин между краката и чакаш да те прегледат. Като мине визитацията, приготвяш бебето за сутришния тоалет- събличаш го и го увиваш в пелената (носи в багажа), подготвяш памперс, кърпички и хавлия. Акушерката взима бебето и го къпе, прави му тоалета със спирт по пъпчето и малко олио капва, нослето чисти и го увива в хавлията и ти го дава да си го облечеш. Ти си носиш дрешките, памперсите и всичко си е при теб. Памперс може те да го сменят първия път, така че който не знае как се сменя, да гледа. От там нататък ти си майката, само къпането от акушерката. През деня постоянно влизат лекари, акушери. Ако имате върпоси, направете следния експеримент: задайте един и същи въпрос на трима компетентни и ще видите как ще получите три различни отговора. Не оставяйте храна на прозореца, уж за по-хладно, гларусите я крадат!!! Откраднаха ми два кг. банани, а на другото момиче- плодовата активия.
Опитвам се да го разкажа без чувства и емоции, просто като етикет да знаете какво ви очаква в МБАЛ Бургас, но аз останах с много добри впечатления и даже след раждането още си казах, че ще родя и второ дете- не боли толкова, колкото си мислите. Шевовете може би болят малко, но на седмия ден се махат и си като нов човек, а представете си ако бяхте родили секцио- три месеца като инвалид. Не съм споменала, че аз през цялото време исках секцио, и в последния момент реших нормално (понеже съм с тесен тас и ме питаха как искам) и съм много щастлива от своя избор. Няма смисъл и от епидурална упойка- не си заслужава. Бъдете смели и ще бъдете горди, че сте родили нормално.

# 224
  • Бургас
Шоки, при същия съм. Досега като за следене по каса нямах оплаквания, ама сега, баш накрая, когато е най-важно, много ме натовари. Kакто всеки път пита за ехографа, който не ми се полага и си плащам, така може да спомене поне за запис на тонове пък аз ще си преценя дали имам възможност. Аз и за ехо може да нямам пари, ама боб ли да хвърля да видя дали се е обърнала?
Иначе 2 пъти са ми пускани изследвания досега, единия път от които даже нямаше кръвна захар, аз си поисках допълнително, че нали бях на инжекции урбазон. Последните са ми отпреди 2 месеца. Знам, че никой никъде няма да върне родилка, с или без документи, но защо трябва да стават толкова стресово нещата...
Да, и аз си чакам сега следващите изследвания, но ще му напомня ако случайно забрави сега в началото на януари живот и здраве.Даже мисля да си пусна и стерилна урина със сигурност, обаче не знам как ще съчетая стерилна и обикновена урина, в отделни чашки ли -една за обикновената и в контейнерче за стерилна и това наведнъж ли го давам в лабораторията, не ми е ясно де, та ако някой знае, нека каже  Laughing
И аз съм на мнение, че е нужно наблюдаващите ни лекари да ни осведомяват за нещата, които е редно да правим - изследвания разни и т.н., за които имат информация, нищо, че не се поемат от Касата, пък ние вече да си преценим имаме или не възможност да си ги направим.,Според доста лекари, ако бременността протича в рамките на нормалното, няма смисъл да се правят излишни изследвания и да се натоварваме сами, а аз предполагам, че истината е някъде по средата.С първата бременност всичко ми беше по-спокойно, нямаше ФМ, БХС И какво ли още не, само стрес, който никак не ни е нужен сега, но това е живота.Медицина и всичко останало напредва и ни заплита все повече и повече   ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт