Ваксината срещу рак на шийката на матката Церварикс

• 90 629
  • 893
  •   1
Отговори
# 660
Ето какво е имала предвид Мишолина, но го е проспала в цитата си...  Laughing

"ОТ ЕКСПЕРТНОТО СТАНОВИЩЕ (на доц. Никола Василев, председател на Българската асоциация по онкогинекология - бел. е моя):

Сигурен съм, че твърденията в жалбите и откритото писмо са преди и над всичко добронамерени... Казвам го, за да оправдая коментарите, които предлагам към някои от твърденията в жалбите и откритото писмо. Като подчертавам, че не си позволявам да окачествя твърденията като злонамерени или подвеждащи. Те просто изглеждат прекалено черно-бели.

Твърдение: Ваксините против HPV не са противоракови.

Коментар: Това е точно така! Ваксините против вируса на човешкия папилом (HPV) са ваксини против HPV. HPV обаче не е безобиден гостенин в организма. В 100% от случаите ракът на маточната шийка се причинява от продължителна инфекция с HPV. Сама по себе си тя няма болестни прояви и рядко се разпознава. Нейната важност се определя от възможността задържането на вируса в женския организъм да причини предрак и рак. Целта на ваксинацията е чрез възпрепятстване на инфектирането да предпази от рисковете на тази инфекция, един от които е развитието на рак.

Твърдения: "HPV инфекциите са често разпространени сред полово активните жени, но обикновено са безобидни и преминават от само себе си." и "При навременно откриване предраковите изменения на маточната шийка са напълно лечими."

Коментар: И това е точно така! HPV е изключително чест натрапник в репродуктивните органи. Над 80% от жените и мъжете в сексуално активна възраст се инфектират. И повечето от инфекциите изчезват спонтанно. Какво става с онези, които не се самоизлекуват? Ако приемем, че те са някакви си 10-ина процента от половоактивните жени, броят им за България е повече от 1/4 милион. На доста от тях е съдено да развият предракови състояния на маточната шийка. Забележително е, че голяма част от предраковите състояния на маточната шийка също се самоизлекуват. Друга част биват излекувани от медицината. При някои обаче предраковото състояние преминава в рак. Не при всички, но националната статистика е безапелационна: над 1000 новооткрити жени с рак на маточната шийка в малка България. И всяка година 340-370 българки умират от рак на маточната шийка - по една всеки ден. Основна цел на информационните и рекламни материали е да привлече вниманието към проблема рак на маточната шийка и да посочи възможността за профилактика посредством ваксинация.

Твърдение:.....допълнителни рискови фактори, допринасящи за развитието на РМШ"

Становище: Доказано в близо 100 % ракът на маточната шийка се развива на фона на продължителна инфекция с високорисков тип HPV. Има съпътстващи фактори, които могат да увеличат вероятността за рак, но без продължителна инфекция с HPV рак на маточната шийка не се развива.

Твърдение: Понастоящем не е известна продължителността на защитата срещу HPV след ваксинация, тъй като ваксината е сравнително нова, а образуването на РМШ протича бавно и напредва постепенно от по-леки към по-тежки изменения.

Коментар: Да отречем новото само защото е ново и да го възприемем едва след като стане традиционно, означава да кретаме в опашката на прогреса. Процесът на развитие на предракови изменения и рак на маточната шийка е бавен, трае 10 и повече години. В рамките на клиничните проучвания е създаден математически модел, според който нивото на защитните антитела ще остане високо поне 20 г. след ваксинация.

Твърдение: Имунизацията с HPV ваксина може да доведе до фалшиво чувство за защита при някои ваксинирани жени.

Коментар: Вярно! Напоследък в САЩ много се говори за фалшивото чувство за защита от всички половопредавани инфекции, което някои имат след ваксинация срещу HPV. Развитието или неразвитието на такова чувство зависят най-вече от степента на информираност. А тя се постига и чрез родителски съвети, и чрез социалните мрежи, и чрез информационни кампании. Преди години пак в САЩ се стигна до условие кандидатките за държавни служители да са ваксинирани срещу HPV. Правозащитните организации се пребориха с тази идея, защото днес всяка външна намеса в организма на човека трябва да бъде следствие на информирано решение на този човек. Информационните и рекламни клипове си поставят за цел да помогнат на хората да вземат решение. То е още по-трудно, когато го вземаме не от свое име, а от името на друг - особено ако е нашето дете...

Твърдение: Ваксинирането не замества стандартната скринингова процедура - цитонамазка.

Коментар: Абсолютно вярно! Най-погрешната позиция би била да противопоставяме анти-HPV ваксинацията и скрининга за рак на маточната шийка. Тези два метода за превенция не само не се конкурират, а се допълват. Във всички информационни материали, както и в самата национална програма е записано, че само комбинацията от ваксинация и редовни профилактични прегледи можепрактически да ликвидира заболяването. Тази комбинация може да снижи заболяемостта и смъртността от рак на маточната шийка с цели 94% (Lancet Oncology, 2004)."

Не виждам да отрича нещо... Единствено е пропуснал да изкоментира това:
"6. Документ на FDA разкрива, че HPV ваксина (конкретното изследване е за Gardasil) може да увеличи риска от преканцерозни лезии с 44,6 % в някои хора – а именно тези, които вече са носители на същите типове на HPV, използвани във ваксината."
Вероятно защото не става въпрос конкретно за Церварикс или по други съображения...  Laughing

За мен интересни в становището на доцента са двата момента по-горе в червено... Единият не е болднат и има малко подчертано... Какво мислите? Какво означава "в близо 100%"?  Thinking
Другият момент е в червено болднато... Математически модел, защитни антитела, дрън-дрън, на ви ефективност...  Laughing

# 661
Някои не разбраха,че хората вече на вярват на авторитети.
Тази религия умря отдавна!
Ред е на здравия разум!
Party ако здравият разум е в този форум, Господ да ни е на помощ ... Особено на вас  Mr. Green "братовчедка" ти, Мира, онзи ден също говори за ваксините ... Каза, че предпочита вместо със "здравия разум" да събеседва с ромите. По-добре я разбирали ...  Mr. Green

Стелт, 1. Мн добре знаеш, че не е спряна рекламата и най-много скоро да ти се наложи да пишеш нова жалба Wink
2. Ти с какво образование беше? Защитната ти дипломна за придобиване на бакалавър не беше ли нещо в НБУ, май с почви ... Може и да бъркам, но знам, че ще ме поправиш Wink
Ако точно ти (или Кристиян, на един акъл сте ми, може и да го делите, знае ли се  Thinking) ми поправяш какво е написал специалист, който не просто е признат на европейско ниво, но и прави уникални операции; един от малкото, който НЕ РЕЖЕ при ЦИН 3+, а се опитва да спаси маточната шийка и успява; един от малкото специалисти, които се ползват за консултанти в различни чуждестранни клиники ... Съм меко казано изумена.

Никога не бих си позволила дори да си помисля, че мога да получа знания от форум, да взимам решение за собственото си и това на децата си здраве пак от форум. Камо ли да си меря акъла ( дето в случая го делите поне двама) с човек, на който нито съм му на годините, нито на образованието, нито на практиката, нито на опита ... Кой от вас е правил животоспасяваща операция?! Май никой.  Peace поне спрете да се пънете, понеже и от страни е доста смешно. Смешно е да си придаваш важност във форум, а извън него да си ... пълна нула и ... неудачник.  Peace Бъдете щастливи в реалния живот, за да можете да помагате и давате съвети онлайн.

Ако разбера за дете, което се е разболяло от ваксинопредотвратимо заболяване, защото майката е повярвала на заблудите, които сеете, обещавам, няма да бъде спестено. Така, както в момента Англия не спестява безумието на Уейкфийлд, а в цял свят презират убиеца и мошеник Хамер ... Peace

# 662
Някои не разбраха,че хората вече на вярват на авторитети.
Тази религия умря отдавна!
Ред е на здравия разум!
Party ако здравият разум е в този форум, Господ да ни е на помощ ... Особено на вас  Mr. Green "братовчедка" ти, Мира, онзи ден също говори за ваксините ... Каза, че предпочита вместо със "здравия разум" да събеседва с ромите. По-добре я разбирали ...  Mr. Green

Стелт, 1. Мн добре знаеш, че не е спряна рекламата и най-много скоро да ти се наложи да пишеш нова жалба Wink
2. Ти с какво образование беше? Защитната ти дипломна за придобиване на бакалавър не беше ли нещо в НБУ, май с почви ... Може и да бъркам, но знам, че ще ме поправиш Wink
Ако точно ти (или Кристиян, на един акъл сте ми, може и да го делите, знае ли се  Thinking) ми поправяш какво е написал специалист, който не просто е признат на европейско ниво, но и прави уникални операции; един от малкото, който НЕ РЕЖЕ при ЦИН 3+, а се опитва да спаси маточната шийка и успява; един от малкото специалисти, които се ползват за консултанти в различни чуждестранни клиники ... Съм меко казано изумена.

Никога не бих си позволила дори да си помисля, че мога да получа знания от форум, да взимам решение за собственото си и това на децата си здраве пак от форум. Камо ли да си меря акъла ( дето в случая го делите поне двама) с човек, на който нито съм му на годините, нито на образованието, нито на практиката, нито на опита ... Кой от вас е правил животоспасяваща операция?! Май никой.  Peace поне спрете да се пънете, понеже и от страни е доста смешно. Смешно е да си придаваш важност във форум, а извън него да си ... пълна нула и ... неудачник.  Peace Бъдете щастливи в реалния живот, за да можете да помагате и давате съвети онлайн.

Ако разбера за дете, което се е разболяло от ваксинопредотвратимо заболяване, защото майката е повярвала на заблудите, които сеете, обещавам, няма да бъде спестено. Така, както в момента Англия не спестява безумието на Уейкфийлд, а в цял свят презират убиеца и мошеник Хамер ... Peace

Когато не знаеш какво да кажеш си особено многословна... в общите приказки...  Laughing
И така само между другото, след като твърдиш, че източникът на цитираното по-рано от теб е 24 часа (предполагам вестник) би ли го доказала?  Flutter

# 663
Ваксината в календара като задьлжителна ли я вписаха?

САМО ДА ПОСМЕЯТ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ Й Я ХАКНА АЗ НА ЛЛ КОЙТО СЕ ОПИТА ДА ДОКОСНЕ ДЕТЕТО МИ С ТАЗИ ЦЕЛ.. Peace ОТ СЛЯПА ВЯРА В БЕЛИТЕ ИМ ПРЕСТИЛКИ УБИХА ЕДНО ОТ ДЕЦАТА МИ ... #Cussing out #2gunfire

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 23:13 от GIULIA

# 664
 Мишолина,мишолина.....Joy

# 665
Цитат
Налага ли се лечение?

- Медицината засега не разполага с противовирусно лекарство, което да унищожава HPV.

Не сме в състояние да лекуваме инфекцията с HPV.

Интересно противоречие.    Thinking
Медицината не е изучила достатъчно HPV, за да намери и адекватно лечение, обаче е измислила начин да стопира заразата с вируса.
Т.е., ако една жена се зарази, медицината знае как да стопира заразата чрез ваксина, обаче не знае как да стопира заразата чрез лечение.
Странно, странно......     Mr. Green

И други небивалици прочетох, но тази особено ме "впечатли".

Няма нищо сложно за разбиране.
Медицината така и не открива лекарство за лечение на Вариола (едра шарка),но ликвидира тази инфекция преди 40 г. посредством повсеместна ваксинация!

# 666
Какво по-точно да доказвам? Не разбрах ... Не съм многословна, а съвсем конкретна! Човек без необходимото образование прави поправки на онкогинеколог с над 30-год. опит ... Смешно. Още като си публикува писмото ти казах, че дори от моя гледна точка, е лесно оборимо. Но при положение, че и химията ти куца, не разбирам защо се напъваш да правиш съчинения по картинка ... Вместо, например, да си отделиш повече време на децата.  Peace

И като говорим за доказателства, посочи ми КЪДЕ в решението на НСС пише, че рекламата е спряна и нямат право да я излъчват по телевизията?!

# 667
Становище на Държавна агенция за закрила на детето, относно рекламата на Церварикс (както и всички останали лекарствени продукти) в училищата:

Какво по-точно да доказвам? Не разбрах ... Не съм многословна, а съвсем конкретна! Човек без необходимото образование прави поправки на онкогинеколог с над 30-год. опит ... Смешно. Още като си публикува писмото ти казах, че дори от моя гледна точка, е лесно оборимо. Но при положение, че и химията ти куца, не разбирам защо се напъваш да правиш съчинения по картинка ... Вместо, например, да си отделиш повече време на децата.  Peace

И като говорим за доказателства, посочи ми КЪДЕ в решението на НСС пише, че рекламата е спряна и нямат право да я излъчват по телевизията?!

Мишолина, като си седнала да пишеш във форум, първо се събуди, разсъни се, пък тогава пиши...  Laughing
Докажи източникът си, твърдиш, че е 24 часа... Какво е това? Вестник, списание, брошура на улицата? Дай линк...  Laughing

Къде съм поправяла доцента, казваш?  Thinking  И къде ми е оборил писмото като е лесно оборимо? Laughing  Нищо не съм излъгала, нищо не се е налагало да оборва...  Flutter

Интересно какво смяташ, че се случва с рекламите, за които ЕК на НСС се е произнесла, че нарушават текстове на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в България,?  Thinking  Дават им награда Пулицър вероятно...  Laughing

# 668
Докато в БГ все още се решава дали рекламата за ваксината да бьде спряна,в ЕС ще бьде спряна самата ваксина.
Бьлгария често е накрая на стьлбата,ще обере всичките негативи - прекалено кьсно.
Достатьчно е да се изчака още 1 година и да се оставят хората да се подиграват и да се веселят.
Като дойде "после" пак ще си пишем.
Успех!

# 669
Stelt, Кога и къде си видяла в училищата да се разпространява листовка, видео или друг рекламен материал на ваксината?! Та да бъде спряна ... За да се спре нещо, първо трябва да бъде започнато. Тук визирам "спирането" на рекламата по ТВ! Няма такова!
Твоето "експозе" не е опровергано, защото ТИ си човекът, подаващ едностранчива, подвеждаща инфо, която води до объркване и изкривяване на представи у хората. Wink Доц. е обяснил това ясно! Като имаш поне бакалавърска степен, чети. Друг е въпросът дали ще разбираш ...

Вчера, в 24 часа, в приложението Докторе, кажи, на цяла страница, със снимка и визитка, е публикувано интервюто. Мога да се опитам да я снимам и кача Simple Smile не обещавам да е веднага, понеже, за разлика от теб, предпочитам да говоря с дъщеря си, вместо да подвеждам хората по форумите Wink

Текста намерих в някакъв блог в интернет. Simple Smile Някой просто явно е свалил интервюто.

# 670
Stelt, Кога и къде си видяла в училищата да се разпространява листовка, видео или друг рекламен материал на ваксината?! Та да бъде спряна ... За да се спре нещо, първо трябва да бъде започнато. Тук визирам "спирането" на рекламата по ТВ! Няма такова!
Твоето "експозе" не е опровергано, защото ТИ си човекът, подаващ едностранчива, подвеждаща инфо, която води до объркване и изкривяване на представи у хората. Wink Доц. е обяснил това ясно! Като имаш поне бакалавърска степен, чети. Друг е въпросът дали ще разбираш ...

Вчера, в 24 часа, в приложението Докторе, кажи, на цяла страница, със снимка и визитка, е публикувано интервюто. Мога да се опитам да я снимам и кача Simple Smile не обещавам да е веднага, понеже, за разлика от теб, предпочитам да говоря с дъщеря си, вместо да подвеждам хората по форумите Wink

Текста намерих в някакъв блог в интернет. Simple Smile Някой просто явно е свалил интервюто.

Хайде не се излагай повече...  Stop  Раздавани са листовки и е прожектирано филмче директно на децата БЕЗ присъствие на родителите им... Та как мислиш, видяла ли съм или не съм видяла как им прожектират филмчето?  Tired  Но пък децата не лъжат какво и как са им обяснявали, ти да видиш...  Laughing     А рекламата по ТВ я спряха НСС, може да не ти е кеф, но е факт...  Whistling
Аз не съм човекът показващ едностранчива информация в случая... Виждам, че нищо не си разбрала, макар и да не съм съвсем сигурна какво образование имаш, както и ти не си сигурна какво е моето - само може да гадаеш...  Mr. Green  Аз показах ДРУГАТА гледна точка...  Peace

И така само между другото, не ми дреме какво и кога ще качваш, защото няма да имам време да го видя и прочета, тъй като съм заета с децата си...  Mr. Green

# 671
http://dete.bg/n/spirat-reklamata-na-cervarix.9336.html

"Рекламата на ваксината Cervarix е част от национална рекламно-информационна кампания по повод рака на маточната шийка, която се развива едновременно в телевизионни и печатни медии, интернет, в рамките на училищни мероприятия, рекламни пана в здравни заведения, концерти, рекламни листовки и други рекламни форми."

Министерството е установило, че цената на един спасен живот на ваксинирана жена в
България е  62573 лв. От преждевременната смърт на същата жена на 42-годишна възраст България би загубила най-малко 288 000 лв.“
Тоест, ако ви се наложи да съдите държавата за това, че в болницата са убили ваш близък, или в родилния дом са оставили дъщеря ви да умре, защото не е платила 900 лв. подкуп за „избор на екип“, вече знаете базисната стойност, която можете да искате за причинените ви щети – по 62 573 лв. на индивид от женски пол
."

# 672
Ако разбера за дете, което се е разболяло от ваксинопредотвратимо заболяване, защото майката е повярвала на заблудите, които сеете, обещавам, няма да бъде спестено.

А ако разбереш за деца, доказано увредени или починали вследствие на ваксината, защото майката е повярвала на заблудите в медицината, ще бъдеш ли пак така активна и ще информираш ли?
Или ще сметеш тази информация под килима като маловажна?

# 673
Ако разбера за дете, което се е разболяло от ваксинопредотвратимо заболяване, защото майката е повярвала на заблудите, които сеете, обещавам, няма да бъде спестено.

А ако разбереш за деца, доказано увредени или починали вследствие на ваксината, защото майката е повярвала на заблудите в медицината, ще бъдеш ли пак така активна и ще информираш ли?
Или ще сметеш тази информация под килима като маловажна?

Извинявай, но ще те поправя...  Peace  ..."защото майката е повярвала на заблудите", които Мишолина сее...  Peace

# 674
В Бьлгария хиляди деца изкарват варицела.Ваксина има,но не я слагат.

Общи условия

Активация на акаунт