Отговори
# 375
Здавейте и от нас, най-накрая смогнах да ви изчета, много сте изписали!
Първо много стиснати палчета за cvete, надявам се бързо да се оправите и да не се налагат интервенции!  Praynig  Praynig Praynig
Честит имен ден на всички, да са живи, здрави и много щастливи!   bouquet
Честит рожден ден на Маринка, желая ти много радост и спокойствие, за да гушкаш малката Ая!   bouquet
a_vagabond, чакам с нетърпение отговора на поста ти от консултантите, защото и ние сме в същата ситуация, постоянно сме гладни, кърмим се на поискване, ама какво да ви кажа то не е едно кърмене, имам чуството че се занимавам с гърдите и кърмата си през цялото време  Shocked
Кърмя Макс около час от двете гърди, изпразва ги, после пак е гладен, давам изцедена кърма, пак гладен, давам АМ, изцеждам се...и пак дошло време за кърмене! Не знам колко ще издържа така, хем ми е второ детенце, с каката нямаше такава гладна криза....ако някой може да даде съвет и за овеличаване на кърмата, ще съм страшно благодарна!
 Hug на всички мами, очакващи още рожбите си, имайте търпение и кураж, стискам ви палци за едно лесно и бързо раждане!  Peace

# 376
A_vagabоnd, ще споделя с теб моя опит, пък дано ти помогне.
Като се роди Дивна бяхме по същия начин. На третия ден от раждането ми слезе коластрата. Гърдите ми бяха твърди и напрегнати. Детето не искаше да засуче дясната гърда, а от лявата нямаше проблем. Тя бе по-поспалива и немощна и трудно засукваше, заспиваше на гърдата и се кърмехме по 1 час - 1.30. Това обаче беше до към 10ия ден. След това тя заякна и започна да си суче от двете гърди. Сега нямаме проблем.

Направих следното. Като се събуди за кърмене давам първо дясната. Ако е много напрегната гърдата, изцеждам малко, за да настръхне зърното и да може да засуче беба. После опитваме отново, ако пак не иска, давам лявата гърда. След като се накърмим, изцеждах малко от дясната, за да не се запушат каналите. Ако нямам повече мляко в лявата, а бебе иска още додавах изцеденото със шише. Но най-често тя заспиваше. След като се събуди повтарям всичко отново.

Стигнах до следните изводи: Ако не иска дясната, то може да е защото е препълнена, не е достатъчно настръхнало зърното-това го поправям или със студена вода, или масаж с пръсти, илималко цедене с помпата. Имам и един трик - като ще суче от дясната гърда, ако не може да захапе зърното, я оставям да си отвори добре устичката и с ръка, с която не я държа и намушквам леко притиснато зърното в устата. Така тя успява да засуче правилно зърното и цялата ареола.

Също сменях и позите, което някои пъти имаше успех.
Заради упоритостта ми и търпението, както и с помощта на консултантите от ЛЛЛ имах успех. Разговарях и по телефона - номерът им е един за цялата страна.

Това е от мен  Peace

# 377
цвете  Praynig
Честита радост на horoze!
Шантаво време днес, аз пратих моите хора да пазаруват сами, а сега готвя една топла супичка. Вече обърнах другия край и моля бебка да почака да оздравея...  ooooh!

# 378
Благодаря много за съветите!  Hug  chip4e, аз правя почти същите неща, но пак не ще да засуче от дясната - 1-во нея предлагам като е гладна, опитвам се да оформя зърното предварително, тикам й го... суква 1-2 пъти и пуска... после след малко борба пак го захапва - суква 1-2 пъти и пуска. След няколко опита се изнервя и започва много да плаче. Пробвах пак със силиконово зърно сега на последното кърмене и мааалко по-добре беше положението, но не изкара повече от 3-4 мин на гърдата и то с постоянно пускане на зърното и само отделни суквания.
Мога да пробвам да й я предлагам след лявата, когато вече не е толкова озверяла, но пък тогава може съвсем да няма интерес, бидейки по-заситена вече   Thinking
Иначе добавката мисля да я махна като стигнем 3кг, а и без нея очевидно не й е достатъчно това, което успявам да произвеждам на този етап. Все още е това преходното мляко с цвят на банан... да видим какво ще посъветват консултантите от ЛЛЛ, защото все ми се струва, че има и по-добър начин, по който могат да се случват нещата  Hug

# 379
И аз с един въпрос към ЛЛЛ: ако на едно хранене предложа и другата гърда след като е изсукала до край първата, с коя гърда започвам следващото хранене?

# 380
  • София
Бях толкова щастлива да си тръгна от болницата, че хич не ми пукаше с какво съм облечена. Предвидливо бях нагласила разтегателна пола и блуза, изглеждах сякаш прилично, макар като в доста напреднал месец  Mr. Green

Признавам си, че нямам сили да чета разказите за раждане и просто ги прескачам. Всеки постъпва както прецени за себе си, така че да не се натоварва  Embarassed

A_vagabоnd, виждам, че много добри идеи са ти споделили вече, ще дойде и подробен отговор от ЛЛЛ консултантите, аз само бих искала да вметна нещо дребно, което може и на другиго да е полезно. В случай, че се налага дохранване по каквато и да е причина, много по-щадящо за кърменето е добавката (независимо дали е изцедена кърма или изкуствено мляко) да се предлага по алтернативен начин, а не от шише-биберон. Макар и малки, бебетата са умни и бързо усещат разликата между положения труд да сучат от гърдата и заработеното почти без усилия през шишето-биберон. В този смисъл може да е добре добавката да се предлага по някой от алтернативните методи, напр. с чашка, лъжичка, пипета, спринцовка и т.н. Просто обикновено с шишето-биберон приемането на дадено количество става много по-бързо и с минимални усилия за бебето. Представи си да си много гладна и набързо да изгълташ нещо - може би няма да се заситиш и ще имаш нужда от още. Това е защото до мозъка още не е достигнал сигнал, че си се понахранила. Ако успееш някак да поемеш същото, но по-бавно, вероятно ще се почувстваш по-сита. Отделно от това, слагайки биберона в устата на малкото бебе, рядко му даваме възможност да прояви самоинициатива и самичко да покаже дали има нужда от още. Поставено в полегнала позиция в устата му попада биберон, от който се излива течност при най-малко усилие от негова страна. Често за да не се задави, бебето е принудено да я изгълта просто защото няма как другояче да реагира.
А що се отнася до нежеланата гърда, понякога редовното предлагане, съчетано с междувременно поддържане на лактацията чрез изцеждане след сукане, в един момент сработва. Сигурно си пробвала различни варианти на предлагане на тази гърда - първа, втора, в полусънено състояние, в някоя поза, която не си пробвала днес, леко изцедена за оформяне на зърното, без никаква подготовка ей така, между другото, докато се гушкате и т.н. Бебетата растат много интензивно в първите месеци и нещо, което не е вършило работа до вчера, може днес да се окаже работещ вариант  Hug

IoannaD, чудесни новини  Hug

horoze, честита радост   bouquet

cvete7575,  Praynig

# 381
# 382
ЦВЕТЕ-стискам ти палци-всичко ще е наред!!!
ние също май ще се наложи да се дохранваме-като се замисля цялото време ми минава на гърдата и само когато спи 3ч успяват да се напълнят-през другото време дърпа,дреме и пак така и според мен не се наяжда.Докторката каза да взема за всеки случай-АПТАМИЛ,ХИП или НАН.Дайте мнение-кое е най-добро според вас.Има ли някой помпа за кърма на по-прилична цена,която вече сте изпробвали?С помпата повече кърма ли ще изцедя отколкото на ръка?Извинявайте но преди 12г с каката не помня такива подробности.
за кг-1седмица след като родих бях 10кг надолу,но корем все още си имам,нищо че нося ласт.колан-имам още 6 за сваляне.
Утре ще правим погача на нашата бебка-вие правихте ли вече?

# 383
  • София
Цвете, стискам палци всико да е наред  Praynig

Маринка, ЧРД, да сте живи и здрави цялото семейство.

На всички именници, да са живи и здрави и много щастливи.

Пумбичка, тук споделяме, а не замазваме с прах в очите. А и честно казано е много грубо изказването ти.

Днес нещо много голямо затишие.

# 384
A_vagabоnd, вярвам, че ще се справиш. Трябва да знаеш, че първите две седмици за мен бяха най-трудни. Особено с коластрата-седях в банята и плачех от мъка с това цедене. Гърдите ми на камък и бебето гладно. Но това бързо отмина и сега са наслаждаваме на миговете заедно.
Мъжът ми също ме успокои, като ми каза, че кърменето не трябва да става на всяка цена, да не се притеснявам, а аз през сълзи му викам," ми като не искаш ти да сучеш, за да ме облекчиш". Та той ме увери, че ако е нужно и това ще направи. Но то коластрата отмина и не се наложи.  Wink  Peace

# 385
Като цяло моят съвет е - гледайте си бебета , а не часовниците и книгите ,които ви съветват да правите нещо под час...   Часовете са за изцяло изкуствено хранените бебета  Peace...

Peace  bouquet

Няма значение дали ви е първо детенце или не. Инстинктът няма да ви излъже. И на мен акушерките постоянно ми повтаряха: води се по детето. То ще ти покаже кое е най-правилно и добро за него, от какво има нужда.
 Като я боли коремчето нощем, разбира се, че ще я кърмя. Ще я успокоявам ако се наложи и  през 10 мин да я кърмя. Изобщо не ме интересуват коментари на близки, че "циганките така си хранели децата, все им висели на циците........". Бебето ще има нужда от мен, аз ще се правя на луда и ще бутам шише с вода, щото не е подходящ час за хранене......  ooooh!

Последна редакция: сб, 17 дек 2011, 16:06 от Venilove

# 386
И аз с един въпрос към ЛЛЛ: ако на едно хранене предложа и другата гърда след като е изсукала до край първата, с коя гърда започвам следващото хранене?

Radostche,

Следващото хранене започваш с тази гърда, от която детето е сукало по-малко. Примерно ако си започнала кърменето с дясната, бебето я е изпразнило и след това си предложила лявата, можеш да започнеш следващото хранене с лявата гърда.

......
Та имам и въпрос към ЛЛЛ - Зара още от болницата ми казаха да я дохранвам след кърмене с 10-20 мл. Аптамил Прематюр, т.к. изгуби много тегло след раждането (от 2800 до 2550) и докато стигне поне 3кг ми препоръчаха да й давам допълнително АМ.  Това добре, но аз имам проблем с дясното зърно, т.к. е вдлъбнато и тя много рядко успява да засуче от него, пробвах със силиконови зърна и нещо пак не се получава (може и аз нещо да не правя като хората, но тя май не ги харесва много), и така съм стигнала до ситуация, в която я кърмя основно от лявата гърда по 10-15мин (докато сама пусне зърното), а от дясната цедя (изцеждам средно по 30мл) и й го давам и това мляко.
След това й давам и 30мл. АМ и така й стига мисля.  Не знам по колко трябва да яде на хранене, но май е доста гладничка, т.к. след кърменето не се успокоява напълно и търси още, АМ-то си го изяжда много лакомо и чак след това заспива, което ме кара да смятам, че това е добра доза за нея.
Проблемът е, че ми се ще някак си да я науча да суче от дясното зърно, а не знам как?! Дали ако само цедя дясната гърда няма да ми намелее кърмата от нея?  Thinking
Другото, което исках да попитам е за паузите между храненията - тази нощ последно я нахранихме към 10ч., след това тя събуди към 2 и до 4 яде 4 пъти - 10мин кърмене, 30мл. кърма от шише, още 15мин кърмене и накрая 30мл АМ - това е защото след всяко от тези хранения плачеше и не се успокяваше, чудехме се каква е причината и какво ли не пробвахме, докато накрая решихме, че може още да е гладна, въпреки че е яла преди половин час и така установявахме че е плакала от глад. След това солидно хапване като заспа в 4 се събуди чак в 9.  Та въпросът ми е ок ли е да има такива големи паузи предвид стабилното хапване или как да процедираме? Тази нощ реално имаше 1 пауза от 4 часа, после 2 часа будно състояние и после 5 часа сън пак?

A Vagabond, честита Зара!   bouquet
Момичетата са ти дали чудесни насоки, а виждам, че и ти добре си се сетила какво да правиш, за да успее Зара да засуче от дясното зърно. Ето събрани някои идеи, които можеш да приложиш и да видиш как ще реагира тя:

- бебето се поставя на гърдата по оптимален начин (корем към корем с майката, ухо, рамо и бедро на бебето на една линия, зърното сочи между горната устна и нослето на бебето) - позиционирането е от изключителна важност изобщо за правилното засукване, а в случаи с плоски или вдлъбнати зърна става още по-важно;

- зърното се стимулира преди кърмене (плъзга се между палеца и показалеца за минута две и след това се докосва с влажна студена кърпа или лед, увит в парченце плат) с цел оформяне и възможност бебето да го поеме правилно в уста;

- изцежда се малко кърма върху зърното или в устата на бебето, за да се стимулира самото
бебе;

- леко се придърпва назад гърдата, докато бебето засуче;

- използва се помпа за кърма преди кърмене, за да оформи зърната;

- могат да се използват силиконови зърна.

В много случаи кърменето помага на плоските зърна да изпъкнат, стига, разбира се, да е възможно бебето да засуче. За да й помогнеш, ето още някои трикове:

- можеш да си купиш пластмасова спринцовка от аптеката, без игла. Обиколката на спринцовката е добре да е малко по-голяма от тази на зърното ти. Махаш буталото и отрязваш спринцовката от предния край, където би трябвало да се постави иглата. След това обръщаш "тялото" на спринцовката и поставяш буталото откъм отрязания край. После допираш фабричния гладък край на тялото на спринцовката до зърното си и леко издърпваш буталото на спринцовката. Идеята е да се получи лек вакуум, благодарение на който зърното да се изтегли и оформи. Като прилагаш този вакуум около минута-две, след това веднага можеш да предложиш на Зара гърдата. Ефектът е сходен като този от използването на помпа за кърма.

- може да се използва техниката за омекотяване с обратен натиск. На тези картинки под текста е показано как трябва да разположиш пръстите по ареолата, така че да помогнеш на зърното да изпъкне.

- може също да се използва т.нар. dancer hold  - когато придържаш с ръка гърдата и с показалеца си подпираш и брадичката на бебето, така че да не се "откача" от гърдата. Показано е на картинките под този текст.

- можеш да използваш и полегнали пози, като биологичната, при която самата гравитация помага на бебето да има добър контакт с гърдата и тялото на майката и да не изпуска захвата си.

Вярвам, че нещо от предложените неща ще сработи и Зара ще успее да засуче от дясната гърда. Това може да отнеме месеци, но не бива да се отказваш да опитваш Simple Smile Много гушкане, контакт кожа-до-кожа, носене на бебето до гърдите ти много често имат чудодейни резултати. Дотогава е важно да изцеждаш дясната гърда, за да поддържаш адекватни количества мляко и от нея.

За добавката - счита се за нормално бебето да загуби до 10% от родилното си тегло. Зара е загубила по-малко, доколкото разбирам (ако се е родила 2800 г, а е изписана 2550, значи е изгубила 250 г, а това е по-малко от 10%). В този смисъл, както и някои от другите момичета са ти споделили, добавката е само за твое успокоение. Бебетата на тази крехка възраст имат много силна нужда от майките си, а кърменето не е само хранене. Тя може да иска да си утоли жаждата, да те усеща или просто да си поспи върху гърдите ти. Счита се за нормално бебето да суче между 8 и 12 пъти на 24 часа, като е добре да няма повече от 1 пауза от около 4 часа (обикновено нощем). При Зара това е спазено, доколкото разбирам. Често бебетата хапват по малко и начесто, докато си усетят стомахчетата приятно пълни и тогава заспиват за по-дълго, точно както е станало при вас. Виждам, че те тревожат двете паузи от 4 и 5 часа - това е нормално, също както би било нормално ако Зара се буди да яде на всеки час.

Отново за добавката - както и Зелено човече ти е посочила, чудесно ще е да даваш изцедената кърма или АМ с алтернативни средства - спринцовка, лъжичка, чашкаили дори с пръст. Пиенето от шише е съвсем различно като механизъм от сученето и особено при Зара то сериозно може да компрометира опитите ни да я научим да засуква успешно и от дясната гърда.

Последна редакция: сб, 17 дек 2011, 16:40 от Евридик@

# 387
Благодаря страшно много за изчерпателния отговор!   bouquet  Ще пробвам последователно различните техники и дано някоя сработи  Praynig

# 388
Venilove,  Peace!
Честита месечинка на Косето на Никша!  baloni и едно мляко почерпка от мен!

Цвете, сега прочетох поста ти! Силни прегръдки имаш от мен и ке се моля всичко да се оправи! Винаги можеш да намериш подкрепа тук в наше лице!

# 389
Евридик@,   bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт