Великобритания-тема 39 Зимна Коледна Приказка

• 43 238
  • 726
  •   1
Отговори
# 420
не , не е написано така, пише "12 months legal employment",
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/
има проблем при студентските жълти карти - там сроковете са важни, срока на курса и срока на работа да съвпаднат и оттам може да идва разминаването.

а тук е описано най-подробно

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/b … lgariaromania0408
накратко - казва се, че ако единият съпруг е СЕ или студент с жълта карта, другият автоматично става exempt of work authorisation. и ако желае може да си извади синя карта, потвърждаваща това му право. в този случай неговата карта не е разрешително /както при студентите/, а само потвърждава вече възникнало право. като екземпт той има право на работа през цялото време в което спонсорът му упражнява дейност, тук няма срок никъде определен. по време на този период, ако той направи 12 месеца легален емплоймънт автоматично придобива право на синя карта, която не зависи от жълтата карта на другия.

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 20:01 от E.L.

# 421
  • Манчестър
Значи обобщено с две думи:

СЕ получава жълта карта, а съпруг/съпругата му получават синя карта на база на тяхната жълта като фамили мембър.

Синята карта е валидна дотогава, докато СЕ продължава да е селф-емплоид и нищо друго,затова няма и дата за валидност.

12 месеца легален емплоимент се броят от датата на започване на работа и се доказват с копие от договор и пеислипс,а не от датата на издаване на синята карта.

ПС Срещи в Манчестър може,ама да се оправи времето малко....

# 422
Да навсякъде по сайтовете е упоменато само срок от 12 месеца без прекъсване по-дълго от 30 дни. На мен притеснението ми идваше от текста посочен в писмото придружаващо синия сертификат. По мой превод в него пише, че сертификата е валиден за 12 месеца от датата на издаване и легални трудови отношения трябва да има от тази дата в срок от 12 месеца. Малко е объркано като цяло. Явно е че тук и два напълно еднакви случая няма, може би е въпрос на късмет при кой ще мине. Както и да е то не ни предстои скоро чак октомври евентуално, но сега видях подобна тема и реших да се успокоя сама себе си.
Пак искам да Ви благодаря за отделеното време да отговорите на въпроса ми   bouquet

За срещата съм ЗА, когато се оправи да не вали и духа, а и малко по положителни температури(което може и да не е много скоро) ще се разберем Simple Smile

# 423
мария, явно нещо грешно си превеждаш - ако можеш, напиши го точно както е казано на англ. другата подробност е, че ТИ ще трябва да докажеш дейност - с инвойси, препоръки и всичко останало, за целия период на неговата работа по договор.

# 424
zlatnata tolumba  Благодаря   bouquet !

# 425
Здравейте,
новичка съм и да се представя. Живея в Warrington на 13ина мили западно от Манчестър.
Тъй като и аз съм в ситуация подобна на Котка и Калинка и някак си не доразбирам нещата. При нас съпругът ми е със синята карта и след като я получи имаше един месец и 5 дни дупка до подписването на договора, мен ме притеснява следното в самото писмо на Border Agency пише така:
During the next 12 months you are entitled to hold this Registration Certificate on the basis that your Bulgarian sponsor continues to exercise his/her Treaty Rights as self-employed (в моя случай). After this initial period, you will acquired exemption from the Worker Authorisation requirement independently, as long as you have engaged in 12 months continuous, lawful employment.
.........
When you have completed 12 months lawful employment from the date of issue of the enclosed document, your sponsor will then acquire an unrestricted right to work.

Това значи ли, че ние не се няма да се впишем в тези 12 месеца и цялата тази една година ще бъде напразно. Не вярвам, че те очакват с излизането ти от Border Agency в Croydon на вратата да те чака работодател с договор.
Благодаря ви и ви желая приятен ден   Nature Sunny
Ето го текста на английски, намира се в графа Additional Information на писмото.

П.С. за доказването ми е напълно ясно, аз извършвам моята СЕ дейност и до момента и ще продължавам да я върша, както и при едни оптимално добри обстоятелства се надявам и договра на съпругът ми да не бъде прекъснат, така че пазим всяко едно документче в готовност да им го представим на господата в Бордър Ейджънси.

Последна редакция: пт, 13 яну 2012, 21:23 от MariyaS

# 426
Бройте ме и мен/нас за срещата в Манчестър/или около него.

# 427
нещо има неясно около това писмо  Rolling Eyes - противоречи на собстваните им закони. някой чиновник може да е оплескал нещо.

# 428
Цвета, и на мен този линк днес ми мина пред очите във ФБ. Оле, обрах му кахъра на Еко на кого ще си продаде новата книга, след като всички извадим по един пистолет и се гръмнем след неговите откровения. Добре, че не ги преживявам дълго такива неща!  Crazy

За картите нищо не мога да кажа.

Приятна да ви е срещата, момичета, тази новата!

Някой утре ще ходи ли на протестите в Лондон срещу добива на шистов газ в Добруджа?

Моето дете премина през седмица на "пространство за молитва". Физически, пространството беше омотано с розова басма, закачена с тиксо направо на стъклото. Аудиторно беше озвучено от обикновен касетофон с музика като за спа център. Видях един чичо поп да излиза, видях дечица с някакви разпечатки на ръка с линии (малко като да гадаят). Моето го карали да гледа един аквариум с рибки и да си мисли за нещо хубаво, много хубаво. И то си мислило за ... Велинград и Ямбол.

Нагоре имаше няколко приятни новини, но сега всичко ми излезе от ума! Важното е да сте здрави и всичко да е наред!

И накрая, днес е новата година на циганите. Който се чувства циганин по местоположение и душа като мен, да се чувства поздравен!  Hug

Последна редакция: сб, 14 яну 2012, 01:38 от Маpи

# 429
Здравейте, от написаното относно картите разбрах, че на база жълтата карта на единия съпруг, на другия се издава синя карта. Въпроса ми е следния: Значи и аз и съпруга ми имаме издадени жълти карти, това означава ли, че можем едновременно двамата да си издадем сини карти аз на основа неговата жълта, а той на моята? Благодаря предварително

# 430
  • Манчестър
Здравейте, от написаното относно картите разбрах, че на база жълтата карта на единия съпруг, на другия се издава синя карта. Въпроса ми е следния: Значи и аз и съпруга ми имаме издадени жълти карти, това означава ли, че можем едновременно двамата да си издадем сини карти аз на основа неговата жълта, а той на моята? Благодаря предварително

Както си го написала никой нищо няма да може да ти отговори. Как сте получили жълти карти, на какво основание и тн.....дай малко инфо с детайли...

# 431
С тези документи в милата Великобритания може да ти пламне главата. Силно се надявам това нашето да е грешка, просто служителят да е натиснал грешното copy-paste, но както се казва "ще поживеем-ще видим" Simple Smile
Хубавото ми на включването във форума обаче е друго, при едни по-топли времена може и да се заформи една North West среща, което ще бъде чудесно  sun

# 432
  • Bristol
Цвета, и на мен този линк днес ми мина пред очите във ФБ. Оле, обрах му кахъра на Еко на кого ще си продаде новата книга, след като всички извадим по един пистолет и се гръмнем след неговите откровения. Добре, че не ги преживявам дълго такива неща!  Crazy
Това с Умберто Еко, където се върти във ФБ, не е ли някаква фалшификация  newsm78

А аз отдавна се чудя, тези жълти и сини карта наистина ли са като физически карти сини и жълти на цвят, много съм любопитна  Embarassed

# 433
  • Folkestone, UK
Според това, което аз съм чела, когато собственика на жълта карта има 12 месеца легална дейност с платени данъци, тогава собственика на синята става самостоятелен и не зависи вече от спонсора си, без значение той самия работил ли е и колко и тогава собственика на жълтата може да кандидатства за синя на базата спонсорство от вече самостоятелния собственик на синя, а когато след 12 месеца този втори спонсор има пък работени и е плащал данъци, тогава вече и втория си остава със синята, независимо от всякакво спонсорство вече. Синята карта няма абсолютно никакви ограничения за работа.
popolota, странно е и двамата да сте със жълти карти, направо е можело да кандидатствате за жълта и синя.Сега обаче едва ли ще може да стане тарикатлъка с две сини, освен ако не е възможен варианта с доказване на непрекъсната дейност и платени данъци за 12 месецаот страна на двама ви. Дано имате късмет, защото като знам мен как ме въртяха пък за националния осигурителен номер, макар да си имах серификата за брак, доказателство за адрес и прочие, но още не бях получила синята карта(която е всъщност така наречения work permit). Така или иначе синята карта ми беше сигурна, само въпрос на време, а NI номера не е разрешително за работа, но ме разкарваха в най - големите студове два допълнителни пъти до Кентърбъри за доизясняване и накрая ми отказаха, чак като ми дойде синята карта всичко беше ок. Никъде в техните документи обаче не пишеше, че трябва да имам уърк пермит, само документите, които вече им бях занесла. Т.е. закона си го тълкуват както на тях им изнася(Както и глупостта с откриване на банкова сметка - тук беше невъзможно за мен до преди няколко месеца, а в Лондон дъщеря ми си откри още преди да има всички необходими по закон документи)
Хубав ден на всички  Hug

# 434
Merry физически самите картончета са син, жълт и лилав цвят. (хубави цветове са избрали между другото Simple Smile )

Общи условия

Активация на акаунт