Великобритания-тема 39 Зимна Коледна Приказка

• 43 228
  • 726
  •   1
Отговори
# 435
А аз отдавна се чудя, тези жълти и сини карта наистина ли са като физически карти сини и жълти на цвят, много съм любопитна  Embarassed
Мда, наистина са такива на цвят Simple Smile

Шу все още ли няма интернет... не се е появявала скоро..

Да ви разкажа една смешна случка от вчера. Стоя си пред компютъра на работа, смятам нещо, и по едно време се чува (с английски акцент) "едно...двйе.. трай.." Вдигам глава, гледам една колежка отворила българо-английски разговорник на компютъра си и се мъчи да чете чрез фонетичната азбука  Grinning после се опита да каже "здрасти", ама се получи нещо като "драафти" (draughty) и от другия край на офиса някой се провиква "а, що бе, не е студено днес.."  Laughing беше много сюрреалистично..  Grinning

# 436
Благодаря за отговорите, сега да до уточня малко. Значи през 2009 аз и мъжа ми платихме на фирма Меридиан консулт около 8000лв за да заминем за Англия легално и да ни намерят работа. Те ни записаха в някакъв фиктивен колеж по туризъм и на база потвърдително писмо от колежа, че сме студенти ни бяха издадени жълти карти и на двамата, и двамата имаме НИН и мъжа ми има банкова сметка. Договора ни беше за 1 година и след това плана беше да кандидатстваме за сини карти. ОБАЧЕ. След като работихме 6 месеца в един хотел, собствениците го продадоха и новите ни експлоатираха така че да ни накарат да се махнем. И ние така и направихме като си знам че от тези 12 месеца през които трябва да работиш със жълтата карта за да се издаде синя има един срок от 30 дни в който може да не си работил и това да не е проблем. Само че тогава разбрах че съм бременна и решихме да се приберем в бг да се роди бебето, бабите да помагат и така да ни е малко по-лесно. Сега бебето е вече на година и един месец и с таткото сме се решили пак да се връщаме в Англия. Имаме и осигурена работа и двамата просто искам да разбера дали ще е легално ако ни наемат с тези жълти карти от тогава, тъй като на тях пише че са валидни една година но никъде няма дата на издаване. Или ако не може с тях, дали може да си извадим сини, или да правим селф емплойд... Изчетох 300 форума и все не намирам кратка ясна и точна информация... Ще се радвам и ще съм ви благодарна за всеки отговор! Успешен ден!

# 437
Grinning Sonnia, разсмя ме Simple Smile

Аз да ви се оплача, че пак ми е изчезнала концентрацията - един познат ме помоли да му взема едни пари от Уестърн Юниън и да му ги вкарам по сметката, че по спешност замина за Уелс по работа и нямало от къде сам да си ги вземе. Та тръгнах аз, стигнах до УЮ, попълних си формуляра и ми искат лична карта  ooooh! - аз дето по принцип и на мъжо личната карта винаги е в мен, точно днес реших да си сортирам чантата сутринта и съм я забравила. Та ви го разказвам това във връзка с тези карти дето си ги обсъждате - в чантата ми останал само паспорта на малчото и моята синя карта и нищо друго за идентификация. Показвам и картата, а тя ми вика ''That's not legitimate document, I can print the same on our printer here''  Joy до тука бях с картите - толкова блъсканици докато я вземеш и накрая ''не била легитимен документ'' Simple Smile Аз си знам, че без ЛК или паспорт няма да стане, но трябваше да си пробвам все пак (все пак бих толкова път до центъра).
Тука настана скука. Уж ще търся работа (мъжо не иска, но аз съм на мнение, че ми е нужна малко социализация), но чакаме да се изместим (живот и здраве). Рових се тези дни да търся (пак) нова количка, че това наше Чико много тясно и неудобно ми изглежда като сложа дреба вътре. Поръчахме си ей това: http://www.kiddicare.com/webapp/wcs/stores/servlet/productdispla … opSellerAccessory , чакаме го в понеделник и се надявам да е толкова добро, колкото са му ревютата.
Другия Петък малчото отново е на фото-сесия  Joy предните бяха ок, искаше да позира, сега ще е забавно, понеже вече иска сам да снима и не иска да седи пред обектива  Joy  та ще се посмея малко Simple Smile
Чакам с нетърпение лятото вече - очертава ни се една българо-английско-американска среща на БГ земя и нямам търпение Simple Smile

Лек ви ден и прекрасен уикенд   bouquet

# 438

Шу все още ли няма интернет... не се е появявала скоро..

На края на месеца ще им го пуснат, ако имат късмет  Wink

И моите колеги в общината така се ровеха за български изрази.
И през разни он лайн речници и преводачи такива смешки ръсеха...

popolota, 

Реално вие нямате документи за легална работа в УК.
Нито сте студенти в момента, карти са изтекли.
Отделно, че ти ви дават право само на 20 часа на седмица.
Някой заблуден работодател може и да ви наеме с тях.
Но при евентуална проверка, отнасяте глоби и вие и той.

ev:) ,

Като ще си признаваме кой колко е заплеснат...
В опит да настроя дъската си, накрая натиснах нещо дето ми обърна образа наопаки и няма оправяне.
Накрая трябваше да ни идва ИТ спеца, който като всеки ИТ спец е супер сухар,
та и той се мъчи 3 дена и на края я оправи..
Онзи ден, почвам си часа, мъча я пак тази пуста дъска, сега пък образ няма.
Пускам спирам, лап топа, дъската, пак лап топа, пак дъската, е, няма.
Децата почват да нервничат, аз вече супер се ядосвам и в този момент се усещам,
че не съм вързала ни видео кабел, ни юесби (това идея си няма как е на бг).
Много съм почнала да забравям, супер съм се отнесла.. и не, не съм бременна  Crazy

# 439
Ами и аз така реших че са изтекли и затова се насочих към селф-емплойт ама сега пък не мога да разбера като си имаме НИН номера него ли ползвам след като регистрирам фирма или трябва да си издам нов?

# 440
НИН е като ЕГН остава си същия.

# 441
  Хоп и аз тук. Днес съм хепи, бързам да го напиша тук, че сте ми на късмет  Mr. Green Ходихме до моргидж адвайзър и ни каза, че имаме шанс, доста оферти излезнаха за нашите условия. Та дано излезне и някоя подходяща къща сега и потръгнат нещата. Ще гледаме няколко, но аз на нито една не харесвам локацията. Тези, който аз харесвам мъжо не харесва  Crazy Не е лесно да искаш хем хубава, хем евтина, хем на хубаво място  Crazy  Whistling  ooooh!
  popolota не може двамата да си извадите сини карти веднага. Може само единия. Преценете кой може да изкарва повече със синя и на него трябва да се подаде. Като имате нин ще е по-лесно да си изкарате жълта, но като селф. С нея този, който е селф няма право да работи като нает. Има право да развива дейност, може да извършва услуги, за който да издава фактури. Ако ти ще гледаш детето е по-добре ти да си селф, а мъжа ти да работи със синята карта. След като той работи една година със синята карта например, може вече и ти да подадеш за синя, на база на неговата. Но мисля, че и ти трябва да си работила през това време със жълтата. Нека по-компетентните да ме поправят, ако греша. Най-добре се свържи със счетоводител да ви оправят нещата. То и аз как го обясних...

# 442
Здравейте, аз пак за картите. Попитах една колежка - румънка, как стоят нещата при нея и съпруга й. Той е студент от няколко години съответно с жълта карта, а тя със синя. Първата година и тя така се чудила и се обадила в Хоум офис-а, оттам й казали да изпрати по факса документ за новата учебна година на съпруга й и след това са получили писмо, че могат да продължат да работят. От написаното тук и това което тя каза, разбирам, че наистина докато той е студен и тя е с работно право. Съответно това се отнася и за мен и съпруга ми. Мен повече ме притеснява, че сега съм бременна и навършвам 12 месеца на постоянна работа точно когато трябва да изляза в майчинство и ако изпратя всички докумети за синя карта на мъжа ми, дано не се окаже, че моята е била вече изтекла.

пп Относно статията за Умберто Еко, на самия сайт в дясно от статията пише, че всичко написано в сайта е измислица.

# 443
Здравейте момичета,извинявайте много ,че се намесвам така в темата директно с въпрос,другата седмица имам интервю в местната болница като доместик асистънт.Бих искала да помоля,ако някои е бил на такова интервю или работи в момента,какви въпроси да очаквам и как горе долу протича интервюто.В момента търся навсякъде в нета за инфо ,искам да съм добре подготвена,ще съм благодарна ако някой от вас сподели.Страшно много разчитам на това интервю ,просто много ми е нужно да започна работа ,ще ви бъда безкрайно признателна ако имате някакво инфо.Благодаря и лека и спокойна неделя ви желая

# 444
  • Манчестър
  Хоп и аз тук. Днес съм хепи, бързам да го напиша тук, че сте ми на късмет  Mr. Green Ходихме до моргидж адвайзър и ни каза, че имаме шанс, доста оферти излезнаха за нашите условия. Та дано излезне и някоя подходяща къща сега и потръгнат нещата. Ще гледаме няколко, но аз на нито една не харесвам локацията. Тези, който аз харесвам мъжо не харесва  Crazy Не е лесно да искаш хем хубава, хем евтина, хем на хубаво място  Crazy  Whistling  ooooh!
  popolota не може двамата да си извадите сини карти веднага. Може само единия. Преценете кой може да изкарва повече със синя и на него трябва да се подаде. Като имате нин ще е по-лесно да си изкарате жълта, но като селф. С нея този, който е селф няма право да работи като нает. Има право да развива дейност, може да извършва услуги, за който да издава фактури. Ако ти ще гледаш детето е по-добре ти да си селф, а мъжа ти да работи със синята карта. След като той работи една година със синята карта например, може вече и ти да подадеш за синя, на база на неговата. Но мисля, че и ти трябва да си работила през това време със жълтата. Нека по-компетентните да ме поправят, ако греша. Най-добре се свържи със счетоводител да ви оправят нещата. То и аз как го обясних...

Този със жълата карта дето е селф-емплоид трябва да извършва дейност, да има доходи и тн...защото когато другата половинка направи 12 месеца легален емплоимент не опира само до това само да са работили 12 м ,а за да е емплоимента легален, другия реално трябва да е селф-емплоид.

# 445
  • Манчестър
Ами и аз така реших че са изтекли и затова се насочих към селф-емплойт ама сега пък не мога да разбера като си имаме НИН номера него ли ползвам след като регистрирам фирма или трябва да си издам нов?

Нямаш нужда от нов НИН. Единия се рег като селф и разбира се трябва да извършва реална дейност, издава фактуро и тн...другия ще получи синя карта.

# 446
Благодаря много на всички от сърце за отговорите  bowuu Да обобщя на кратко какво съм разбрала, за да може да ме поправите ако съм сгрешила нещо. Първо пристигаме и наемаме жилище за да имаме адрес (по тази част нямам въпроси всичко е уредено). След като имам адрес и започна дейност ( и дейността е уредена) подавам документи за селф емплойд ( тук имам въпрос горе долу за колко време става). След като се регистрирам и си получа документите съпругът ми си изкарва синя карта на база моя селф емплойд. Още едно въпросче - за колко време излиза и синята карта? Трябва да знам горе долу сроковете за да мога да преценя правилно с какви финанси да тръгна, за да ни стигнат докато и двамата почнем да изкарваме. След това и двамата трябва да сме работили 12 месеца и чак тогава аз мога да си извадя синя карта на база неговата такава. Тук е мястото да попитам за бебчо. До колкото изчетох из форумите яслите са около 400 паунда на седмица. Има ли по-евтини варианти? Всяка информация ще ми е от полза! И освен това мъжа ми ще пътува с кола малко преди нас, а ние с бебчо ще тръгнем със самолет след това. Документа от таткото, който се издава от нотариус, че ми разрешава да пътувам сама с детето извън бг трябва ли да е преведен на английски? Освен това за яслите там искат ли някакъв документ за ваксините на бебчо или са същите както тук? Ще съм ви много много благодарна за всяка информация! Спокойна нощ от мен  Simple Smile

# 447
Момичета много обсъждате вариантите за сини и т.н карти - аз мога да ви споделя моят опит, който е от последните 2 месеца: Мъжът ми е с розова карта и има НИН (работи като лекар) и в момента в който отиде на работа средата на септември ми подаде документи на мен за синя карта. Получих вече синята карта края на декември. Никой не е искал от мен да съм работила 12 месеца. Просто , тъй като съм негов dependant ми дадоха веднага синята карта. Друг е въпросът, че ако той напусне преди да са изтекли неговите 12 месеца и не си е извадил синя карта и моята става невалидна.

Само сега се чудя как да си изкарам НИН, не знам процедурата: да се опитам преди да си намеря работа (дано си намеря де:)) да ми дадат или като започна работа тогава да подам за НИН.

Някакви идеи?

# 448
Popolota, и ние като се преместим трайно с малката края ма март (1г4м.) това ни е проблема - яслите. За цената зависи в кой град ще живеете - голям град-по-скъпо. Аз питах в 2 ясли в нашият град, едната е с цена 36 паунда на ден с храната, а другата  е 40 паунда на ден с храната, което не прави 400 на седмица Grinning
Хубавото е, че може да ходите както си искате на ясла-имам в предвид някой ден може да е за половин ден, друг ден да е по цял ден и т.н. Аз лично поне в началото ще си търся home based job именно , за да мога де се ориентирам по-добре в обстановката с яслите - ще свиква ли, ще реве ли всички ли ще ревем (това е майтап  Joy).

# 449
  • Манчестър
Момичета много обсъждате вариантите за сини и т.н карти - аз мога да ви споделя моят опит, който е от последните 2 месеца: Мъжът ми е с розова карта и има НИН (работи като лекар) и в момента в който отиде на работа средата на септември ми подаде документи на мен за синя карта. Получих вече синята карта края на декември. Никой не е искал от мен да съм работила 12 месеца. Просто , тъй като съм негов dependant ми дадоха веднага синята карта. Друг е въпросът, че ако той напусне преди да са изтекли неговите 12 месеца и не си е извадил синя карта и моята става невалидна.

Само сега се чудя как да си изкарам НИН, не знам процедурата: да се опитам преди да си намеря работа (дано си намеря де:)) да ми дадат или като започна работа тогава да подам за НИН.

Някакви идеи?

Той не може да си извади синя карта преди да са минали 12 месеца за този работодател. Дори да напусне и да започне на друго място трябва да има пермит(розова карта) за новия работодател.

НИН се иска когато ти трябва,а не защото всички имат. Трябва да търсиш активно работа, да приложиш доказателство за това, дори и откази и тн..

ПС Ясли за 400 на седмица може да има в някои пош район....аз плащах 800 на месец преди 6 години...

Общи условия

Активация на акаунт