"Парите следват детето" 2

• 50 182
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 60
Данибон и какво ако сме прави май излиза,че на всички изнася тая ситуация, с изключение на родителите.

Това Бачу, каква му е въобще функцията и техния юрист като е толкова прав толкова години какво не могат да платят таксите дело ли да заведат или там какъвто преценят, че е редно да подхванат,  да почне да се прави.
Защото никой от нас ни го грее какво пише по вестниците, че да се изписва като голяма заслуга ни по форумите.

П.С.Влязох в блога ти и си изнеглих каквото си качила за Пиза, а нещо на български има ли?

# 61
Това мнение на юрист е всъщност мнение на родител. Беше синтезирано и без емоции и затова го цитирах. Случайно попаднах на него. Пуснах през Гугъл търсачка какво пише по инициативата "Парите следват детето". На първо място е старата ни тема отпреди 4 години, където бяхме хвърлили доста ентусиазъм и попроучвахме как е по света. Не съм я чела, защото ще ме хване още повече яд какви наивници сме били тогава. Така отворих сайта на БАЧУ и видях, че най-интересната позиция по въпроса е дискусията на "Капитал", които често сондират мнения по въпроса.
Сега пак хвърлих око на сайта на БАЧУ. Позагубили са май доста от членовете си от едно време. Спомням си, че преди си беше дори престижно ЧДГ/ЧУ да си пишат, че са членове на БАЧУ. Сегашните им членове пак са си имена в частното образование, но изглежда не е някаква дейна организация, ако се съди по сайта й. Реално могат да направят чудеса по този въпрос, а и по много други.

Много ми се иска да се включи някой учител, директор от ЧДГ, ЧУ, за да ни подскаже каква е реалната ситуация с тази инициатива. И аз си мисля, че се прехвърля от пусто в празно сумати години. Не са много учениците от ЧУ и изобщо не е тежест за бюджета. Не ми е ясно защо не го направят, а и защо самите частни образователни институции не са по-настоятелни и с по-ясни позиции по въпроса.

Ето ние си дискутираме тук пак едната идея за ваучерите и другата за данъчното облекчение, но за мен си е пълна енигма кой вариант как се приема от ЧДГ/ЧУ и как ще се процедира след това, ако нещо се приеме. Представяте ли си държавата да каже ОК, а пък ЧУ да кажат - не искаме и да няма да приемаме ваучерите ви.

ПП За PISA - бях попаднала на някакъв доклад на български, но нямаше въпроси, а май беше само анализ. Стана ми интересно и затова се поразрових в нет-а, но беше отдавна. Все още се дразня, че никой не обърна в публично пространство внимание за какъв вид неграмотност на българчетата става дума и се подхванаха скучни дискусии, в които - подобно на нашата инициатива - се прелива от "пусто в празно".

# 62
И пак се върнах на сайта на БАЧУ и на дискусията на Капитал.

Направи ми впечатление, че се иска мнението на родители, на "Отворено общество", на СМГ, но никъде няма мнение от директор на ЧДГ/ЧУ, а дори и от БАЧУ.
На мен ми се иска да разбера по-ясно какво мислят наистина ЧУ и ЧДГ по въпроса. А дори какво мисли и Американския колеж? 
Всъщност май само БАЧУ прави нещо - поне суховато отразява как се движи идеята през всички тези години: днес Капитал дискутира инициативата, друг ден ученици отиват при Бойко Борисов да му говорят за идеята... Не, че е голяма активност, но поне нещо се "джурка" по въпроса във виртуалното пространство.

И още нещо - имам чувството, че умишлено дискусията се държи на ниво ЗА и ПРОТИВ, за да не се прави нищо. Винаги ще има поне един против от противниковия лагер и това веднага дава повод нещата да се стопират с аргумента: "Има недоволство".

Също ми се струва, че се долавя у ЧУ някаква предпазливост - вероятно не е напълно изчистена идеята на високо ниво и може би има притеснения да не би да са неизгодни условията на тази инициатива (отровка споменаваше нещо по въпроса) . Вероятно и затова не са активни.

Разбира се, описвам само мои предположения въз основа на бегъл анализ кой и как взема отношение по инициативата.

# 63
Цитат
Също ми се струва, че се долавя у ЧУ някаква предпазливост - вероятно не е напълно изчистена идеята на високо ниво и може би има притеснения да не би да са неизгодни условията на тази инициатива (отровка споменаваше нещо по въпроса) . Вероятно и затова не са активни.

Със сигурност - ще има изисквания, отчетност, повече проверки.
Нали тук има пишещи с деца в ЧУ - да подпитат учители, директор, какво се чува по въпроса.

# 64
Частните училища дали наистина искат да се случи чакането на субсидия от държавата?
Аз не разбрах как точно ще се ощети едно държавно училище/детска градина, ако парите за едно незаписано в него/нея дете отидат при този, който го обучава.
Такните не се плащат за цяла година обикновено с малки изключение. В най-лошия случай са за полугодие. Има опция за месечни такси.
Идеята за смъкване на данъчна тежест е много добра.  Peace

# 65
Има ли родители, чиито деца са в ЧУ? Моля, нека споделят условията в тях.

# 66
Да, членовете на БАЧУ се борят от години за тази субсидия.Това, че не се гърми в пресата не означава, че нищо не се прави. Да, имат си юристи и се опитват да направят. Нещо. За съжаление от Министерството няма разбиране /и иметка/ от това. Що да дават шанс на "частните"!? Преди година именно членовете на БАЧУ събраха и внесоха в Министерството списък с нелегитимните, нелицензирани ЧДГ и ЧУ, които освен другото са и опасни за децата. И какво се случи....нищо. Защо....ами съфорумката с цитатие може би ще обясни. И не съм чула "до отпадат" членове , по-скоро имат нови кандидати. Но там медиината им изява не е приоритет. И последно.....преди време в една изява председателката на организацията призова родителите за подкрепа. Е, дали пък след 100-те изисквания които имат МОН, ЧДГ и ЧУ ще имат сметка от тези 60% субсидия, или родителите имат повече сметка за това?!

# 67
балони, това е похвално, че действат. Наистина са единствените, които правят нещо. Но като няма много информация, всичко изглежда епизодично.
Можеш ли да ни подскажеш каква е позицията на отделните ЧУ и ЧДГ? Не само на БАЧУ, а на самите учебни заведения. Наистина не откриваме техни позиции.

# 68
Привет!
Тъй като по проблема със стипендиите за изяви, които НЕ се полагат на деца в ЧУ мисля да пиша до омбудсмана ....та бих искала да попитам хората, които отдавна се занимават с проблема "парите , които не  следват детето" дали са се обръщали по този въпрос към омбудсмана и имало ли е реакция по повод тази очевидна дискриминация на държавата към една категория деца.

# 69
Привет!
Тъй като по проблема със стипендиите за изяви, които НЕ се полагат на деца в ЧУ мисля да пиша до омбудсмана ....та бих искала да попитам хората, които отдавна се занимават с проблема "парите , които не  следват детето" дали са се обръщали по този въпрос към омбудсмана и имало ли е реакция по повод тази очевидна дискриминация на държавата към една категория деца.

Tова е много чудесна идея! Поздравления!

Ако имаш предвид предишната ни тема тук - не, не успяхме нищо да предприемем.

Самата аз имам доста неясноти по детайлите на инициативата и много ми се иска да има повече информация.
С интерес чета постовете на отровка и балони. Надявам се пак да се включат.

# 70
Първо- Ч.Н.Г.  на всички. Най-вече здраве за дечицата и целите семейства, пък другото ще си дойде.
Shumi , идеята ти е страхотна. Само искам да уточня, че аз ат много години съм педагог и имам представа от работата и в държавната и в частната система. Но не бих могла да се ангажирам с преки мнения на директори /разбираемо все пак..../. Хората, с които контактувам от ЧДГ и ЧУ са ЗА това. Те считат, че в момента децата при тях се дискриминират. Тук има обаче няколко проблема. Това, което като процедура изискват от Министерството е много....непрофесионално.Ще кажете да, трябва да има контрол. Е, и в момента легитимните ги инспектират, заверяват документи всеки септември и т.н.т. Но за съжаление хората от министерството не са много на ясно с нещата- искат нови лицензи, отделяне на счетоводство и т.н.т. И някои ЧДГ /особено тези които са и с училища/ се чудят как ще се справят с тези процедури.Нормално ли е ако едно частно училище ,което включва от дг до гимназия /примерно като Увекинд/отново да вади ,но 3 лиценза и да води 3 счетоводства?!И още такива недомислици. Но принципното становище е, че ако това стане, таксите ще паднат и ЧДГ и ЧУ ще бъдат достъпни за ИЗБОР на повече родители и ще се игнорират нелегитимните. Медийните изяви на хората от БАЧУ не са много /но дали е и необходимо/, а и знаете, че медиите отразяват избирателно....! И друго....."власт имащите" не са ЗА това, държавните ДГ са пък твърдо ПРОТИВ и ...така.Нещата са много сложни. И хубаво е ако се подеме и родителска инициатива.

# 71
ЧНГ и от мен! А дано да ни зарадват с добри новини покрай инициативата "Парите следват детето" през Новата година!

Отровка, благодаря Ви! Ако имате нещо, което искате да споделите по въпроса, с удоволствие ще го публикувам и в блога ми. А това важи и за всички други. Инициативата ме вълнува и напълно я подкрепям.

Ето една информация от днешния "Монитор":

Частните училища свалят таксите

Частните школа свалят таксите с около 1000 лв., след като държавата поеме издръжката на учениците. Това каза Милена Славчева,  председателката на асоциацията на частните училища. Тя обясни, че в момента с просветното министерство

обсъжда размера на субсидията

за ученици които плащат, за да учат при по-добри условия.

,,Възможно е тя да е по-ниска от издръжката на децата на държавните училища и да варира  между 700 и 1000 лв. Какъвто и да бъде размерът обаче, ние ще намалим таксите със съответната сума”, уточни Славчева. От асоциацията имат уверението, че този текст ще бъде записан в новия закон за народната просвета, който трябва да се гласува от Министерския съвет в началото на годината.  ,,Субсидията може да бъде  част от стандарта за издръжка на учениците в общински и държавни учебни заведения.

Все още се водят преговори за точния размер

на сумата”, потвърдиха и от просветното ведомство. В момента субсидията за учениците в държавните школа е 1300 лв., а годишните такси в частни училища тръгват от 2800 и стигат до 4000 евро.

Според образователния министър Сергей Игнатов промяната е наложителна, защото държавата трябва да осигури равен достъп на образование на всяко българско дете до 16 г.. ,,В частните училища

учат децата на интелектуалци, не на богаташите

Заможните родители пращат децата си в чужбина.”, каза още той.  Според него основният мотив на българина да запише детето си в частно училище е по-качественото образование.

,,В частните учебни заведения паралелките са с не повече от 10-15 ученици и това е основната причина родителите да ги предпочитат пред държавните, в които някои класове имат по 30 ученици.”  Въпреки това обаче демографският срив и кризата намалили частните ученици с около 10%. ,, След фалитите на фирми от дребния и средния бизнес много родители преместиха децата си в общински и държавни училища”, каза Милена Славчева. По данни на просветното ведомство

частните ученици в момента са около 8000

Таксите в частните училища най-често покриват храна, транспорт, учебници, униформи  и медицинска застраховка. Някои школа поощряват учениците с отличен успех  с  намаление от таксата.

Подзаглавието е убийствено тъпо и затова не го копирах.
http://www.monitor.bg/article?id=321028

# 72
Добра инициатива.
Положително направление за парите на данъкоплатците.
Свежи пари в ръцете на родителите в името на по-доброто образование на децата.
Реална конкуренция между частните и държавни/общински училища и детски градини.

# 73
  • София
Държавата по конституция е длъжна да дава на децата безплатно образование. И да осигури места за всички деца от предучилищна възраст до завършване на средното образование. Това, че на някой това образование не му допада и поради една или друга причина иска  детето му да учи в частно училище  си е лично негов избор и не виждам защо държавата е длъжна да го субсидира.

# 74
Да, но не осигурява на всички. Когато започне да осигурява.
А, сетих се. Всъщност имаш избор да се интернираш от родното място, за да не се мъчи държавата да си изпълнява задълженията.

Общи условия

Активация на акаунт