Skin Blossom - наистина био! За марката и за био козметиката като цяло.

• 18 357
  • 140
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Но за мен най-важно си остават съставките - ако не сте ги разгледали поробно - моля вижте ги. Те ще Ви дадат най-добра представа.
Вижте ги де, написали сте био, еди-колко си процента (много, над 90 ) био, а всъщност в един продукт наистина био-сертифицираните са си отбелязани със звездичка и са само алкохола, глицерина и бадемовото масло (според мен не повече от 7-8 %)! Не че не може и другите да са био в голям процент, но вероятно са само натурални. Нали знаете, за био/органик трябва да се сертифицира земята, семето и процеса на отглеждане на реколтата. При натуралната сертификация това не се изисква.
И не се нарича устна, а орална хигиена. Натриевият лаурил/коко- сулфат как може да се нарече дори натурален? Знам, че бензиловия алкохол, натриевия бензоат, дехидрооцетна киселина и сорбат са разрешени от някои сертифициращи органи, но е редно да се знае, че са синтетични 100%.

Здравейте отново CI  Hug

Гледам ги де!  Laughing Гледам и сертификата, гледам и формулите, гледам и текстовете на производителя.

Чудех се кога ще се появите. Обичайно с B&C си вървите в комплект  Wink

Във всеки продукт е упоменат точния процент натурални съставки и точни процент био съставки!
натуралните са почти 99%, а от тях, био са между 74% и 92%.
Био сертифицираните съставки са точно в указания върху опаковката и в описанието процент, проверено, сертифицирано и гарантирано от Soil Association.

Знам, че Вие не признавате Soil Association за строг сертификат, но все пак е био сертификат.
За разлика от другите "водещи" сертифициращи компании има само две нива на сертифициране с доооста високи изисквания за био съдържание  Simple Smile

Ето краткото им представяне кое и в какви проценти сертифицират - http://www.soilassociation.org/whatisorganic/organicbeauty
Като ключовото изречение е: "However, we will not certify any product with less than 70% organic ingredients at all."

Мисълта ми е, че щом тази сертифицираща компания казва кое колко е, издава сертификат и си слага подписа под него, значи е така. Моите най-искрени уважения към Вашия професионализъм, който вече признах официално, но тук "тежат" повече експертите от тази био организация, а към тях добавяме и самата марка като производител и търговец. В допълнение приложих оценката на съставките и на международно признат сайт за оцента на съставки и най.вече признат от био сертификата Natrue - този, който Вие харесвате, по мои спомени. Т.е. Вашето мнение срещу мнението на поне 10-тина специалисти в областта от различни държави и организации...

Био сертифицираните съставки в продуктите на Скин Блосъм са отбелязани със звездичка. Наясно съм, че те трябва да произхождат от био земеделие, което има специално изискване за минимално 3 - годишно пречистване на почвата преди сеитба и отглеждане на съответните култури, работа с естествени животински торове, които са в строго фиксирани количества, без пестициди и т.н. Под всеки продукт е записано, че съставките със звездичка са от био земеделие.

Вярвам, че термините "био" и "натурални" ги изчистихме в предишната ни комуникация тук около Нова година, а именно - "био" и "органик" е едно и също и означава, че продукта има био сертификат, който гарантира за чистотата и безвредността на всяка една от съставките и контролира създаването на продукта още от полето - до опаковката, а "натурална" означава просто естествени - природни съставки - вода, животински и растителни, които обаче без био сертификат са с неясен произход и няма гаранция за чистота, че не са ГМО, че не са "идентични с натуралните", което също знаете, че е често срещано явление във формулите - точно, защото, както и Вие казвате, при натуралната сертификация не се изисква. Само че, Soil Association няма ниво за сертификация на натурална козметика, както са например Ecocert и Natrue, а сертифицира само продукти, които имат над 70% био съставки в две отделни нива - между 70% и 95% и над 95% - а това са си много строги критерии!

За оралната и устната хигиена не Ви разбрах какво имате предвид - това някаквъ пример за нещо ли е или някъде съм написала нещо, което Вие коригирате?

Относно:
- "Натриевият лаурил/коко- сулфат" - незнам как би трябвало да се нарича, освен натурален, когато е получен от кокос. Кокосът си е натурален продукт;
- натриевия бензоат - извлечен е от плодове
- бензиловия алкохол и дехидрооцетна киселина - да умерен консервант е и точно така е записано.

Разрешени са от почти всички, като само се застраховам с думичката "почти", защото не помня стандартите от по 200 стр. на всеки сертификат, но ще прегледам отново специално.

Преди около час приключих с две лекции, които проведох в Стара Загора и кратка част от дискусиите беше защо всъщност трябва да има консерванти в дадена козметика и вярвам, че Вие по-добре го знаете от мен.
Масово клиента се подведе, че козметиката трябва да е без парабени, но не се обясни без точно кои.
Практически много малък процент от козметичните продукти, да не кажа свръх минимален и то само сред маслата в чист вид - арган, карите, кокос, какао, могат да се предлагат без консерванти. Сложим ли водичка, не само продукта е застрашен от светкавично гъбясване и развъждане на бактерии, а и човека е застрашен от употребата на силно нездравословен и бактериално опасен продукт.

# 106
. Т.е. Вашето мнение срещу мнението на поне 10-тина специалисти в областта от различни държави и организации...
Да не спорим, аз съм експерт. Ако са органик тези съставки (отбелязва се с %органична част), сложете си звездичката. За мен това е двусмислие. Ако желаете, направете калкулация за % органичност в Na (23) Lauryl (C12H25, 169) SO3H(81)- в скобите са молните маси, за да видите, че този продукт има (ако има) много ниска част органичност, и няма никакъв шанс да е 70 % (натриевия и сулфатния йони са 100 % синтетика) - всъщност 61.9 %.
За бензоата не ми се коментира - знаете, че тези сказки може в Ст Загора да си ги четете.

# 107
  • София
. Т.е. Вашето мнение срещу мнението на поне 10-тина специалисти в областта от различни държави и организации...
Да не спорим, аз съм експерт. Ако са органик тези съставки (отбелязва се с %органична част), сложете си звездичката. За мен това е двусмислие. Ако желаете, направете калкулация за % органичност в Na (23) Lauryl (C12H25, 169) SO3H(81)- в скобите са молните маси, за да видите, че този продукт има (ако има) много ниска част органичност, и няма никакъв шанс да е 70 % (натриевия и сулфатния йони са 100 % синтетика) - всъщност 61.9 %.
За бензоата не ми се коментира - знаете, че тези сказки може в Ст Загора да си ги четете.

Не споря с Вас, а репликирам, защото изнасяте подвеждаща информация, неточна в различни части и така можете евентуално да заблудите потребителите, които наистина се интересуват.

Съставките, които коментирате не са органик и никъде не съм казала, че са. НО в био козметиката тези съставки се добиват от натурални продукти - с растителен произход. Нека пак да Ви припомня, че "натурално" не значи "органик". Т.е. въпросните съставки са натурални, но не са био (органик). Тук някъде преди време бяхте писал, че био и натурално е едно и също и горещо се надявам вече да сте прозрял грешката си.
Относно съставките - или не четете добре какво Ви отговарям, или стила Ви на общуване тук е тенденциозно подвеждащ и объркващ.
Мисля че не четете добре и самите съставки, защото в противен случай изобщо нямаше да започвате този спор.  
Всички органик съставки са ясно обозначени със звезда и в описанието на всеки продукт има ясен процент колко са натуралните и колко са био съставките, без водата! Няма и капчица двусмислие!!!

Хайде да коментирате наистина био съставките, които са обозначени със звезда! Защо все ги подминавате?! Моля за отговор точно на този въпрос.

Като изсипвате химически термини на килограм може би вдъхвате доверие и респект у някои от посетителите тук, но меко казано забавлявате част от Вашите колеги.
Първо, защото с химични термини, непонятни за 99% от читателите тук не помагате и не всявате никаква яснота. А хората, които са се насочили към био козметиката са интелигентни и не вярвам да не са забелязали, че нямате позитивен коментар до момента и че отговаряте и нападате доста хаотично, като си "криете" зад химични термини.

Преди време попитах няколко отделни истински експерти, с истински дипломи по органична химия или биотехнологии, плюс хора, пряко ангажирани в производството на козметични био продукти или био земеделие в България, някои от които са членове и на Вашето сдружение кой сте Вие. Подадох им тази тема да я прочетат.  В най-общи линии разбрах, че не Ви взимат на сериозно, един се изненада от поведението Ви във форума....

Впрочем имате грешка в изчисленията  и то не според мен, не-експерта като Вас  Peace

А не искам да споря с Вас, защото:
1. Имате крайно оскъдни познания за био козметиката, за био формули и най-вече за алтернативните на синтетиката съставки, които се използват в био козметиката.
Синтетичните съставки и синтетичните козметични продукти, които Вие познавате поради професията Ви, са на крайно различна плоскост като производство.
Нека само да кажа, че в синтетичната козметика, обект на Вашите експертни познания, има обичайно 5-10% натурални съставки и останалото е абсолютна синтетика - парабени, ПАВ, минарални масла, синтетични емулгатори ...., а в био козметиката - 95% са с натурален - пастителен произход. И нека да кажем, че синтетичната козметика не подлежи на сертифициране... Това са две мноооого съществени разлики!!!

Не оспорвам експертните Ви познания за синтетичните съставки и формули! Оспорвам познанията Ви за био козметиката, както и някои от твърденията Ви за безвредност на съставки от синтетичен произход, които отдавна са доказано канцерогенни, мутагенни, водят до дерматити и алергични реакции, водят до преждевременно стараеене на кожата и т.н.

2.
Самочувствието Ви на експерт е похвално, но няма как да сте по-голям експерт от 10-тина други накуп, които произвеждат био козметика, сертифицират био козметика, окачествяват съставките в козметичните продукти в световен мащаб - три различни организации от две държави, като пак ще подчертая, че сайта, по който изваждам най-високи оценки за съставките на Skin Blossom е признат и от сертифицираща организация Nаtrue, която величаете.

И ако приемем хипотетично, че всичко с тези био продукти и проценти е една голяма измама - т.е. лъже производителя, лъже сертифициращия орган, лъже сайта за окачествяване на съставки, че и аз лъжа на опашката като вносител, тогава се оказва, че всички участваме в една огромна конспирация и манипулация но Европейско - Азиатско ниво (където се продава марката), а синтетиката, която вие продавате е прекрасна и безвредна.  Thinking

Относно последното Ви изречение: "За бензоата не ми се коментира - знаете, че тези сказки може в Ст Загора да си ги четете." - две неща:
1. Хайде да го коментираме бензоата - алкохола или натриевия обаче и нека да е само от гледна точка на органик продуктите
2. В Стара Загора хората по-долна ръка ли са според Вас?  newsm78

Като точка на този пореден дълъг постинг слагам цитат на собствени думи от мой постинг в тази тема на стр. 2, в който цитирам Ваши коментари от форума.

Последна редакция: сб, 16 юни 2012, 01:35 от Skin Blossom

# 108
Съставките, които коментирате не са органик и никъде не съм казала, че са. НО в био козметиката тези съставки се добиват от натурални продукти - с растителен произход. Нека пак да Ви припомня, че "натурално" не значи "органик". Т.е. въпросните съставки са натурални, но не са био (органик). Тук някъде преди време бяхте писал, че био и натурално е едно и също и горещо се надявам вече да сте прозрял грешката си.
Никога не съм казвал, че био=натурално, а че био=органик.
Това, че дадена съставка е от растителен произход, не значи, че е натурална или био. Може да мине пред дори само 1 синтез, който да е непозволен и екологично неприемлив. СЛЕС е чудесен пример.
Сдружението не е мое, и за съжаление не се развива.
Смешно да е поставяте под съмнение моите знания, нямате никаква база за сравнение. Имам лични впечатления от знанията на чуждоземни експерти и мога да преценя.
Да кажа, че в портфолиото на фирмата,с която работя, има огромно разнообразие на натурални и органик съставки, и че още преди повече от 3 години бях първия, който проведе семинар на тази тема.
И вместо да ме надате, може би трябва да ми благодарите, защото ви коригирах една камара чисти глупости в сайта ви (както за тъпнята "устна хигиена" - нарича се "орална хигиена"!), които онези "експерти" ви бяха казали. Без хонорар при това!

# 109
  • София
"Био" и "органик" е едно и също!!!
водата НЕ може да бъде био.
Био и органик не може да са едно и също нещо, по-скоро био и натурално. .......
Сойл е сертифицираща за храни, и то САМО ЗА Обединеното Кралство ....Наистина БИО (натурална) е Веледа например, не и Скин Блосъм!

CI, ето Ви цитат на собственото изказване тук в тази тема. От него ясно се вижда, че Вас био и органик не е едно и също и че смятате био и натурално за едно и също.
Вижда се и, че не познавате био сертифициращите компании или поне една от водещите, след като казвате, че Soil Association сертифицира само храни и само за Обединеното кралство, което от десетки години НЕ е така!
Оставям преценката за Вашите експертни познания на читателите.

За корекциите на погрешния превод за значението на 3 от множеството съставки на Skin Blossom Ви благодарих официално няколко пъти - и тук в темата, и в личните ни съобщения. Подходих открито, честно и с благодарност. Ето:
На база на сигнала на CI за неточно представяне на 3 от съставките на Skin Blossom, отправихме запитване до производителя. Отговорът в пълния вид представихме на CI, като обратна връзка, желание за коректност и благодарност.
Оказа се, че превода, макар и точен като употребена дума на български има и друг смисъл. Думата "emollient" сме предали като "успокояващо", трябва да е "овлажняващо" средство.
Съставките трябва да се изписва като наименование задължително на латински - т.е. до тук сме ок и никой не е подведен с нищо.
По модела на производителя решихме допълнително да ги обясним - какво означава всяка една, защото по-голямата част от потребителите нямат никаква представа кое какво означава. Т.е. съвсем открито сме описали консервиращи съставки, емулгатори, киселини, освен всички натурални и био съставки. Като изключим превода, за нас е жалко, че професионалната консултация за финалния изглед на всичката тази информация не е била наистина професианална...
Но грешката си е грешка и нищо не ни оправдава, затова поднасям от свое име извинение!
Радвам се, че все пак от 52 използвани съставки във формулите на Skin Blossom имаме грешка от такъв, не толкова значителен характер - успокояващо вместо овлажняващо.
Благодаря на CI за обективната и навременна информация!

Съвсем друг е въпроса, че Вие не ми "помогнахте", "без хонорар при това", както го изтъквате, а просто ме нападнахте - използвахте грешката в превода за лични нападки към мен и към марката - така започна появата Ви тук.
Грешката касаеше старата колекция на Skin Blossom, а сега Вие нападате новата колекция и мен, този път без основание, с объркани и неточни постинги, с които явно разчитате, че авторитета, който имате във форума пред малка част от майките ще Ви помогне да съсипете марката. Възможно е и да успявате или пък не ....

Така че нека да бъдем обективни и коректни - аз отговарям директно на всеки Ваш постинг, а Вие отвръщате с неясни и хаотични думи и не отговаряте на нищо от моите, отнасяте темата в друга посока в стил "най-добрата защита е нападението" или като политиците ни - дай да кажем нещо друго неясно, което прилича на скандал, за да отвлечем вниманието от кашата, в която се забъркахме.

Skin Blossom НЕ предлага продукти за орална хигиена, така че отново не разбирам изказването за устната и оралната хигиена. Възможно е нещо да не си спомням от нашата кореспонденция, така че тук не споря и не отричам ..., просто не знам за какво говорите.  Peace

Сдружението не е Ваше, но Вие сте председател. Кой носи отговорност за развитието му ако не Вие? И защо сте избран, ако не за да го развивате? Това е бягане от отговорност, за която Ви е гласувано доверие. Когато съм допускала грешки в годините на кариера във фирми, които не са мои, не съм се оправдавала, че друг ми е виновен и че дадения проект не се развива, а признавах грешката открито и разработвах нова концепция за подобряване на ситуацията. Това изисква мениджърската позиция и би трябвало да го знаете.

Портфолиото на фирмата, в която работите е Ок, но това няма общо с пропуските във Вашите познания, които демонстрирате съвсем видно тук - т.е. аз не оспорвам нещо хипотетично, аз вадя конкретни Ваши цитати.

За протокола - Стара Загора и жителите там са прекрасни, независимо от факта, че Вие крайно ги омаловажавате с изказването си. Тези, с които работих вчера са дипломирани кометолози и фармацевти.

Последна редакция: сб, 16 юни 2012, 21:19 от Skin Blossom

# 110
Здравейте,

Бих искала да попитам защо в продуктите на Skin Blossom има Sodium Coco-Sulfate, а стандарта на Soil Association не го допуска?

Благодаря предварително за отговора!

# 111
  • София
Здравейте, ще прочета подробно стандарта на Soil Association и ще Ви отговоря.
За сега мога само да кажа, че съставката е на растителна основа, от кокос и е безвредна. Оценена е с 2  усмихнати човечета (при най-висока оценка - 3 усмихнати) от http://www.cosmetic-check.com/

Здравейте,

Бих искала да попитам защо в продуктите на Skin Blossom има Sodium Coco-Sulfate, а стандарта на Soil Association не го допуска?

# 112
Здравейте, ще прочета подробно стандарта на Soil Association и ще Ви отговоря.
За сега мога само да кажа, че съставката е на растителна основа, от кокос и е безвредна. Оценена е с 2  усмихнати човечета (при най-висока оценка - 3 усмихнати) от http://www.cosmetic-check.com/

Здравейте,

Благодаря за бързото включване! Както вече писахме в другата тема, някои сертифициращи органи са одобрили дори SLS, но специално Soil Association не ги одобрява. Ще очаквам Вашия отоговор

# 113
  • София
Да, нужно ми е малко време, защото стандарта е дълъг 95 страници, без допълнителните приложения и е на малко "тежък" английски  Blush
Намерих част, в която пише, че не трябва да се използва coco и lauryl, което си е почти едно и също ..., но това беше само с бързо търсене и трябва да видя предисторията на целия раздел и за кои случаи е валидно.
Отправих запитване и към производителя, и към Soil Assocition и всъщност най-много разчитам на този отговор.

Иначе, ето го самия сертификат - http://shopthebest.eu/page/50/skin.html

Процедурата по сертифициране на новата серия започна миналата есен, разпращаха ни етикети, искаха мнение на отделните дистрибутори по държави, имаше независими тестове извън Soil Assocition ..... Сертификатът беше издаден този май, като той включваше всички етапи до опаковката и точно тези етикети, които гледахме.
Намерих съставката и в още няколко марки, сертифицирани със Soil Assocition. Не ми се вярва такава престижна организация да действа така нелепо - да си поставя правилата на сайта и да си поставя логото върху етикет със съставки, които забранява. Би трябвало да има някакво логично обяснение.

Генералното ми мнение относно био сертификатите е, че все пак е добре, че ги има, защото приблизително 95% от съставките според тях трябва да са натурални и поне 5% от тях да са био за разлика от не-био сертифицираните продукти, където процента повечето случаи е в обратна прогресия или пък няма гаранция от каква зона и какво земеделие са добити натуралните съставки....

Затова аз най-общо деля козметиката на такава със сертификат и такава без сертификат.
За всеки сертификат има "за" и "против" и за всяка съставка има "за" и "против", както за всичко в живота.

Всеки сертификат е различен и все пак всеки сертификат е бизнес - услуга, която се заплаща  Party

Ако трябва да избегнем каквато и да е синтетика или химична обработка, най-добре да си правим сами козметиката, ако имаме време и възможност да се научим и ще можем да я ползваме само 5-7 дни и после да я хвърляме.
Био продукти с 30-36-48 месеца срок на годност от датата на производството няма как да са съвсем натурални и съвсем био, най-малкото, защото не е безопасно за потребителя, от гледна точка на бактериите, които започват да се развиват.

Факт е, че има доста успешни опити и био марки с по-високо съдържание на био съставки от Skin Blossom или по-качествени в някои комбинации, но и там ценовия клас е много по-висок и един крем за лице не струва 20 лв., а 150 лв. и нагоре ...., както е при всяка козметика...

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 00:05 от Skin Blossom

# 114
Благодаря, че съдействате за изясняване на казуса. И на мен ми се иска да има логическо обяснение.
Преди сертификатите значеха за мен нещо, но тъй като нямаме единни правила и има съществени разминавания в това какво е био и натурално, съмнението е вече факт. Затова за мен козметиката се дели на "харесва ми"/ "не ми харесва" състава и гледам сама да се обучавам, а и форума тук много ми помага, за което съм много, много благодарна Hug

# 115
  • София
... за мен козметиката се дели на "харесва ми"/ "не ми харесва" състава и гледам сама да се обучавам, а и форума тук много ми помага, за което съм много, много благодарна Hug

Peace Точно така! Относно козметиката и аз правя така, като съм избрала задължително да е био сертифицирана, защото все пак сертификата дава някаква сигурност. Но и чета съставките, защото сертификатите са безкрайно различни като стандарти и изисквания и практически не са еднакви, за да гарантират едно и също.
Много полезни са тези два сайта - http://www.ewg.org/skindeep/ и http://www.cosmetic-check.com/

Все още няма да напиша отговор на въпроса Ви, защо се използва след като е забранена от сертифициращия орган, но ще го предоставя, по причините, които изредих в предния постинг - трябва да чета и чакам отговор от двете насрещни страни.

Иначе ето още малко информация за самата съставка:

Съставката Sodium coco sulfate се използва предимно в продукти с измиващ характер - душ гел, шампоан, измиващи гелове. Ако се задълбочите в химичния процес, независимо, че се тръгва от растение - кокос, направо звучи страшно, но то е така за почти всички съставки, когато говорим за козметична формула със срок на годнос повече от 7 дни  Simple Smile. Генерално с натриев лаурил сулфат се изолират мастните киселини (от кокос или други масла). Лауриновата киселина реагира със сярна киселина и с натриев карбонат, за да се получи натриев лаурил сулфат. При натриевия коко сулфат вместо да се започва с лауринова се използват мастни киселини от кокос, което е по-щадящата форма и следват химичните реакции.
Така че, натриев коко сулфат е смес от sodium lauryl sulfate, sodium caprylic sulfate, sodium capric sulfate, sodium oleic sulfate, sodium stearyl sulfate и т.н. сулфат, и за да не се изреждат всички, просто го наричат ​​натриев коко сулфат.

Sodium coco sulfate е широко разпространена в био козметиката и се използва в био продукти сертифицирани от Soil Association, Ecocert, Natrue, BDIH (поне в толкова намерих при бързо търсене в моя и други онлайн магазини) и присъства в продукти на почти всички био марки, които са в България. Тези сертификати са престижни, а повечето от марките, в които го открих са с дългогодишна история и голям пазарен дял. С това искам да потвърдя тезата си, че не е опасна съставка, защото се използва от различни, конкуриращи се марки и сертифициращи организации.

Наистина няма как да се разпенва, да измива добре в дълбочина и да трае 30 и повече месеца, без малко химия.

В Skin Blososm присъства в 3 от 10 продукта - душ гел, шампоан и измиващ гел.

Форумът според мен е полезен, НО точно като при козметиката трябва да се чете внимателно и избирателно и да се преценява добре, да се търси още допълнителна информация и да не се подхожда с доверие към всичко написано. Пълно е с мними експерти или експерти в дадена област, но не добре запознати с друга област, или хейтъри, които пишат ужасни глупости и мътят главата на хората, като се започне от основната част на форума - бременност, изследвания, кърмене, захранване, хигиена, бабини рецепти за болести при бебета .... и се стигне до тук - козметиката. Някои са добронамерени в "глупостта" си, с която поучават и проровядват и вярват, че са полезни, други не са толкова добронамерени....

# 116
Аз не коментирам тук дали е опасна или не тази съставка, а твърдението, че няма SLS, а се оказва, че има под формата на Sodium Coco-Sulfate при това, че Soil Association казва да не се използват и двете.
Био идеята е нещо прекрасно за мен, изградена не само на състава на козметичните продукти, а е цялостен мироглед за живота и бих искала да не се опорочава и затова е добре да има конструктивен диалог и прозрачност. Още сме в зората й и науката за напред ще открива алтернативи, т.к. ресурсите на Земята не са вечни.

# 117
  • София
Ехххх, Zahir_s, ако повече хора мислеха като Вас щеше да е чудесно!
Благодаря Ви за свежестта, която внесохте в темата   bouquet  bouquet  bouquet

Знам, че не коментирате безопасността, а дали е разрешено да се използва и дали Skin Blossom  е коректна марка. Просто реших докато чета и чакам отговорите от двете страни да коментирам още нещичко, което е полезно и за други. Извинете ако съм Ви засегнала  Hug

Био идеята е не само прекрасна, а вече е и крайно необходима в стресирания ни живот, пълен с отрови в храните, козметиката, дрехите, играчките...
Аз от своя страна полагам много старания да допринеса за коректността на био пазара у нас и най-вече за по-висока информиранист на потребителите какво всъщност означава "био" и как да не бъдат подведени.
На фона на скромния ми бизнес отделям повече време отколкото мога да си позволя, за да пиша статии, да споделям мнение във форуми, да чета и превеждам стандарти и ценни материали ... Обичайната "благодарност" или "съпричасност" е видна прекрасно точно в тази тема, но повече ме боли, когато говоря с клиент и той ми хвали био крема на Нивеа например #Crazy Ужасявам се, когато видя продукти с надпис "био" върху опаковката или думата  "био"е  като част от заглавието им, които се предлагат като такива, а не са.
Мъчно ми е и когато вляза в био магазин и видя как продават не-био продукти, без да са означени като такива, с което подвеждат доверчивия и за сега преобладаващо неинформиран потребител. Не мисля, че е толкова трудно да се поставят обикновени хартиени бележки, които казват, че продукта е натурален без био сертификат.
Личното ми наблюдение в по-голямата част от био магазините е, че собствениците са много сърцата и позитивни хора, с желание да помогнат на света като цяло - т. е. в по-голямата част от случаите по-скоро и те самите не са добре информирани или са се доверили на производителя или вносителя без да направят необходимите проверки.

Похарчих много пари и време след първата година на стартиране на моя онлайн магазин да се преработи изцяло частта с био козметиката. Първоначално беше, както е пир повечето магазинти - снимки и кратичко описание. Но реших, че това не е достатъчно и преработихме описанията където беше нужно и вписахме INCI. Доста трудно ги събрахме, защото вносителите ги нямат, не им се преписват от опаковките или не им е до това точно в този момент...
Разделихме и козметичните продукти в 3 отделни категории, което си беше мега разместване, така че да е ясно кой продукт е традиционен (конвенционален/синтетичен), кой е натурален и кой био. Поставихме по-високи критерии за "натуралните" - в тази категория слагаме само тези, които имат и био сертифицирани съставки вътре, но без цялостен сертификат. Всички други, които се представят за натурални, но нямат био съставки във формулата, слагаме в традиционни.

Направихме самостоятелен раздел "Био сертификати", в който публикуваме копия на био сертификатите на отделните марки ...
Горда съм, че преди две години поставихме началото на този тип представяне на био продукти в интернет магазините и част от тях започнаха да се придържат към този модел ...
Та така.. приемам всякакви идеи, които бих имала силите и възможности да развия, така че да съм полезна на био пазара.

# 118
  • София
Получих отговорите.

Кратката версия - Soil Association разрешава употребата на Sodium coco sulfate.

Малко по-дългата версия - информацията в уеб сайта на Soil Association не е ъпдейтната - т.е. е стара. Съставката е била забранена до скоро, но после е разрешена във връзка с хармонизиране на стандарта на Soil Association със сертификата Cosmos, в който влизат няколко европейски сертифициращи компании (с цел да се създаде един мощен и отговорен единен сертифициращ орган).

Ето и оригиналната кореспонденция, която включва отговора на собственичката на Skin Blossom - Cris и на представител на Soil Association - Michelle Barrett | Certification Officer. Относно персоналното ми запитване като случаен частен клиент, имам почти същия отговор от Soil Association от друг представител- Sonia.

Ако някой желае да му препратя кореспонденцията в оригинал или да публикувам Screen shot - нека да сподели.

Моля четете отдолу нагоре. Ако е нужен превод - подайте сигнал.

2012/6/26 Margarita Lulova <mlulova@gmail.com>

Thank you!!!!

Margarita Zaharieva
    Owner, CEO
    www.shopthebest.eu
    Sent from my iPhone

On 26.06.2012, at 13:04, "Cris Beetham" <cris@skinblossom.co.uk> wrote:

>     Hi Margo,
>
>     
>
>     Please see the response below, I hope this puts your mind at rest.
>
>     
>
>     Kind regards,
>
>     
>
>     Cris
>
>     
>
>     Reference: Skin Blossom
>
>     Dear Cris,
>
>     Thank you for your query regarding Sodium Coco Sulphate. I can confirm that until recently Sodium Coco Sulphate had not been permitted by our standards as the product was made by SULPHATION/SULPHATATION. You may be aware that we are now involved with a harmonised standard called COSMOS, which also includes other European certification bodies. Please see link to COSMOS standard website http://www.cosmos-standard.org/ .
>
>     Under COSMOS standards SULPHATION/SULPHATATION is permitted as a process for making raw materials and is included as part of that standard see Appendix II (Chemical processes allowed for agro ingredients). To start the harmonisation process we agreed to allow our licensees to use ingredients which are permitted under the COSMOS standard in products certified to our Soil Association health and beautycare standards. We will be updating our certification website in the next few weeks to confirm this.
>
>     We can confirm that our certification team rigorously check all ingredients in the products we certify and hope this information will reassure you. 
>
>     All the best,
>
>     Michelle Barrett | Certification Officer | Soil Association Certification,
>     South Plaza, Marlborough Street, Bristol BS1 3NX | Tel: 0117 914 2411 | Fax: 0117 314 5046 | W: http://www.sacert.org
>
>
>     Soil Association Certification Limited is a wholly-owned subsidiary of Soil Association Limited
>
>     P Please consider the environment - think before you print!
>
>     Soil Association Organic Food Awards 2012 – now open for entries! Find out more and enter the awards here: http://www.soilassociation.org/foodawards Nominate your favourite products with free entry on to the prize draw here: http://www.soilassociation.org/awards/organicfoodawards/nominateaproduct
>
>     This message may be private and confidential. If you have received this message in error, please notify us and remove it from your system. Soil Association Certification Limited, registered address: South Plaza, Marlborough Street, Bristol BS1 3NX Soil Association Certification Limited is a wholly-owned subsidiary of Soil Association Limited, registered in England and Wales Company Number: 726903 VAT Number: 701 0166 01
>
>     From: mlulova@gmail.com [mailto:mlulova@gmail.com] On Behalf Of Shopthebest.eu
>     Sent: 26 June 2012 10:56
>     To: Cris Beetham
>     Subject: Re: Question
>
>     
>
>     Thank you, Cris!!!
>
>     I am waiting for the written response.
>
>     2012/6/26 Cris Beetham <cris@skinblossom.co.uk>
>
>     Hi again Margo,
>
>     
>
>     I have spoken to their health and beauty team and they have said that it is definitely allowed.
>
>     
>
>     They agree that the website is confusing and the reason for the difference is because they are now working to the unified Cosmos standards, but it has not been updated on their website. I am sorry for any confusion that has arisen for you but please be assured that our products are 100% genuine and Soil Association certified. I have asked them to send me a written response so that I can forward onto you to put your mind at rest. I will forward it asap.
>
>     
>
>     I hope that helps and will be in touch asap.
>
>     
>
>     Kind regards,
>
>     
>
>     Cris
>
>     
>
>     
>
>     
>
>     From: Cris Beetham [mailto:cris@skinblossom.co.uk]
>     Sent: 26 June 2012 09:51
>     To: 'Shopthebest.eu'
>     Subject: RE: Question
>
>     
>
>     Hi Margo,
>
>     
>
>     Yes as per my email I am looking into it, but no-one was there last night when I got your email as I opened it after 5pm when everyone has finished work for the day. So I am only able to look into it properly today.
>
>     
>
>     I can assure you that our products are certified by the Soil Association, they have all been through a very lengthy process and it has been a lot of work to get the accreditation. I cannot force them to change the documents on their website but as I said I am looking into it.
>
>     
>
>     Thanks,
>
>     
>
>     Cris
>
>     
>
>     From: mlulova@gmail.com [mailto:mlulova@gmail.com] On Behalf Of Shopthebest.eu
>
>
>     Sent: 25 June 2012 20:23
>     To: Cris Beetham
>     Subject: Re: Question
>
>     
>
>     Can you ask somebody for more information? I read their standart from the web site, so it can't be mistake. Maybe there are some other meaning or situation, which I can't understand....
>
>     2012/6/25 Cris Beetham <cris@skinblossom.co.uk>
>
>     Hi Margo,
>
>     
>
>     Thanks for the email. I think this must be a mistake as we have only had our products recently approved by them and after those standards were written. We have to send them our print ready labels and can only use the logo when they have approved them. I will look into it further.
>
>     
>
>     Kind regards,
>
>     
>
>     Cris
>
>     
>
>     Sent: 25 June 2012 15:32
>     To: Skin Blossom
>     Subject: Question
>
>     
>
>     Hi, Cris!
>
>     
>
>     I got new question about the Skin Blossom's ingredients - why there is Sodium Coco Sulphateр when it is forbiden form Soil Association?
>
>     I opened the standard - http://www.sacert.org/healthbeauty/standards and found in point 50.5.7:
>
>     
>
>     50.5.7
>
>     
>
>     You must not use:
>
>     Ingredient                                              Examples
>
>     alkyl sulphates                                     sodium lauryl sulphate
>
>                                                                     sodium  coco sulphate
>
>                                                                     ammonium lauryl sulphate
>
>     Note - the scientific evidence for and against these substances is still not clear. As a
>
>     precaution we do not allow them. We will continue to watch developments and may change
>
>     standards if new evidence is available.
>
>     
>
>     alkyl ether sulphates                            sodium laureth sulphate
>
>                                                                      ammonium laureth sulphat e
>
>     polysorbates                                          polysorbate 20
>
>     ethanolamides                                      cocamide DEA
>
>                                                                      cocamide MEA
>
>     
>
>     
>
>     
>
>     I don't understand well the ingredients and the chemistry so I can't understand well this point
>
>     
>
>     BR!
>
>     Margo
>
>     
>
>     --
>
>
>     Маргарита Захариева
>     Управляващ съдружник
>
>     "Бест ивент" ООД
>     www.shopthebest.eu
>     0897811913
>
>     Ексклузивен вносител на био сертифицираната марка от Великобритания Skin Blossom
>

# 119
Това означава, че разрешават и Sodium Lauryl Sulfate, нямам думи  Shocked Нямат в сайта аргументирано становище защо са го разрешили, дори не са обновили стандарта си,  утре ще разрешат и друга съставка, която са смятали за вредна или с неясни последици за човешкото здраве. И току виж поредният балон, а ние да плащаме по-висока цена за същата гадост. Що да купувам козметика с био сертификат и да плащам по-висока цена за него като мога да си купия кремче на L'oreal, поне те не казват, че са био!!!!!!!

Тяхното обяснение трябва да се основава не толкова на хармонизацията с COSMOS, а както самите те са посочили на нови научни доказателства - цитат от стандарта на Soil Association
"Note - the scientific evidence for and against these substances is still not clear. As a
precaution we do not allow them. We will continue to watch developments and may change
standards if new evidence is available."

Благодаря за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт