Автоимунен тиреоидит на Хашимото (22)

• 59 229
  • 727
  •   1
Отговори
# 195
Благодаря момичета  Simple Smile svetla81 когато на мен ми откриха Хашимото- миналата година, бях с tsh близо 17. Тогава започнах седем дни с по 25 микгр+ 200 мг селен и след седмия ден минах на 50 микг. И аз знам при смяна на дозата, следващото изследване да е след 45 дни.

# 196
  • София
Благодаря ви Hug На мен принципно ми каза след месец и сега последното е на малко повече от  месец откак започнах л-тироксина. Това преди 2 седмици беше просто ей така  по моя инициатива, понеже така или иначе ме бодоха за други хормони, а и ми беше интересно колко бързо ще спада, след като съм започнала лечение. Просто ми направи впечатление, че тогава беше доста по-добре и затова се зачудих дали принципно л-тироксина в началото действа "по-ударно", а после организма попривиква.

А относно този "житен режим", на много места прочетох за изследвания, че в доста случаи е възможно да има връзка между Хашимото и въобще автоимунни заболявания и непоносимост към глутен, сигурно затова не го препоръчват. Аз по случая дори се опитвам да пазя диета без глутен, нали съм още прясна Хашимотка и ме гони ентусиазма  да чета по темата и да пробвам такива безобидни неща Mr. Green Не че ми се отдава напълно, но поне драстично съм го намалила. Не знам доколко и дали въобще има връзка, но антителата са ми спаднали наполовина и мисля да продължавам така още известно време, пък да видим дали ще продължи да има ефект  Grinning

# 197
  • вече в собствен дом
Здравейте.
Включвам се и аз към вашата група. Макар че да не ми са казали на 100 % , че имам Хашимото, докторите се съмняват за това. Всичко започна октомоври месе, когато имах страшно сърцебиене и прескачане на сърцето, а се оказа,че имам хиперфункция на щитовидната жлеза. TSH беше почто 0, а FT4 беше 30.14/12-22/ . Започнах с Метизол, но хормона FT4 падаше толкова бързо, че след един месец лечение вече ми го спряха. След това един месец не пиех нищо, но не се чувствах добре. Все ми беше лошо и отпаднало. Направих си нови изследвания и се оказа TSH 29,66, а ФТ4 11/12-22/. И така започнах 7 дни по 25 Л-тироксин и вече 2 седмици съм на 50 Л-тироксин. Но не се чувствам все още добре. Кога мога да очаквам да се променят нещата. Постоянно почти ми е лошо, спи ми се, изморена съм, а имам две деца, които гледам сама през деня. Съпругът ми работи и не може много да ми помага. Също така и много ми са гади, чувствам и дискомфорт в стомаха. Доктора ми каза след 10 дни да си направя пак изследванията да видим какво става.
Забравих да пиша, че МАТ ми е в норма , а ТАТ е 215/ реф. до 115/

# 198
  • до една звездичка
Laura B, кой ти го предписа тироксина? Казваш, че докторите се 'съмнявали'... Значи ли това, че нямаш още категорична диагноза?

Ниското ТСХ говори за ХИПЕРфункция, а пиеш лекарство, което е за ХИПОфункция... Нормално е да се чувстваш уморена с ТСХ 30. За сравнение - моето е 20 и пак ми се спи и едвам се влача. Когато поспадне, ще живнеш. Peace

# 199
  • вече в собствен дом
Laura B, кой ти го предписа тироксина? Казваш, че докторите се 'съмнявали'... Значи ли това, че нямаш още категорична диагноза?

Ниското ТСХ говори за ХИПЕРфункция, а пиеш лекарство, което е за ХИПОфункция... Нормално е да се чувстваш уморена с ТСХ 30. За сравнение - моето е 20 и пак ми се спи и едвам се влача. Когато поспадне, ще живнеш. Peace
Аз , когато бях в хиперфункция пиех метизол, но само за 1 месец. След това изпаднах в хипофункция и ми назначиха Л-тироксина. Вече 20 дни го пия.
Ехографския преглед не показа някакви кой знае какви изменения в жлезата. А доктора , при който ходя е в Пазарджик, аз съм от там. Но той вече е почти сигурен, че се касае за Хашимото, щом толкова бързо се променя TSH. Поне той така ми каза.

# 200
  • вече в собствен дом
Също така бих искала да попитам тези от вас, които имат деца, дали са им правили и на тях изследвания на хормоните,като се има впредвид, че хашимото е наследствено заболяване. Страх ме е да не се е предал на дъщеря ми, която е на 1год.

# 201
  • до една звездичка
... че хашимото е наследствено заболяване...

Не задължително. Wink

# 202
  • София
Също така бих искала да попитам тези от вас, които имат деца, дали са им правили и на тях изследвания на хормоните,като се има впредвид, че хашимото е наследствено заболяване. Страх ме е да не се е предал на дъщеря ми, която е на 1год.

Няколко страници назад го обсъждахме, от 11-та стр. виж.

# 203
  • София
Момичета, само да споделя за статистика за лабораториите и точността им, вчера нещо се издразних на резултата и днес си пуснах пак TSH, този път в cibalab и там излезе 3.28, т.е. TSH си ми върви надолу, както се и очаква да бъде, така че всичко е както трябва. Това 4,47 от вчера ми беше от ProLab, а преди да започна лечение се бях изследвала само в cibalab и профилактично преди 2 седмици в лаболаторията при АГ-то, където резултатите  бяха по като на cibalab.

Laura B, за ТАТ не знам има ли зависимост, но при мен гледам, че като спада TSH, спада и ТАТ. Също съм със завишени само ТАТ, при това не много, а МАТ в норма.

# 204
  • до една звездичка
Момичета, само да споделя ...

Ти май много си падаш по изследването на ТСХ... Laughing Peace

# 205

А не е само тя, има и други "манячки"  Mr. Green
Момичета, тук съм и ви чета  Hug не списвам т.к за момента нямам какво  Sick

# 206
  • София

Еми разучавам още къде какви резултати излизат и къде най ми изнася  Joy То в тази тема всички "много си падаме" по това изследване...   Mr. Green

# 207
  • София
Момичета, да питам за съвет.
Трябва да ми се вдигне дозата на еутирокса (след изследвания, вдигнал ми се е хормона), а Начев го няма, резервната ми ендокриноложка също.
Кой познавате от МД, при кой да отида, не ми се ще съвсем насляпо да е?

# 208
  • София
Бърди, при мен се получи същото и отидох при д-р Бакалова, но в 13 поликлиника. Намира се на Хемус и предполагам, че щом МД ти е удобно и 13 ПК ще е добре. Докторката е много внимателна и съсредоточена. Вдигна ми дозата само в нечетните дни -> демек по-плавно отколкото Начев досега ми е вдигал дозата.

# 209
  • София
Лаленце, а тя има ли свободен прием (нямам направление) и мога ли да си запиша някакъв час при нея или е с чакане? Че времето ми е най-липсващия ресурс към момента  Tired

Общи условия

Активация на акаунт