Съвети за университети в Шотландия

• 129 312
  • 822
  •   1
Отговори
# 105
Каква сума може да носи със себе си.Има ли и някаква българска карта на негово име.След като,си откри в Глазгоу сметка,как превеждате пари.От ваша сметка тук в неговата там?Някаква яснота относно финансирането,че хич не ми е ясно.Благодаря предварително. Rolling Eyes

# 106
4. За сесията и изпитите - трудно е, но лесно няма.Още по време на първата сесия думите му бяха: "Ехее, то матурите бяха песен". Това е много голяма тема за разговор. Нека да я оставим по-нататък във времето. Сега вас ви тревожат така наречените битовизми, които вълнуваха и мен миналата година по това време, което е напълно естествено и разбираемо. Само ще кажа, че резултатите от изпитите излизат месец и половина след това, а не веднага - както е в България.
5. Сумата за храна и лични разходи няма да казвам, но тя зависи от много лични фактори, не е голяма. Пазаруват от вериги на магазини Теско и Лидъл,като си следят промоциите на стоките, а също така и от един магазин за замразени храни(не се сещам в момента името), където има голямо разнообразие от храна, която е доста евтина.  Правят си сметка децата, не харчат безразборно. За общежитието е по-солидна сумичката и тя се плаща на три пъти мисля в края на август, в началото на януари и в началото на май. Първите две вноски са доста сериозни, последната е прилична, но няма как. Иначе общежитието е много добро-в един апартамент има 6 самостоятелни стаи, като всяка си има собствен санитарен възел-баня и тоалетна, кухнята е обща за 6 човека- в нея има 2 готварски печки, 2 хладилника, 2 мивки, микровълнова печка, тостер, електрическа кана, по 2 кухненски шкафчета на човек, ютия, дъска за гладене, маса, 6 стола и някакви тенджери и тигани. Чинийки, чашки, вилици, лъжици, нож и други такива неща купихме от магазин за 1 паунд.
6. Миналата година летяхме от Бургас чартърен 4 часов полет до Глазгоу на компания Томас Кук и двупосочния билет на човек беше 500 лева, но сега еднопосочни за септември е 213 Евро. изобщо всички самолетни билети много са поскъпнали. За Нова Година си дойде с KLM Глазгоу-Амстердам-Букурещ -двупосочен билет 220 паунда. А сега в края на май като се прибираше дестинацията беше Глазгоу-Лондон с автобус и самолет Лондон -София за 100 паунда.  Сега всеки ден гледа как са цените, защото до 10 юли някъде трябва да си купи вече билет за Глазгоу и може би ще избере Варна-Лондон самолет на WIZZ и Лондон-Глазгоу автобус, ще излезе някъде около 300 лева еднопосочен билет. А до 10-и август трябва да вземе и билети за Нова Година.
7. За ограничения на сума в себе си не мога да кажа, а ние бяхме и тримата и носехме около 1000 паунда. Но оттук му направихме дебитна карта на негово име-не е проблем на пълнолетен човек да се направи и от България му превеждаме левове, а там той си ги тегли от банкомата в паунди. Той много не тегли пари в брой от картата, че таксата е голяма. Там навсякъде се плаща с карта, има пос терминали и не е никакъв проблем, може нещо да струва 1 паунд плащаш си го с картата. При плащане по този начин няма никакви такси-много е удобно, не се разнасят пари и да се страхува, че ще ги загуби. Иначе си откри сметка в тамошна банка (сега не е вкъщи да го питам коя беше, после ще питате и ще я кажа), която не изисква такса за поддържане на сметката и определена сума-може и нищо няма. Така, че финансирането е това вие си му пращате пари оттук, той си плаща с картата там.

За дипломата - ние изпратихме сканирано копие на нотариално заверена и преведена от заклет преводач, а не легализирана от Министерство на образованието и Министерство на външните работи диплома. Преводът струваше около 8 лева, а нотариалната заверка мисля 10 лева. На 15.06 му дадоха дипломата. На 16.06. сутринта отиде при нотариус и след това при заклет преводач и още вечерта същия ден я изпрати по e-mail на университета. И на 22.06 вече получи безусловна оферта. А на 05.07. му изпратиха по e-mail писмо от университета с факултетен номер и указания как да се регистрира и да си оформи електронното досие, персонална информация, задължителните предмети, които трябваше да изучава,можеше да избере дните и часовете, в които да ходи на лекции и упражнения.

Този път стана наистина огромен пост. Ако някой нещо се сети - може да пита Дано не съм ви досадила с писанията си. Приятна вечер!

# 107
Да досаждаш е абсурд - толкова е интересно и полезно. А как стоят при вас нещата с разрешителните за работа, че и за тях чувам, че трудничко било...

# 108
  • Варна
lorna, хич не досаждаш , напротив  Peace Ето ,че си писала и неща за които не се сетихме да питаме , а са важни .
На моя му открих разплащателна сметка в паунди в ПИБ и му направихме и дебитна карта. Аз си открих сметка в лева и заявих онлайн банкиране да мога да му превеждам и от в къщи от моята в неговата сметка, ако се наложи. Мисля, че е вариант .
И аз попаднах чрез Гугъл търсачката на Томас кук. През сайта ли се резервира и някакви проблеми по време на полета да е имало? Ограничения за багаж имат ли ? Някой смята ли да пътува, ние мислим сам да го пускаме .

Миналата година по- навреме са ви раздали дипломите, аз нямам търпение да я получи вече ,че офертата му е за 5.60 , синът си смята 5.72 ,че ще има Но докато не  видя с очите си няма да се успокоя.

# 109
Да досаждаш е абсурд - толкова е интересно и полезно. А как стоят при вас нещата с разрешителните за работа, че и за тях чувам, че трудничко било...

newsm10
Макар че не сме се насочили към Глазгоу, и на мен ми е интересно.

# 110
И аз да се включа набързо с практически съвет - ще ви е от полза преди детето да замине да ви остави пълномощно. На мен лично ми послужи при подаване на бележката в НАП за изчистване на здравните осигуровки, би могло да възникне и нещо свързано с дебитни карти/банки и т.н. така че няма да ви е излишно.
lorna, децата ни явно са състуденти в един и същ випуск. Синът ми очакваше повече като натоварване от учебния материал. Математиката определено не го затрудни, а и като цяло му оставаше много свободно време.

# 111
bananka\, няма начин да не са колеги че са колеги. Много е хубаво, че се включи и ти - всеки минал по този път, каквото и да каже мисля, че ще е ценно за майчетата, на които им предстои. Макар, че всичко си идва на мястото, само с отсъствието на децата не се свиква - нищо вече не е същото, нищо, че комуникациите на съвременния етап да са на доста високо ниво. Но те са си избрали този път и ще си го следват. Да са живи и здрави, за да сме по-спокойни и ние. За математиката и той беше на същото мнение, но все пак сам трябва да се справя с неща - като храна, пране и други такива. Не се е оплаквал нито веднъж, но си мисля, че не им е било лесно на децата.

За полета Бургас - Глазгоу от сайта си резервирахме билети, нямаше никакъв проблем по време на полета. За багажа - ръчен багаж 10 кг, другият багаж - 20 кг. Но вие ще си проверите, че може да има промяна.

За разрешителното за работа (прословутата жълта карта) - моят син си подаде документите през месец февруари и до момента все още не му е пристигнала. Доста бавно и трудно стават нещата. И доколкото знам много малко деца от 1 курс успяха да си получат жълтите карти - само тези, които си подадоха документи още през първия семестър. Нека и bananka\, да сподели за това. Те затова си дойдоха почти всички, след като приключи сесията. Като нямат разрешителни за работа - за какво да са там. Само да кажа, че когато се подават документи за жълта карта се изпраща оригинален документ за самоличност - задграничен паспорт или лична карта. Изпращаш го и чакаш да ти го върнат заедно с разрешителното. Затова трябва като заминават за Глазгоу да си вземат и двата документа, че ако са с един не могат да се приберат в България, въобще не могат да пътуван извън Великобритания.

# 112
За два дни 1000 километра да вземем госпожицата от морето и да я върнем обратно за заветния подпис върху дипломата, защото от училището хем първо ни уверяваха, че няма да стане тая седмица, хем вчера ни сервираха, че срокът за подпис е петък до обяд. можеш да кандидатстваш в Шотландия по интернет, но не можеш нищичко да свършиш в България така...какво да се прави. Поне видяхме заветната диплома - 5,66 хубава цифра и напълно достатъчно. За отсъствието на децата съм  съгласна - вече много ни липсва, тъкмо взе да става голям и свестен човек, най-добрата ми приятелка е тя .... но няма как, вече замина да работи и наесен съвсем... И сина ни е вече голям - 10 клас и честичко го няма и него... Но нека са добре, така и ние ще сме спокойни. 20 килограма багаж за една жена са крайно малко, как ще се поберем, не знам. Ще пооблече върху себе си доста неща явно. Това в последствие ще го мислим, още не сме купили билет. За freshers week 2012 какво мислите, от миналата година са доволни децата, ще ходите ли?

# 113
  • някъде из облаците
За два дни 1000 километра да вземем госпожицата от морето и да я върнем обратно за заветния подпис върху дипломата,
Така е по-миналата година и ние правихме същото упражнение- накараха я не за подпис, а да отиде да си я вземе лично, иначе някой я беше подписал Laughing Но пък миналата малката ми направи пълномощно и ходих аз да подписвам дипломата ѝ, макар класната да се смръщи, но аз ѝ казах, че ще ходя при директорката ако трябва, в пълномощното специално беше упоменато за дипломата.

Както вече са ви дали съвет задължително да ви направят децата пълномощно - за всички случаи - НАП, МВР..., банките - да откривате, закривате, теглите, внасяте, задължително да е написано че можете да вадите дебитни карти, защото голямата я обрали на спирката в Манчестър и остана без карта, наложи се да вадя нова и в банката не искаха да ми извадят- не било написано в пълномощното...
Дебитна карта от България да си имат, вие им вкарвате парите и те веднага могат да ги теглят. На различните банки са различни таксите за теглене от банкомат - прегледайте сайтовете на банките, преценете си, курсове - такси. Малката ми дъщеря си плаща всичко с дебитната карта, само в Лидъл нещо не ѝ я приемали.
За пари с колко да тръгнат - ами колкото можете да си позволите, ако имате достатъчно може да им дадете до Коледа и като си дойдат пак да им дадете, така ще си спестите от такси, а те ще си ги внесат в англ. сметка и с англ. карта ще си плащат. Някои ги пращат с повече пари, други се страхуват да не ги оберат в общежитието. Моите не са живяли на общежитие, но голямата беше без общежитие като замина, без подсигурена квартира, живя на хостел 2-3 дена и после временно я настаниха в общежитие в стая с още 4 момичета- всякакви по националност, докато си намери квартира. Замина с доста пари, поради тази причина, но пък в Манчестър на спирката вечерта късно, една жена е имало само и е  hahahaуспяла да я обере .

За жълтите карти тази година доста ги бавят, доста от децата останаха без карти и сега лятото не могат да работят. Още не са излезнали за декември, а по принцип срока е до 6 месеца. За малко и ние щяхме да сме от прецаканите, но щерката си изгуби личната карта - качихме я на самолета в София( януари), мина проверки всичко, излетя и слиза на Лондон - няма ѝ личната карта, та проблеми, добре че я пуснаха да влезе в Англия ooooh! . Та за това помоли ХО да ѝ разгледат по-бързо документите, че ѝ трябва паспорта, те ѝ отказаха. Успяхме да запишем час за интервю в Кройдън за пролетната ваканция и така се сдобихме с тази ж.к. И сега като чета как ги бавят документите, си казвам имало е защо да си изгуби личната карта Wink- тя си пусна нейните през декември. Та съвета ми е да не се бавят децата- откриват си банкова сметка и да си пускат документите колкото се може по-бързо. И да не забравите да извадите ЕЗК, че ще трябва и нея да пращате с една декларация, че са временно там и се задължават всяка година да си подновяват ЕЗК.

Не се притеснявайте, децата ще се справят. Да, може би няма да им е лесно, но ще се справят. Там се учи постоянно, през цялото време имаш проекти, есета, задачи за предаване, контролни, а оценките от изпитите и при нас ще излезнат средата юли, нищо че последния изпит беше на 6.
При малката ми дъщеря също има много българчета, особено нейната специалност повечето са момчета. Събират се, учат, на купони ходят, сутрин рано се прибират цялата групичка от библиотеката,  по празници са заедно, готвят си, дано и занапред да са така. Сега работа си търсят- по снимките са все заедно, помагат си и най-важното е че всяко едно дете си прави сметка на парите и по-никакъв начин не показва, че има повече пари от другия.  Имат снимка всичките, не само от нейната специалност, как играят хоро пред общежитията след последния изпит.
Голямата и при нея е така живеят 3 момичета заедно, учат и работят и си помагат много.

От мен съвет ако имате възможност купете им още сега билетите да Коледа, че цените са  #Cussing out
И ако  не може да се побере багажа в един куфар, по-добре изпратете останалия багаж с куриери отколкото да доплащате. Куриерите ще го доставят до вратата, за 6-7 дена ги доставят пратките, 30 кг беше около 72 лв.

Успех на дечицата ви и бързо адаптиране, да намерят стойностни приятели, с които да споделят и радости, и неволи.  Hug

# 114
Да, явно в нашето училище прекалено се формализират с тези подписи, ама то вече се свърши...Ако питат мен, има далеч по-добри начини да се удостовери легитимността на дипломите им, но естествено, че никой не ме пита. Това, че не приемали картата в ЛИДЛ доста ме озадачи, тъй като чувам, че доста паразуват там. Картата ВИЗА електрон ли е или Маестро?

# 115
  • някъде из облаците
Да, явно в нашето училище прекалено се формализират с тези подписи, ама то вече се свърши...Ако питат мен, има далеч по-добри начини да се удостовери легитимността на дипломите им, но естествено, че никой не ме пита. Това, че не приемали картата в ЛИДЛ доста ме озадачи, тъй като чувам, че доста паразуват там. Картата ВИЗА електрон ли е или Маестро?

А на мен не искаха да ми я дават, трябвало лично да дойде щерката и така от морето пристигна взе си я и обратно, нейна съученичка също не си я беше взела, тя не беше в страната и като повисяла 1 месец в училище звъннали на майката да дойде да я вземе, защото можели да я изгубят hahaha
 Картата е Виза елекрон на ЦКБ, според мен си зависи от филиала на магазина, в техния не я приемали, но в друг Лидъл  може да я приемат. Нека да кажат майките от Глазгоу. Наистина основно пазаруват от Лидъл.

А сега се сещам как миналата година как пътува малката. Пътува с Изиджет, имат директен до Манчестър - 20 кг багаж и само 1 ръчен, навън над 30 градуса, в терминал1 лудница, направо се чудя едно време как е бил само един терминал, гледаш наредили се на опашката ( а самолета беше пълен с младежи- студенти) по къси гащи, тениски, джапанки, а моето с боти, жилетка, яке... Стана ми много смешно на фона на останали как изглеждаше, но като са пристигнали там първото нещо, което каза " Ако знаеш мамо, тук е такъв студ, та добре че се бях облекла" Joy Joy Joy
Тя и голямата беше така, но когато пътува в София беше дъждовно, та беше някак си по-нормално.

Знаете ли какво ми направи впечатление като пътува малката - правиха компромиси за багажа- кой с 2-3 кила надвишил, на кого едвам-едвам влиза само част от ръчния багаж в бокса и не се заяждаха, а юни като пътува голямата с тях бяха много стриктни. Явно самия персонал беше наясно, че самолета е пълен със студенти първукурсници и им влизаха в положението.

Сетих се още нещо в самите общежития нямат завивки, възглавници и чаршафи. Миналата година като разглеждахме за Манчестър общежитията имаше в някои от тях опция да си заплатиш пакет от бельо и те чака в стаята, цената не беше голяма, проверете за тази възможност.

Последна редакция: сб, 16 юни 2012, 11:28 от valha

# 116
Да, само майките на момичета може да разберат за какво става  въпрос, тя дъщеря ми още не може да схване, че всички потничета, къси гащи и роклички там няма да и вършат особена работа, но ще се оправим някак си. А как стои въпроса с присъствието на лекции. Ако преди коледната ваканция отсъстваш ден-два, за да хванеш по-евтини полети дали това отсъствие се санкционира по някакъв начин?

# 117
  • някъде из облаците
Нека си кажат от Глазгоу. При нас знам, че имаше деца, които по.рано се прибраха с 1-2 дена, някои са били оставили други да им предават работите. Ние не посмяхме, даже  в петъка до обяд имаше някаква лекция, която не е било желателно да я пропуска. За някои знам, че до последно имат да предават разни неща. За санкции, че отсъстват не съм чула да имат.
Някое потниче може да си вземе и отгоре с жилетка или блузка да си ги носи, но къси гащи и летни роклички няма смисъл. После като си дойде по Коледа ако иска 1-2 да си вземе, та ако случайно се затопли да има нещо. Тази година края на март е беше доста топло, поне в Манчестър дъщерята беше с летни дрехи, но беше за малко и края на май имаха топли дни, да не кажем жеги от 25.  Laughing

# 118
Здравейте! Дъщеря ми е приета в University of Edinburgh- психология. Искат да си изпрати дипломата до 25.06, а тя ще я получи тогава. Има ли някой опит от миналата година с Единбург дали може да я изпратим преведена от заклет преводач, но без заверките от МОН и легализация, т.к няма време. От университета са писали, че искат официално преведена, но какво значи това- със заверки или без??

# 119
Относно по-ранното прибиране през коледната ваканция за приетите в университета на Глазгоу - вече е излязла програмата за учебния процес за 2012/2013 г. по-точно датите за начало, край на първи и втори семестър и ваканциите. От 10.09. до 16.09. Freshers Week, от 17.09. до 30.11. е първия семестър, а от 03.12. до 14.12 е сесията. Така, че ако се вземат билети за връщане в България преди 14.12. има риск да се пропусне явяване на изпит, което означава, че остава за поправка - а тя единствено през август месец. И миналата година година беше така, само, че последната дата от сесията беше 16.12. и повечето от децата имаха изпит на тази дата, моят син също. Някои, които си бяха взели билети си ги презаверяваха, а това е свързано с допълнителни средства. Ваканцията започва от 15.12, а началото на втория семестър е 07.01.

Последна редакция: сб, 16 юни 2012, 20:49 от lorna

Общи условия

Активация на акаунт