Съвети за университети в Шотландия

• 129 340
  • 822
  •   1
Отговори
# 120
Ясно, няма да поемаме такива рискове значи. Аз бях останала с впечатление, че имат изпити веднъж годишно. А за Freshers Week нещо да ми кажеш? Доволни са били децата много миналата година. Видях го вече във Фейсбук, но предполагам, че по нататък ще получим по-конкретни параметри като цена и т.н.

# 121
Днес дойде писмо по пощата от СААС.Не си е проверявал електронната поща да видим дали има нещо и там. На 22 юни,ще им дават дипломите.Чета с огромен интерес споделеното от Lorna  и др.Супер сте.         

# 122
По електронната поще нищо не получихме от СААС, само прословутото хартиено писмо от един ред. И нашите дипломи другата седмица ще ги дават. Наистина е много хубаво да споделяш с други майки, че май само ние си се разбираме. Децата ни са от друго поколение "Абе спокойно бе, мамоооо, мисли позитивно, естествено че всичко ще е ОК". И добре, че са такива!

# 123
Като си извади от тук ЕЗК и замине,ще я подновява в България или там?Декларация трябва,ако замине без ЕЗК.От личния лекар,трябва ли да си взема някакъв документ?

# 124
За Freshers Week като цена не мога да си спомня, а и той вече не помни какво беше. Не е задължително присъствието. Интересно им беше на децата, всеки ден имаше нещо организирано в университета, раздаваха им някакви подаръци - символични разбира се. Хубаво, че това е седмицата, в която могат спокойно да се разходят из града, да разгледат къде какво има - най-вече магазини, откъдето да си пазаруват за храна. А и самите деца да се видят, то сега нали всички се познават от ФБ, но е друго да се видят на живо. Много бяха забавни още на летището като се запознаваха.
valha много добре е разяснила всичко (нали е мама на две госпожици в UK). За дрехите - в никакъв случай да не трябва да се тръгва по тениски и джапанки, ако ще в България да е 40 градуса, за завивките и спалното бельо в общежитието - има я тази опция да си поръчате в общежитието Firhill.
ЕЗК като си я извадете от България важи за 1 г. и ще я подновите следващото лято. Но и те и от университета им осигуряват лекар и зъболекар. В тази първа седмица попълват определените за целта формуляри и така. Слава богу не ни се е налагало да ползваме лекар.
Хартиеното писмо от SAAS е много важно, трябва да се занесе в университета, за да видят, че таксата е поета от тази организация. Искам да попитам bvelikova72 - вие кога изпратихте документите за SAAS. Това се подава за всяка година - моят син си е изпратил нещата още на 03.05., а все още нищо не е получил.
И аз като valha ще кажа - не се притеснявайте, децата ще се справят.
Ако някой се сети нещо - да пита. Приятна вечер!

# 125
Ами ние още на 13 ти април се регистрирахме в СААС. Аз съм писала преди, но ще се повторя, без да искам бях поискала 3 дубликата, че адреса ни е много особен. Всъщност получихме чак третото писмо. Другите две явно са се залутали някъде. Миналата седмица го получихме - на 7 ми юни. Така че да влезе в СААС и да иска дубликат, той сигурно знае откъде. Втората година на българския адрес ли го чакате писмото?

# 126
За SAAS  и той така каза, че ще поиска дубликат, но ще изчака до края на този месец да види дали ще дойде писмото. На българския адрес го чака, защото за месеците - юни, юли и август няма адрес в Глазгоу. Нали не си получи жълтата карта и на 20 май освободи общежитието и се прибра в България. Ако беше останал можеше да посочи адреса в Глазгоу и сигурно по-бързо щеше да го получи. Сега се сещам миналата година с едно от тези хартиени писма(не помня дали от SAAS, за общежитието или за приема в университета) се беше размотавало 2 седмици от нашите пощи. Името на улицата, на която живеем е както името на град от нашата област и писмото ходило в този град - кой ще чете, че това е име на улицата, а не града. Ние разбрахме по това, че имаше клеймо с по-ранна дата от този град и след около 2 седмици клеймо на нашия град. Голям цирк беше, но важното, че всичко завърши добре. Нищо чудно и сега това да се е случило.

# 127
А,когато си идват за лятото,оставят ли някакъв багаж там някъде?И могат ли да се резервират билети сега преди офертата да е станала безусловна или да чакаме да стане и тогава.По нова година остават ли студенти в Глазгоу,които не се прибират у дома?

# 128
  • някъде из облаците
Като си извади от тук ЕЗК и замине,ще я подновява в България или там?Декларация трябва,ако замине без ЕЗК.От личния лекар,трябва ли да си взема някакъв документ?
EЗК се подновява в България, може и вие да го свършите това с пълномощно. Тя по принцип не им трябва, както lorna ви е казала университетите им дават списък с джипита и те се регистрират при тях. Тази ЕЗК по-скоро ви трябва за да си извадите жълтата карта, както и декларацията, че ще понеже сте студенти сте временно и се задължавате да да си я подновявате всяка година. Ако не променят пак нещо. От юни миналата година има промени - изискват задължителна здравна застраховка, която да отговаря на някакви техни изисквания или ЕЗК с декларацията. В БГхелп има доста изписано за това. Дано няма вече промени.
И да ви споделя нашите неволи - направихме си здравна застраховка, застраховката беше такава, каквато си беше направил нейния съквартирант, а той си беше взел вече жълтата карта. След като си изгуби личната карта ги помоли да ѝ разгледат по-бързо документите, за да ѝ върнат паспорта. Отказаха ѝ, защото застраховката не отговаряла на изискванията им  #2gunfire И така заредихме се пред компютъра цялата рода и след 2 седмици висене успяхме да запишем час да отиде на място в Кройдън, бяхме говорили да пробва със същата застраховка, ако ѝ откажат да си даде ЕЗК и декларацията, ама нея я е дострашало и беше минала с ЕЗК.

А,когато си идват за лятото,оставят ли някакъв багаж там някъде?И могат ли да се резервират билети сега преди офертата да е станала безусловна или да чакаме да стане и тогава.По нова година остават ли студенти в Глазгоу,които не се прибират у дома?
За багажа оставят или при приятели, които остават там - миналата година при дъщеря ми имаше доста багаж на техни приятели или май има някъде където го оставят срещу заплащане.

Билети купувайте, не чакайте, че и цените ще станат много високи и няма да има много избор. И на двете бях купила билетите веднага, щом разбрахме, че изпълняваме офертата. А миналата година едно дете беше чакало да му стане безусловна офертата, а това станало чак август и билета му беше хем с 3 прекачвания, хем цената беше много висока. Ако сте сигурни, че изпълнявате офертата, купувайте билетите.

lorna, при вас е по-добре щом изпитите са преди ваканцията, а нашите са след и като си идват за Коледа по-голяма част от нея е учене, голямата - тя почти няма изпити, ама проектите са ѝ доста обемни и все има нещо да довършва.
А някои университети, н- р Йорк, имат веднъж годишно изпити, така че си зависи от университета.

За  Freshers Week  и при нас се плащаше, не си спомням къде е ходила, но определено бяха само1-2 неща, но пък обикаляха по всички клубове и събираха къде какво има- купони за безплатни пици, за дискотеки, химикалки, тефтери. От купоните за пици беше насъбрала доста и всеки ден бяха на пица Joy Joy Joy близо месец.

А от личния лекар бяхме извадили какви ваксини са правени и го бяхме превели, но не са им го търсили и на двете, нека  lorna да каже как е при тях.

# 129
  • Варна
Ние няма как да резервираме полет преди да си види дипломата, че може да се окаже че ще  е в Англия , а не в Глазгоу и ще изчакаме докато я получи  .Аз мисля ЕЗК да не правим, няма смисъл от нея според мен и всяка година разправии и губене на време. Нашия подаде в  SAAS в средата на април и още нямаме нищо по пощата. Ама те и нашите пощи са едни, човек все да се чуди ще дойде ли пратката или не. Писма от чужбина са ми пристигали с месец и нещо закъснение.

И в университета на Единбург от миналата година сесията я направиха веднъж годишно . Дано да не е тенденция да го правят във всички унита, че доста се затрудняват децата .

lorna, доволни ли сте от обстановката в общежитието ? Резервирали сме в същото. По един човек ли са в стая, банята обща ли е ? За колко време се стига пеш до Университета или ползват някакъв транспорт ? По напред си писала малко за общежитията,  но тези неща ,ако можеш да ми доуточниш  Hug

valha, поне сте успели да вземете жълти карти. Като гледам нашите ще ги бавят  докато стане 2014 и няма да имат нужда от тях  Tired Сега  влязох в линковете към подписа ти, браво на децата много хубаво танцуват

Последна редакция: нд, 17 юни 2012, 10:04 от Сребърна паричка

# 130
Сребърна паричка, направи на детето ЕЗОК задължително, няма нищо сложно само отиваш до пощата. Има формуляри, на гърба може да ти напише пълномощно и ти да я направиш. Даже е безплатна, не дай боже после да му потрябва ще се ядосваш много, че не си я направила. За българските пощи просто нямам думи...не знам защо всички писма с брошурки от университетите идваха съвсем навреме, пък това от СААС голямо чакане....Щерката ми вика абе вие как го купихте тоя апартамент...улицата с име на град, блока с име на друг град ...а чакай да пристигне....И ние сме в това частното общежитие, далеч не далеч, купуваме кецове и фитнеса ще е по улиците...

# 131
  • Варна
И ние сме в това частното общежитие, далеч не далеч, купуваме кецове и фитнеса ще е по улиците...

По-добре гумени ботушки  Wink

А ЕЗК една година от датата на издаване ли важи или до края на календарната година, в която е издадена   newsm78

# 132
Както valha много е добре, сесията е преди ваканцията, че като си дойде за Нова Година си почиваше (макар, че не се знаеше какъв е резултата) и като си отиде започна новия семестър. За ваксините нищо не носихме, но още през октомври месец имаше e-mail от лекаря там, в който го питаха какви ваксини има, ние му казахме, той отговори и така - не са искали някакъв документ. Ето затова е хубаво повече мами да са тук, че то си има доста неща и човек не за всичко се сеща.
За общежитието аз в по-горен пост писах. Но нищо пак, само по-накратко - в един апартамент са 6 човека, всеки си има самостоятелна стая със собствен санитарен възел - баня и тоалетна, кухнята само е обща. Блокчето е 6-етажно, мисля, че с пет входа и не помня на етаж колко апартамента имаше. Доволен е от общежитието и догодина ще бъде там, а и почти всички деца, които бяха и тази година там. Единственият недостатък е, че е далече - аз го определям като 40 минути пеша, но синът ми казва - не 30 минути и си в университета. Няма удобен транспорт. Пеша ходят. Някои си купиха колелета и така ходиха. Той не пожела и си ходеше пеша.
ЕЗОК важи 1 година от датата не издаване, не е за календарна година. valha ви го е казала, че тя за почти за нищо не е, ама нищо не коства да се извади. Синът ми ще си я поднови сега през август.

# 133
  • Варна
 newsm51 ,мерси.

# 134
  • някъде из облаците
lorna вие за жълта карта с какво кандидатствахте: с ЕЗК или там си направихте застраховка?

Момичета за ЕЗК на голямата не съм я подновявала, не помня въобще дали е вадила, но на малката ще се наложи заради новите изисквания на Хоум офиса да имат или здравна застраховка, или ЕЗК. Аз и на малката я вадих след като получи отказа първия път, т. е. януари. Много бързо става.

А до 2014 какво ще стане един господ знае, те британците много са се уплашили да не ги залее вълна от европейски имигранти  #Crazy- от Гърция, Испания, Португалия.
Дано наистина паднат всички ограничения  Praynig

А повечето дечица ходят пеша, не им се притеснявайте, имат нужда и от фитнес   Laughing Удобни обувки и така. Голямата като тръгне за университета, особено като трябва да показват проектите - огромна папка-портфолио, една чанта с бои, маркери, в друга лаптопа, та се смеех направо да си вземе ръчното куфарче и с него, ама  hahaha портфолиото нямало да се побере . Това са студентските години - пълни с приключения и емоции.

Сребърна паричка, благодаря ти  Hug, често си ги гледам, защо не питате класната, все пак би трябвало вече да са нанесени всички оценки и да се подписват, после ги сканират и ги пращат в МОН.  Praynig дано ви стигне за там, където иска детенцето. Успех!

И може би един съвет - нека децата колкото се може по-бързо да си подготвят документите за жълтата карта, ако искат да започнат работа по-бързо - наистина тази година много ги бавят. Обикновено в началото са неориентирани, чудят се какво, как, къде, после пък време не им остава - лекции, проекти, упражнения, изпити и си мина първия семестър. Някои още от тук си бяха проучили какво им трябва и набързо си ги пуснаха, ама ние не сме от тях.

А моето малкото сега е в процес на търсене на работа, ходи по пробни смени на някаква индийска улица, където ги взимат без договор, докато си намери нещо по-добро. Отделно е пуснала СВ-та навсякъде където се сети и където са започвали да работят по-големите студенти, не мога да се оплача големите помагат на малките.  ooooh! просто си трябва време, поне голямата си има работа  Laughing.

Последна редакция: нд, 17 юни 2012, 22:23 от valha

Общи условия

Активация на акаунт