Коледа 2011 - тема 5

  • 58 650
  • 389
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 642
Приключих и аз днес със сладките Simple Smile Сутринта ги подредих и в кутии, тези които са за подарък, и издадох официално разрешение "Яжте!" Laughing
Утре или други ден ще гледам да кача и снимки.

Имам един такъв въпрос: Каква е причината при печене, например на меденки, в които има набухвател, едни да ми се надуват, а други не. Объркала съм добре тестото според мен, набухвателят е объркан с брашното преди добавяне на течните съставки. Пека по 3 тави наведнъж на вентилатор, само вентилатор без горен или долен нагревател. От фурната ли е, от какво? И маслени бисквитки пък ми се разливат, ама не всички, а пак така някои само. В масленото тесто нямам набухвател. Неравномерно се разпределя топлият въздух ли? Масленото тесто го бъркам в кухненски робот. Може ли пък да е много месено и затова да се разливат? Но съм го и държала в хладилника за стягане де. 2 часа минимум, че някои и по цял ден. Някой ако може да даде съвет Blush

по принцип маслените сладки трябва да се охлаждат преди печене, аз  понякога ги слагам дори във фризера и после веднага в  загрятата фурна.

За меденките, зависи от тестото, с което са правени, но по принцип работиш с охладено тесто- престояло и когато тестото се заседи в топлата стая после са по бухнали, първата тава е нормална, а после стават по-обемни.В този случай тлябва на части да точиш, другото да се охлажда.А ако приготвяш тави предварително ги охлаждай докато влязат във фурната. Това е от моя опит, ако някой дрег може да отговори....

# 136
  • Мнения: 1 642
Undisclosed Desires-красива къщичка!
Тари- чудесни меденки и киша много ми допадна!
Вафи- браво!Миналата година правих и аз портокаловите звездички и знам, че са много вкусни!
Бухтичка- благодаря ти!
Лабрекс- много весели бисквитки си направила!
Скарамуши-много стилни би  сквитки- обичам такава украса!
Крикри-толкова ефирно!!!! Браво!
Роца- с удоволствие бих хапнала от всичко ,а горещия шоколад е страхотен!
Лулу- много красиво и снежно! А най-после заваля и истински  сняг!!!!

Моя Английски Коледен Кейк все още неукрасен, от 2 нощи се занимавам със сладките на дъщеря ми...пекох, украсявахме,мъфини....







# 137
  • Варна
  • Мнения: 0
Здравейте момичета! Прекрасни неща сте показали всички, страхотни майсторки  bouquet
Благодаря на всички за прекрасните рецепти, които споделяте и за настроението, което създавате!
Аз най-после приключих с украсяването на меденките... голяма играчка ей ! Simple Smile Украсявах ги с шоколад и не станаха толкова красиви , както с РА, но така пък ще са по-вкусни Mr. Green

Готова съм вече и с линзеровите сладки

 и едни .. бисквитки , не помня на кого беше рецептата Embarassed

И едни цветя за децата, дето не са особено коледни... но се надявам да им се зарадват  Laughing

 Утре ми остава да направя Трюфел сладките и соелнките на Мари_ета и прилючвам със сладките  Crazy
Още веднъж : Благодаря на всички за прекрасните рецепти!! Heart Eyes

# 138
  • Мнения: 1 243
Tari Tasartir, в крайна сметка откъде успя да се сдобиеш с облатен за лебкухените? така ми се доядоха като гледам твоите снимки! чудесни са станали!
Simple Smile

Роца, бисквитките са аааадски вкусни! честно казано изобщо не съм се съмнявала, че ще се получат - голям фен съм на твоя блог, правила съм доста неща от него и досега не е имало проблеми! благодаря ти и за тази рецепта! тестото е много сполучливо - разточвах го на няколко малки дози, за да остане студено и лесно оформих сладките.. първата тава забравих да поръся със захар  Embarassed, затова ги украсих после с айсинг и не стана лошо.. и.. чакам снимки и на твоите!
Wink

BiankaD, благодаря! много ми допада твоята украса на английски коледен кейк, ще "открадна" идеи... Hug

# 139
  • София
  • Мнения: 2 529
Изпуснах предната тема, но разгледах всичко Simple Smile. Страхотни неща сте сътворили всички!   bouquet Видях много красиви празнични неща  Hug

Умбра, записах си рецептата за шоколаодвите кравайчета, със сигурност ще ги направя през януари!
Скарамуш, ще се радвам да споделиш дали портоколовите бисквитки са ви харесали Simple Smile. Аз направих моите миналата събота, но не съм ги снимала  Grinning

Ето остатъка от коледните ми приготовления: ......
Роца, аз също правих базелските медени сладки, даже за втора година, но пак ми станаха ужасно твърди, в стил счупи зъбче ..., не съм ги препекла, всичко спазих, както е написано но ..., на мен лично много ми харесват,   сложих им парченце ябълка и като че ли омекнаха ... но има още какво да се желае ...
Твойте как са на твърдост?
Момичета, супер красоти сте показали ...  bouquet

# 140
  • при принцесите
  • Мнения: 90
Natalina, BiankaD, благодаря за насоките Hug
От това, което казвате и двете, най-вероятно причината е в това, че пека по 3 тави наведнъж, но докато приготвям втората и третата, първата и съответно втората си стоят в стаята. Не ги охлаждам преди печене. Но пък и не са точно третата тава най-надути и разляти, просто шарена работа из тавите. Но явно причината е някъде там, комбинация и от престояването на топло и от неравномерно разпределение на въздуха във фурната. Пека само на вентилатор.
Но пък как да ги охлаждам готово наредените тави предварително Thinking
Не мисля, че ще влязат в хладилника. Явно на балкона ще трябва, защото и да влязат, трябва да извадя целия хладилник за трите тави Grinning. Което значи, че тази техника важи само за зимата Simple Smile

# 141
  • София
  • Мнения: 1 382
Вече се чудя какво  ,да забъркам още....та едни нишестени меденки,с пудра захар с малко кафе от горе /като млях в кафемелачката  захар -стана смес / Определено най-вкусните от всичко, което правих.

Последна редакция: пт, 23 дек 2011, 06:22 от мм

# 142
  • До Балкана
  • Мнения: 100
Красота, красота! Дано успея най-накрая да ви покажа и моите меденки на Джули! Определено са страшно вкусни! Heart Eyes

# 143
  • Мнения: 0
Здравейте момичета, аз днес приключих с печенето на сладките. Днес направих втората доза рохлички, при мене нямаше проблеми с разтичането им или роненето при все че съм ползвала българско масло и то не от най-скъпите и сложих мъничко нишесте защото ми беше останало малко от него. Снощи правих и сладкиш с овесени ядки , шоколад и орехчета и направих Коледна звезда за украса на АКК, но понеже не ми е много по вкуса това захарно тесто, много се чудя дали не мога да го полея с шоколад отгоре? сладкиша и коледната звезда която тук още съхне със фолиото.

# 144
  • Мнения: 181
Здравейте на всички,чета ви отскоро ,но това ,което виждам е превъзходно,бих ви помолила да ме ориентирате към нещо лесно и бързо,но и вкусно много нахално Laughingнямам време,а избора е голям,без канела и много подправки newsm78

# 145
  • Мнения: 3
bilqna_69, Петяя, благодаря за упътването, скоро ще го посетя да видя какво предлагат. А ето и началото на моите коледни меденки по рецептата на Мама  Laughing

# 146
  • София-Младост
  • Мнения: 24 101
Здравейте на всички,чета ви отскоро ,но това ,което виждам е превъзходно,бих ви помолила да ме ориентирате към нещо лесно и бързо,но и вкусно много нахално Laughingнямам време,а избора е голям,без канела и много подправки newsm78
Schoko-Nuss-Kugeln на nudel33, копирам от поста на Селма

  Ето и рецептата,предполагам  Нудел няма да е възразява.  Hug

  "
125гр брашно
100гр смлени бадеми (моите са с лешници ) (аз сложих орехи)
100 меко масло
60гр захар
1 жълтък
1ч.л неподсладено какао
шоколадова глазура и шам фъстък за украса.

Изброените продукти се слагат в купа и се объркват. Получава се сухо тесто на трохи. С ръце се доомиса. От топлината на ръцете маслото се стопява и събира брашното. Получава се маслена топка. Увива се в свежо фолио и се оставя за 30мин в хладилника. След това с ръце се оформят топчета ( по-малки от орех ), нареждат се в тава. Пече се на 180 С за 10 мин. Получават се 45-50 броя.
Оставят се да истинат, потапят се от единия край в разтопената шок.глазура и се поръсват с шам фъстък.
Много лесни и вкусни! "

# 147
  • Мнения: 181
Ала-Бала-благодаря ти Hug,довечера ги почвам,ще пиша резултата Peace

# 148
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Patio, украсата на твоите меденки е уникална! Хареса ми с това, че тези красиви къщички са различни от стандартните фигурки, които правим.
И всички останали неща много ми харесват, момичета. Невероятни сте!

За украсата на АКК - смятам да свърша тази работа утре вечер, защото в събота ще готвя за Бъдни вечер, а в неделя смятам да поднеса АКК на коледното кафе, на което се събираме 3 семейства - моето, на сестра ми и нашите родители.
Запомнила съм една препоръка, мисля че беше на Джемма, че АКК става хубав с кайсиев конфитюр под глазурата и съм си купила. Та, смятам да го намажа първо с тънък слой конфитюр (това ми напомня на оригиналната торта Сахер и съм сигурна, че комбинацията е добра). След това да сложа или айсинг, или да оцветя моделираща маса и да го покрия с нея. След това да дам воля на фантазията си за украса с коледни мотиви - зелени листенца, червени цветченца или елхички и свещички. Имам един модел новогодишна салата от миналата година, който мога да претворя като украса на кейка - . Още мисля.  newsm78
Дайте едно рамо и споделете кога и как ще украсявате вашите АКК?

# 149
  • Мнения: 1 243
Natalyna, значи ти препоръчваш и меденото тесто да се съхранява в хладилник? аз винаги слагам маслените сладки, след като вече съм го оформила, в хладилник, за да се стегнат преди печене, но си мислех, че с медените теста не трябва да се процедира така..

добавям и моите ментово-шоколадови претцел-сладки по рецептата на ири купенска (мъъъничко по-големи от оригиналните, но все пак много вкусни и ефектни!):



Patio, къщичките ти са очарователни! Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 15:36 от scaramouche

Общи условия

Активация на акаунт