МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

• 67 200
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Здравейте хлебопекари, имам машина Нео, пече добре, хляба е вкусен, но често става много ронлив. Става дума и за бял, и за ръжен или пълнозърнест. Можете ли да ме посъветвате как да избегна това. На бързата програма този проблем го няма.

Цитат
Хляба е ронлив

- Прекалено сухо тесто. Овесените ядки и други ядки, също така и ръженото брашно попиват прекалено много вода. Ползвайте проверена рецепта, ако все пак искате да експериментирате, добре да опитате да накисвате ядките предварително а ръженото брашно да го запарвате със гореща вода;
- Прекалено много мая.

Аз добавям повече олио и никога не ми се е ронил хляба.

# 421
  • София
Здравейте хлебопекари, имам машина Нео, пече добре, хляба е вкусен, но често става много ронлив. Става дума и за бял, и за ръжен или пълнозърнест. Можете ли да ме посъветвате как да избегна това. На бързата програма този проблем го няма.

Слагаш ли прясно мляко? Когато правим на нашата машина с прясно мляко, почти винаги става ронлив.

# 422
Не не слагам прясно мляко, а маята винаги меря и спазвам съответната рецепта. Същото важи и за водата.  Може да увелича олиото. Благодаря за съветите.

# 423
не става ронлив на бързата защото най-вероятно няма време да превтаса. докато на обикновена програма имаме по-дълго време за втасване по програма. и това при теб води (най-вероятно) до превтасване.
намали маята при същата рецепта.
виж дали използваш правилната програма.

# 424
Ще пробвам, благодаря.

# 425
Ето го и днешното хлебче

# 426
Ако брашното е с лошо качество, хлябът може да стане ронлив. Имах подобен случай и дълго време купувах само на София Мел. Сега ползвам две брашна - едното от Фантастико, а на другото пише Богданов дол и са хубави и двете.

# 427
  • Sofia
Имам въпрос за програмата за месене.
В книжката ми въобще не е обяснено дали включва само месенето или и втасва вътре.
Можете ли да ме ориентирате? Машината е Мулинекс с приставка за багети.

И какво количество тесто меси?
Предполагам, че независимо от рецептата на тестото, трябва да се спазват основните правила за слагането на продуктите, както при рецептите с печене в машината?

# 428
уф, а аз вчера открих, че една пълна чаена лъжичка не било равно на половин супена  ooooh! ooooh! ooooh!
и затова моята рецепта не се получаваше, в един момент бях започнала да меря солта с чаената, а не супената  ooooh!
вчера си пуснах машината с всичко както трябва и хлябът стана точно толкова страхотен както преди, супер надутичък, няма преватасал вкус, въздушен и мек, чуден просто
(320 течност=120мляко+200вода, 500гр брашно, 1/2 с.л. сол, 1с.л. захар, 2 ч.л. суха мая и масло по една бучица върху бъркалките)

тари, включва и месене, и втасване, а за количество е колкото би могла да сложиш и за печене по принцип (само не знам на най-големия "формат" хляб дали ще втаса достатъчно, не съм пробвала досега)

# 429
Имам въпрос за програмата за месене.
В книжката ми въобще не е обяснено дали включва само месенето или и втасва вътре.
Можете ли да ме ориентирате? Машината е Мулинекс с приставка за багети.

И какво количество тесто меси?
Предполагам, че независимо от рецептата на тестото, трябва да се спазват основните правила за слагането на продуктите, както при рецептите с печене в машината?

Ако на дисплея се изписва 0:15, значи само ще меси, ако пише 1:25, значи ще меси и втасва.
Можеш да сложиш до 900 г брашно (ти определяш колко ти трябва, но не повече от 900 г). Редът на слагане на продуктите е същият, както при програмите за хляб.

# 430
  • Sofia
Благодаря за бързите отговори!

Значи от тестото за питка, което си правя по принцип, ще екстраполирам пропорциите за 900г брашно, нали така?

# 431
Благодаря за бързите отговори!

Значи от тестото за питка, което си правя по принцип, ще екстраполирам пропорциите за 900г брашно, нали така?

Да. Simple Smile

# 432
А в обикновени буркани можеш да си заквасиш наведнъж и 10 л, пък квасенето трае 4-5 часа...  Wink
Това окончателно наклони везните. Благодаря  bouquet ! Само се чудя кому е притрябвало да сътворява такава недомислица?!

Моят Мулинекс се изтри така по оребряванията на казанчето, както и бъркалките и то за няма и година ползване. Сега новото казанче май е малко по-друго тефлоново покритие, а бъркалките са съвсем различни(точно като от ТСМ машинката на майка ми) и вече изобщо не ми залепва хляба по тях. Преди, с каквото и да ги мажех и колкото и да тръсках, винаги залепваше страхотно хляба по бъркалките.
А откъде е купено новото? Благодаря!

# 433
Да споделя,че днес направих царевичен хляб,който много приличаше на този вкус,който търся и питах преди време...Рецептата я записах от една книжка към един вестник,чието име не помня.Книжката е с рецепти на Бай Даньо-готвача на Тодор Живков. Естествено рецептата е за месене на ръка, но аз сложих необходимите продукти в машината.Получи се доста рядка каша и понеже нямах никакво брашно,за да сгъстя и оформя топка, та сложих....галета... Sunglasses Не вярвах,че ще се получи нещо, обаче излезе невероятен хляб...
Чудесно...  Laughing  А дали ще дадеш и рецептата...  Mr. Green
Ето я:2ч.ч.царевично брашно+1ч.ч. пшенично брашно+1ч.ч. хладка вода+1 суха мая-7гр.+200 мл. топло пр. мляко+2 суп.лъж. олио+половин суп.  лъж. сол+1 ч.л. захар
В дълбок съд се разтварят във водата маята и захарта,добавя се половината от царевичното брашно и 2 суп.лъж. от бялото.Омесва се рядко тесто.Съдът се покрива с фолио и се оставя на топло за 30 мин.Към сместтасе добавя олиото и пр. мляко и се разбърква добре.Останалото бяло и царевично брашно се смесват.Добавят се постепенно към рядкат асмес заедно със солта.Меси се в продължение на 10 мин. върху набрашнена повърхност, докат остане гладко  иеластично.Поставя се в намаслена с олио купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.Втасалото тесто се дели на 2 части.Оформят се 2 топки,които се поставят в тава върху хартия за печене,поръсена с царевично брашно.Притискат се леко и отгоре се поръсват с малко царевично брашно.Оставят се да втасат за 1 час.Хлябовете се пекат първоначално за 10 мин. на 220 градуса,след това температурата се намалява на 190 градуса и печенето продължава още 20 мин.

Аз поставих продуктите в машината,като добавих и едно яйце,пекох на програма за основен хляб-3 ч. 20 мин.

# 434
Да споделя,че днес направих царевичен хляб,който много приличаше на този вкус,който търся и питах преди време...Рецептата я записах от една книжка към един вестник,чието име не помня.Книжката е с рецепти на Бай Даньо-готвача на Тодор Живков. Естествено рецептата е за месене на ръка, но аз сложих необходимите продукти в машината.Получи се доста рядка каша и понеже нямах никакво брашно,за да сгъстя и оформя топка, та сложих....галета... Sunglasses Не вярвах,че ще се получи нещо, обаче излезе невероятен хляб...
Чудесно...  Laughing  А дали ще дадеш и рецептата...  Mr. Green
Ето я:2ч.ч.царевично брашно+1ч.ч. пшенично брашно+1ч.ч. хладка вода+1 суха мая-7гр.+200 мл. топло пр. мляко+2 суп.лъж. олио+половин суп.  лъж. сол+1 ч.л. захар
В дълбок съд се разтварят във водата маята и захарта,добавя се половината от царевичното брашно и 2 суп.лъж. от бялото.Омесва се рядко тесто.Съдът се покрива с фолио и се оставя на топло за 30 мин.Към сместтасе добавя олиото и пр. мляко и се разбърква добре.Останалото бяло и царевично брашно се смесват.Добавят се постепенно към рядкат асмес заедно със солта.Меси се в продължение на 10 мин. върху набрашнена повърхност, докат остане гладко  иеластично.Поставя се в намаслена с олио купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.Втасалото тесто се дели на 2 части.Оформят се 2 топки,които се поставят в тава върху хартия за печене,поръсена с царевично брашно.Притискат се леко и отгоре се поръсват с малко царевично брашно.Оставят се да втасат за 1 час.Хлябовете се пекат първоначално за 10 мин. на 220 градуса,след това температурата се намалява на 190 градуса и печенето продължава още 20 мин.

Аз поставих продуктите в машината,като добавих и едно яйце,пекох на програма за основен хляб-3 ч. 20 мин.

Искаш да кажеш, че не си правила оня калабалък, описан по-горе и хляба е станал хубав!?   newsm78

Общи условия

Активация на акаунт