Честна пионерска .... :-)

• 21 572
  • 271
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Naddya , пише се вафла, бонбон, Кремиковци.

Може да е от пловдивско жИната  Grinning

Пловдивско, варненско - не знам точно! Щъркелът ме е донесъл! Може и да е минал през там! Ще му погледна пътния лист, ако те интерсуват подробности!   Hug Hug Mr. Green Mr. Green

# 226
  • Пловдив
Лагерът ни в Обзор, беше някъде далече. И само веднъж ни водиха до селото. Близо до нас беше Софийския лагер - огрооомен в сравнение с трите двуетажни сгради на нашия. Беше хубаво, ама аз - лапе. Няколко писва писах на нашите да си ме взимат. Laughing И това при положение, че директора на лагера и отрядната бяха семейни приятели на нашите и ги познавах от малка.

# 227
В нашето семейство не сме крили Коледа, но акцентът ( и досега) падаше на Бъдни вечер. Коледа помня с коледния обяд с пуйка, която ни изпращаше роднина от град Елена. Но украсявахме елха преди Нова Година ( не за Коледа!), подаръците и дядо Мраз също идваха тогава. В други семейства сигурно е било  по-различно

# 228
Спомням си - била съм чавдарче и пионерче, до комсомолец не стигнах. През всичките години като пионер бях и отряден председател bowuu. Всеки петък ни събираха на някакви заседания отрядните председатели, след като сме свършили училище и всички са си тръгнали. Кошмар ми беше и на сборовете на цялото училище, когато трябваше да рапортувам на дружинния председател, а аз умирах от срам и си гълтах граматиката Crazy
Чавдарчета станахме в Скравена пред костницата на Ботевите четници. За пръв път виждах човешки череп и дълго време имах кошмари след това.
На лагери не ме пускаха, но си спомням с носталгия училищните бригади след 15 юни. Водеха ни в две села с черешови гори да берем череши. Пълнехме касетките с клонки и пръст, добавяхме по малко череши отгоре, а след това се катерехме по дърветата и ядяхме до пръсване hahaha
У дома Коледа и Бъдни вечер не се е празнувало по онова време, само Нова година - с голяма елха, банани, портокали и ...кока кола Rolling Eyes

# 229
Тази тема спокойно може да се казва и : "Честна пенсионерска ....Simple Smile"
Вече няколко пъти по грешка така го прочитам  Laughing

# 230
Да, помня. Аз стигнах само до чавдарче, пионерче не успях да стана. Беше хубаво.

# 231
  • София
Тази тема спокойно може да се казва и : "Честна пенсионерска ....Simple Smile"
Вече няколко пъти по грешка така го прочитам  Laughing

Както я карат с пенсионната система скоро няма да е.  Laughing Laughing Laughing

# 232
Абе, като сте заговорили за храни, да ви питам аз...
Помните ли едни ярко зелени, кръгли, дребни бонбонки, в пакетче, прозрачно? А отвъртре тъмно кафяви, т.е. какаови някакви...
Опитвам се да се сетя името им от доста време насам. А бяха разкошни...  Crazy

# 233
Абе, като сте заговорили за храни, да ви питам аз...
Помните ли едни ярко зелени, кръгли, дребни бонбонки, в пакетче, прозрачно? А отвъртре тъмно кафяви, т.е. какаови някакви...
Опитвам се да се сетя името им от доста време насам. А бяха разкошни...  Crazy

"Росица" мисля, че бяха.От тях някои приятелки на майка ми правеха какаов ликьор.

# 234
В къщи безжалостно убиваха всичките ми амбиции да стана видна пионерка или комсомолка. Направо са ми унищожили детството. 

# 235

Май да.  Peace Нямах никакъв спомен за името им.

# 236
М, да. Била съм и пионерче, и чавдарче, и комсомолец. Помня и бригадите в средното, а също и на военно обучение съм била, едвам удържах Калашника, като стреляхме. Whistling

# 237
Много хубави спомени ми нахлуха, благодаря за темата.
Била съм чавдарче и пионерче, последното само 2 години,че дойде десети. Униформите и връзките не обичах да ги нося, но някак го приемах. Помня, че в 4ти клас понеделник първи час беше час на класния. Класната ни беше избрала книга... смело сърце ли да се е казвала, не помня вече, но тя четеше, а ние слушахме в захлас.
Чавдарчета станахме пред музея в града, а пионерчета - ходихме някъде. Бях много огорчена, че не ме избраха за отряден ръководител, макар че се учех - бях буйна и някак самостоятелна. Даже на края на годината наред с удостоверението за завършен клас ми бяха дали един напечатан лист с оценки и забележки. Пишеше:
"Да бъде самокритична и добра другарка в колектива" - явно не съм била, обаче ето тези думи са се запечатали здраво.
Избраха ме да крача редом до знаменосеца, което не беше някак на "нивото ми" и дори бях леко поубидена.
Помня и "Призраци на виенското колело", "Призраци б блока", "Васко да Гама от село Рупча" и "Бенджи, Закс и звезния принц","Арабела", "Гости от бъдещето"...
Бях абонирана за всичко, което се предлагаше в училище - Славейче, Мурзилка и.. не ги помня за съжаление вече. Пишех си с няколко русначета, но бързо ми мина мерака.
Училището почваше на 15ти септември, но от 1ви до 14ти ходехме по бригади - беряхме грозде,ягоди, домати... състезавахме се кой клас ще набере най- много, първо ядяхме, после се замярахме... невероятно весело беше.
И хартия предавахме- в точно определен ден цялото училище носеше хартия и я теглеха там на плаца и класът който беше донесъл най-много - печелеше. Каква гордост само ни заливаше като ставахме първи:). Една година обаче точно накрая родителите на едно момиченце от другия клас докараха някакви кашони и... другия клас ни би. Бяхме много разочаровани. До ден днешен помня кое беше момичето и оттогава не го харесвам... Simple Smile))
На лагери ходех минимум по 2 пъти в годината - на летен в Бяла варненско и зимен в Буковец. Но и пролетните ваканции съм ходила по Балкана... на хижи постоянно - с приспиване, по излети, по пещери ...
Хайде, поздрав за всички с нещо от нашето детство:

# 238
  • в моя свят на мир и любов
Много благодаря за поздрава! Филмчето беше едно от любимите ми. То не, че имаше богат избор от филми  де  Laughing

# 239
  • София
Припомних си събирането на хартия. Всеки месец по веднъж влачихме като луди, мерихме ги с едни кантарчета, които се държаха с ръга и пакетът се закачваше на кука. Но най-любимото ни занимание беше след като всичката хартия беше складирана в коридора пред задния вход в очакване да дойде камиона да я натовари и ние започвахме да ровим и да си търсим списания и книжки, които ни харесваха. Това беше един от начините да си намерим някое списание Пиф /другите не ги помня/, които бяха изхвърлени от деца, чиито родители работеха в чужбина и можеха да си ги намират тези списания. Ехххххххххххх....................

Общи условия

Активация на акаунт