Честна пионерска .... :-)

• 21 592
  • 271
  •   1
Отговори
# 210
За Фафлите - от известно време налитам на НАЯ, подобни са ми, пробвай ги.

# 211
  • София
Като пишеш за бомбони се сетих за обикновените фафли. Купувахме по цели кутии на бригадите и си дояждахме с тях, защото определено храната не ни стигаше. Бяха много вкусни. Ех спимени - стая с четири легла, поне 10 деца сме, налягали по леглата и кутията се движи от ръка на ръка. Докато стигне до послдния, първият вече си е изял фафлата и пак отново.

Обикновена вафла от 6 стотинки...  Peace
Аз пък умирах за локумените вафли. Продаваха ги в сладкарниците на бройка. Ама бяха по 10ст.

# 212
  • София
Локумените и аз ги обожавах, но на бригадите се купуваше това, което повечето ядяха и това бяха обикновенните фафли.

Сегашните локумени не стават. В тях има толкова малко лукум, че направо не се усеща. Някой път си мисля да си купя лукумена фафла и локум и да си я донагодя на вкус !  Laughing Laughing Laughing

# 213
Много обичах да съм пионерче аз.
Имах и кариера така да се каже, звеневи, отряден съм била 1 година в училище, а на един лагер дори бях дружинен председател ( само една година:)  Обожавах вечерните проверки, всички трябваше да сме на плаца в Х часа ( напр. 20) и да си носим пионерските връзки. Чувствах се отговорна да съм на мястото точна, да видя дали всички от 'дружината' са налице в строя и да рапортувам, че вечерната проверка е проведена и никой не липсва Simple Smile След вечерната проверка ни пускаха за дискотека. Имах и някакви отговорности в стола , а сутрин редовно ме вкарвха в някаква група, с която обикаляхме, въоръжени с едни тефтери да видим дали всички са си оправили леглата.
Смятам, че пионерската организация беше нещо прекрасно, наистина сме говорили и учили някакви дежруни (неразбираеми) приказки, но имаше ч-во за общност, за децата имаше всичко, ходила съм на лагер поне по 2 пъти годишно, имам прекрасни спомени и приятелства вечни
Сегашните деца не знаят и процент от това. За съжаление сигурно вече и лагера на Кранево не същестува, мутрите определено застроиха Равда. Децата не са приоритет

# 214
  • София
......
ходила съм на лагер поне по 2 пъти годишно, имам прекрасни спомени и приятелства вечни
Сегашните деца не знаят и процент от това. За съжаление сигурно вече и лагера на Кранево не същестува, мутрите определено застроиха Равда. Децата не са приоритет

Споменаваш за Равда и Кранево, а ние ходехме на Обзор.
Няма някой който да е бил там да не си спомня заведенията (силно казано заведение)  "Куцата жаба" и "Сивия плъх".
Е, няма такива бараки сега  Joy, но пък бяха най-добрите за времето си.
А последната лагерна вечер, с програма измислена от нас и с истински огън, и с Нептун излизащ от водата, спомняте ли си?
Колкото повече спомени ме връхлитат, толкова по-мило ми става за онова време.

# 215
  • София
А ние ходихме на лагер в Китен. Там в училището махаха чиновете и слагаха легла. По 10 - 15 деца бяхме в стая, но ни беше готино. А в станцията на Кримиковци всяка вечер имаше вечеринки и когато нямаше вечер в лагера, отивахме там!

# 216
Da имаше и много мизерни лагери, но Кранево, Равда , Обзор бяха по-.. така.

# 217
  • София
Naddya , пише се вафла, бонбон, Кремиковци.

# 218

Може да е от пловдивско жИната  Grinning

# 219
  • София
защото коледа нямаше.

А аз защо помня и Бъдни вечер и Коледа, и ястията на баба?

# 220
  • Варна
защото коледа нямаше.

А аз защо помня и Бъдни вечер и Коледа, и ястията на баба?
Защото всеки си празнуваше у дома тихо и кротко. Нямаше сегашната комерсиализация и тръбене от всякъде как идва Коледа и трябва да се пазарува, пазарува, пазарува...
У дома също се празнуваше и Коледа, и Великден.

# 221
  • София
На Бъдни вечер хапвахме постно у дома, не че сме постили преди това.  На Коледа празнувахме в ресторант или на вила с приятели - баща ми имаше имен ден. Никой не ни е ограничавал, на църква съм ходила с майка ми или сама. Подаръците се даваха за Нова година, тоава също празнувахме.
Просто тя ме беше научила, че ако чувствам нужда да вляза и да запаля свещичка. Правили сме о и двете, ходила съм и сама, и със съученички. Говоря за периода до 1980 г., не са ни правили проблеми властите.

# 222
  • в моя свят на мир и любов
Коледата се празнуваше тайно и под сурдинка. Аз дълго време нямах представа, че съществува такова нещо.  Но пък за Великден се боядисваха яйца, дори изучавахме приказка за Великденското яйце, което било най-голямо, здраво и красиво и затова никой не го вземал, докато се развалило и го изхвърлили.
На село като тръгнех от единия край към другия, на всяка крачка крачка казвах "добър ден" и обяснявах на бабичките чие внуче съм. На връщана - добър вечер и пак обяснявах чие внуче съм. Беше забавно, а те все ми даваха по една бонбона.

Между другото това си го спомних преди известно време, като бях в Истанбул. Туркините все ровеха из портмоненцето си да дадат на русите ми и синеоки щерки по една бонбона. Laughing

Равда беше едно малко и безкрайно мърляво село, но търговската улица и гондолата са все същите и изпращахме картички, които пристигаха дълго след като се бяхме върнали от лагера.

# 223
  • в моя свят на мир и любов
Сега се сетих за организираното предаване на хартия на Вторични суровини. И оценявам идеята като добра сега, след толкова години.

Ауу, а сещате ли се за организираните манифестации, на които марширувахме и пеехме. Веднъж даже се бях сдобила с два бели гълъба, които пуснах точно като марширувах пред трибуната.  Laughing

# 224
  • София

Средностатистическа грамотност! ФаФлата си е нарочно, така си ги наричахме. Другото е неволно - десетте пръста трудно се координират правилно.  Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт