Честна пионерска .... :-)

• 21 572
  • 271
  •   1
Отговори
# 255
А пишехте ли си с другарчета от други държави? Simple Smile Аз си пишех с две девойки - от Москва, Ленинград и една - от Берлин. Берлинчанката дори ми дойде на гости, спомням си, че все я карах да говори по-бавно. А на русначетата им пращах албумите на `Модерн токинг`, че при тях бяха дефицит. Simple Smile

# 256

Биеха малко на оранжево техните връзки.

Точно така.

# 257
Пишех си.Дори много продължително и успяхме да се видим в Москва и София.
След това прекъсна връзката,за което съжалявам.
Бих искала да знам какво е станало с Наташка.

# 258
А мен направо ми иде да ошамаря някои, дето упорито твърдят, че нямало репресирани, понеже те били ходели на пионерски лагери без пари. То бива капаци на очите, бива, ама една книга пък да не прочетеш, съвсем не бива.
Познати се върнаха от Куба, на който му е мъчно за онова време, може и натам да се насочи - най-новите коли са Лади, а най-ценния подарък - сапун и химикалка.

Чела съм , и то много. И сега чета всеки ден. Такава ми е професията.Не говоря за наистина репресирани по политически причини. Такива е имало при всички власти в нашата държава. Говоря, че ме е яд на млади хора, които тогава са били съвсем малки или пък не са били родени, а правят обобщения и се изкарват много пострадали. Много ми са смешни такива напористи новоизлюпени политичета дето се докарват на политически партии, само и само да яхнат коня.Детството ни по онова време си    беше супер. Никой не го беше страх, че ще го отвлекат, изнасилят, ограбят, ако закъснее вечер. Играехме  до полунощ през лятото. а сега за деца без придружител  е много опасно. Вие спокойна ли сте за децата ВИ?В училище нямаше агресия и наистина учехме и знаехме. Оттогава ми е интересът към четенето. В стола се хранехме за жълти стотинки -безплатна закуска, 1,2 и трето на обяд. И оше много хубави неща мога да изброя. Не отричам негавитивите за онова време, но като цяло  беше хубаво за обикновения човек.

# 259
  • София
Е кои пък млади хора се изкарват пострадали???
Всъщност, ако имаш предвид такива, които са загубили баба, дядо, родител или друг близък роднина заради системата; или семействата им са изгубили фабрики, ниви, къщи, поминъка на цели поколения - ами да, пострадали са, разбира се. Дай да се правим, че е нямало такива неща, понеже закуските са били евтини.
Моля те, дай по-сериозно да говорим.

# 260
Детството ни по онова време си    беше супер. Никой не го беше страх, че ще го отвлекат, изнасилят, ограбят, ако закъснее вечер. Играехме  до полунощ през лятото. а сега за деца без придружител  е много опасно. Вие спокойна ли сте за децата ВИ?В училище нямаше агресия и наистина учехме и знаехме. Оттогава ми е интересът към четенето. В стола се хранехме за жълти стотинки -безплатна закуска, 1,2 и трето на обяд. И оше много хубави неща мога да изброя. Не отричам негавитивите за онова време, но като цяло  беше хубаво за обикновения човек.

Детството винаги е супер  Simple Smile
Обаче в това прехвалено от теб време си имаше страх и то сериозен. Не знам някой да е бил спокоен за децата си. Може би страхът е бил по-различен, но го имаше. Стига с тези безплатни кифли, че е направо смешно  Laughing
И сега децата учат и знаят и имат доста по-големи възможности за щастие..................
И пак ще ти кажа - като толкова искаш Куба и Северна Корея още са в това добро време  Laughing

# 261

И пак ще ти кажа - като толкова искаш Куба и Северна Корея още са в това добро време  Laughing

По този повод за Северна Корея...

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/01/11/1742855_drugarski_sud_za_ … ne_sa_plakali_za/

Айде нема нужда...  newsm78

# 262

Леле, настръхна ми косата... Още някой  да мине да похвали социализма и еФтините закуски?

# 263
  • в моя свят на мир и любов
Никой не твърди, че искаме да се върне точно тогавашното време, но пък в края на краищата децата тогава бяха наистина щастливи. Поне повечето.

И, честно казано, не мога да ги съжалявам свръхбогатите фабриканти и аристократи с десетки имоти. За тях колелото се е завъртяло и за известно време са паднали от върха на високомерието си в низините, при обикновените хора.
Аз съм видяла единствено подобряване на качеството на живота на мнозинството от хората, възможността по-голямата част от децата да се образоват; тогава нямаше циганин, който да не може да чете и смята. За онези времена беше нормално да е така, а днес ще се изхарчат хиляди евро за табели и информационни матерли, че видите ли 10 ромчета са били интегрирани в училище.
Не съжалявам за разпада на системата, но и смятам, че имаше огромен принос за развитието на държавата ни.
Само ще напомня за пътната мрежа, която беше изградена и имаше асфалтов път дори до най-отдалечената къща на най-малкото селце. След това има построени две магистрали, струващи милиони и все едно са 8-то чудо на света. А построените тогава виадукти и тунелите през планините никой не ги споменава.
И до днес използваме електропреносната и  водопреносна мрежа, изградени тогава.

# 264
То и Хитлер е построил страхотни пътища.

# 265
Аз специално виждам много общо между принципите на тогавашната система и принципите на ЕС.
Например основният: "Всеки дава според възможностите и всеки получава според потребностите си."
И днес, в ЕС, всяка държава-членка дава според възможностите си/по-богатите дават повече/, а всяка държава получава според потребностите си /всички знаем за лакомията на Гърция, финансирана от общите средства/
И тогава имаше програма за благоустройство на населените места, и сега има.
И тогава имаше планирана икономика и сега има.
И тогава имаше Голям брат, който ни казваше какво да правим, и сега има.
И тогава всички трябваше да бъдат обхванати от образованието, и сега трябва.
И тогава имаше репресия, макар и към богатите, и сега има, макар и към бедните.
И тогава околната среда се опазваше и вторичните суровини се събирах и преработваха, и сега - също.
И т.н. и т.н.
Разликата е в информираността на гражданите за случващото се по света и възможността им да пътуват, работят и живеят извън страната.

# 266
И да подчертая, не казвам, че имало само хубави неща, но и не мога да се съглася с изцяло негативните оценки на онзи период.
Това, което съм научила, но не съм постигнала все още е, че човек може да бъде със свободен дух, независимо от обстоятелствата.

А политически репресии може да има и сега. Ако някой излезе по ТВ-то и почне да разправя лоши работи за ББ, толкова бързо ще му спретнат компромат и ще го вкарат в ареста, че чак свят ще му се завие.

# 267

Да..даа.. и татко Барба с барбароните, барабар с Ум белият делфин ни взимаха акълите.... да но мина времето на Ташунко Сапа, Винету и Гойко Митич.. сега е времето на Терминатори, Трансформъри и так далее все хищници объркващи децата до безумие.
Имаше пътища до селата..даа.. но сега села няма.. опустяха.. строяха се безмислени заводи на които още им сърбаме попарата... пример, Червена Могила.
Доста мога да говоря..но темата имаше друг, съвсем невинен характер.  Peace

# 268
О, да, гигантиге на петилетката. А ЦУМ е построен за 11 мес. с "доброволния", естествено незаплатен труд на студенти и войници.  И аз съм полагала такъв труд. Или доброволно се отказваш да учиш. 

# 269
  • Бургас На пресечката за Рая
 newsm68 newsm10 bgИскам да си спомня песни по строева подготовка или по времето на начално военното обучение НВО...
СЕЩАТЕ ЛИ СЕ ЗА НЯКОИ ...Но напишете малко от тях, поне 1-2 реда...

Общи условия

Активация на акаунт