Честна пионерска .... :-)

• 21 638
  • 271
  •   1
Отговори
# 90
  • Най-сетне у дома
От онези времена си спомням, че още бях отрядна председателка, когато ми попадна апокрифен откъс от "Задочни репортажи за България" на Георги Марков. Онзи, чието убийство с печално известният "български чадър" било наредено от поотраснали весели деца, които са играли, пели, учили и чели. Бивши чавдарчета, пионерчета и комсомолчета. Та, като прочетох този апокрифен откъс си казах "Егати лъжеца е тоя Георги, болна фантазия". После поотраснах и аз и разбрах, че доста литературно е описал едни значително по-грозни истории. И не е преувеличавал, а всъщност е замазвал.

Никога няма да се случи, но знам какво би било първото нещо, ако някоя сутрин се събудя премиер на България. Бих отворила за посещение българските концентрационни лагери. Белене, Скравена, както са по списък. И бих вкарала посещението им в задължителната обучителна програма в училищата. Може и да вкараме нектари и аромат на портокали по Нова година в преживяването ... така, за колорит.

# 91
Всяко време има своите жертви.Не всяко чавдарче-->пионерче-->комсомолче=убиец, вкарващ хората в Белене. Tired

# 92
  • София
Всяко време има своите жертви.Не всяко чавдарче-->пионерче-->комсомолче=убиец, вкарващ хората в Белене. Tired
Така де... Peace

Аз не съм....  Flutter

Не мога да разбера защо трябва да се пишат негативни и злобни коментари!?
Ами темата май е за това да си спомним хубавите неща от онова време.

То и сега живота не е само бял или само черен за всеки.
Всяко нещо си има две страни - и хубава и лоша.

# 93
Аз пък си спомням как класната ни ме "помоли"  Laughing една събота и неделя да препиша една тетрадка, в която надълго и нашироко беше описано как с класа сме ходили еди къде си, как весело сме се смяли около лагерния огън, и сме разказвали подвизите на кумирите си  ooooh! Явно трябваше да отчете дейността някъде  Laughing
Защо помня тази глупост, не зная - явно повече отколкото допускам съм се изумила на цялата тази безсмислица..всичко да се прави така, проформа, да се отчита никому ненужна дейност.. ужас.

Иначе, тъкмо смених синята връзка с червена, и цялата тази огранизация взе че се затри.. Не ми е мъчно, никак.
А, бях набедена за отряден председател  Sunglasses

# 94
  • София
Saule , не намесвай пионерчетата с Георги Марков. Това сме всички ние - деца, учещи и играещи пред блока. Ако и когато се докаже убийството му от българи ще се разбере, че те не са били пионерчета. Това са мъже на 45 - 55 год, може би тогавашни активни борци.
А и той е доста спорна личност, член на ловната дружинка на Тодор Живков. Чрез неговите произведения се е целяло да се "изпусне  парата". Не случайно уж забранени и апокрифни се намираха и разпространяваха толкова лесно, почти всеки ги беше чел.  А тогава ксерокопирането беше занимание сложно и почти невъзможно.  

# 95
  • София
Е то и тайно слушахме така наречения Хисарски поп, той май е прадядото на днешния фолк!  Mr. Green Mr. Green

# 96
абе тайно...всеки правеше от забраненото...
помня как връщахме бутилките от олио и швепс, помня как връщахме вторични суровини, как събирахме кестени... Hug

# 97
Целта беше да се всява страх и затова всичко и днес е такова...

# 98
  • София
Големите бутилки бяха по 10 ст. и с парите ходехме и ядяхме пасти и боза /всъщност имаше едни плодови млекца, тях повече ги обичахме/!

# 99
Всеки строй има своите рестриктивни мерки.
Аз страх не съм брала като дете.Родителите ми в онзи период-също. Peace
Паста с такава шоколадова плочка отгоре, дето не е баш шоколад и розова/зелена/бяла розичка.И прокиснала боза....Ах, как ми се пие прокиснала боза, малка...Плодовите млекца аз не ги обичах, то ги има и днес, просто не са в пличкета, а в кутийки.

# 100
  • София
Спомням си ги пастичките и толумбички ядяхме много.

# 101
Имаше страх..Примерно за неспазване на пионерското поръчение,а то бе индивидуално(И съвсем не по желание...Също така  Ленинските съботници-помня как ни викаха да чистим около училището с метли...Единия път не отидох-порицаха ме дето,но и забележка ми писаха в бележника... ooooh!

# 102
  • София
Е ми ние винаги си пишехме поръчения, които можехме да изпълним. На тези, които рисуваха добре - стенвестника, а на тези, които нищо не умеехме - събирахме хартия и кестени. В събота се събирахме в градинката и с едни големи пръти и хоп кестените в големите чували, а после идваха родителите с колите да ги извозят. Не знам какво правеха от тези кестени и кой им ги събира сега ....

# 103
  • София
Всеки строй има своите рестриктивни мерки.
Аз страх не съм брала като дете.Родителите ми в онзи период-също. Peace
Паста с такава шоколадова плочка отгоре, дето не е баш шоколад и розова/зелена/бяла розичка.И прокиснала боза....Ах, как ми се пие прокиснала боза, малка...Плодовите млекца аз не ги обичах, то ги има и днес, просто не са в пличкета, а в кутийки.

Ей това ми е в главата от няколко години насам. Тази пастичка... Умирам си за нея ooooh!
И не мога да се сетя как се наричаше. Ха сега някой да каже ако се сеща.

Големите бутилки бяха по 10 ст. и с парите ходехме и ядяхме пасти и боза /всъщност имаше едни плодови млекца, тях повече ги обичахме/!

Млекцата не се ли казваха "Снежанка"?

# 104
и като те порицаха-какво?
то и днес порицават-просто не им пука...
а страх чак-не, никога например у мен не е имало...а днес дъщеря ми се притеснява да тръгне без домашно и без да е порицавана...да се прави уборка на училището си е добра практика-те си го цапат, няма да се счупят, ако си почистят...междублоковите пространства също са грижа на жителите, не на Общината например.Затова и живеем в клоака.Щото всеки намира Ленинския съботник за мерзък и долен комунистически израстък.Ми наречете си го Борисовски неделник, или както ви хрумне-акта е същия. Laughing

Оххх, ми пастата се казваше просто Паста май.... Crazy

Общи условия

Активация на акаунт