Отговори
# 510

Момичета,погледнах при октомврийките,вижте каква сладка класация са си направили,искате ли и ние да си направим такава в първия пост?

Цитат
Кой е по-по-най? ...

Отдавна искам да направя нещо подобно, но все не остава време  Tired
Ако на някой му се занимава да го направи, аз после ще го добавя на 1-ва страничка  Hug

Правя отчаяни опити да ви изчета и да се включа адекватно, но нещо не ми се получава  Crazy

# 511
Добре дошли на новите мами и от мен   bouquet

Sneakers, интересна идея е тази табличка, аз нямам нищо против да си направим и ние Simple Smile

Ние вчера бяхме на консултация и ни боцкаха, слава Богу не вдигна температура детето, ама от време на време се събуждаше с много жален плач и за това си я взех да спинка при мен вечерта, за да е по-спокойничка. Тази сутрин вече си е добре лудетинката, "говори", гука, смее се, ритка си и изобщо дреме й на шапката за инжекциите вчера  Mr. Green
Иначе сме наддали 1300 и от 3900 сега е 5200, само см. нещо не й ги измериха като хората и пак я изкараха 59 като минали месец, а аз колкото и да я меря все ми излиза 62см. Педи обаче малко ме хвърли в смут и паника, тъй като обсъждаха със сестрата, че ако обиколката на главичката наистина е с 3см. повече от миналия месец трябвало да й пише, че има енцефалия  #Cussing out  Момичетата от ФБ знаят, оплаках им се и добре че бяха те да ме успокоят, че щях да се побъркам  #Crazy  Абе, много не съм доволна от вчерашния преглед - много бебета имаше и всички с по двама придружители, кой избързал, кой закъснял, а кабинета тесен.... има и друга стая дето е по-голяма, ама явно не й се пуска печка да я топли, че после нали ток трябва да се плаща #2gunfire Поне се похвали от мен пред всички, че добре съм си гледала детето, спокойна майка съм била и за това и Монито било спокойно бебе, всичко съм си била знаела, нямала какво съвет да ми даде...а как да й кажа, че повечето неща си ги зная от БГ-мама и групата във ФБ   hahaha  
fio, аз ще се заема, надявам се никой няма да има против, а ако има друг желаещ - да казва Simple Smile

# 512
  • София
AilaHug. Със запушването се справих благодарение на Людмила (тя беше на скайпа на НАПК в събота). Лецитин ще започна да пия профилактично, че с това даряване на кърма май ще е по-добре Wink Проблема ми е, че ако не изцедя 30-40 мл Калоян се дави, защото не се справя със струята, та в общи линии на всяко хранене - цедене Sad След кърмене не цедя, гърдата, от която не съм кърмила не я пипам (заради АБ не давам кърма временно), но от нея си изтича на воля до през подплънката Wink Дано до неделя се понаместят нещата, че пак почвам да цедя за БМК.

Момичета, има ли някоя, която да се пробва да прилага ЕБХ? На мен много ми се иска, но мисля след 3-тия месец. Ще се радвам, ако някой има опит и го сподели.

И за плуването да питам - аз не мога да се топя в басейни - имам проблем с кожата, дали има къде да водя малкия на инструктор без аз да трябва да влизам във водата?

jackobiana  да аз също поемам майки в напският скайп и ти следях развитието, просто Люси те пое.
Какъв АБ приемаш? Почти винаги се предписва при мастит АБ, който е съвместим с кърменето, ако искаш може да го обсъдим.
За силната струя, може да помислиш на варианта да опиташ да сменяш бебчо на гърдите, доколкото разбрах покрай запушването той не отказва и да намалиш количествата които даряваш на БМК, за да няма толкова сериозна хиперлактация и силна струя, както и да е разпределено по равномерно производството между двете гърди. В момента ако не се лъжа, от едната гърда имаш достаъчно за бебето, а в другата е по-малко, което даряваш на БМК, но също не е малко. Реално ако намалиш да кажем от 600 на 400 мл даряваното на БМК и започнеш да сменяш гърдите на всяко кърмене или поне да суче и от другата, ще се разпредели общото количество като производство между двете гърди, заедно с намаляването на количеството което даряваш, така че да се чувства и бебчо по-комфортно.

За ЕБХ мога също да се включа с опит, прилагах го с каките след първият месец някъде, а с Елена от началото на раждането. Какво точно те интересува или притеснява, винаги може да опиташ просто и да видиш как ще се чувствате и ти и бебчо. Най-лесно се получава първо да опиташ веднага след сън Simple Smile

# 513
  • Там, където мечтите се сбъдват
Намерих сайт с чая препоръчан от Бубчето http://coffeeshop.alle.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D0%B9-teekanne/

# 514
  • Добрич

Момичета,погледнах при октомврийките,вижте каква сладка класация са си направили,искате ли и ние да си направим такава в първия пост?

Цитат
Кой е по-по-най? ...

Отдавна искам да направя нещо подобно, но все не остава време  Tired
Ако на някой му се занимава да го направи, аз после ще го добавя на 1-ва страничка  Hug

Правя отчаяни опити да ви изчета и да се включа адекватно, но нещо не ми се получава  Crazy

И аз ще се заема тогава  Laughing

# 515
  • Пловдив
Здравейте
Да взема да се включа докато са заспали и  двамата диваци. Много е яко и с двамата вкъши. Днес не заведох баткото на ясла щото нямаше как да рина сутринта кола с бебе в нея. И без това ми е болен Калин. Всичко почна с безобидна кашлица довлачена от баткото от градината, последва свирене в гърдите и сега сме на антибиотик. Тъпо ми е ама по добре да се оправя детето.
Ох май няма да мога да пиша повече че бебо ревна.
Само да кажа добре дошли на новите мами...

# 516
jackobiana, аз си мисля, че за сериозно започване на ЕБХ е още рано, поне за мен, де. София е на 2 месеца, и от почти един вече всеки път, като я хвана да пишка, и показвам, че знам и казвам "пишшш". Е, най-често това се случва, докато сменяме памперса  Laughing, но доколкото четох, това не е никакъв проблем...  По скоро ми се струва, че аз имам нужда от тренинг за начало да не скачам да и пъхам кърпи под дупето, като я забележа, че започва. Засега смятам да продължаваме така, евентуално от време на време да пробвам да я подържа над тоалетната след сън. Пробвала съм също десеттина пъти, докато я кърмя памперса да не е "закопчан", за да виждам какво се случва. Един вид само да е седнала върху него, но това не го правя повече - аз и без това я усещам, ако е в мен, кога пишка. Виж с акането не знам кога ще се регулира така, че и да мога да го предвидя - тя милата засега ака веднъж на 5-6 дни!
Като цяло обаче реших, че не бързаме за резултати и ще напредваме бавно и когато ни е кеф, без да товарим с излишни ритуали ежедневието...

Искам да питам мамите, които кърмят на поискване - как давате капки против колик? Ние сме на Инфакол, и педиатърката настоява, че трябва да ги давам поне 5 минути преди кърмене, но това на нас никак не ни върши работа. Малката сега, покрай ваксините, съвсем разби режима на хранене и най-често изобщо не мога да предвидя кога да и ги дам. А ако и го дам и се забавя с кърменето, тя адски се изнервя и после и кърменето започва трудно, горкото...

Иначе, да се похваля, успях да се преборя с педиатърката да и бие ваксините отделно, през една седмица. Струва ми се, че ги прие достатъчно леко - вчера беше втората и днес още е малко кисела, но минава. Няма температури или други странични ефекти, освен в настроението. Слагаме само компреси с риванол на мястото. Дано не дърпам дявола за опашката, де  Praynig

# 517
  • Пазарджик
Мimsat, много благодаря за съветите. Някои неща като компресията съм ги пробвала, но не винаги има ефект. Биологичната поза също няколко пъти съм се опитвала да я направим, но гърдите ми са големи и тежки и когато полегна, зърната ми отиват доста встрани и той не винаги успява да засуче, а и на мен ми е неудобно да го придържам - явно нещо не правя както трябва.

Вече пробвах да го полюшвам, когато започне да се сърди на гърдата и сякаш имаше ефект.
Ще пробвам и другите съвети, които си ми дала.

Притеснява ме само това, че когато го слагам на гърда, след това изцеждам много по-малко количество и то не защото според мен е изсукал кой знае колко, а може би заради различните начини по които бебето и помпата извличат млякото от гърдата (ако греша поправи ме). Та, притеснява ме, че няма да успея да изцеждам достатъчно количество за дохранване и ще трябва да давам повече АМ. Но иначе и аз осъзнавам, че трябва да го слагам по-често на гърда и ще го направя.

Искам да помоля за съвет относно пози за кърмене, удобни за жени с големи гърди, защото явно си има тънкости, които ми убягват. Чета по книгите как се практикуват различните пози, но не всички сработват при мен - легнала така и не успявам да си наглася удобно гърдата. Ако има и някое клипче по тази тема - още по-добре.
...

Анничка,

ето някои идеи за биологичната поза - не е задължително майката да е легнала, може да е по-изправена, стига да е удобно за нея и за бебето. При това то може да не е напълно вертикално, а да е леко хоризонтално, така че да има добър достъп до зърното. За него е важно да усети гърдата с бузките си, тъй като се задейства рефлексът на търсене по този начин. Така то инстинктивно завърта главата си към гърдата и засуква. Добре е устата на бебето да е леко по-надолу от гърдата, като по този начин главата му се извива леко назад и може да поеме повече от долната част на ареолата, а брадичката има опора. Тук може да се види и видео, а това е статия на Сюзан Колсън (на английски).

При по-големи гърди спрямо устата на бебето, вариант е също да се оформи гърдата като сандвич - като цяло гърдата се обхваща с ръка, като палецът е отгоре, а останалите пръсти са под гърдата и се стиска така, че да стане по-плоска. По този начин е възможно бебето да засуче по-лесно, като е добре да засуче асиметрично (http://www.llli.org/llleaderweb/lv/lvaugsep00p63.html - към края на статията вдясно има три снимки една под друга, които демонстрират именно това). При това е добре главичката да е наклонена леко назад, а зърното да сочи нослето. По този начин то отива навътре и нагоре. Това може да се съчетае добре с поза кръстосана люлка (третата снимка от линка горе), при която главата на бебето е в дланта на майка, като по този начин тя има повече контрол върху нея.

Тъй като питаш за удобни пози, дали си опитва легнала поза като кърмиш от горната гърда - т.е. ако си легнала на дясната си страна, да кърмиш от лявата. При това можеш да поставиш Георги на възглавница, така че да ти е по-удобно. Футболната топка (втората снимка от линка по-горе), при която бебето е отстрани, също би могла да е удобна при по-големи гърди.

Разбирам притеснението ти, че когато кърмиш Георги от гърда, след това трудно изцеждаш по-големи количества. И все пак това може да се разгледа и като добър знак - вероятно той изсуква повече (а за помпата съответно остава по-малко) и е възможно да намали количеството, което му е необходимо за дохранване. Права си, че бебето извлича млякото по различен начин, а е факт и че в повечето случаи с помпа не може да се изцедят такива количества, каквито би могло да изсуче бебето, просто защото то е по-умело. Дори и да не успяваш да изцедиш големи количества кърма след кърмене, това продължава да е добра стимулация, която във вашия случай може да е много полезна.

Може би е добра идея да следиш за признаци на ефективно сучене на гърда - движение на ушенцата, звук на преглъщане, мляко по ъгълчетата на устата. В случай, че не си сигурна дали Георги е поел добре гърдата или пък изпитваш болка или дискомфорт, би могла да го отделиш от гърдата и да започнете отначало.

# 518
Какво е ЕБХ?

Към ЛЛЛ:
След като кърмата почти напълно спре, но могат да бъдат изцедени 5-10мл на 2 дена необходимо ли е да се направи нещо за гърдите? Има ли опасност от запушване или някакъв друг проблем при тази ситуация?

# 519
  • Велико Търново
Какво е ЕБХ?

Към ЛЛЛ:
След като кърмата почти напълно спре, но могат да бъдат изцедени 5-10мл на 2 дена необходимо ли е да се направи нещо за гърдите? Има ли опасност от запушване или някакъв друг проблем при тази ситуация?

ЕБХ - естествена бебешка хигиена

# 520
Ето тук има инфо - http://www.bezpeleni.info/no_pampers5.htm  Simple Smile

Да кажа само за класациата кой е по-по-най, че няма как да се напишат кои са избързалите, закъснелите и родените на термин бебчета, понеже датите на термините ги има само в бременните теми, а там не сме всички, че нали си имаме и нови попълнения.

# 521
Здравейте Simple Smile
Аз само да се похваля, че вече съм значително по- добре. Още си кашлям, но поне не ме дере вече. За сега не съм заразила бебона и дано го прескочи  Praynig
jylturche явно съм пропуснала какво си писала във фейсбук, но да ти кажа, че и на нас обиколката на главата и тази на гърдите е пораснала с три см. Педиатърката нищо не спомена. Аз до колкото знам енцефалията е вродена и се разбира за нея още на феталната като се ходи по време на бременността. Може и да бъркам, но бях питала за нея един доктор и той така ми отговори.
Добре дошли и от мен на новите мами   bouquet

# 522
  • София
Относно ЕБХ - четох, че е хубаво да се прави все на едно и също място, по възможност - в банята, но аз с моя мъж идея си нямам как да не опикае цялата баня  Mr. Green +това у нас е 20° и нз дали е добре да го държа гол на тази темп. С акането дилемата е още по-голяма - ака веднъж на ден, но по различно време, обикновено докато яде... Мисля да почна сутрин преди кърменето в 9 да го събувам и да го издържам над мивката, а когато започне да реагира на "пишшшшш" да започна да го правя преди всяко кърмене през деня... обаче нощем няма да ми е по силите.

Aila, за кърменето ще те притесня на твоя скайп, да не спамим темата Wink

# 523
Към кого да се обърна, за да се включа при вас и в групата във фейсбук?

# 524
Имам въпросче към консултантите по кърмене

След като махнах силиконовите зърна, кърменето беше малко болезнено - като в първите ми дни на кърмене. След това тази болка постепенно отшумя.
От няколко дни пак започна да ме боли като засуче бебо.
Болката в лявата гърда позатихна, но в дясната май става все по-силна. Всъщност не ме боли цялата гърда, а само зърното.
Преди малко кърмих, наложи се да дам и двете гърди и забелязах, че лявата/която дадох втора и сука от нея малко/ остана мека, зърното също е меко. А в дясната гърда/от нея сука 20-25мин/ все още усещам леко напрежение, зърното ме боли и е някак подуто и твърдо. На какво може да се дължи това и мога ли да направя нещо, за да облекча болката, защото дори сега, докато пиша усещам едни "пробождания" в зърното?

П.П. Забравих да кажа добре дошли на новите мами   bouquet

И аз точно си взех сминдух на капсули, ама след тази потресаваща статия, как да ги пия, кажете  newsm78

Последна редакция: пт, 27 яну 2012, 16:28 от fio

Общи условия

Активация на акаунт