Отговори
# 525
  • Там, където мечтите се сбъдват
Fio, и аз съм на кантар, но после като се замислих стигнах до следните умозаключения:
1. Доказано ли е категорично, че заразата е тръгнала оттам
2. Nature's way е американска марка, а не европейска
3. Дори заразата да е тръгнала от тях, по-скоро е била в процеса на покълване на семената, водата, въздух и прочие, не виждам как една бактерия може да е в самите семена. Все едно в семената на копъра сами по себе си
4.Освен това в добрите чайове за лактация има семена от сминдух
5. Писна ми от тази психология на страха,с която така добре ни манипулират

# 526
  • Варна
Искам да питам мамите, които кърмят на поискване - как давате капки против колик? Ние сме на Инфакол, и педиатърката настоява, че трябва да ги давам поне 5 минути преди кърмене, но това на нас никак не ни върши работа. Малката сега, покрай ваксините, съвсем разби режима на хранене и най-често изобщо не мога да предвидя кога да и ги дам. А ако и го дам и се забавя с кърменето, тя адски се изнервя и после и кърменето започва трудно, горкото...

yummymommy ,аз ги давах непосредствено преди кърмене, режим никога не сме имали и кърменето ни е абсолютно непредвидимо, като изключим нощното, при положение  че се храним и за успокоение, не само когато е гладна ,така че ми е абсурдно да чакам 5 минути да плаче и после още 15 да се мъча да я сложа да суче в такова състояние. А и в листовката на Еспумизана, който давах, пише "преди или след хранене", Инфакол също е на база симетикон и едва ли има съществена разлика  Peace

# 527

Здравейте!

Имам леко тъп въпрос, но срам не срам ще питам Blush Имам отворена, почти пълна кутия АМ - ползва съм я само два пъти за малко добавка, която явно след три седмичиния срок на отваряне няма да използвам - дали е възможно да уползотворя сухото мляко за сладкарски цели - днес гледах по Нова направата на течен шоколад /едно време майка ми правеше същата рецепта/ та се замислих  newsm78 Не ми се ще отново да я хвърлям - за втори път ще ми е, а няма на кого да я дам.

И още едно питане свързано вече с беба - когато пуска газове се напъва страшно много, стене и иска да си изяде ръцете - направо като обезумяла - има ли начин това да се избегне и как. Сложила съм и ръкавички и въпреки всичко като реши, че ще напъва продължава да ги яде - поне не може да захапе пръста, но пак не е хубаво. В такъв сручай давам залъгалка, но не я задържа дълго и я плюе и пак си търси ръцете. Надявам се да е само някъкв етап тази работа защото го прави от скоро и дано да не продължи дълго.

# 528
Sneakers, ето тази люлка поръчах - http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/product_info.php/ … /products_id/3180, само че от Продавалника на половин цена. Дори пристигна и Гого вече се люлее в нея. Засега кротува вътре, ама да не се изказвам прибързано...

yummymommy, благодаря за идеята, само така не се бях сещала да го завъртя, ще пробвам.

Aila, mimsat, много полезни статии и идеи! Благодаря ви за съветите и подкрепата, благодаря ви, че откликвате веднага!  Hug   bouquet
И да споделя още едно мое притеснение: днес сложих Гого на гърда, той започна да се сърди, но не я пусна както обикновено и дори след малко се успокои. Лошото е, че не го чувам да преглъща, а като смених гърдите стиснах и излезе кърма даже на струйка - значи кърма има и помислих, че не е гладен. След малко заспа на гърдата. Мъчих се да го разбудя - не. Сложих го да легне в леглото - събуди се след 10 минути с рев и айде пак дадох шишето - изяде 100мл -  бил е гладен. Имам чувството, че гърдата не я приема като нещо от което трябва да яде, а само като биберон, който суче за задоволяване на сукателния си инстинкт и за приспиване. Възможно ли е това?

За колики аз давам Инфакол. Давам го когато се сетя - преди хранене, по време на хранене, след хранене - не съм забелязала да му отслабва действието. Саб симплекса също съдържа симетикон, а на него пише да се дава след хранене, така че явно няма толкова голямо значение.

Хубава вечер на всички!

# 529
Към ЛЛЛ:
След като кърмата почти напълно спре, но могат да бъдат изцедени 5-10мл на 2 дена необходимо ли е да се направи нещо за гърдите? Има ли опасност от запушване или някакъв друг проблем при тази ситуация?

Здравей gato.
Когато и да се случава отбиването, е важно, доколкото е възможно, това да бъде плавен процес, който да даде на твоето дете достатъчно време, за да свикне с промяната. Това ще бъде от полза и за теб, тъй като гърдите ти ще имат възможност да се нагодят плавно към по-малко количество кърма и така ще избегнеш опасността от препълване или запушвания. Всяка капка кърма на тази възраст е от голямо значение за бебето. Удобно ли е да те попитам дали желаеш да обсъдим причините довели до отбиване , както и дали искаш да обсъдим варианти за увеличаване на кърмата?
Когато усещат напрежение и след лекото изцеждане, много майки поставят охладени и леко намачкани зелеви листа в сутиена си за облекчение, като с листото се обвива гърдата, но не и зърното и се махат, когато увяхнат. Облекчават и студените компреси с памучни кърпи. Някои майки след консултация с лекар приемат лецитин, който може да предотврати запушвания в млечните канали, прием на чай от Салвия/ Градински чай/, чай от мента. Има и  много хомеопатични лекарства, които могат да те облекчат, ако имаш възможност да се консултираш с класически хомеопат.
Можеш да пробваш постепенно да увеличиш паузите за изцеждане, пишеш че цедиш на 2 дни, следващото изцеждане да е ако усетиш напрежение и така докато сметнеш, че гърдите ти вече не са напрегнати. Възможно и обичайно е излизане на няколко капки кърма при стискане на гърдите месеци след отбиването. Препоръчва се около 6 месеца след спиране на кърменето да се направи профилактичен преглед при мамолог.
Надвам се, че съм ти била полезна.

Последна редакция: пт, 27 яну 2012, 20:23 от arllina

# 530
Благодаря, arllina.
Реално не мога да говоря за отбиване, тъй като детето ми спря да суче активно още на 15тия си ден. Причините - липса на кърма и хранене от шише, при цеденето в края на първия месец имах максимум по 30мл кърма от двете гърди общо. Наложи се да дам много рано биберон залъгалка, защото коликите започнаха от 10тия ден, което допълнително промени начина на сучене на детето.
Сега напрежение в гърдите се появява/не е постоянно/, но при изцеждане с помпата реално има по 5мл кърма.

# 531
Имам въпросче към консултантите по кърмене

След като махнах силиконовите зърна, кърменето беше малко болезнено - като в първите ми дни на кърмене. След това тази болка постепенно отшумя.
От няколко дни пак започна да ме боли като засуче бебо.
Болката в лявата гърда позатихна, но в дясната май става все по-силна. Всъщност не ме боли цялата гърда, а само зърното.
Преди малко кърмих, наложи се да дам и двете гърди и забелязах, че лявата/която дадох втора и сука от нея малко/ остана мека, зърното също е меко. А в дясната гърда/от нея сука 20-25мин/ все още усещам леко напрежение, зърното ме боли и е някак подуто и твърдо. На какво може да се дължи това и мога ли да направя нещо, за да облекча болката, защото дори сега, докато пиша усещам едни "пробождания" в зърното?

Здравей fio.

За разразнените зърна е възможно да има няколко причини. Искам да те попитам намираш ли, че бебето добре поема гърдата? При правилно позициониране на бебето към гърдата, не би трябвало да има болка при засукване, разранявания и подути зърна.

Важно е устичката на бебето да е широко отворена, също и главичката да е извита леко назад, но насочена срещу гърдата. Зърното да сочи между горната устна и нослето, така че когато бебето поема зърното, то да отиде навътре и нагоре към небцето. Също е важно бебето да е възможно най-близо до тялото ти, а не ти да си наведена над него. Добре е главичката му  да не е в сгъвката на твоя лакът, а да е между сгъвката и китката и тялото на бебчето да не излиза твърде извън твоето тяло, защото така не се отваря достатъчно устичката му и не се поема правилно зърното. Ето тук можеш да прочетеш повече за правилното поставяне: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45914.0
Може да опиташ при следващото кърмене да смениш  позата.

Искам да те попитам даваш ли залъгалка или дохранваш ли с шише? Бебето отваря ли широко устичката си преди да поеме гърдата и поема ли освен зърното и част от ареолата? Кога точно усещаш това пробождане, преди след или по време на кърмене?

Друго нещо за което се сещам, като възможна причина е млечницата.: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31105.0 Опитай да погледнеш устата и езика на бебето дали се белеят. Тези пробождания в дясната гърда как ги усещаш, само в зърното ли са или по цялата гърда? Цвета или формата на зърното и ареолата променя ли се след кърмене? Може да опиташ преди  кърмене първо да предложиш по- неболезнената гърда и чак когато млякото потече, по-засегнатата. Когато млякото вече е потекло, болката се усеща по-поносимо.

Пишеш, че не усещаш гърдата си добре изпразнена. Когато бебето суче е важно да следиш дали преглъща.
Когато започне да се уморява и заспива на гърдата, за да успее да я изпразни до край може да опиташ да приложиш компресия на гърдата, виж тук клипче как става:  http://www.youtube.com/watch?v=GcfqIIc99LE&feature=related  тук е описано: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 .Много често дори повдигането на гърдата отдолу ще помогне на бебето да я изпразни по-ефикасно.
Добре е да се увериш, че  изпразва хубаво гърдата и получава и от задното по-гъстичко и калорично мляко.
Също така при разранени зърна помага, ако се намажат с кърма, тъй като тя е антибактериална и се оставят зърната да изсъхнат на въздух. Честите въздушните бани помагат за по-бързото оздравяване. Прекомерното миене и използване на сапун изсушава много кожата. Достатъчно е ежедневното измиване на гърдите, а не непосредсвено преди всяко кърмене.

На повърхността на самото зърно забелязала ли си да има бяла или червена точка? Ако има такава е възможно това да е т.н блистер, който запушва повърхността на каналчето и зърното е подуто и болезнено. Той е като тапичка, която трябва да се отстрани, за да може да излезе блокираното и насъбрало се мляко.
Пиши как се развиват нещата при вас. Лека вечер ти желая. Hug

# 532
Имам въпросче към консултантите по кърмене

След като махнах силиконовите зърна, кърменето беше малко болезнено - като в първите ми дни на кърмене. След това тази болка постепенно отшумя.
От няколко дни пак започна да ме боли като засуче бебо.
Болката в лявата гърда позатихна, но в дясната май става все по-силна. Всъщност не ме боли цялата гърда, а само зърното.
Преди малко кърмих, наложи се да дам и двете гърди и забелязах, че лявата/която дадох втора и сука от нея малко/ остана мека, зърното също е меко. А в дясната гърда/от нея сука 20-25мин/ все още усещам леко напрежение, зърното ме боли и е някак подуто и твърдо. На какво може да се дължи това и мога ли да направя нещо, за да облекча болката, защото дори сега, докато пиша усещам едни "пробождания" в зърното?

Здравей fio.

За разразнените зърна е възможно да има няколко причини. Искам да те попитам намираш ли, че бебето добре поема гърдата? При правилно позициониране на бебето към гърдата, не би трябвало да има болка при засукване, разранявания и подути зърна.

Важно е устичката на бебето да е широко отворена, също и главичката да е извита леко назад, но насочена срещу гърдата. Зърното да сочи между горната устна и нослето, така че когато бебето поема зърното, то да отиде навътре и нагоре към небцето. Също е важно бебето да е възможно най-близо до тялото ти, а не ти да си наведена над него. Добре е главичката му  да не е в сгъвката на твоя лакът, а да е между сгъвката и китката и тялото на бебчето да не излиза твърде извън твоето тяло, защото така не се отваря достатъчно устичката му и не се поема правилно зърното. Ето тук можеш да прочетеш повече за правилното поставяне: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45914.0
Може да опиташ при следващото кърмене да смениш  позата.

Искам да те попитам даваш ли залъгалка или дохранваш ли с шише? Бебето отваря ли широко устичката си преди да поеме гърдата и поема ли освен зърното и част от ареолата? Кога точно усещаш това пробождане, преди след или по време на кърмене?
Залъгалка не ползваме, опитвах да дам, но не се приема от младежа. Не дохранвам с шише.
При засукване поема част от ареолата. То при нас няма как иначе, защото зърната са ми малки и не е възможно да суче, ако е захапал само зърното.
Пробождането - вчера го усещах по време на цялото кърмене, а днес вече е само при засукването.

Друго нещо за което се сещам, като възможна причина е млечницата.: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31105.0 Опитай да погледнеш устата и езика на бебето дали се белеят. Тези пробождания в дясната гърда как ги усещаш, само в зърното ли са или по цялата гърда? Цвета или формата на зърното и ареолата променя ли се след кърмене? Може да опиташ преди  кърмене първо да предложиш по- неболезнената гърда и чак когато млякото потече, по-засегнатата. Когато млякото вече е потекло, болката се усеща по-поносимо.
Млечница няма.

Пишеш, че не усещаш гърдата си добре изпразнена. Когато бебето суче е важно да следиш дали преглъща.
Когато започне да се уморява и заспива на гърдата, за да успее да я изпразни до край може да опиташ да приложиш компресия на гърдата, виж тук клипче как става:  http://www.youtube.com/watch?v=GcfqIIc99LE&feature=related  тук е описано: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 .Много често дори повдигането на гърдата отдолу ще помогне на бебето да я изпразни по-ефикасно.
Добре е да се увериш, че  изпразва хубаво гърдата и получава и от задното по-гъстичко и калорично мляко.

Ами всъщност проблема не е, че той заспива и затова не я изпразва, а просто бебо суче някак на празен ход, мляко има, но не успява да го изсуче. Опитах да изцедя с помпа като направих топъл компрес преди това, но и аз не можах да изцедя нищо, а усещам, че гърдата не е изпразнена добре.

Също така при разранени зърна помага, ако се намажат с кърма, тъй като тя е антибактериална и се оставят зърната да изсъхнат на въздух. Честите въздушните бани помагат за по-бързото оздравяване. Прекомерното миене и използване на сапун изсушава много кожата. Достатъчно е ежедневното измиване на гърдите, а не непосредсвено преди всяко кърмене.

За ужас на всички мои роднини, не мия преди и след всяко кърмене, а точно както казваш ти.

На повърхността на самото зърно забелязала ли си да има бяла или червена точка? Ако има такава е възможно това да е т.н блистер, който запушва повърхността на каналчето и зърното е подуто и болезнено. Той е като тапичка, която трябва да се отстрани, за да може да излезе блокираното и насъбрало се мляко.

Точно това забелязах днес - една тъмна точица, много малка. Дали тя е причинителя на моите мъки и какво трябва да правя с нея?

Пиши как се развиват нещата при вас. Лека вечер ти желая. Hug

Само да добавя, че днес съм малко по-добре. От вчера давам болната гърда в началото на всяко кърмене, т.е. дори да е ред на лявата гърда, първо давам за 5 мин дясната и после си продължаваме по план. Днес зърното не е твърдо след кърмене, болката не е толкова силна и е само при засукването.
Гърдата все още не може да се изпразни докрай. Сега пак ще опитам с помпата, дано имам успех  Praynig

arllina   bouquet

Момичета, добавих класацията Кой е по-по-най? на 1-ва страничка
Специални благодарности на Jylturche   bouquet
Мисля, че всичко е точно, но все пак погледнете и вие и ако има някаква грешка, казвайте да коригираме  Hug

# 533
  • Добрич
Fio, чудно весело допълнение към 1-ва страничка.  Hug
Навън е голяма красота с този хубав сняг! Дано се задържи по-дълго време.

# 534
  • Пазарджик
...
Aila, mimsat, много полезни статии и идеи! Благодаря ви за съветите и подкрепата, благодаря ви, че откликвате веднага!  Hug   bouquet
И да споделя още едно мое притеснение: днес сложих Гого на гърда, той започна да се сърди, но не я пусна както обикновено и дори след малко се успокои. Лошото е, че не го чувам да преглъща, а като смених гърдите стиснах и излезе кърма даже на струйка - значи кърма има и помислих, че не е гладен. След малко заспа на гърдата. Мъчих се да го разбудя - не. Сложих го да легне в леглото - събуди се след 10 минути с рев и айде пак дадох шишето - изяде 100мл -  бил е гладен. Имам чувството, че гърдата не я приема като нещо от което трябва да яде, а само като биберон, който суче за задоволяване на сукателния си инстинкт и за приспиване. Възможно ли е това?
...

Анничка,

чудесно е, че Гого приема гърдата по-спокойно. Възможно е поради объркване заради различното сучене от биберон, да има трудности при ефективното изпразване на гърдата. Може би прилагането на компресия в този случай, би имала положително действие, заедно със следене за добро засукване.

Дори и да приема за сега гърдата повече като успокоение и за приспиване, това е добро начало. Хубаво е да се насърчава да суче ефективно, за да може да стимулира и изпразва добре гърдата. Мислиш ли, че е удачно да обсъдим алтернативни на шишето методи за дохранване, с цел намаляване на объркването?

Би ли споделила как поцедираш при сменянето на гърдите - когато Гого пусне сам първата гърда ли го слагаш на втората или по своя преценка? Приблизително колко време прекарва на гърдата?

# 535
  • София
Добре дошли и от мен на новите мами в групичката ни!
gato, радвам се да те видя и тук Simple Smile дай и-мейл, за да те добавим в групата, ако вече не е направено.

Относно разранените зърна и аз благодаря на консултаните за изчерпателните отговори и търпеливото повтаряне на основни принципи!   bouquet
При мен проблемът е на приливи и отливи и определено е заради начина на захапване и сучене. Четейки и гледайки непрекъснато разни материали май вече мога сама да разпознавам/усещам всяко захапване дали е сполучливо или не .... уча се в движение и се радвам, че поне засега уроците са успешни за бебко.

Jylturche, поздравления за работата!

Таблицата, която направих и пуснах линк във ФБ групата към нея към документа на Злати, мога да я дооправя, и да сложим линк на първа страница към нея и тук, ако искате? Към нея могат да се допълнят и данни с мерките за глава, гърди - тази тема беше актуална тази седмица? какво ще кажете? Има ли смисъл от таблицата? 

# 536
  • София
Влизам да ви се оплача каква лоша майка съм  Cry Оказа се, че сухото мляко, което давам като добавка се дозира 30 мл и 1 лъжичка, а досега го приготвях с  20 мл и 1 л. . Днес отворих второто пликче от кутията и реишх да се пообразовам , а тя каква стана. Нямате си и идея колко ми е гузно и колко лоша се чувствам.  smile3518 Сигурно затова понякога не ака цял ден, горкичкия ми... Аз не давам кой знае колко добавка. До 50-60 мл и то не всеки ден, но все пак с 1/3 по-малко вода.
По повод на гадната добавка, която ме разстрои реших  тези дни пак да направя кърменията 7 и да се надявам да се увеличи малко кърмата, че да не правя по 20 мл Ам след вечерно хранене... От вчера ефект- никакъв Sad Ще си взема и сминдух на капсули, дно само да открия, ако не- онлайн може да поръчам.  Ако някой знае къде се намира ( аптека, сайт) ще съм благодарна. Че аз ли попадам все на аптеки без чай и добавки за кърмене или не са особено популярни- не знам. .. Много ми е неприятно, че не мога да си нахраня детето пълноценно. Аз не вярвам да са виновни нито сминдуха, нито краставиците.... Сестра ми е лекар в Германия- рааботеше с такива болни по време на заразата и не беше спряла да яде краставици... Съжалявам, ако ви притсних със статията, просто не сметнах за етично да го премълча.
Момичета, браво за класацията   bouquet Аз съм "за" табличка с размери. Още като бях бременна постоянно четях колко трябва да е голям бебчо и много се вълнувах. Сега, като ми е в ръцете- още повече.
ПС. Намерих си аптека онлайн с добавката http://e-apteka.bg/node/416 . Някой пие ли точно тази марка? И колко е дозата за кърмачки, защото в описанието пише "По 2 капсули 2-3 пъти на ден", а горе "Съдържание (в 2 капс.): дн.доза". От единя текст излиза 6 капсули, а от другия- 2 ...

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 12:45 от цветка

# 537
  • Там, където мечтите се сбъдват
цветка, аз пия точно този сминдух, ама то в БГ друг няма си мисля. Пия го от вчера три пъти по 2 капсули и мисля да го пия 3 дни, колкото да позасиля кърмата, защото Катерина вече и мина хремата и суче по-ефективно, и освен това суче доста често.

Да кажат и Айла и консултантите все пак, има ли някакъв минимален срок, в който е добре да се приема сминдуха за да има ефект?

# 538
  • София
estelliana , благодаря  Hug  Засега сминдуха не мога да си намеря, но поне открих чая на Бубчетои си взех него. Купих и един на веледа http://apteka.framar.bg/30016468/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %B8#axzz1kl9DQjQe . Ще дам отзиви, макар че ако включа и Хипп в класацията всички видове чай имат почти еднакви съставки  Wink Разликата е, че в по-скъпия има и сминдух.

# 539
  • Хасково
Добавете ме и мен в групата във ФБ. danita11@abv.bg ми е мейла.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт