Отговори
# 540
Minch, Анничка, благодаря ви! И аз си мислех, че е абсурдно изискване, при условие, че се кърми на поискване, да се дават капките 5 минути предварително. Чак ми казва педиатърката "е, ми то няма да действа иначе", а инфакола ми е английски и без листовките... Май понякога, от страх да не сгреша нещо, гледам твърде стриктно да изпълнявам инструкциите  Confused...

Имам въпрос към консултантите по кърмене - от определено време усещам в дясната гърда една бучка, понякога по-голяма, понякога по малка. Мисля, че е запушване. Усетих я една сутрин, след като Софи пропусна едно от нощните хранения за първи път. Тогава чак самата мишница ме болеше. Пробвах с горещи душове, малко масаж, и няколко дни започвахме кърменето предимно от тази гърда. Олекна ми, вече не боли толкова, но истината е, че бучката си стой. Имала съм и в другата гърда, но там обикновено ооще с първото кърмене, след като я усетя, се стопява и гърдата остава мека. Само да поясня, че аз почти не се изпомпвам вече - каквото изпомпа бебка, това е. Само понякога, рядко, се сличва, да са ми твърде напрегнати гърдите сутрин. Нямам температура, макар понякога самите гърди да ги усещам горещи, особено дясната.
Та, какво да направя, че да я стопя тая бучка?

# 541
  • Горна Оряховица
Момичета имат ли ефект тези чайчета? Аз мисля да си взема на Хипп Wink

# 542
  • София
yummymommy,
и аз давам Инфакол и никога, ама никога не успявам да го дам повече от минута преди храненето Wink. Понякога се сещам след като вече съм накърмила от едната гърда и го давам преди десерта от втората. Мен ме притесняваше, че с това кърмене за хранене, успокоение и на поискване го давам прекалено често, но си го давах, защото имахме кошмарни нощи с мъжа ми заради коликите. Сега вече не е толкова страшно - има рев, но при люлеене и разхождане, докато го държим на ръце, се успокоява. Последните дни започнах да намалявам Инфакола - пропускам го в някои хранения. Целта ми е да го спра съвсем, но бавно и постепенно. Биогаята обаче ще я продължа, защото тя регулира изпражненията му (бяха зелени дълго време и като я поднових всичко се оправи).
surire,
страхотна музикална кутия си имате. Движат ли се картинките по тавана или стои само като изображение?
И моя бебок много се пъне, когато има газове. Понякога даже ръмжи. Прави го дори докато яде - в тези моменти спира да суче и реве неудържимо. След малко се чува тръткане и малко се успокоява. И аз ползвам ръкавички, защото направо юмрукът си слага в устата и не пуска Confused

# 543
Привет и от мен! Аз имам ВЪПРОС КЪМ КОНСУЛТАНТИТЕ ПО КЪРМЕНЕ Проблемът ми е сления: тръгна да ми расте мъдрец, обаче е развален с дупка е, подух се много и казаха, че ще се вади, обаче за целта тряба да спадне и да мине болката. Изписаха ми антибиотик Далацин Ц или Лактофор. Зъболекарите казват да кърмят, мои приятели гинеколози казват да не кърмя, педиатърката не си вдига телефона - малката бебка иска да яде само от гърда - шишета неиска, бута ги и реве. Вие какво бихте ме посъветвали? Благодаря ви предварително!

# 544

surire,
страхотна музикална кутия си имате. Движат ли се картинките по тавана или стои само като изображение

Картинките са статични, не се движат  Hug

# 545
  • София
Гъбче, Далацина преминава в кърмата, каква разфасовка и на какъв интервал са ти го изписали, а за антибиотик Лактофор не съм чувала, провери дали наистина се пише така или заедно с АБ Далацин са ти изписали Лактофлор, което са пробиотици, може и аз да бъркам де newsm78
Мен се опитва да ме боли бъбрекк и съм в тих ужас ако наистина му се получи Rolling Eyes

# 546
  • София

surire, ние преди 3-4 години пробвахме течен шоколад от АМ---отврат е! Не пробвай. И като сметана за кафе не става... Дадох ме го разтворено наедно куче Simple Smile .

# 547
Lorry педито ти какво ти каза за зеленото ако, защото и ние сме с такова и моята каза претоплен е ,но вече стана доста време и не вярвам все да го претоплям. Започнах да се притеснявам. Това Биогая  изписаха ли ви го или вие си го решихте да го пиете да взема и аз да пробвам ли.

# 548
  • София
Ииии днес изобщо не ми се учи и си седя на компа и досаждам  Laughing След като пробвах стабилно количество чай за кърмачки мога да похваля този на Веледа. Според мен има ефект, предполагам заради сминдуха в състава му. Малко е скъпичък за съжаление. Peace
Пс. от хипп не съм впечатлена, но до скоро не можех да си намеря друг. Все  пак е по-добре от нищо Simple Smile

# 549
  • София
Ииии днес изобщо не ми се учи и си седя на компа и досаждам  Laughing След като пробвах стабилно количество чай за кърмачки мога да похваля този на Веледа. Според мен има ефект, предполагам заради сминдуха в състава му. Малко е скъпичък за съжаление. Peace
Пс. от хипп не съм впечатлена, но до скоро не можех да си намеря друг. Все  пак е по-добре от нищо Simple Smile
Да бе, забравих  да се изкажа по тая тема Mr. Green Нямам абсолютно никаква идея дали тези чайове наистина помагат, но при мен има огоромна психологическа роля. Просто като го пия и съм спокойна, че правя и още нещо, за да имам достатъчно кърма Peace А от друга страна,  пиенето на чай е прием на течности, което пък доказано стимулира лактация.

# 550
Бубче, дано да не е бъбрек това, което те боли. За Лактофлора си права - пробиотик е, не е антибиотик. А Далацина да го пия на 4 часа първия ден заради инфекцията, а след това на 8 часа. Утре съм на друг зъболекар да го види пак зъба и да каже какво правим. Хич не искам да пия антибиотици, но пък няма как да го извадят. А и Сияна от шише не ще да яде, само на гърда иска да е, там се успокоява и при никой освен мен не ще да стои, аз като изляза и тя се скъсва от рев, чак посинява и баща и не може да я успокои - направо в чудо съм се видяла.
 А за чайовете аз пиех на Хип - не знам дали има ефект, но пих фенукрик, и наистина имаше ефект. Взела съм си една опаковка да имам и като усетя, че не и стига кърмата го пия и има значение.

# 551

surire, ние преди 3-4 години пробвахме течен шоколад от АМ---отврат е! Не пробвай. И като сметана за кафе не става... Дадох ме го разтворено наедно куче Simple Smile .

bouquet

# 552
цветка, аз пия точно този сминдух, ама то в БГ друг няма си мисля. Пия го от вчера три пъти по 2 капсули и мисля да го пия 3 дни, колкото да позасиля кърмата, защото Катерина вече и мина хремата и суче по-ефективно, и освен това суче доста често.

Да кажат и Айла и консултантите все пак, има ли някакъв минимален срок, в който е добре да се приема сминдуха за да има ефект?

Привет estelliana,
Допълнителните лактогонни средства, които се продават и за които майките споделят, че им помагат влияят много индивидуално на всяка жена. Някои намират, че им повлияват веднага, други след няколко часа или няколко дни, а трети не намират да има кой знае каква разлика.

Основното средство за увеличаване на лактацията си остава по-честото кърмене и/или изцеждане. Ако по някаква причина е имало по-малко стимулиране на гърдите е възможно млякото да намалее. Но това е обратим процес и обикновено са нужни няколко дни на по-учестено кърмене, в които да се заяви към организма на майката нуждата от повече мляко и тялото и да успее да отговори с увеличаване на лактацията. В такива моменти се препоръчва мама и бебе да прекарат 48 часа в леглото и само да се хранят, и да си почиват. Разбира се, ако има кой да се погрижи за баткото, а ако няма, може да се опиташ максимално често да слагаш бебето на гърда, съчетавайки с грижите за по-голямото дете.   bouquet

Имам въпрос към консултантите по кърмене - от определено време усещам в дясната гърда една бучка, понякога по-голяма, понякога по малка. Мисля, че е запушване. Усетих я една сутрин, след като Софи пропусна едно от нощните хранения за първи път. Тогава чак самата мишница ме болеше. Пробвах с горещи душове, малко масаж, и няколко дни започвахме кърменето предимно от тази гърда. Олекна ми, вече не боли толкова, но истината е, че бучката си стой. Имала съм и в другата гърда, но там обикновено ооще с първото кърмене, след като я усетя, се стопява и гърдата остава мека. Само да поясня, че аз почти не се изпомпвам вече - каквото изпомпа бебка, това е. Само понякога, рядко, се сличва, да са ми твърде напрегнати гърдите сутрин. Нямам температура, макар понякога самите гърди да ги усещам горещи, особено дясната.
Та, какво да направя, че да я стопя тая бучка?

Привет yummymommy,
Ако бучката се намалява и има подобрение от кърменето е чудесно, че си взела всички гореизброени мерки. Може да продължиш с душовете и масажите, както и може да поставяш нещо хладно върху мястото с бучката след кърмене/изцеждане. Обикновено, когато има запушване е подходящо тази гърда да продължи да се предлага винаги като първа, докато проблема напълно отшуми. Целта е гърдата да бъде максимално изпразвана, за да може да се изтегли и самото запушване. От написаното от теб оставам с впечатление, че предлагаш по-скоро една гърда на хранене, дали правилно съм разбрала? Би могла да опиташ при първото кърмене да предложиш запушената гърда, а детето вероятно би я изсукало колкото може. Ако тя не му е достатъчна после може да предложиш и лявата. Ако дясната е достатъчна, при второто кърмене тя не би била особено пълна, то би доизсукало по-малко количество мляко и би следвало да се донахрани след това от лявата. Това се запазва и за следващите хранения, докато бучката изцяло се разнесе.
Ако в лявата гърда остане напрежение, би могла да изцедиш малко, колкото да я облекчиш. Това най-вероятно би било необходимо само първите един-два пъти и после нуждата от доизцеждане на лявата гърда вероятно ще отпадне. Относно дясната, там е добре, когато храненето на детето приключи да опиташ да я изцедиш добре, за да се издърпа максимално мляко и съответно да се разнася запушването.

Удобно ли е да попитам колко пъти за денонощие суче бебето в момента и дали приемаш лецитин? Лецитина е хранителна добавка, която не позволява слепването на мастни клетки или ако се слепят помага да се разлепнат. Смята се, че при запушвания може да е удачно да се увеличи лецитина в организма, за да може тялото да се справи по-скоро със ситуацията. Приема на 3-4 капсулки от 1000-1200 мг чист лецитин за денонощие, би следвало да подпомогне по-скорошното отшумяване на бучката. Капсулките се приемат толкова, докато бучката напълно изчезне и след това лецитина се намалява с по 1 на всеки 5-7 дни, за да може тялото плавно да се върне към състоянието от преди приема и да се избегне риска от повторно запушване.

Прекрасно е, че кърмата се е урегулирала. Когато усещаш гърдите си напрегнати може да е подходящо да предложиш в този момент на детето да суче или ако то не желае да ги изцедиш леко, колкото да ги облекчиш, за да опиташ да избегнеш други подобни запушвания.   bouquet

# 553
Привет и от мен! Аз имам ВЪПРОС КЪМ КОНСУЛТАНТИТЕ ПО КЪРМЕНЕ Проблемът ми е сления: тръгна да ми расте мъдрец, обаче е развален с дупка е, подух се много и казаха, че ще се вади, обаче за целта тряба да спадне и да мине болката. Изписаха ми антибиотик Далацин Ц или Лактофор. Зъболекарите казват да кърмят, мои приятели гинеколози казват да не кърмя, педиатърката не си вдига телефона - малката бебка иска да яде само от гърда - шишета неиска, бута ги и реве. Вие какво бихте ме посъветвали? Благодаря ви предварително!

Привет gub4eto,
Дано бързо да минава зъба, че наистина е много неприятно! Далацин Ц е с активна съставка Clindamycin и според справочниците за съвместимост на лекарствата с кърмене, в единия категориите са от Л1 до Л5 и е определено като Л2 - обикновено съвместимо с кърмене. В другия лекарствата започват от ниво на риск 0 и е определено като ниво на риск 1 - обикновено безопасно, възможни са слаби рискове "Lactation Risk1 - Moderately safe, mild risk possible" - следи се за колики или разстройство при бебето. Предполагам, че лекуващия стоматолог знае, че кърмиш и намира, че можеш да го приемаш след като го е изписал. Когато знаят, че майката кърми лекарите/стоматолозите би следвало да са съобразили лекарството, което изписват. А ако имаш колебания мога да ти изпратя повече детайли, които да обсъдите заедно и да прецените как да продължи лечението.

Лактофор
- предполагам, че е лактофлор, моля те поправи ме, ако греша. Това би следвало да е Lactobacillus bulgaricus, което си го има и в киселото мляко да речем Simple Smile Обикновено като изпишат антибиотик, изписват и пробиотик, който да помогне за чревната флора по време на лечението.   bouquet

# 554
Благодаря, arllina.
Реално не мога да говоря за отбиване, тъй като детето ми спря да суче активно още на 15тия си ден. Причините - липса на кърма и хранене от шише, при цеденето в края на първия месец имах максимум по 30мл кърма от двете гърди общо. Наложи се да дам много рано биберон залъгалка, защото коликите започнаха от 10тия ден, което допълнително промени начина на сучене на детето.
Сега напрежение в гърдите се появява/не е постоянно/, но при изцеждане с помпата реално има по 5мл кърма.

Похвално е, че въпреки всичко ти все още не си се отказала и продължаваш да цедиш.
Макар че бебчето ти не е сукало от гърда активно от известно време има бебета, които могат да засучат дори на 3 или на 6 месеца. Ти все още имаш мялко в гърдите си, дори и такива малки количества са от голяма полза за твоето бебе.

Твоята кърма колкото и малко да е си остава най-добрата храна за твоето дете и всяка капка е от голямо значение за него. Тя е е най-пълноценната форма на хранене за бебетата, съдържа точното количество мазнини, захар, вода и протеини, от които се нуждае бебето, за да расте и да се развива.
Предполагам знаеш, че количеството изцедено мляко на ръка или с  помощта на помпа, съвсем не е категоричен показател за твоите възможности да изхраниш детето си.  Обикновено бебетата успяват да изсучат много повече, отколкото и най- добрата помпа може да изцеди.

Сами по себе си гърдите съдържат в себе си известно количество кърма, но по- голямото количество се произвежда по време на самото кърмене. Изцеденото количество кърма не е достоверен показател за това, колко мляко наистина имаш,  зависи от възможностите на помпата, от времето, което си цедила...

Много е важно кърменето през нощта, за да се стимулира производството на пролактин (неговите стойности са най-високи нощем). Ако избереш да стимулираш повече гърдите си може да е подходящо да цедиш  поне веднъж вечер. Можеш да опиташ да слагаш бебето да суче още при първите признаци за глад, така сучейки, то стимулира гърдите да произвеждат все повече и повече мляко и след това да го дохранваш с добавката.
Можеш да даваш кърма по всяко време, без значение кога си предложила адаптирано мляко. Тя е по-лесно смилаема за стомахчето на бебето.

Ако желаеш може да се опиташ да подпомогнеш производството на мляко с различни лактогонни средства, но все пак за за увеличаване на лактацията най-важното е честото изпразване на гърдата и не толкова храната. Например с лактогонни чайове, които при различните майки дават различни резултати. Също ядки, месо, пълнозърнест хляб, трици, овесени ядки... 
Пиши как се развиват нещата при вас.  HugПоздрави.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт