Постпостмодерен поглед върху приказките

• 56 972
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 405
 #Crazy В патетичен потрес съм. Руски?! Народни?! Че и приказки на всичкото отгоре.  ooooh!

Амин, колега. Mr. Green

Като стана дума за руските степи, да споделя, че най-бруталната книга с приказки вкъщи е с такива на северните народи. Няма милост там, само явно насилие и пасивна агресия.

# 406
  • София
Въх, а пък чеченските!!! Вий да знаЙтИ!

Русия е това, колега.Необяснима и необятна. Я р стъпил кракът на европейски или американски експерт там, а се е дематериализрал . Справка - Наполеон.

И Хитлер, и Хитлер...

# 407
  • n/a
Това, за на светло, е докрай вярно и пропито с мъдрост. Какво да кажат руските чеда, които изучават Гогол в училище, с всичките му вечери край Диканка в компанията на Вий. Брррр, аз лично ги четох посред нощите, резултатите от което си проличават едва сега  Mr. Green

Само пример от най-най-най-безобидната по мое скромно мнение приказка за Машенка и мечока. Машенка не послушала баба и дядо (държа да отбележа, че трагизмът в руските народни приказки е още по-силен, отколкото при Андерсен - ако в 90% от европейските приказки срещаме "втората жена на бащата", то в руските в поне 50% от случаите детето живее при баба и дядо, липсват и баща, и майка, тук-там се появява прословутата "втора"), отделила се от групичката в гората. Забележете, че за разлика от ЧШ, Машенка се справя с мечока сам-самичка (никакви ловци не се видят на хоризонта), причинявайки му непосилен стрес и агресия от страна на съселяните. И за това си деяние, Машенка не само не е порицана от баба и дядо (което би следвало да е нормалната поука), а е наречена умница! Тия са корави, казвам ви ...

# 408
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Руските приказки ли подхванахме Heart Eyes?

Я да коментираме и този фрапиращ пример за насилие над животните, нециркови при това:

Край залив морски дъб столетен
с верига златна се виши
по нея котарак начетен
край него ден и нощ кръжи.
Надясно тръгне ли, запява,
наляво приказка реди.

И вино пих на тоя бряг,
и под листата изумрудени
аз слушах приказките чудни
на учения котарак..

Намекът за алкохолизма на разказвача оставям настрана Whistling

# 409
Лоана, всичко ще си кажете вие малко по-малко.  Mr. Green

Намекът за алкохолизма на разказвача оставям настрана Whistling

Разказвачът е не просто алкохолик, а извратяга, но да бъдем над тези неща. Затова пък е мултикултурен, казват.  Mr. Green

# 410
Пуци, за Сашко само с добро, да не те нахапя hahaha
И не забравяй- "мултикултурален", научи се на терминология, ааамаха Wink

# 411
  • n/a
Какво тук значи някакво си насилие над котака, когато и русалка е покатерена там, на дъба!!!

# 412
Така и трябва, всички на черешата, упс, дъба Mr. Green. Все пак приказките трябва да отговарят на нуждите на съвременната младеж Laughing

# 413
  • n/a
Е, да, ама Андерсен е доста по-милостив към русалката.

А, моля, моля, в оригинал е:
И там я был, и мёд я пил;
У моря видел дуб зелёный;
Под ним сидел, и кот учёный
Свои мне сказки говорил.

Де го виното?

И още нещо, в купената от мен книга. Та, присъстващия на пиршествата по повод благополучния изход е силно брадат, та като пие трите дни, ни капчица в устата му не попада! Това за алкото не е вярно просто. Освен и през техните приказки да са минали вече чистачите  Mr. Green

# 414
Явно преводачът не е фен на медовината hahaha

# 415
  • n/a
Ей, ама много прилепчива таз' поезия на Сашко. Подобно на тън - тън-тъъъъън ... сега си тананикам "Руслан и Людмила" в рими.

Но да се върнем към ППМ. С почистването на руските приказки смятайте, че ще се провалим, затова ... да си хванем българските, че са по-познати. Прощавайте за отклонението.

ИрПуц, нищо не съм си казала. Боя се, че не съвсем вярно са изтълкувани нощните ми увлечения Simple Smile

# 416
Сашко е прилепчив, да Heart Eyes

# 417
  • n/a
Ново предложение: http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=3006&Level=1 НЕВОЛЯТА. На мен ми е много любима, което е верен признак, че ще има бая бъхтане по нея, за да придобие приличен ППМ-ски облик.

И за домашно. Наближава светъл празник. Св. Валентин. Редно е в негова чест да се подготвим подобаващо и да си заплюем някоя нашенска приказка, че да я рефрешнем ППМ-ски. Още не съм намерила подходящата, която така да напудрим, че да зазвънти по валентински... Събирам предложения!

Джой,  Hug

# 418
ИрПуц, нищо не съм си казала. Боя се, че не съвсем вярно са изтълкувани нощните ми увлечения Simple Smile

Ама ти сама си ги тълкува.  Mr. Green

Пуци, за Сашко само с добро, да не те нахапя hahaha

Друг път.  smile3534

# 419
  • София
Аз съм категорично против тази Светъл Български Празник Свети Валентин да го ППМействаме! Този празник - изразител на любовта и разбирателството между хората в ежедневието, изразено чрез подаряването на роза два пъти годишно (и на 8 март) е в същностната основа на ППМ. Може би единствения признак за нежелателно поведение, който можем да открием е, че розите често са червени, а бодлите им не са прилежно изчистени. Предполагам, че мъжът, събрал куп негативизми през годината се опитва да убие жената - убожда се тя на киткЯта, кръвта изтича и... няма нужда от други нежелателни елементи в цялата картина!  

Общи условия

Активация на акаунт