Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 585
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Никакви джуджета!!! Naughty
Това са малки хора!

Акаша, бухалът кърти Joy

# 61
Като четях темата и изведнъж се сетих за това:

# 62
  • Разпиляна във въображението
Интересна темичка. Чудя се дали някъде може да се намерят приказките в оригинал newsm78

"Спящата красавица" я знам, че ходи три пъти на бал Thinking

# 63
  • София
"Спящата красавица" я знам, че ходи три пъти на бал Thinking
Рецидивистка!

# 64

Споменахме и  Буратино , защото се оказа, че поколението 30+ не помним никакви щурци сред основните персонажи, а се оказа, че гласът на съвестта под ф-ма на щурче е едва ли не от централните герои в Пинокио./ за разлика от Малвина и Карабас Барабас, които са ми вечен спомен/. Не знам дали това спада към пост-модернизма, за който говорите, все пак са минали 30 години, но са ми интересни и интерпретациите на миналото, ако се появят още подобни ще се радвам да науча. И затова се записвам, много интересна тема.

Не, това не е постмодернизъм, това са 2 разлиЧни книги. Оригиналът е на Карло Колоди и се казва Пинокио, а Буратино е руската версия, преразказана от Толстой (доста некадърно според скромното ми мнение). Тъй като и двете са ми много пресни, Щурецът е наистина основен персонаж в Пинокио. Но там няма нито Милфина, нито Карабас Барабас, това са имена използвани само от Толстой. В Пинокио Милфина е 'момиЧето със сините коси' или 'феята със сините коси' (няма някакво определено име), а Карабас Барабас е ОгнегълтаЧът или стопанинът на куклите. На теб са ти Чели само Буратино и затова не помниш за Щуреца, но знаеш за Карабас Барабас. Аз съм от същото поколение, но имах и двете книги, та всиЧки герои ми бяха познати. Някой по надолу се възмущаваше Че в новото издание на Пинокио нямало Милфина. Няма и да има, тя не е герой от тази книга. Специално Пинокио и Буратино създават голяма каша и аз бих посъветвала да се Чете само Пинокио, тъй като съм консервативна и харесвам оригиналните творби.

Снежанка я имам нова и умира тамън 3 пъти (от гребен, герданЧе и ябълка). Даже така я гледахме и в кукления театър. Предполагам Че на някои приказки са издадени съкратени варианти, но това не е тоЧно цензурата за която става въпрос.

Картинката пусната от Sellene е страхотна и май казва всиЧко по темата.  Laughing

# 65
  • София
Снежанка я имам нова и умира тамън 3 пъти (от гребен, герданЧе и ябълка). Даже така я гледахме и в кукления театър. Предполагам Че на някои приказки са издадени съкратени варианти, но това не е тоЧно цензурата за която става въпрос.

По мое време Снежанка умираше от коланче/шнурче,нанизано по корсета или там някаква дрешка, не от герданче.
А Милфина беше Малвина Laughing

# 66
  • София
В поредицата на Дисни, всички приказки са осакатени.
Нещото, което обаче ме потресе, е Малечко Палечко.
Като дете са ми я чели десетки пъти.
Скоро попаднах на нея и частта с прерязаните гърла
на 7-те дъщери на човекоядеца, ме накара да замлъкна,
да я прибера и може би никога повече да не я отворя.
А ние пораснахме с тези приказки  ooooh!
Ново издание е. Можеха точно нея да променят,
а не безобидните Пинокио и Снежанка  Crossing Arms

# 67
Вяра, мерси за разяснението:)

Снежанка умира от един корсет, дето много й го затегнаха, от гребен и от ябълка по мои спомени:)

# 68
Това знаете ли го?

"‎7 признака, че героите от ''Мечо Пух'' употребяват забранени вещества:

Тези са фантазия всравнение с Алиса.
Тя е идеалният ЛСД потребител.

# 69
  • София
 Joy Joy Joy

# 70
  • Ænima/Albuquerque
Така, мхм, Снежанка умира три пъти по описания начин - корсет, гребен и ябълка, и трите пъти пустите (простете персийския) джуджета успяват да я спасят от пъкления план на Кралицата.

Алиса, мдааа, тя друса с нещо мощно.  hahaha

# 71
Аз не се шегувам Simple Smile. В Алиса е описан един трип с типичните  за ЛСД усещания на сетивата.
Друг прочут литературен токсикоман е Холмс, но той всъщност всички знаят, че е от първите описани морфинисти, някои филми имам някакъв  спомен, че дори го дават да се инжектира ( по-стари екранизации..)
Гъбките в приказките също не са случайни. А и почти няма история в която да не се бръкат разни работи, след които нещо започва да се вижда, чува или усеща. Хората ехе от кога употребяват

# 72
  • Разпиляна във въображението
Киното съвсем ще опропасти приказките. Само вижте новите Снежанки, че дори и Джак и боба ooooh! Преди няколко дни гледах трейлъра и се чудя освен името и растението, което порасва, друго какво е взето от приказката.

За пропусналите го

# 73

Не знам откъде го знам, но знам, че приказките на Грим напр. не са писани за деца.
Затова в момента чудесно и не-детски се чувствам сред героите на Once upon a time  и Grimm, защото сякаш е дошло времето да ги погледна ( приказките) от гл. точна на възрастен и да разбера нещо, казано м/у редовете.

# 74
  • Бургас
Като вземем това, че повечето започват с "Майка и умряла", все някой бива изяден или убит и накрая момичето се жени за някой богат и красив, като че ли това е върха на щастието.
Да, често се случва някой да е умрял, да бъде изяден, убит, пребит, наруган, излъган Laughing. Но пък това си е действителността. Няма как да държим децата си далеч от нея. Е, има как, но не съм убедена, че е здравословно. Тук искам да уточня, че има неща, които на мен също не ми допадат в приказките - яденето на черва, разпарянето на разни животни, прерязване на гърла и подобни. Но все пак всяка приказка е подходяща за определена възраст, важно е да се избират подходящи приказки. Peace
За Алиса - не се бях замисляла, но вече разбрах, че тя е един зарибен наркоман. Ясни са нещата Joy.

Общи условия

Активация на акаунт