Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 580
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 45
Не ние го приемаме буквално, а ППМ-истите.  Laughing

Мисля, че можем да си позволим персоната, все пак основната сюжбетна линия да не страда.

# 46
  • София
Няма какво да е пост-пост...
Едно време времената са били много по-жестоки, така че приказките са били в тон.
Като вземем това, че повечето започват с "Майка и умряла", все някой бива изяден или убит и накрая момичето се жени за някой богат и красив, като че ли това е върха на щастието.

# 47
  • Варна
... накрая момичето се жени за някой богат и красив, като че ли това е върха на щастието.

А! И сега е така, но той трябва да има и осмислен, правилен подход към бъдещите деца!

# 48
  • София
Всяка вечер четем приказки.
Умишлено избягвах дългите такива, с малко картинки
и повече текст, докато Боби беше по-малък.
Сега започнахме да четем по-дебели книги.
Преди дни четохме за мечката и човекът,
които станали побратими - "Лошата дума".
В един момент се замислих, защо пък
мечката толкова се обидила, задето човекът й казал,
че й мирише устата  Rolling Eyes Като малка, бях убедена,
че човекът е обидил мечката, но сега изобщо не
съм съгласна  Naughty
Искам да споделя и друго. Много от приказките са
ненужно съкратени и обезличени.
Ето, например "Снежанка и седемте джуджета".
Много добре си спомням, когато мама ми четеше,
че мащехата 3 пъти ходи до къщичката на джуджетата.
С отровен гребен, с панделка за корсет и с отровната ябълка.
Сега във всички книжки е останала само ябълката.
На всичкото отгоре принцът буди Снежанка с целувка  ooooh!
Май един от носачите се спъваше и отровното парче ябълка,
изпадаше от устата й.
В "Пинокио" пък, Малвина никаква я няма - е как може  Crossing Arms
Сега не се сещам за още примери, но това не са приказките от моето детство.
Да не говорим, колко неграмотно са написани и се чудя,
тези издателства, имат ли редактори изобщо  Thinking
А новият филм "Котаракът  в чизми"  ooooh! Абсолютно съм разочарована.

# 49
  • София
Категорично неподходящи са приказки, в които има насилие над животни под каквато и да било форма - физическо и/или психическо.
Приказки, в които грубата сила побеждава са неадекватни. В този смисъл Лъвът като "Цар" на животните трябва да бъде премахнат персонаж. Монархията е отживелица. Освен това, трябва да се преосмисли концепцията за космополитността - в приказките Лъвът живее в гората, което съвсем не е неговото естествено обиталище в живота, редом с мечки стръвници, тигри, жаби, лисици. Тук се сблъскваме с дилемата дали не объркват чисто географските понятия на децата или все пак трябва да е ясно, че живите организми са приспособими във всякаква среда, както и че всяко живо същество има право на свободно придвижване.
Облеклото на животните трябва да се прецизира - всички абички, кожухчета и т.п., с които са навлечени Кучмо Вълчо, Кума Лиса и от този род персонажи, на които понякога им е студено, щото в приказката е зима, да речем, са брутални - това е като напомняне за "Мълчанието на агнетата". Всичките им одежди трябва да са от екокожа. Зимните.ЛЕтните - само от естествени материали, добити в екоферма.
Храната в приказките - ужас! Това "Три дена яли, пили и се веселили..." на фона на застрашително затлъстяващото население на земята е направо недопустимо да се изписва. А алкохолизмът е съвсем неприемлив. Забавления за три дни, без разрешение от Общината и при наличието на финансова криза определено води до депресивни настроения и трябва да се премахне. Едночасов семпъл коктейл с морски дарове и еко зеленчуци, под звуците на три цигулки, без певица, ми изглежда много по-удачно.

Принцесите, принцовете, селяните и селянките трябва да се назовават "граждани" и "гражданки", за да не се създават у децата представи за някакви кастови деления, както и да им се напомня, че съществуват села. Села няма. Всички сме от СОфия.

Всички вълшебни атрибути трябва да бъдат премахнати. Вече си имаме Хари Потър. Всичко преди него е безкрайно архаично, отживяло и ретроградно, освен това героите се сдобиват с тези атрибути като по чудо, а Хари Потър ги получава посредством учение, което е много поучително, а другото подтиква към леност.

# 50
Хахах, Клоне, разсмя ме. Интересен поглед върху нещата Laughing

# 51
  • Mars Hotel

newsm20

Ето това е то политкоректност!

# 52
  • София
Мисля, че Клонка изведе първи постулат на пост-постмодерността:
Храната и дрехите трябва да са еко!

И ме разсмя до сълзи  hahaha hahaha hahaha

# 53
Добре че беше Клонка след 4 страници тъпизми нещо свежо.
Чак ми се струва че изчерпа темата ( не й е за пръв път)  Mr. Green

# 54
  • София
Аз имам и още предложения, но трябва да ги систематизирам по отделните видове приказки - За животни, Вълшебни и Битови.
Както и - народни и авторски.
И по националност, разбира се Laughing

# 55
В приказката за тримата братя и златната ябълка момъкът трябва да скочи върху един от два овена - бял и афроамериканец (тва вместо запис).

# 56
Да, добре, че беше Клонка
Обикнах я тая жена, от пръв прочит
Сега чакам свеж полъх от Дона, и леко хаплив тон от Сия

За Коледното тържество на дъщеря ми,
госпожата беше интерпретирала пост-постмодернистично
"Червената шапчица", "Трите прасенца", Снежанка и седемте джуджета"
"Вълкът и седемте козлета" със сюжети от "Раждането на Христос"
Страшно забавно беше
Добре, че децата бяха с костюми на приказните герои,
иначе трудно бих свързала репликите с някоя от изброените приказки Crazy
Аз съм за класиката

# 57
А Бременските музиканти трябва да оформят фрупа в X-factor да речем.
Пепеляшка не я преобразява фея, а Гала в Пълна промяна.
"Който не работи не трябва да яде" мисля, че първо трябва да я обсъдим в "Пълноправен член на семейството ли е домакинята", "Какво кара една жена да работи" итн. и да стигнем до консенсус да я забраним ли, или напротив.
"Цар Дроздобрад" да се прекръсти "Готина, сингъл 30+ търси...?!?"

# 58
  • В Космоса
Това знаете ли го?

"‎7 признака, че героите от ''Мечо Пух'' употребяват забранени вещества: 1. На магарето Йори не му пука за нищо, реакциите му са забавени и демонстрира силна липса на мотивация. - Марихуана. 2. Прасчо се бои от всеки и страда от мания за преследване. - Гъби. 3. Зайо си бута носа навсякъде, от всичко има нужда. - Кокаин. 4. Тигърът не може да стои спокоен на едно място, постоянно скача и вика, никога не се уморява. - Екстази. 5. Кристофър Робин може да разговаря с животните. - Халюциногени. 6. Мечо Пух обича сладкото и има наистина безгранична фантазия. - LSD. 7. Бухалът винаги се притичва на помощ на всеки, който има проблеми. - Дилър."

# 59
  • Mars Hotel
Синята брада да бъде съден за многоженство.
Звярът да бъде прекръстен на нещо по-малко обидно, Брус например.
Рапунцел да бъде постригана и да ползва балсам, защото косата й ще се изтощи.
А шивачът от Новите дрехи на Царя да бъде глобен от Комисията по защита на потребителите, за подвеждаща реклама.

Общи условия

Активация на акаунт