Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 595
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 75
Интересна тема!  Аз точно за приказките си мислих наскоро.

Мислех си докато гледах филма Puss in Boots какви шеги са си направили с детските приказки и песнички. На Джил, например, от детската песничка Джак енд Джил, направо и хлопа биологичния часовник. Хъмпти Дъмпти се оказа злодей сътворен от недружелюбната си среда, но в крайна сметка, точно преди да падне от стената, открива следа от добродетел в себе си и се жертва за другите.

Филмчетата Шрек са олицетворение на пост-модернистична интерпретация на приказките. Принцесата се оказва грозен огър и избира огър, беден, но с добро сърце. В Шрек 3 (любимия ми епизод), Снежанка, Спящата Красавица, и Пепеляшка запретват ръкави и буквално ритат задни части, така както се очаква от съвременната еманципирана жена. Само суетната и повърхностна Рапунцел иска да ожени за Чаровния Принц, който е, разбира се, злодеят в сериите.  

Имам класическите приказки на Братя Грим, дебел том събрани съчинения. Моето дете прояви много кратък интерес към тях. Не защото са по-реалистичните приказки на Братя Грим, а просто тези сюжети се оказват напълно чужди за нея. Не прояви интерес и към Дисни версиите.

Сиропираните Дисни версии, продукт на огромна индустриална машина, са друга история и са доста проблемни, според мене, за малките деца, особено за момичета. Създават илюзорни, напълно нереални представи за действителността и какво е "женственност".  

Наскоро излезе една интересна книга, озаглавена Пепеляшка Изяде Дъщеря Ми, която анализира добре колко са разпространени, убедителни, и вредни за малките деца тези Дисни, захаросани образи, както и как  индустрията ги култивира съвсем целенасочено. Ето линк ако някой се интересува:

http://www.amazon.com/Cinderella-Ate-Daughter-Dispatches-Girlie- … irl/dp/0061711527

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 06:08 от Pixie

# 76
А, виждам, че темата е влязла в правилното русло след известно объркване.  Mr. Green

Алиса е друсала, Луис Карол е бил педофил, Андерсен е описал в "Грозното патенце" мъките на тайното гейство. Хофман според мен също е злоупотребявал с химически субстанции, но това е встрани от темата.

За Снежанка е станало дума. Ясно е, че в днешно време не може да гине от колани, гребени и ябълки. Тъй като в момента чета "Морфология на приказката", според която основния елемент за класификацията им е функцията на участниците, а не самите те, с въпросните три предмета може да се подходи максимално свободно. Така например гребенът може да се замени с ухажор-вампир (излишно е да споменавам колко е актуално и ППМ това), коланът/връвта с измамна компаньонка, която при хомоеротичен сеанс да задуши Снежанка, а ябълката, за да не насилваме твърде нещата, може да превърнем в порция суши с отровна добавка.

Харесвам първите два Шрек-филма, от третия нещо нямам ясен спомен. Но винаги съм приемала Шрек като приказка за пораснали - няма как да оцениш гаврата, ако не си запознат с оригиналните приказки.

# 77
  • София

Не знам откъде го знам, но знам, че приказките на Грим напр. не са писани за деца.

Писах го и в предната тема (или някъде из темите).
Приказките на братя Грим не са измислени от тях, а събрани на територията на дн. Германия (географията ми е слаба и не знам кои точно райони от нея, може да има и от друга дн. държава). Те стоят в основата на немската "наука за народа" - фолклористика, заедно с други събирачи на народно творчество.

Доста изследвания посочват връзката между реални събития, ритуали в миналото с настоящите приказки, като със сигурност приказките, които сега четем са доста олекотени версии на това, което се е случвало реално - отровните гъби, чудовищата, мащехите... Доста от описаните "препятствия" за двамата влюбени в приказките са си съвсем истински социализиращи ритуали за младежи, разбира се, стигнали до нас доста "преработено".

# 78
В "Малката кибритопродавачка", момичето трябва незабавно да бъде отнето от бащата и да бъде дадено за отглеждане в приемно семейство преди да се случи най-лошото. ОчевАдно  бащата е абсолютно безотговорен лежляк, който разчита на финансови постъпления единствено труда на дъщеря му. Детето е недохранено, зле облечено и е принудено да работи.

Джак в "Джак и бобеното стъбло" е абсолютно гаменче. Хитро и крадливо, че и до убийство стига. А краят на приказката, в който след убийството на великана, Джак и майка му заживяват щастливо и богато ме хвърля в силна възмута Crazy Психолог трябва да работи и с майката и с детето, да се отнеме незаконно придобитото и т.н....Като по-малка се чудех, този великан като е умрял до къщата им почти, как са погребали, как никой не го е видял?!

"Грозното патенце" - още една приказка, в която почти всичко трябва да се променя. Като се започне от майката, която виждайки, че патенцето е по-различно от другите сама го гони. Що за майка е това?!

В повечето приказки майката умира първа. Трябва да има промяна. Все пак днес жените живеят по-дълго от мъжете.

# 79
Алиса е друсала, Луис Карол е бил педофил, Андерсен е описал в "Грозното патенце" мъките на тайното гейство. Хофман според мен също е злоупотребявал с химически субстанции, но това е встрани от темата.

Пипи е на анаболи, а Карлсон... на какво?
Между другото в повечето книги на А. Линдгрен децата яко се наливат с кафе  Simple Smile

# 80
  • Mars Hotel

Пипи е на анаболи, а Карлсон... на какво?
Между другото в повечето книги на А. Линдгрен децата яко се наливат с кафе  Simple Smile

... и се черпят с хапчета. Grinning

# 81
Така, така, така. Браво!

Я и тук да пусна цитата от "Дядо Прас", тъкмо стана дума за Джак и стъблото:

"По-късно им прочете приказка. Децата много харесваха нейните версии.

— …и тогава Джек отсякъл бобеното стъбло, добавяйки убийство и екологична катастрофа към кражбата, съблазняването и навлизането в чужда собственост, които обвинения споменахме по-горе. Той обаче останал ненаказан и живял щастливо до края на дните си, без дори да го гризе съвестта заради злодеянията му. Поуката гласи — всичко ще ви бъде простено, ако сте герои, защото никой не би дръзнал да ви задава неудобни въпроси. А сега бързо по леглата! "

А за бащата на кибритопродавачката трябва да се предвиди съответна терапия за коригиране на нежеланото поведение.

Хаха, вярно, че Пипи здраво лочи кафе. Ами няма как, и Линдгрен под ножа. Бяха споменати и расистки елементи в "Пипи", така че трябва си цензура.

# 82
  • Mars Hotel
Майката на седемте козлета направо плаче за яка глоба от Агенцията по защита на детето - да ги остави така без родителски надзор. за родителите на Хензел и Гретел направо няма думи. Naughty

Сериозно, някой има ли обяснение защо в приказките майките толкова често умират? Това ли е върховното изпитание, което героят трябва да премине, за да се реализира?

# 83
  • София
Сериозно, някой има ли обяснение защо в приказките майките толкова често умират? Това ли е върховното изпитание, което героят трябва да премине, за да се реализира?

щото принципно родилките са умирали доста по - лесно от сега... доста, доста, доста по - лесно...

# 84
  • Mars Hotel
Да де, ама не винаги майката умира при раждането.

# 85
  • София
Страхотна тема. Връщам се да чета. Едно време имаше просто добрия и лошия, но сега ............... Mr. Green Mr. Green

# 86
  • n/a
Вярно, че родилките са умирали, обаче мащехите никоя инфекция не ги ловила. Добро утро!
Образът на мащехата навсякъде трябва да се коригира. И в "Пепеляшка", и в "Дивите лебеди". Блага и хрисима, приемаща децата като свои. Да бъде! Проблем ще е да се зароди интригата (каква ще е причината Пепеляшка да има такова име, защо няма да отиде на бала), но все нещо може да се стъкми.

# 87
  • София
Вярно е това за мащехите...

знам ли, аз си го обяснявам с фактът, че едно сираче би трябвало да има все пак по - труден живот (Пепеляшка), съответно по - показателен и поучителен за всички деца как се справя с препятствията.
то и доста татковци умират...

# 88
Тия дни ще ви скъсам от препратки към Проп.  Mr. Green Та, смъртта на родител/и е форма на функцията "напускане", необходима за да се развие приказката.

# 89
...Пипи е на анаболи, а Карлсон... на какво?

За Карлсон отдавна се знае, че е последовател на дзен-будизма, практикуващ левитация, с цел постигане на самото съвършенство в поза ядене на кифлички и пиене на кафе, във въздуха.
И децата знаят, че преодоляването на гравитационното привличане от такова туловище, посредством възмалката му перчица на гърба, е невъзможно и противоречи на всички физични закони.

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 10:23 от горица

Общи условия

Активация на акаунт