Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 680
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 90
  • на плажа
 Май само аз от списващите тук не разбирам темата и отговорите в нея. Може би, защото не съм си изпила кафето, а може би, защото никак не харесвам повечето от приказките. Преди дни четох на детето Вълкът и седемте козлета. Пропуснах частта, в която козата и козлетата танцуват от радост около кладенецът, в който се удавил вълкът. Гадничко ми се стори.

# 91
  • София
Ми що се записваш да следиш тема, която не разбираш?

# 92
  • n/a
Пани, а какъв е краят в твоята версия? Вълкът е проявил "нежелано" поведение, ще остане ли той без възмездие за това?
Май има нужда от пояснение. В днешно време няма добри и лоши. Има герои, които от време на време проявяват "нежелано" поведение, зад което обикновено стои някаква причина, която го обяснява. Наказание не се прилага. Търсим форма на възмездие (ако може и поука да има, ще е добре дошла). Възмездието се спуска чрез някаква промяна в средата на злосторника, която да предотврати "нежеланото" поведение занапред. Това е. Затова питам, не може да оставиш приказката недовършена, каква е твоята версия?

# 93
  • на плажа
Ми що се записваш да следиш тема, която не разбираш?
Щот така!  Joy

Пани, а какъв е краят в твоята версия? Вълкът е проявил "нежелано" поведение, ще остане ли той без възмездие за това?
Вълкът си получи заслуженото - удави се, но не е необходимо козлетата да изпълняват дивашки танц върху мъртвите му останки - вече е наказан и те могат да си отдъхнат.

# 94
  • София
Като дете изобщо не съм обръщала внимание на насилието в приказките. Просто сме ги възприемали по друг начин. Или са ни втълпявали да ги възприемаме /все едно/. Но определено приказките не са били обвинявани за насилието в училищата - е имало го е в по-малка степет, отколкото сега.

# 95
И аз много не разбирам темата. Но отдавна съм против Макс и Мориц, които накрая биват изпечени в пещта. Никога не съм я чела на децата си. Госпожата на 11 годишната  ми дъщеря беше събрала пари за театър и по някакво стечение на обстоятелствата вместо желаната постановка, купила билети за Макс и Мориц. Накарах се на щерката ,че не ми е казала за какво си давам парите, разказах и какво не одобрявам в приказката. Е, тя отиде на театъра, каза, че било доста интересно. Но тя е вече голяма. Но тази приказка наистина ме ужасява. Понеже били беладжии - и в пещта!

# 96
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Цитат
Живели едно време един дървар и една дърварка. Те си имали седем деца - все момчета. Най-голямото било едва на десет, а най-малкото - на седем..."

Както се вижда на снимката - близнаци и тризнаци няма.  Wink

Thinking а по темата - измисляме колелото май. дано поне го измисли квадратно  Whistling  

# 97
На картинката аз видях 2 двойки близнаци.

# 98

Цитат
Живели едно време един дървар и една дърварка. Те си имали седем деца - все момчета. Най-голямото било едва на десет, а най-малкото - на седем..."

Както се вижда на снимката - близнаци и тризнаци няма.  Wink ...

Може да са разнояйчни.

ПП. Смеете се вие тука, ама колко деца скочиха от прозореца, политайки като Батман?

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 10:48 от горица

# 99
На картинката аз видях 2 двойки близнаци.

Thinking на тази пред мен никой не прилича на близнак, но дори да има две двойки сметката пак не излиза Wink

# 100
  • Ænima/Albuquerque
Андерсен е описал в "Грозното патенце" мъките на тайното гейство.

Спомням си една екранизация за Андерсен, хем беше направена, като биографична, хем се преплиташе с приказките.
Тоя човек не е имал капка въображение (това с намигване, разбира се) - всичките му приказки са свързани с етап или човек от живота му. Грозното патенце е самият той, Кибритопродавачката - братовчедка му (ако не се лъжа), Малката русалка - възлюбената му... Нещо от този род.
И доколото помня, е имал сериозни проблеми с главата, та нещата ги е виждал малко по-кхъм... приказно, за което майка му има сериозна вина.  Mr. Green

# 101
....нещата ги е виждал малко по-кхъм... приказно, за което майка му има сериозна вина.  Mr. Green

чела му е политически неправилни и нередактирани от нас приказки   Sunglasses

# 102

Смеете се вие тука, ама колко деца скочиха от прозореца, политайки като Батман?

Батман не е народна приказка, а филм/комикс. Има голяма разлика във възприемането на писан текст и картини. В защита на четенето на приказки е тезата, че слушайки/четейки приказки, децата си представят страхотиите по собствен начин, начин, който могат да осмислят, а това осмисляне е значително затруднено, когато им се поднасят картинки.

може би, защото никак не харесвам повечето от приказките.

Затова е.  Peace

Сарк, мисля, че и аз съм гледала същата екранизация, много ми хареса.

# 103
  • Ænima/Albuquerque
....нещата ги е виждал малко по-кхъм... приказно, за което майка му има сериозна вина.  Mr. Green

чела му е политически неправилни и нередактирани от нас приказки   Sunglasses

Бе, направо си е била луда.  hahaha

Цитирам :
"Една вечер избухва семеен скандал... майката грабва детето и го занася под навеса с торфа, където го покрива с престилката си (магическо защитно средство) и му казва, че дяволът внушил тези помисли на баща му..."

Пуц, Холмаркска беше, и всъщност единствената, която съм гледала по темата.

# 104
  • n/a
Вижте сега, преди няколко вечери детето ми чете (вече сме с разменени роли) "Принцесата и граховото зърно". Андерсен. Пълен текст. Нищо страшно няма в тази приказка. Няма агресия, няма перипетии, семейството е цяло (баща, майка, син). Всички са сговорни, не натякват на сина, че е много пощелив при избора на принцеса ... идилия. Само дето все ми изскачаше образа на Барби.

Общи условия

Активация на акаунт