Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 617
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 750
  • Ænima/Albuquerque
 hahaha hahaha hahaha

# 751
Оная тема поставя основите на пепемейството.  hahaha

# 752
  • n/a
Вие ще ме извините за поредния руски, но няма как,
не мога да се сдържа (за пореден път), да не споде-
ля нещичко по една друга, несъмнено свързана, те-
ма ... А тя е - щастието. И не само нашето, но и на
всичката жива твар около нас. Накратко, по запит-
ване за "щастлива кокошка" излиза следната прит-
ча (спокойно, не мисля, че ще има нужда от прена-
писване в ППМ-стайл)  Mr. Green

Цитат
Счастливая курица

Однажды вор залез в чужой курятник и украл курицу. Когда он убегал, то опрокинул лампу, и курятник загорелся. Курица смотрела назад и, видя огонь пожара, понимала: он спас ей жизнь.
Когда вор откармливал курицу пшеном и хлебом, курица понимала: он о ней заботится.
Когда вор скитался из города в город, пряча курицу за пазуху, курица понимала: он её любит.
Когда курица увидела, что вор замахнулся ножом, она поняла: он хочет покончить жизнь самоубийством. Она прыгнула на нож и прикрыла вора своим телом. И умерла счастливой.

Мисля си, че притчата е един благодатен жанр, на който не обръщаме достатъчно
внимание. И басните, разбира се. Ще гледам да наваксам.

# 753
  • Ænima/Albuquerque
Цитат
Счастливая курица
Однажды вор залез в чужой курятник и украл курицу. Когда он убегал, то опрокинул лампу, и курятник загорелся. Курица смотрела назад и, видя огонь пожара, понимала: он спас ей жизнь.
Когда вор откармливал курицу пшеном и хлебом, курица понимала: он о ней заботится.
Когда вор скитался из города в город, пряча курицу за пазуху, курица понимала: он её любит.
Когда курица увидела, что вор замахнулся ножом, она поняла: он хочет покончить жизнь самоубийством. Она прыгнула на нож и прикрыла вора своим телом. И умерла счастливой.

Господи, колко е трудно!  smile3555

# 754
  • n/a
Уф, Сарказъм, съжалявам.

Веднъж един крадец се промъкнал в чужд кокошарник и откраднал една кокошка. Когато той се измъквал, обърнал една лампа, и кокошарникът се запалил. Кокошката гледала назад и, виждайки огъня на пожара, разбрала: той е спасил живота ѝ.
Когато крадецът я хранил  със зърно и хляб, кокошката разбрала: той се грижи за нея.
Когато крадецът обикалял от град на град, криейки я в пазвата си, кокошката разбрала: той я обича.
Когато кокошката видяла, че крадецът замахва с нож, тя разбрала: той иска да се самоубие. Тя скочила върху ножа и закрила крадеца с тялото си. И умряла щастлива.

За толкова време - такъв превод.
А, кажете сега, не е ли кокошка?

# 755
  • Варна
 Laughing
Добри са, добриииии ... Grinning

Няма какво да поправяме.

Сетих се, сигурно, защото се вълнувам напоследък, за бездомните кучета, отглеждани от кучелюби. Обаче на улицата. Те са благодарни.

# 756
Лепота! (казал Иван Василиевич)  hahaha

Laughing
Сетих се, сигурно, защото се вълнувам напоследък, за бездомните кучета, отглеждани от кучелюби. Обаче на улицата. Те са благодарни.

И аз се вълнувам силно от тая тема.  Twisted Evil Кучелюби, та дрънкат.

# 757
  • n/a
Предпочитам напоследък в такива теми да не участвам.
Ни за кучета, като по-висши същества, че ми се сгръчва
цялата представа за хуманизъм "уж", ни за други подоб-
ности. На техен фон ППМ-ействането е слаба ракия ...

# 758
Уф, Сарказъм, съжалявам.

Веднъж един крадец се промъкнал в чужд кокошарник и откраднал една кокошка. Когато той се измъквал, обърнал една лампа, и кокошарникът се запалил. Кокошката гледала назад и, виждайки огъня на пожара, разбрала: той е спасил живота ѝ.
Когато крадецът я хранил  със зърно и хляб, кокошката разбрала: той се грижи за нея.
Когато крадецът обикалял от град на град, криейки я в пазвата си, кокошката разбрала: той я обича.
Когато кокошката видяла, че крадецът замахва с нож, тя разбрала: той иска да се самоубие. Тя скочила върху ножа и закрила крадеца с тялото си. И умряла щастлива.

За толкова време - такъв превод.
А, кажете сега, не е ли кокошка?

И то не каква да е, а щастлива кокошка.

# 759
Вижте какво гласи статуса на Любен Дилов-син във Фейсбук от днес:

Luben Dilov-junior
преди 11 часа
За нуждите на политическата коректност се въвеждат някои промени в приказките. Главите на триглавата ламя вече са, както следва: една черна, една бяла и една с червило и обичка. Снежанка живее не при джуджета, а при седем вертикално предизвикани граждани. Същото название важи и за Малчеко-Палечко. Къщичката на баба Яга може да има крака само от свободни и щастливи кокошки, а на котарака се забранява да се навличат чизми и каквито и да е дрехи, които ще му причинят дискомфорт. Крали Марко освобождава от трудовата борса три редици социално слаби, а дядовата ръкавичка , или се заменя с маршрутка, или участниците трябва да носят етикети, че са „подово отглеждани”. Хензел и Гретел са обявени официално за грешка на семейното планиране, а майката на Пепеляшка – за приемно семейство.

Начинаещ сте в ППМ-ействането, господин Дилов-син, начинаееееещ... Най-добре почетете още, поучете се от специалистите, пък тогава се гмуркайте в дълбоките води на ППМ  bowuu

# 760
  • Ænima/Albuquerque
 smile3532 smile3532 smile3532

# 761
Тая тема ме радва много  Laughing Като бъдеща майка в земята на необузданата политкоректност, често се замислям какво и къде ще трябва да цензурирам, режа и префасонирам. Дори и списъкът с думи, тук считани за "нецензурни" и неподходящи за изговаряне пред деца, предизвиква у мен шляпка по челото и възклицание "а стига бе!" Например, думата "гъз" ("ass") се счита за псувня и не е позволена пред деца. Айде да кажем, някое крехко двегодишно може да се стресне от такива графични термини, и да предпочете "дупе" ("butt"). Но... Когато за пръв път се запознах с племенницата на мъжа ми, тя беше на 8. Неподозираща стриктните правила, произнесох думата "ass" в идиоматичен шеговит израз. Мацката веднага ми заклати пръст, намусена, и ми напомни че пред нея не бива да говоря такива неща  Shocked  hahaha Аз все си мислех че псувнята е брутализъм със сексуална тематика, и наистина съм съгласна че такъв клас думи не са за деца. Обаче, тук псувнята включва всичко "неудобно" и "неприлично" - сексуални думи, обикновени физиологични процеси, възклицания на религиозна тематика, и т.н. Дори "по дяволите" не мога да кажа. Айде разбирам че има думи и поведения "за пред наши хора" и такива "за в обществото", и според мен е нормално вкъщи да си говорим за гъз и пръдня и по дяволите, но навън сред хора да не говорим такива неприличности. Обаче тук разделението не е вкъщи-навън, а изцяло тия думи не са за пред деца. Което аз не мога да го преглътна. "Гъз" ми е една от любимите думи още от дете  Mr. Green Пък и децата обичат майтапи засягащи (несексуални) физиологични процеси, техните звуци и миризми. Унизително е голяма жена на 8, 10 или 12 да се ограничава до бебешкия език на "дупе" и "ако" в свободната среда на собствения си дом. Обществените норми не мога да променя, но с мъжа ми постигнахме консенсус. На английски ще съм прилична и сдържана, обаче на български, имам пълната свобода да си гъз-кам на воля! Муахахахаха!  Twisted Evil  hahaha

# 762
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тъй, тъй Дидка,  Laughing обичат децата таквиз работи, ама....
това дето го пиша може би е за темата за муните, но ще го лепна тук, че е по-престижно  Whistling

с моя змей всяка вечер си разказваме приказки преди сън. арсеналът ми от приказки е богат (три са го слушали и се е обогатявал много години Blush ) но приказките трябва да са различни всяка вечер и така стигаме до жабешката серия:  "жабата и налбантина", "жаба и вол"...

при първия ми опит да "убия" жабата от надуване дъхът на зверчето спря и аз се разсъних от раз. веднага коригирах версията и жабата вместо да се пукне от надуване - взе че мощно трътна Wink и си върна предишния размер.
краят му хареса, а и той е любител на всички земноводни, та повтаряхме приказката няколко пъти, докато ...
от детската градинка ми направиха забеежка, едновременно за променения край на приказката и за тръткането, на което моят хубавец се смеел и го повтарял пред децата 

та това с политкоректността и нецензурните и разрешените думички го има и тук  Hug

# 763
Начинаещ сте в ППМ-ействането, господин Дилов-син, начинаееееещ... Най-добре почетете още, поучете се от специалистите, пък тогава се гмуркайте в дълбоките води на ППМ  bowuu

Точно същото си помислих още на първото изречение. Той отива там, отдето ние се връщаме вече, ехей!  hahaha

Дидитка, ударила си кьоравото направо.  Laughing Егати ужаса, осемгодишно да те цензурира. То освен изначалната тъпота, това ми се струва направо нездравословно - с такава крехка психика като нищо един ден ще получи нервен срив девойката ако чуе дума като л**но, например. Чувствам се тъпо от звездичките, ама май форумът ги изисква. newsm78

# 764
от детската градинка ми направиха забеежка, едновременно за променения край на приказката и за тръткането, на което моят хубавец се смеел и го повтарял пред децата 

та това с политкоректността и нецензурните и разрешените думички го има и тук  Hug
Ама това е детска градина, а аз говоря за 8-годишна девойка, която е достатъчно голяма да знае какво се говори вкъщи и какво в училище. Всъщност доста по-рано от 8-годишни го знаят това. Така че, за най-малките издайници дето не могат да пазят тайната за тръткащата жаба, как да е, ама това е до време...

Общи условия

Активация на акаунт