Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 578
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 795
Погрижи се, де. След работа.  Mr. Green

# 796
  • n/a
В едно седмично нашенско списание излезе статия
за новговор, по-точно във връзка с тези забрани.
За съжаление не успях да я прочета. Като ме спохо-
ди време свободно, ще споделя, освен ако някой
друг не ме изпревари.

# 797
Тръпна.

# 798
  • n/a
Докладвам.
Вероятно авторката ни е колежка,
ако не по писане, то поне по чете-
не и отношение. Макар нейното е
по-горчиво, на пръв поглед.
Измежду примерите на новговор
са дадени и нашите свръх-експлоа-
тирани родител1,2, превода на нов-
говор на Марк Твен и други подоб-
ности. Има и някои нови нюанси, но
те са исторически, в подкрепа на
тезата, че новговорът е характерен
за тоталитарен режим - и в СССР, и
в Китай, и в Камбоджа ...
Много ще се радвам някой, който
пребивава отвъд океана да потвър-
ди или отхвърли едни нови думички,
чиято тъпота (по написаното в статията)
ме кара да се съмнявам в истинност-
та им. И така:
ново понятие за тлъст (дебел човек): ощетен от гравитацията
ново понятие за джудже/лилипут: вертикално подложен на изпитание

Приведен е пример, когато човек помогнал на негърче, сакато, ниско и дебело,
след което коментирал с тези думички случката, му се появили двамина, които
задали въпроса защо е обидил "ощетено от гравитацията и вертикално подло-
женото на изпитания афроамериканче с различни способности" и му наложили
солидна глоба. Дали е достоверно? Не знам...

# 799
Това според мен е ироничен пример как може да се прекали с политкоректността. Но не мога да съм 100% убедена след оня Списък.

Има новговорски превод на Твен?  Shocked

# 800
  • n/a
Е, става дума за Том Сойер, нали го коментирахме преди време.
Абе, надявам се и аз да е ироничен примера, наистина се надя-
вам да е така. Именно поради това моля някой отвъд океана да
каже. Щото пък в статията по този пример не беше вкаран иро-
ничен тон, за сметка на едно следващо нещо, за което той бе-
ше явен (тонът с ирония имам предвид).

# 801
Приведен е пример, когато човек помогнал на негърче, сакато, ниско и дебело,
след което коментирал с тези думички случката, му се появили двамина, които
задали въпроса защо е обидил "ощетено от гравитацията и вертикално подло-
женото на изпитания афроамериканче с различни способности" и му наложили
солидна глоба. Дали е достоверно? Не знам...
Joy Не е достоверно, разбира се. Това по-скоро е виц, който си прави гаргара с "политическата коректност" като я преувеличава до хумористична крайност. Между другото самите негри не обичат термина "афроамериканец", защото нямат нищо общо с Африка - от стотици години те и всичките им прадеди живеят тук. Все едно на тъмнокосите българи да ни викат "монголобългари" и да трябва да го приемаме като признак на загриженост и коректност от страна на русите славяни.

Списъкът е простотия на високо ниво, съставен от хора които ги е страх някой чувствителен отнякъде да не ги осъди за нещо  Laughing Нормалните хора не говорят така, и не са съгласни с подхода. Колко пародии и присмех породи тоя списък из вестниците и интернет... За съжаление обаче много фирми за образователни материали се поддават на такива неща просто "за всеки случай", за по-сигурно. Например миналата седмица, правих една анимацийка с хавайски сърфисти - момчета, по шорти. В разговор с фирмата, мацката се позамисли и каза "абе знам че е идиотско, ама дай да им сложим по една тениска, да не си имаме проблеми"  Tired Мда, мъж гол до кръста, не къде да е ами на плажа, в нечий ум е прекалена голота, и сега издателите масово ги е страх да не настъпят някое религиозно малцинство по мазола.

При все тези реалности обаче, дори и аз никога не съм чувала за "ощетен от гравитацията" или "вертикално подложен на изпитания"  hahaha Не е приемливо да кажеш на някой че е дебел, разбира се - fat - но чак такива изкълчвания на езика... Просто "big" или "large" или "heavy". За ниските - ако са легитимни джуджета са просто "little", a за нас нормалните но ниски джобни гаджета, ние сме си просто "short"  Laughing

# 802
Много е ужасна тая работа с религиозните екстремисти при вас.  Confused

Лоана, аз знаех за американско издание на "Том Сойер" на новговор, не знаех, че има и преводно. Шси кътам книжките като орлица.

# 803
  • n/a
Ммм, ИрПуц, не, на български няма все още превод.
Ставаше дума, че американец си е направил труда
да преведе на американски новговор Том Сойер.
НИдей си къса книжките, моля Simple Smile

Отдъхнах си, признавам. Благодаря, Дидитка, на
теб разчитах да внесеш леко успокоение. Леко, за-
щото даже и да е плод на ирония, все пак тя не се
появява на голо поле.
А, да, мисля, че все пак поводът за статията е имен-
но онзи списък с думичките, дето да не се ползват
по тестовете. Нали последно него нищихме в тема-
та, та затова се сетих най-вече.

# 804
Всичко идва от прекалената свобода, с която злоупотребяват консервите. Отделните щати и отделните училища в тях имат свободата да купуват каквито учебници и учебни материали си поискат, стига на общо ниво да покриват някакви изисквания. Съответно, са много избирателни и каквото не им изнася, го отсвирват. Затова като се изготвя нещо, издателите все си имат едно на ум - "това няма да се купи в Тексас" примерно, затова, за да достигнат възможно най-широк кръг потребители, орязват всичко което може по някакъв начин да не се хареса на някого. Компромисът е, поне в орязан вариант материалът да бъде достъпен до "трудните" региони, защото алтернативата е да бъде отхвърлен изцяло а тогава губят децата. Ако не се правеха такива компромиси, то много от науките и голяма част от историята нямаше въобще да се преподават в някои части на страната... То и сега има такива "черни дупки", но можеше да е и по-зле. Та, заради тях, страдат всички.

Друга причина за прекомерната политическа коректност е чувството за вина и неловкост и желанието да се избегне конфликт. Така теми като негрите, малцинствата, наднорменото тегло, имигрантите, инвалидите и т.н. се побутват леко и отдалеко с омекотени термини  Laughing Преди не е било необходимо и тези хора са били газени и тъпкани, но сега нали има закон за човешките права... И хем потъпкваните са с право чувствителни и искат уважение, хем потъпкващите са малко на тръни и гледат да се покажат много толерантни. Та от там се раждат бисерите.

Много е ужасна тая работа с религиозните екстремисти при вас.  Confused
Наистина, не очаквах такова нещо от уж развита, модерна, цивилизована страна. Но такива екстремисти и въобще такова високо ниво на религиозност (което има властта да променя закони!) като тук в Европа не мисля че някъде може да се намери. Това ми е най-голямото разочарование от Щатите, не мога да го преглътна. А уж църквата и държавата били разделени по закон... трънки! Само на хартия е това. Кандидат-президентските кампании напоследък са "кой е по-по-най-личен на господ"  Tired

# 805
Да, и аз най-много от това се ужасявам, четейки и гледайки за Щатите. Последно се бях потресла от някакъв филм за обучението по биология в училите нейде из Bible belt. Учениците спореха с преподавателя, че еволюцията била невъзможна, нали Бог е сътворил всичко. Ама толкова средновековно мислене демонстрираха, че се уплаших.

# 806
Ако не се правеха такива компромиси, то много от науките и голяма част от историята нямаше въобще да се преподават в някои части на страната... То и сега има такива "черни дупки", но можеше да е и по-зле. Та, заради тях, страдат всички.
Това просто ум не ми го побира.  Shocked Означава ли това, че ако живее дете в някое забутано село на креационисти в училище няма да учи за еволюцията?! А какво става като напусне селото и отиде да учи в някой колеж, например?

А, Пуц, вече е писала.  Hug

# 807
  • n/a
Четох напоследък някакъв непомерен по мои възприятия
висок процент на вярващи в САЩ, но допуснах, че това е
изсмукано поради защита на определена теза на автора.

# 808
Това просто ум не ми го побира.  Shocked Означава ли това, че ако живее дете в някое забутано село на креационисти в училище няма да учи за еволюцията?! А какво става като напусне селото и отиде да учи в някой колеж, например?
Ами, ако живее в такова село, тогава да, възможно е да не учи за еволюцията. Или тя просто да бъде спомената "с намигване" колкото да се отчетат че са я "преподали", и след това да последва религиозна лекция за това как "всъщност" са произлезли хората и животните  Tired После като отиде да учи в колеж, да не би някой да го бие по главата да учи биология? Записва там каквато специалност иска, и учи нея, останалото кучета го яли.

Миналата година попаднах на много интересно проучване, което доста ме изненада. Мащабно, проведено в Европа от Евробарометър на Европейската комисия, и в САЩ от Националната научна фондация. Проучването задава 13 въпроса, проверяващи научната грамотност на населението и целящо да сравни Европа и САЩ. Европа губи по 8 от 13те въпроса и остава зад САЩ по научна грамотност. За САЩ знам какви са причините, и ми е ясно. Но в Европа какво аджеба правят че пак остават неграмотни?!?

Графиката: http://www.nsf.gov/statistics/seind04/c7/fig07-06.htm
Цялата статия: http://www.nsf.gov/statistics/seind04/c7/c7s2.htm
Ексел документ с точните проценти: http://www.nsf.gov/statistics/seind04/c7/fig07-06.xls

# 809
Затъпяват прогресивно, явно. По-точно, затъпяваме прогресивно. Откакто видях тази статия, спрях да казвам "Това само в България може да стане". Пепемейството завладява света.  Tired

Общи условия

Активация на акаунт