Постпостмодерен поглед върху приказките

• 55 565
  • 1 356
  •   1
Отговори
# 810
  • n/a
Аха, и за това проучване четох. Симптомите ги има. Болестта още не е диагностицирана, не знаем
каква е и що е. От контактите си с континентални европейци съм си направила извод - общата
култура е значително по-ниска спрямо нашенеца. Брутални незнания, включително за собствената
им история съм срещала. Държа да подчертая, че контактите ми не са били с хора - интелектуалци,
но все пак с доста висок социален статус. Не ги намирам за тъпи или глупави, защото онова, което
е свързано с работата им, си го владеят. Май не е точно да се говори за затъпяване, а за, то не е и
изглупяване, а по-скоро тенденция към обез-общо-културване.
Ама си спомням и за Шерлок, дето му е все тая дали Земята се върти около Слънцето Simple Smile

# 811
За мен това си е чиста проба затъпяване. Общата култура някак стимулира мисленето, разширява мирогледа, абе прави те не толкова ограничен. А това, че му е все тая на Холмс не значи, че мисли, че Слънцето се върти около Земята, това е то.

Помня един преподавател в университета, англичанин, как ни беше изумил. Беше по времето на бомбардировките в Сърбия и ние естествено бяхме възмутени. Той недоумяваше какво толкова ни пука. Обяснихме, че не е справедливо, той сви рамене с "Е, какво толкова". Запитахме го, ако някой кретен почне да сипе бомби над Нюкасъл или там откъдето беше, забравила съм вече, дали ще му е хубаво, той пак сви рамене и каза, че не му пука, стига той самият да не е там.

Нещата са свързани, колкото по-малко знаеш, толкова по-малко мислиш и толкова по-малко ти пука за каквото и да било извън пълния ти корем.

# 812
  • n/a
М-да, рано или късно ще доведе до затъпяване. Засега все още не е, но не е далеч моментът.
Упс, не до затъпяване, моля, моля. А до ... как беше? ... интелектуална недостатъчност. Не ни отива,
лейдис(з), да се произнасяме не-политкоректно  Mr. Green

# 813
Даже трябва да се префасонира интелектуалната недостатъчност в нещо по-позитивно звучащо. Целеви ментален капацитет, например.

# 814
  • Казанлък of all places
 ShockedЕто сега вече съм будна.

Преди 7 години превеждах на американско семейство, осиновяващо детенце от България. Едно от биологичните им деца беше на възрастта на Христо и му беше изпратило книжка, която само е нарисувало. На една от страничките гордо се мъдреше акула , надписана "sak" или нещо подобно и Мери ми обясни ( със скърцащ глас и свити устни),че тенденцията в училищата в техния щат била да не се поправя спелинга на децата, а да ги оставяли да се развиват по течението и че било важно да пишат, а не какво пишат...Говорим за дете в първи- втори клас тогава.Скърцащият глас на майката беше предизвикан от факта, че за да компенсира учебното недоразумение сядаше и до-преподаваше на децата си спелинга...Северна Каролина, семейство на доктори.

# 815
Милите хора.  Confused

# 816
  • Варна

Нещата са свързани, колкото по-малко знаеш, толкова по-малко мислиш и толкова по-малко ти пука за каквото и да било извън пълния ти корем.

Общата култура ти дава връзките, аналогиите, а от там - новите идеи.
Щом загубим връзките, ще викаме пак Атлантидите.  Wink

# 817
Именно. Не знам кого ще викаме, но съм песимистично настроена. Но може да е и защото е сряда.  Mr. Green

# 818
  • n/a
Сряда, сряда, ама четвъртъкът е близо, нали Simple Smile

Наскоро се замислих - метафорите, ако са с позоваване на нещо от обща култура, направо не стават
да се вкарват в някое обучение. Понеже съм почитател на образното обяснение, все по-трудно ми е
да намеря нещо за онагледяване, което да е културно достъпно за всеки. С което все повече се
съгласявам с ИрПуц Simple Smile

# 819
То даже не е нужно да е достъпно за всеки, но поне за носителите на съответната култура трябва да е.

Сряда, сряда, ама четвъртъкът е близо, нали Simple Smile

Ей го къде е.  Laughing

# 820
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Откакто видях тази статия, спрях да казвам "Това само в България може да стане". ...

Laughing кеееефи ме  Laughing

Цитат
  ... British academic has suggested it may be time to accept "variant spellings" as legitimate.

айде, брайкя, на дублетите  Party
 Laughing то и тук сме с едни гърди напред Wink от тези с по-голяма гравитационна ощетеност  Laughing

# 821
А, недей ти тъй, откъм спелинг не мож ги стигна - при нас дублети, при тях триплети, квадриплети... -плети да искаш с всичките им двойни съгласни, гласни и кво ли не. Макар че и у нас кипи усилен труд в посока "Да напишем 'не знам' по пет различни начина", права си. hahaha

# 822
  • n/a
Тая заран се зачетох в една статия. Изпадна ми оттам едно такова твърдение. В отвъдморско не било
политкоректно да се окачествява някой като "негативен" или по-скоро поведението му да се нарича
така, като "негативно". За целта се използвало ново понятие. Делта. Нещо като делта-поведение.
По разните му обучения и подобни за краткост се използвало означението гръцката буква. Е, много
е гадно да не знаеш кое е вярно, кое не, а вече ми е неудобно да ползвам Дидитка за нещатен
кореспондент Simple Smile

# 823
Тая заран се зачетох в една статия. Изпадна ми оттам едно такова твърдение. В отвъдморско не било
политкоректно да се окачествява някой като "негативен" или по-скоро поведението му да се нарича
така, като "негативно". За целта се използвало ново понятие. Делта. Нещо като делта-поведение.
По разните му обучения и подобни за краткост се използвало означението гръцката буква. Е, много
е гадно да не знаеш кое е вярно, кое не, а вече ми е неудобно да ползвам Дидитка за нещатен
кореспондент Simple Smile

Joy Даааа, има логика... Негативно е да наричаш нещо негативно  Joy

Ще стигнем накрая до универсалното "Ку", ще видите!

# 824
  • n/a
За съжаление все по-малко са хората, които разпознават "Ку"-то. И все се чудя как се получава, че
във времето на дефицит на свобода се получават толкова гениални (не се боя да употребя тази
силна дума) прозрения Simple Smile И пак ще има неполиткоректна употреба на "ку" - не всеки може да докара
вярната интонация.

Общи условия

Активация на акаунт