133 арабки диви и красиви посрещат 2012

• 67 667
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Привет, принцеси. Аз за земетресението се събудих, но пак си налових да заспя, макар че получих сърцебиене. Rolling Eyes

Астарта, предадоха ли ти много позрави, бяхме в ресторанта на абитуриентски бал. Flutter Hug

Айа, мерси за резюмето, но краят на сериала ми зазвуча разочароващо и скучно някак. Mr. Green

Ферда,  Shocked, сподели ако не възразяваш.  Praynig Но не се ядосвай много, то винаги изскача по някой такъв "позитивен" елемент. Макар че май не е насочил оръдието към когото трябва.  Simple Smile

Петерки, УСПЕХ в лечението.  Praynig

Мъги, как сте? Praynig

Аз иначе нямам настроение Embarassed, все лоши работи чета, земетресения, убийства, катастрофи, абе...

# 541
Добро утро на всички!

Много дъжд бе хора, дано лятото не е дъждовно, че на почиващите няма да им хареса  Peace

Амалче, пишеш за настроението, то да не е някой вирус  Thinking И аз тези дни нещо ми липсва доброто настроение, едни отрицателни емоции само... дано юни е по-добър  Praynig щото то по-лошо не може да бъде  Sunglasses

Ясминката, готвиш ли се за гости  Hug скоро включване и с точни дати  Peace

Петерки, само да уточня, че октомври, ноември, декември и дори януари хич не е топло. Аз бях на мъртво море началото на ноември миналата година и си бях облечена с връхна дреха. Хубавото време беше само от около 11-12ч до към 2-3ч, когато стигна до към 22-23 градуса и можеш да свалиш един кат от дрехите  Sunglasses  Иначе ние бяхме в Аман и от там пътувам хе из страната. Мъртво море е на около 30-40 мин от там, в зависимост кой път ще изберете. Може би това е най-добрия вариант, като си вземете кола под наем. Стига се много лесно, има табели навсякъде.  Peace

Лек уикенд на всички!  Hug

# 542
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
... Аз за земетресението се събудих, но пак си налових да заспя, макар че получих сърцебиене. Rolling Eyes

Браво на тебе - майка ми оттогава не само, че не спи, но и си е приготвила чанта с документи, дрехи, лекарства и вода... и ми каза, че си ходи с нея навсякъде, та ако нещо станело да е подготвена и да не й останат най-важните неща под развалините... Mr. Green Как ли се справят хората от много по-земетръсни зони... Навярно са претръпнали.

Цитат
Ферда,  Shocked, сподели ако не възразяваш.  Praynig Но не се ядосвай много, то винаги изскача по някой такъв "позитивен" елемент. Макар че май не е насочил оръдието към когото трябва.  Simple Smile
Въобще не става дума за нещо, касаещо областта, просто преди време ви бях сложила картинка на баница (май на Прошки) и девойката я е харесала... Чудя се, защо се е трудила да ми пише какво иска,  направо да ми беше изпратила адреса си, пък по-нататък е редно аз да се досетя какво иска, да изпека баницата и да й я изпратя на адреса...
Може пък това да е от по-старите писателки в тази тема, която не съм засичала досега и затрова да е така свойски директивно-лаконична...
Тъй като цитирам, не мога да скрия в спойлер цитата на съобщението.

...***Ще бъда така добра да не й публикувам адреса...
Скрит текст:
А относно нападения, които биха били свързани с темата - мога да си го представя много добре, защото преди няколко години бях модератор на една тема за турски сериали в друг форум и периодично имахме "атаки", с цел не само обида, но и да залеят темата така, че да престане да функционира (т.е. десетки, може би стотици вулгарни поста, изпращани наведнъж, напр. в рамките на една нощ)... По цели нощи съм пазила и трила и имах чувството, че тези хора биха ме убили при пряк контакт.... ужасно беше.
Имам въпрос (който ми зададоха в друга тема) - ще съм благодарна, ако ме поправите и кажете повече за тази традиция. За да не преразказвам отново, направо ще постна конкретното изказване (въпросът и моят отговор):

...
Ферда имам въпрос към теб. Момичетата явно не знаеха отговора, защото не ми отговориха, затова питам теб, надявайки се ти да знаеш.
Този жест, който е на снимката и целуването на ръка едно и също значение ли имат!? Питамте, защото Емир допря с брада и чело ръката на Ръзда, а Фери му целуна ръката и след това се допря  с чело. Забелязах тази разлика още във фрагмана и би ми било интересно да разбера дали жестовете в знак на уважение макар и различни значат едно и също.

Наде,  Hug Това е обичай и може би най-точно биха ти отговорили туркините от темата. Мисля, че е едно и също и по традиция не е точно целувка. Предполагам, че означава, че човекът, докоснал челото си (главата/темето) се подчинява на другия, слагайки демонстративно ръката му на главата си.  Доколкото знам, напр. в Ирак има даже и такава фраза "Твоята ръка е на моята глава (чело)". Жестът на целуване на ръка при мюсюлманите (или при монголците) не е същият както целуването на ръка в Западна Европа.
При мюсюлманските молитви също има едно докосване на земята с чело, въобще там е една поредица от жестове-символи, които си имат дълбоко значение, най-общо на подчинение към Бог ("Боже, тук съм, за да те чуя, слушам те, подчинявам се на волята ти" и т.н. - на мен лично много ми харесват). Относно целуването, то е даже по-сложно, всъщност се  докосва и брадата, и челото. Веднъж, с една приятелка се опитвахме да дешифрираме тези жестове и решихме, че освен подчинение, може да означава и че целуваният е "в мислите" (челото) и "в думите" (ченето, брадичката) на този, който го целува по този начин - но това са наши интерпретации... Мога още да разпитам (напр. в арабската тема) или да се опитам да намеря инфо...
П.П. Аз също така съм целувала ръка на по-възрастни, а и на мен са ми целували ръката.  newsm44

# 543
При арабите има ли го този обичай?

# 544
Според мен, би трябвало да го има (или го е имало) при арабите, а също и при персийците. Особено, след като има такъв израз в Ирак... А и нали Османската империя е обхващала териториите до Йемен на юг, а на запад до Мароко (без него) - сигурно са взаимно повлияни.

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 21:41 от Ferda Valkyriata

# 545
Разбрах от половинката, че го има, но към момента не можахме да се впуснем в анализ на символиката. Peace

# 546
Това е проблемът - старите традиции трудно се анализират... Благодаря.

# 547
Привет селам мерхаба по комшийски , момичета Hug.

Знаете от време на време прuтичвам по терлици от TR тема Mr. Green Wink hahaha. Tа да се изкажа и аз за целуваката, ако може Embarassed ... Това го бях пускала преди години в др подфорум. Дано инфото е от полза.

Страхотна неделя на всички Praynig Peace Hug

Цитат на: bz
« #351 Вт., 26 Ян. 2010, 17:02 »

За целуването на ръка на по-възрастните (с разсяснението,че не обобщавам, че има винаги и хора, коuто не следват тази традиция, или си имат техни си някакви правила):
1   Значи първо започвам с изключенията, че има много консервативни u стриктнu жени , който са покрити в чaршафи или в шлифери; тe НЕ СЕ ЗДРАВИСТВАТ дори ... с който и да мъж. Te не подават ръка за здрависване Ha xopa от др. пол и не разрешават да им се целува ръка от хора,к/о не са uM mahram=махрам(т.е. не  са им разрешени: близки роднини, синове, дъщери, внуци, брат9, сестри etc. ...примерно целуваки между братовчеди(MoMu4e-MoM4e) след определена възраст не се поoщрява, целувки/здрависване между снаха и brother-in-law също etc.).  Те не биха целунали ръката на чичото на мъжа си (което си е съвсем в реда на нещата за тукашните традиции), НО биха целунали eDuHcTBeHo на празник(Bayram), eDuHcTBeHo ръката на свекър си!

2   Дъщeря/син целува ръка на майка си/ баща си по повод и без повод

3   Брат/сестра целува ръка на батко си/кака си – тук вече по Байрамите, или ако не са се виждали отдавна.

4   Напълно нормално е булката в семейството да целува ръцете на всички подред : свекърва, свекър, лели,стринки, чичовци, баби, дядовци.

5   В повечето случаu, ако някой е дошъл на гости и е по-възрастен или около годините на вашите родители се предполага да му/и целунете ръката.

6   По Байрамите няма начин и да не искаш да целувашрака – ЦЕЛУВАШ, няма измъкване.

7   На чужденките булки/зетьове не се налага такова напрежение за целувки, все пак те не са от TR, те са чужденци; но на всички местни им става мило и драго, и се умиляват , ако чужденец им почетe традицията.

Целуването е точно така : първо ръката, след това се допира до челото. След което следваT целувки по бузитe (ако са по-близки хората) :
- по двете бузи: дясна до дясна, лява до лява;
- или 4 пъти--> дясна до дясна, лява до лява, лява до лява , дясна до дясна ;
Накрая може да се вземат 2 по 2 дланите и да се каже специална молитва(dua) u накрая се "измива" лицето  с дланите като след молитва.

Това е израз на уважение към по-възрастния човек като такъв.  Все още я има тази традиция и у нас в БГ(по бвреме Сизрни заговезни = седмицата на/за Прошки -  http://selo.bg/photos/data/media/4/2.jpg ). Впечатлението, с което аз съм останала за сега, е че именно традиции като тази в повечето случай помагат на млaдото поколение тук в TR да се държат учтиво и с почит към по-възрстания.
http://serpito.com/wp-content/uploads/bayram_el.jpg
http://www.haberturk.com/2008/04/21/kuturesim/gulel.jpg = prezidenta Gul i prezidentshata – celuvat raka na edna baba
http://www.gercekgundem.com/img/news/bayramlasmaelopmek.jpg

**разбира се не се целува ръката сутрин, обед и вечер всеки божи ден 

« #357 Вт., 26 Ян. 2010, 17:46 »
....

Приближавнето на ръката до челото (в някои арабски/магребски/азиатски страни) и накрая до гърдите(сърцето) е символ на почитане на Господ. (ex. :В Индия докоскането до челото е като докосването на 3-тото око, а докосването до сърцето/гр.кош е символ на беузлсовната любов.)

В Islam-а, челото е символ на съдбата (както когато мюсюлманите се молят докосват челата си до змеята(т.е. преклaнят глава пред Бог), така и при показване уважение/почитание/cMupeHue (или искане на благословия oT) към възрacTния човек, се докосва ръката до челото; на практика този жест казва "предoставям вu добродетелитe си и поверявам себе си на благословията ви".  
http://www.haber3.com/images/gallery/10090/2.jpg

# 548
Цитат
На чужденките булки/зетьове не се налага такова напрежение за целувки, все пак те не са от TR, те са чужденци; но на всички местни им става мило и драго, и се умиляват , ако чужденец им почетe традицията.

По повод булките чужденки, гостувах в Турция на моя приятелка полякиня женена за турчин. Те живееха на отделен етаж, но като слизаха у свекърите, или им идваха гости тя сядаше на един стол точно до вратата за да може по-бързо да стане и да обслужва, ако някой поиска нещо. Това с еочаквало от снахите. Тя го намираше за много мило и го правеше съвсем доброволно, никой не го изискваше от нея.

А по повод целуването на ръка се сещам, че баба ми е разказвала, преди и в България май е било нормално.

# 549
Привет селам мерхаба по комшийски , момичета Hug.

Знаете от време на време прuтичвам по терлици от TR тема Mr. Green Wink hahaha. Tа да се изкажа и аз за целуваката, ако може Embarassed ... Това го бях пускала преди години в др подфорум. Дано инфото е от полза.
...

О-хооо! Много благодаря! Точно се чудех, дали да не задам въпроса си и в турската тема, но понеже никога не съм писала там, не се осмелих... Даже питах в сериаловата тема, откъдето тръгна всичко, дали има някой, който наднича при вас, за да се информираме по-подробно... Накрая се получи много приятна среднощна изненада!

Още веднъж благодаря, ще мога да заспя спокойно, че днес кого ли не питах... Утре ще трябва обаче да звъня подред и да съобщавам за поста ти, защото от всеки попитан имам заръки да споделя защо, аджаба, обичая е такъв...  Wink Grinning
Жива и здрава да си за подробното уточнение и желанието да помогнеш!   bouquet

...
А по повод целуването на ръка се сещам, че баба ми е разказвала, преди и в България май е било нормално.
Било е и жалко за хубавия обичай. Не виждам нищо лошо в демонстрацията на почит.

# 550
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1392906
Не е за всеки да гледа,но съм потресена.Такова развиетие на нещата не очаквах.

# 551
  • сред маслини и портокалов цвят
Криси, нали не си мислиш, че не сме чули за поредното зверство. Peace
Нищо неочаквано няма, в Сирия това е ежедневие от много месеци.
И по-лошо ще става. И скоро край няма да има.
Това е.

# 552
Криси, сърцето ми пресъхна вече.  Embarassed Това, както и миналото клане на деца прехвърли границата на допустимото, в него няма и капка смелост, само безумна жестокост. Съжалявам, че има хора, които са готови да загубят човешкото у себе си като си мислят, че по този начин се пазят. Не само че не пазят себе, защото ако на Асад се наложи да напусне страната, той ще ги изостави, но и сами предизвикват желанието за мъст, което всеки нормален човек би изпитал при подобна гледка... Sick

Ферда, все пак сполучи с разсикването.  Heart Eyes

БЗ, рарешаваш ли да взема написаното от теб и да го пусна в нашия блог с изричното описание на източника? Praynig Hug

Ясминке, обичам те.  Hug Heart Eyes Embarassed

# 553
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...

Не е за всеки да гледа,но съм потресена.

Аз съм повече от потресена. Ужасена съм.

Мили приятелки, обичам ви  Hug

Моля ви, кажете, че Деси и децата са добре  Praynig

# 554
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1392906
Не е за всеки да гледа,но съм потресена.Такова развиетие на нещата не очаквах.

Господи, това е ужасяващо... Всякакви кланета и трупове са покъртитлени, но не мога да си представя никаква ситуация, при която би се стигнало до клане на малки дечица. Как става така, че човечността се превръща в такава необуздана жестокост, при това в свят, където хората от малки са възпитавани, че трябва да си помагат - не мога да го проумея.
Не го вярвах, но там май наистина колелото така се е завъртяло, че все по-лошо ще става, Ясмин е права...

Общи условия

Активация на акаунт