133 арабки диви и красиви посрещат 2012

• 67 684
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Ей, много е приятно да погледнеш темичката и да е пълно с нови писания.

bouquet на всички новички !

Аз се позагубих, но не ми се пишеше напоследък. Пък и нищо ново при мен,

Шило, не мога да те посъветвам за проблема. Аз не обичам да пазарувам, нито реално, нито виртуално. Само ако нещо е много належащо и не може някой друг  да ми го купи.

Айа, поздравления за апартамента. Присъединявам се към пожеланията да го напълните с малки арабо-източноевропейчета   Hug

Деси, как сте вие? Ясмин, при теб как са нещата с лошите новини от Сирия?

Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes на всички арабелки и дечица ! И ако има болни-бързо оздравяване !

# 196
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
....
Добре дошли на нвите, толкова сте много наведнъж, че чак не ви запомних имената.

Аз да се похваля най-после си имаме сняг като бели хора, дебел, пухкав и по всичко изглежда, че цяла нощ ще продължи да вали...утре ще правим снежен човек.

Айа, значи все пак арабско - източноевропейската двойка е вдъхнала доверие.Честито за къщата, със здраве да си я обзаведете и ползвате.
.....
Ферда, на мен ми е любим първия стил. Сигурно защото само него мога да чета.
....

Добре заварили! Hug

Честит първи сняг, къде така дебело и пухкаво е наваляло?
Стилът насх и на мен ми харесва, но може би защото е вокализиран и става по-лесен за четене, нооо завъртян в една калиграфия нямам идея как ще може да се разчете...   Wink Laughing

Айа, честито и от мен на новодомците! Моментът с влизане в ново е много радостен - изживейте го напълно!

ВМаринска, допълнение за теб:

В Ирак има една известна песен с подобно название: “Всичко ще мине.” На арабски ще бъде: “Кулл хаал изуул” (на иракски диалект, иначе е "айзуул") =
كل حال يزول

http://www.youtube.com/watch?v=ryF7t6aWfUU

Изпълнявана е от Азиз Али, вероятно около 1950 г.

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 18:26 от Ferda Mravenec

# 197
  • София
Еха, какво оживление цари тук . Добре дошли на новите дами Hug
Веждо, честит ви сняг!  Като не си навита да гледаш Листопад, то и аз не съм  Mr. Green, прочети го. Книгите на Решат Нури си заслужават, поне аз лично ги харесвам. За жалост у нас са преведени само Чучулигата и Листопад.
Айа, честит ви нов дом!Присъединявам се към пожеланията да го запълните с  чаровни дечковци от европейско-близкоизточния ви съюз. Нали знаеш от споделеното тук колко "умни и сладки" са такива екземплярчета.. Joy Едно от моите кашля като съдран чувал, друго се бори да получи избрана награда за  класиране на следващ кръг на  олимпиадата по немски, трето рисува  по нощите морски пейзаж посред зима върху платно...Да смее да каже някой, че у нас не е весело.
Тук се сещам за шопинг манията на Шилан. Аз съм другата крайност, досущ като Алвера мразя да пазарувам както  по магазини, така и в нета. Наградата, която  деветокласничката си избра обаче, е комплект от две  биографични книги на английски и диск на  някаква нашумяла  в момента  тийн група. И този комплект се наложи да го поръчвам от amazon поради факта, че тук не се предлага. Малеее, сеир пълен, нито регистрация имам, нито зная кое как става. Добре, че  беше насреща добра приятелка да ми свърши работата, аз само й преведох парите по сметка.  Смейте се, смейте се..Първоначално бях против покупката. Първо, че не можех да се справя с процедурата. Второ, нямам навика да награждавам материално конкретен успех, похвалата си е достатъчен стимул. И трето, не ми хареса особено цената. Но после размислих, хем я зарадвах нея, хем я натирих да си упражнява английския с цели две книги по над 200 стр.  с интересно за самата нея съдържание . Ама съм хитра, нали,  нищо, че не  зная как да пазарувам в Амазон.Едното не пречи на другото. Аз тази тактика отдавна я прилагам. Казва девойката, че иска от Хеликон едикоя си книга на бг. Ок, казвам аз усмихнато в знак на съгласие, но успоредно с нея закупувам и нещо на английски или немски. Laughing
Пак се развихрих в писанията. Вместо да  пиша врели -некипели, да се бях заела с изготвянето на загадката.Веждата ще ме подгони, че пак не съм си спазила обещанието . Но пусто не остава време.
Сега ставам, но преди това пращам поздрави на всички ви. Grinning

# 198
  • Враца
Изключително съм впечатлена от оказаното ми внимание и подробната информация ,
която си направихте труда да ми дадете.
Благодаря ви , прекрасни дами!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 199
Веждо, честит ви сняг!  Като не си навита да гледаш Листопад, то и аз не съм  Mr. Green, прочети го. Книгите на Решат Нури си заслужават, поне аз лично ги харесвам. За жалост у нас са преведени само Чучулигата и Листопад.
.........

Добре заварила и на теб! (Извинявай, не зная как да те наричам... )

Ще си позволя да се намеся във връзка с "Листопад" - книгата наистина е хубава, но е използвана само като "скелет" за сериала, където героите и съдбите им са доразвити, понякога и променени... По принцип, литературната основа винаги бива по-добра от екранизацията, но тук ми се струва, че вървят паралелно, така че прочита на книгата няма да замести представата за завършек от филма...

Лек ден ви желая, диви и красиви!  Wink Hug

vmarinska, Hug

# 200
Здравйте,здравейте и от мен...
Добре дошли на всички нови попълнения,знам,че много ще ви хареса тук...   bouquet
Тук по българските земи цари невиждан студ,много завиждам на всички на топло...Аз много обичам снега,но някак си го искам само за Нова Година и Коледа и после ако може да започне лятото веднага,няма да се оплаквам...
И аз да се похваля,аз не знам дали ви разказвах,но и ние с моя арабски принц си търсехме жилище в София,та най-накрая си намерихме,изчистихме заедно,той беше страхотен,с всичко ми помага,подредихме,остават само няколко дреболии и вече си оформихме нашата къщурка...  Flutter
Наистина чувството е страхотно,започва нещо ново,нов етап и има тръпка и всичко изглежда различно... Simple Smile
Още една новина имам да споделя с вас,намерих си и работа и започвам след 2 дни.Малко съм притеснена,защото всичко е съвсем ново за мен,във всяко отношение започва нов период в живота ми...знам,че е за добро и съм щастлива...ще видим каква ще бъде и работата,дано да се чувствам добре,не съм доволна от заплащането,но на първо време ще се задоволя и с това...
Надявам се скоро да се случат още красиви неща...и така:)
А я да ви попитам нещо,всички които имате малчугани,порастнали които са били вманиачени на тема компютърни игри,а вече не ги искат,ние си търсим Плайстейшън 2 или 3,каквото такова,та ако ви се намира в някой кашон и ви е писнало от него,ние ще сме щастливи да ви отървем от него,срещу определена сума разбира се...  Simple Smile
Поздравявам всички ви и ви пожелавам приятен ден...  Hug

# 201
  • Враца
Има един символ , като девятка преди някой надписи.
Да не е символ за главна буква ?

# 202
Има един символ , като девятка преди някой надписи.
Да не е символ за главна буква ?

Здравей, в арабския няма главни букви. Там всяка буква в повечето случаи има по 3 варианта на изписване според позициите й в думата, но няма разлика между малки и големи/главни букви. Ако можеш, покажи какво имаш предвид...

# 203
  • Враца
و آن گذر خواهد کرد

Символът най в дясно.

# 204
و آن گذر خواهد کرد

Символът най в дясно.

Аха, това е на персийски, но няма значение. Това е буквата W , УАУ на арабски, чете се като "У", а на персийски се чете като "В". Това е една от буквите - изключение, която няма 3 начина на изписване, защото се пише самостоятелно, без да се свързва наляво***... и т.н. да не те затормозявам...

П.П. *** На арабски и езиците, които ползват арабица се пише отдясно наляво, а не като при нас.

П.П.П. За малко да забравя (извинявам се!) Уа (на персийски Ва, османски Ве, ... )означава съюза "И". В класическата арабска литература изреченията често започват така. "И.... бла, бла нещо си, нещо си. И... друго нещо... " Дано да съм обяснила...  Embarassed

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 18:10 от Ferda Mravenec

# 205
  • София
Веждо, честит ви сняг!  Като не си навита да гледаш Листопад, то и аз не съм  Mr. Green, прочети го. Книгите на Решат Нури си заслужават, поне аз лично ги харесвам. За жалост у нас са преведени само Чучулигата и Листопад.
.........

Добре заварила и на теб! (Извинявай, не зная как да те наричам... )

Ще си позволя да се намеся във връзка с "Листопад" - книгата наистина е хубава, но е използвана само като "скелет" за сериала, където героите и съдбите им са доразвити, понякога и променени... По принцип, литературната основа винаги бива по-добра от екранизацията, но тук ми се струва, че вървят паралелно, така че прочита на книгата няма да замести представата за завършек от филма...

Лек ден ви желая, диви и красиви!  Wink Hug

vmarinska, Hug

Онова дълго име, което те е затормозило, в превод от немски  е пенсионирана русалка . Историята на този странен ник съм споделяла назад, но сега  ме мързи да се повтарям. Embarassed Предостатъчно ми  е  краткото обръщение Русалка - нищо, че реално по нищо не приличам на такава.  По повод "Листопад" - не съм имала за цел да омаловажа качествата на филма, нито пък имам реална представа доколко  в него се следва сюжетната линия на романа. Не съм го гледала, просто защото не ми е останало време. Вероятно е най-добре човек да види и филма, но аз си робувам на практиката първо да прочета дадена книга, пък за филма по нея - ако остане време и ми го похвалят Laughing Не съм особена фенка на телевизията и на прекалено дългите сериали в частност, без значение дали са турски или не.
Ягодке, аз имам цели три пораснали хлапета, но нито един Play Station. Нали са девойки и трите, така и не проявиха интерес към тази джаджа.За мой късмет.
Лека вечер на всички и по-късно може да намина да видя кой, какво и как Heart Eyes

# 206
Ха, Русалко (връщам си грубото обръщение, макар и да не звучи толкова грозно като Веждо  Mr. Green) нали преди време обсъждахме Решат Нури и листопада. На мен ще ми е интересно да прочета книгата, все пак действието се развива доста отдавна когато е нямало мобифони и компютри, интересно ми е как госпойците въртят интриги в книгата.

Фараула, честит нов живот и на тебе!

Къде се изгуби Мъглата?

Ферда, има ли нещо специфично за персийския, което веднага подсказва, че е персийски, а не арабски? Имам предвид някаква дума, която често се повтаря и я няма в арабския, или нещо подобно. имам предвид писмено, по звучене естествено са много различни. Ако ги няма харакатите трудно бих разпознала арабски ли е друго ли е, всъщност май само урду разпознавам със сигурност от езиците с арабица.

Хора, пак кофти новина, почина бащата на една моя съученичка от гимназията. Човекът си беше болен от скоротечен рак, но това което ме отврати...тя сега ми каза че е починал и как като е ходел на прегледи доктора му е казвал 'Дядка, ти още ли не си умрял"   Доповръща ми се, честно. Това е манталитет, гнусен, долен манталитет. Това не може да се оправдае нито с ниски заплати, нито със смотана неуредена държава или здравна система. Просто си го имаме българите и това е. Спомних си как преди много, много години само с един малък  сак се качих на самолета и избягах. Наистина го чуствах като бягство...от подобен манталитет и простотии. Колкото да се самозалъгваме, че сме велики, гарантирам, че подобно нещо не може да се чуе от лекар към умиращ и в най мизерната държава от третия свят. Извинете ме за емоционалния изблик...Сега като се връщам в БГ виждам само хубави неща, ходя по лекари и зъболекари и се отнасят супер добре с мен, но ей такива случки ми напомнят, че това е така защото имам 25 лева да си платя за частен преглед. Ако ги нямах тия мижави 25 сигурно и мен щяха да ме питат още ли съм жива...това е критерият, за съжаление ,дали да се отнасят към теб като с човек, или мъртвец

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 20:55 от скЛЮчени вежди

# 207
Ох Склю, напълно те разбирам... Както един познат казва - много хора, но малко човеци.  Confused Всеки си гледа само интереса.
Сега гледам новините от днес по българските телевизии и имам буца в гърлото, гледайки възрастни жени от харманлиско да плачат от отчаяние, че не стига, че едва свързват двата края, а сега и това наводнение. Cry

faraula , честит нов дом и работа.  bouquet Дано ти върви все така нахубаво през цялата година, а и след това  Wink

Ferda Mravenec ,пенсионирана Русалке, alvera, Склю и Шилан, благодаря ви.  Hug

За пазаруването онлайн ъсвет не мога да дам, че и аз трудно се спирам  Blush Whistling Амазон ми е един от любимите сайтове, най-вече за книги. Абонирана съм и за разни други сайтове, които имат всяка седмица различни оферти с различни марки, та и тях редовно ги навестявам...Имало е случаи да чакам 4-5 поръчки едновременно. Rolling Eyes

# 208
......
Ферда, има ли нещо специфично за персийския, което веднага подсказва, че е персийски, а не арабски? Имам предвид някаква дума, която често се повтаря и я няма в арабския, или нещо подобно. имам предвид писмено, по звучене естествено са много различни. Ако ги няма харакатите трудно бих разпознала арабски ли е друго ли е, всъщност май само урду разпознавам със сигурност от езиците с арабица.

Имат някои различни букви. Буквите или знаците, които съществуват само на персийски и ги няма на книжовен арабски (MSA, Modern Standard Arabic / اللغة العربية الفصحى), са:
П
Ч
Ж
Г
хамза върху Х (обозначава окончание -ЙЕ)

Всичките букви обозначаващи специфично арабски звуци се използват и на персийски, предимно в думи от арабски произход. Но на персийски много рядко се среща арабското окончание за женски род –.

В персийски няма използваните в урду букви като например или .

По принцип може да се каже, че арабските думи (особено глаголите) са по-дълги от персийските. Между типичните думи от персийски текстове са است (= трета форма от глагола “съм”, т.е. "е") или که (= че). Сегашно време на глаголите има представка می (“ми”) и трето лице единствено число свършва с د (“-д”).  

Цитат
Хора, пак кофти новина, почина бащата на една моя съученичка от гимназията. Човекът си беше болен от скоротечен рак, но това което ме отврати...тя сега ми каза че е починал и как като е ходел на прегледи доктора му е казвал 'Дядка, ти още ли не си умрял"   Доповръща ми се, честно. Това е манталитет, гнусен, долен манталитет. Това не може да се оправдае нито с ниски заплати, нито със смотана неуредена държава или здравна система. Просто си го имаме българите и това е. Спомних си как преди много, много години само с един малък  сак се качих на самолета и избягах. Наистина го чуствах като бягство...от подобен манталитет и простотии. Колкото да се самозалъгваме, че сме велики, гарантирам, че подобно нещо не може да се чуе от лекар към умиращ и в най мизерната държава от третия свят. Извинете ме за емоционалния изблик...Сега като се връщам в БГ виждам само хубави неща, ходя по лекари и зъболекари и се отнасят супер добре с мен, но ей такива случки ми напомнят, че това е така защото имам 25 лева да си платя за частен преглед. Ако ги нямах тия мижави 25 сигурно и мен щяха да ме питат още ли съм жива...това е критерият, за съжаление ,дали да се отнасят към теб като с човек, или мъртвец

За жалост, не мога да не се съглася. Странно "племе" сме българите - все се бием в гърдите, но сме груби, вулгарни, безразлични... Май и по-лошо ще става. За разлика от тебе, аз не се срещам с много хубави неща, но нека да не нищим...

# 209
Благодаря за обяснението, сега разбрах.

Аз имам хубави впечатления от родината защото си ходя за малко. Отвреме навреме се разлигавям тука, гледам пейзажи от България, пускам песни от младините ми, ама подобни 'новини ' ми действащ отрезвяващо,че да не взема съвсем да се размекна и да реша да се върна....

иначе, живея в Лондон (пропуснах да отговоря на питането), тук сме ощетени откъм сняг и много му се радваме, Обикновено се задържа няколко дни, ако въобще ни сполети това щастие.

Общи условия

Активация на акаунт