Църквата се произнесе днес.

• 31 422
  • 844
  •   1
Отговори
# 285
jp, хубаво, така е, но и ето не всички пък се прекланят пред правилите ен брой ин витро процедури.

"Прекланят"? Как пък избра тази дума? Говорим за приемане/неосъждане на чуждия избор, доколкото той касае само съответното семейство и тяхното възприятие на света.

Думата съм я избрала съвсем целенасочено, изхождайки от личния си опит.

Пожелавам ви всичко добро и по-малко пилеене на нервни клетки по подобни теми.

# 286
които имат репродуктивни проблеми би следвало да възлагат цялото си упование на Бог, защото той е истинският лекар и неговата ръка не може да бъде отмахвана от процеса на зачатието и заменяна с тази на обикновените хора и обикновените лекари. " ooooh!
Предлагам всички мислещи по този начин да спрат да лекуват болежките си в болниците и да се уповават на Бог.
То има случаи и на психическа основа, но не виждам защо всички не се обединят при такъв проблем, който все повече става наболяващ.
Не трябва ли всички да се обединим и то и църквата като една от обединяващите сили?

# 287
jp, хубаво, така е, но и ето не всички пък се прекланят пред правилите ен брой ин витро процедури.

"Прекланят"? Как пък избра тази дума? Говорим за приемане/неосъждане на чуждия избор, доколкото той касае само съответното семейство и тяхното възприятие на света.

Е, хубаво - но няма общо с темата. Не говорим за прекланяне тук, а за признаване на правото на избор и търсене на щастието - който както го разбира.

# 288
  • гр. Шумен
които имат репродуктивни проблеми би следвало да възлагат цялото си упование на Бог, защото той е истинският лекар и неговата ръка не може да бъде отмахвана от процеса на зачатието и заменяна с тази на обикновените хора и обикновените лекари. " ooooh!
Предлагам всички мислещи по този начин да спрат да лекуват болежките си в болниците и да се уповават на Бог.
То има случаи и на психическа основа, но не виждам защо всички не се обединят при такъв проблем, който все повече става наболяващ.
Не трябва ли всички да се обединим и то и църквата като една от обединяващите сили?
На първо време църквата трябва да си заслужи ролята на Обединител. През всичките тия години, от началото на демокрацията,  обаче само золуми твори.
Не беше зле да оставиш целият цитат, щото тъй малко двусмислено и неясно става...  newsm78

# 289
  • Galaxy 13197853088
И защо да се реформира църквата?
И защо  да "заслужи",едва ли не 'Тя'
е непослушно дете и сега трябва да
слушка и внимава за да и вярват, да
я милват по главичката и т.н. ?  Има
достатъчно прогресивни религии за
всички желаещи и нежелаещи  Laughing

# 290
Лабрадор,
понеже БПЦ не ми дава нужното, да се откажа от християнството. Чудна позиция просто! За съжаление това виждане споделят 90 процента от свещениците, затова сме на тоя хал...

# 291
  • Колибите
Fussii, и аз като теб  Peace.
Официалните изцепки на БПЦ не могат да разколебаят вярата ми в Бога. Православна християнка съм.

# 292
  • гр. Шумен
И защо да се реформира църквата?
И защо  да "заслужи",едва ли не 'Тя'
е непослушно дете и сега трябва да
слушка и внимава за да и вярват, да
я милват по главичката и т.н. ?  Има
достатъчно прогресивни религии за
всички желаещи и нежелаещи  Laughing

Защото религията има претенциите да поддържа морала в едно общество, а църквата като институция, проповядваща тази религия, имаща себе си за традиционна, се забърква непрестанно в скандали, противоречащи на проповядвания от нея морал. Такава институция не може да има претенциите нито за морален стожер, нито за обединител на обществото. Не може да изискваш от някого да спазва някакви правила, а самият ти да ги погазваш.
Всъщност, който иска може да признава църквата за свой морален стожер, проблема си е негов. Peace

# 293

Е, хубаво - но няма общо с темата. Не говорим за прекланяне тук, а за признаване на правото на избор и търсене на щастието - който както го разбира.

Искаш всеки да признава правото ти на щастие ли? Едва ли е осъществимо. В крайна сметка това е позицията на една религиозна общност принадлежността, към която е незадължителна. Вярата на повечето не е обвързана с Църквата.
Като родител или като християнин да се почувствам засегната от становището на БПЦ? Неизповядващите православното християнство да се чувстват ли засегнати? Ако утре Главното мюфтийство се изкаже за асистираната репродукция?

# 294
  • Galaxy 13197853088
Значи смяташ че щом едно общество се е отказало от морала проповядван в църквата, трябва и църквата да се откаже от него за да угоди на обществото за да го върне в лоното си? Нещо като наркотиците, като не можем да се преборим с тях да ги направим легални ...

Лабрадор,
понеже БПЦ не ми дава нужното, да се откажа от християнството. Чудна позиция просто! За съжаление това виждане споделят 90 процента от свещениците, затова сме на тоя хал...
Християнски течения много, протестанти, католици, мормони и т.н. и т.н. никой не те кара да си атеист или будист ...

# 295
  • n/a
Както гласи едно китайско проклятие, да ти се случи да живееш в интересно време.
Време на парадокси. Време, в което в името на толерантността и свободата безмилостно се притиска до стената всеки дръзнал да има мнение, различно от масовото. Какво ви пречи изказаното становище от БПЦ? Няма ли право на него?

# 296
Както гласи едно китайско проклятие, да ти се случи да живееш в интересно време.
Време на парадокси. Време, в което в името на толерантността и свободата безмилостно се притиска до стената всеки дръзнал да има мнение, различно от масовото. Какво ви пречи изказаното становище от БПЦ? Няма ли право на него?
Има разбира се, но е представител на масовостта, при което има два начина: или да си остане с мнението без масата или масата да приеме мнението й.
При двата случая нашата ПЦ трябва да си помисли.

# 297

Касита, уважавам откровеността ти! Peace Може би където живееш да се прекланят пред ин витро процедурите, но за жалост тук все още карат хората да се срамуват да си признаят. Затова една много малка част от тези жени, които са се превъзмогнали и открито са заявили проблемите си, с риск да ги анатемосат, се опитват да си пилеят нервите по подобни теми и да променят общественото мнение.

# 298
  • гр. Шумен
Значи смяташ че щом едно общество се е отказало от морала проповядван в църквата, трябва и църквата да се откаже от него за да угоди на обществото за да го върне в лоното си? Нещо като наркотиците, като не можем да се преборим с тях да ги направим легални ...

ТОчно обратното! ЦЪрквата отдавна се е отказала от морала, проповядван от самата нея. Говоря за институцията и нейните висши представители. НАй-вече за последните! ЗАщото църквата има и много достойни свещеници, които обаче вместо да се занимават с ин витрото и пр. се занимават с конкретните проблеми на енорията си.

# 299

Касита, уважавам откровеността ти! Peace Може би където живееш да се прекланят пред ин витро процедурите, но за жалост тук все още карат хората да се срамуват да си признаят. Затова една много малка част от тези жени, които са се превъзмогнали и открито са заявили проблемите си, с риск да ги анатемосат, се опитват да си пилеят нервите по подобни теми и да променят общественото мнение.

Живея в България. Но съм убедена, че навсякъде по света има тесногръди.

Общи условия

Активация на акаунт