Църквата се произнесе днес.

• 31 463
  • 844
  •   1
Отговори
# 270
  • София
За пореден път да попитам- какво точно ви учудва в позицията на Църквата?

думата изобщо не е "учудвам"...

# 271
  • Колибите
http://novatv.bg/news/view/2012/01/03/25201/

еееех къде бе, КЪДЕ ги намират т.нар. "богослови". Ама как е възможно подобно тесногърдие, несъпричастност и с извинение малоумие ...

айде сега всички спрете да ходите по клиниките и ходом марш към Долни Воден ... ooooh!

А, то съпричастността е тънка работа, деликатна. Hug. Даже понякога вродена Hug.

Тия от пцъб-то да се изкажат и по друг въпрос.

# 272
Аз не зная защо църквата и който и да е друг се намесва в един толкова личен избор и деликатни неща.
Кой  е този който може да каже аз дали имам право, ще се възползвам ли от него и какви са мотивите ми за едно дете. Това дете да не е общо? Кой е този който е отсъдил?
Не сме ли всички "божие чеда" или някои се считат по- близки и с правото си да решават.
Имали мнение? Другите нямат ли мнение? Или тяхното мнение е свише.

# 273

За мен е точно тази. Ако някоя нерелигиозна организация, с позиция сред българското общество беше излязла с подобна официална позиция, думата щеше да е друга, съгласна съм.

Снежа, колкото и лични и деликатни да са нещата, толкова и не са.

# 274

1. Средновековния начин на изразяване, само трябваше да е на църковнославянски, за да е всичко 6!
2. Пълно дори популярно непознаване на АРТ техонологиите
3. Даването на библейски примери, които съжалявам, но просто са неадекватни
4. Тотална несъпричастност към хората с репродуктивни проблеми - църквата е в позицията на стоящ отстрани съдник. Никаква, ама никаква и следа от подадена ръка, предложение за подкрепа или пр. Включително по отношение на "промотираното" осиновяване, което така е пробутано, че аз лично съм обидена.

Отвратена съм, ОТВРАТЕНА! Ама честно ви казвам

# 275

Ето, и в дадената от теб статия пише, че за гостенката в предаването "ин витро е била единствената възможност да има дете". Това не е и заблуждаване?

Не, не е - не всички приемат едно осиновено дете като свое.

# 276
  • сред маслини и портокалов цвят

Ето, и в дадената от теб статия пише, че за гостенката в предаването "ин витро е била единствената възможност да има дете". Това не е и заблуждаване? Възможност да имаш износено от теб дете- да, но дете можеш да имаш и чрез осиновяване. Колко поредни неуспешни опита ин витро са морални?

Не е заблуждаване, ако жената не приема осиновяването като вариант за себе си.
Всеки взема решения за собствения си живот. Какво общо има морала с броя на опитите ин витро?
Аз имам 5 опита, това колко точно (не)морална ме прави?

# 277
  • Колибите

За мен е точно тази. Ако някоя нерелигиозна организация, с позиция сред българското общество беше излязла с подобна официална позиция, думата щеше да е друга, съгласна съм.

Защото именно Църквата трябва да е милосърдна, утешителка...
А не преднамерено жестока, както в случая със становището.

# 278
jp, хубаво, така е, но и ето не всички пък се прекланят пред правилите ен брой ин витро процедури.
jasmin, има разбира се връзка между броя на опитите и морала. Аз я виждам връзката. Така както за друг пък дете означава само родено от него.
Fussii, постът ми по-горе е отговор на твоите точки или "защо не трябва да ни дреме за мнението на Синода".
Розмариня, къде го четете това че, Църквата трябва да бъде "милосърдна, утешителка"?

# 279
БПЦ дори не е жестока... тя е безразлична, което наистина е страшно.

Касита, а каква трябва да бъде църквата според теб? Или по-точно не църквата, а духовниците, които я представляват.

Защото аз лично очаквам от свещениците (вкл.и висшия клир):
Да познават живия живот и хората, на които следва да бъдат духовни пастири
ДА НЕ СЪДЯТ, а да помагат на хората да преминават през болката
Да приобщават хората към божието слово, а не да ги отблъскватс размахан заканително пръст
Да дават утеха на страдащите хора, потърсили ги за помощ.

Е личния ми опит в това отношение е катастрофален ... Въпросното становище е просто поредното доказателство за това, което казах в предния си пост

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 15:36 от Fussii

# 280

Ето, и в дадената от теб статия пише, че за гостенката в предаването "ин витро е била единствената възможност да има дете". Това не е и заблуждаване? Възможност да имаш износено от теб дете- да, но дете можеш да имаш и чрез осиновяване. Колко поредни неуспешни опита ин витро са морални?
Аз не се учудвам, а се възмущавам.
Не разбирам как една религия основана на твърде неморални устой, особено по въпроса за възпроизводството и семейството може да дава такова становище / изказване/ относно въпроси за възпроизводство и по такива твърде лични неща.
За инвитро - кой додето му стигат силите и възможностите.
Нямаш ли желание да осиновиш дете по- добре никой да не го прави. За там се изисква много повече от това да гледаш свое дете.

# 281
  • Колибите
Розмариня, къде го четете това че, Църквата трябва да бъде "милосърдна, утешителка"?

'Начи аз не съм наред тотално, абсолютно и максимум. Даже и минимум.

Благодаря, който има сили да спори с Вас.

# 282
  • гр. Шумен
http://novatv.bg/news/view/2012/01/03/25201/

еееех къде бе, КЪДЕ ги намират т.нар. "богослови". Ама как е възможно подобно тесногърдие, несъпричастност и с извинение малоумие ...

айде сега всички спрете да ходите по клиниките и ходом марш към Долни Воден ... ooooh!

От материала: "От своя страна, д-р Десислава Панайотова – богослов, член на културно-просветния отдел на Светия синод, обясни, че родителите, които имат репродуктивни проблеми би следвало да възлагат цялото си упование на Бог, защото той е истинският лекар и неговата ръка не може да бъде отмахвана от процеса на зачатието и заменяна с тази на обикновените хора и обикновените лекари. " ooooh!
Предлагам всички мислещи по този начин да спрат да лекуват болежките си в болниците и да се уповават на Бог. Между другото преди време писаха за едно такова семейство, което замалко да умори детето си, защото вместо да го води на лекар, се молело в църквата за неговото изцеление.
Очаквам следващите заклеймени да бъдат трансплантираните и раковоболните (които имат наглостта да се оперират и да се месят в божиите планове за живота им). От тия хора вече очаквам всичко!

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 15:34 от Sessilly

# 283
БПЦ дори не е жестока... тя е безразлична, което наистина е страшно.

Касита, а каква трябва да бъде църквата според теб?

Коя Църква? БПЦ ли в частност? Ако да, то трябва да бъде заличена и създадена отново. В този си вид тя е просто един паразит. И точно заради това се чудя, защо изобщо се възмущавате и негодувате срещу мнението на едно голямо, празно нищо?

# 284
jp, хубаво, така е, но и ето не всички пък се прекланят пред правилите ен брой ин витро процедури.

"Прекланят"? Как пък избра тази дума? Говорим за приемане/неосъждане на чуждия избор, доколкото той касае само съответното семейство и тяхното възприятие на света.

Общи условия

Активация на акаунт