Църквата се произнесе днес.

• 31 302
  • 844
  •   1
Отговори
# 390
Директно едва ли ще те пита ако няма повод за това. Но ако се налага да отсъстваш от работа по няколко пъти в годината, при  положение, че нямаш деца толкова години, пък дори и от чисто човешко любопитство, или дори от нужда от съвет поради подобен проблем в семейството му. Въпросът е принципен: срамно ли е и трябва ли да крием как за заченати децата ни? Не ме интересува това дали някой ще ме или няма да ме пита. Имаме ли причина да го крием?

# 391
  • София
Ох, какво да криеш и защо да лъжеш  newsm78 Мене никой, никога, никъде не ме е питал дали децата ми са правени в леглото или на кухненския плот. Защо изобщо е нужно да се говори за това и кой би попитал такова нещо? Ако държите да си начешете езиците е друго.

Абсолютно.

А що се отнася до "дамгосването", държа да отбележа, че в България лично аз на войнстващи християни не съм попадала, за разлика от войнстващи атеисти.
Тук, да си признаеш, че си вярващ, е равносилно на това да изглеждаш тъп идиот, който вярва в някакво хипи, родено от сурогатна майка.
Тази тема доказва подобни настроения - да не се ровя в ехидните подмятания за това, че щом си вярващ, просто няма как да си интелектуалец. Това било оксиморон Laughing

Мисля, че темата всъщност е за това - да покажем отново какви идиоти са всички, които вярват, начело с безмозъчните същества в БПЦ.

Разбира се, хората сме произлезли от маймуните, Бог е измислица на примитивни умове, които не са знаели кой "произвежда" светкавиците, Богородица е някаква женица, сурогатна майка на първото хипи, Великден е повод да се напием дружно и да плюскаме агнета. Всички сме интелигентни типове и сме вери хепи, че не сме от тъпите, които мислят, че човешкото същество има душа, примерно,щото Дарвин не се е произнесъл по въпроса. Ама пък наистина е адски тъпо да си от пръст или от ребро на някакъв, направен от пръст, нали? Само идиот би вярвал в подобно нещо, няма спор. Laughing И ние трябва да се разграничим от идиотите. Mr. Green

# 392
Църквата не е това, което беше, а и православието никога не се е месило кой знае колко в държавните дела, за разлика от католицизма, така че подобно изявление едва ли има необходимата морална тежест. И някакси, докато не ми го прошепне Господа-Бога от Синайската планина, ми е през тоя какво смята за праведно и грешно някой църковен служител на средно административно ниво с много свободно време. Wink

# 393
От какво да се криете ?
Какво е срамно да имаш дете? Каква е разликата между такива деца и другите деца?
За първи път чувам, че имало и такава разлика.
Nevena Virolan, не само това което пише тук като изрази мога да кажа още много такива, които се използват и тук във форума.

Проблемът е, че се насажда или обратното на представителите от църквата се насажда мнения, които засягат голям кръг от хора. Това не са и мнения, а начин да си изкараш злобата.
Откъде ви хрумна близнаците да ги свързвате с инвитро. Виж за тризнаци и повече, бих се замислила, но по - скоро как ще ги износи тази жена и че ще се родят твърде малки /въпреки, че и последното няма такова значение/.

# 394
Малко не по темата,но не устоях! За великото чудо на живота!

РЪКАТА НА НАДЕЖДАТА  
     "Тази снимка е на 21 седмичното все още неродено бебе Самюел Александър, на което хирургът Йозеф Брунер току що е извършил животоспасяваща операция....Фотографа е заснел този момент с невероятна точност. Снимката с име "Ръката на надеждата" в която малкият Самюел сякаш протяга малката си ръчичка за да благодари на др.Брунер за дареният живот. По-късно майка му споделя, че е плакала със седмици, след като видяла снимката. Самюел се ражда седмици по-късно в перфекно здраве, след 100% успешната операция."
http://jivotmoi.blogspot.com/2011/11/blog-post.html  

# 395
КЛОНКА , всеки има право да вярва в каквото си иска /поне сега/.
Невярващи в нищо хора, поне аз не съм срещала.
Аз си вярвам в мои неща, но не пробутвам моята вяра на някой друг, още по - малко давам съвети за неща които са доказани.
За Дева Мария не се изказвам, но Бог ми прилича на много отявлен образ на определен тип мъж на 21 век. Явно християнството се е развивало твърде напред във вековете.
Не си представям, че има и нормален човек който вярва в произхода на човека.  Маймуната ми е по - близка от реброто.
Едно е сигурно, че принизяването на наболели въпроси до Бог, не е решение на тях и когато има известно решение игнорирането му и заместването му с подобни становища е доста пошло.
 Защото и аз ще задам въпрос Как Бог позволява всичко това да се случва? Не ми казвай, че изкупуваме грехове.

# 396
"Белязан от Бога"[/b]- да, чувала съм, но по-скоро като положителна черта. Вярно е, че религиозната среда оформя разбиранията. Всъщност, всяка среда ги оформя. Аз не бих родила деца от мъж със седловиден нос и някои други дефекти точно заради религиозни текстове, които съм чувала в детството си и в които това е експлицитно изказано. Но не бих и с диабетик ги създала или с възрастен, заради повишените рискове от дефекти, но и защото съм виждала лошо отношение към такива мъже. Мисля, че това си е човешко и няма връзка с религията.  
О, има лошо отношение Невена.Наскоро Божи наместник, беше изгонил от храма едни такива "белязани" от Бога.
И защо отношението към такива мъже е лошо?Пише им на челото, че са диабетици?Диабета не е само наследствен Невена.А и никой не знае и не подозира какъв "грешен"код може да носи за поколението си.А що се отнася до възрастта, причините за дефекти са повече при майката и нейната възраст.
Хора, ин-витрото не е, някаква манипулация на гени, ДНК, пол и др.Дори не си го помисляйте ,едно че е недостижимо, друго, че е незаконно и няма кой да го направи.Това е просто едно оплождане извън маточните тръби.Били те отсранени, запушени или липсващи.Има и мъжки стерилитет, пак жената е на пангара, но там помагат, ако има и дори един жив сперматоозид.Това е ИКСИ.Пак не е бъркане  в генетика или природа.Много деца от мъжки пол прекарват паротит.Между другото, доказаха, че много мъже страдат от стерилитет от колоездене.
Всички деца ин-витро ги износват техните майки, оплодени от техните бащи.Разликата е в "мястото" на оплождането.Няма намеса  в гени, пол, избор на очи, коса, кожа.Ролята на доктора е да ги "срещне", от там нататък е Божа работа.

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 02:09 от ketti

# 397
... Мисля, че темата всъщност е за това - да покажем отново какви идиоти са всички, които вярват, начело с безмозъчните същества в БПЦ...
Те да си плюят в пазвата, че не са толкова безмозъчни като тия от Американския център за превенция на заболяванията (CDC):
http://www.doctorbg.com/page.php?id=15575

Представям си темата за CDC - анатемосани американски старчета от няколко възмутени атеистки?

# 398
  • Paris, France
кетти, гледам на хроничните заболявания и физически дефекти като на излишни разходи и товар. От детството си забелязах, че такива хора тежат на семействата си, изискват грижи и разходи на време и средства, имат периоди на нетрудоспособност. Диабетът се води основна причина за еректилната дисфункция  hahaha. Изпитвам гнус от бодените им пръсти и страх от зарази. Виждала съм ги изоставяни от жените си, с рога итн. Аз съм социално контактен и амбициозен човек и не бих се чувствувала щастлива с болен, видимо стар, увреден и подобни мъж. Баба ми, Бог да я прости, и майка, бяха много мили с такива хора и много им помагаха а аз разбирах, че по-младите, красиви, успели, качествени хора ги отбягват и затова ги отбягвах и аз. Не виждах смисъл да отделя внимание или да съм мила с болен от рак човек, защото ги виждах като обречени а и без това умираха. От детството развих непоносимост и погнуса към по-слаби хора, особено мъже. И сега отбягвам такива хора и избягвам да се запознавам с такива. А мъжо си умираше да кани такива  и да им помага. Спря заради мене, но много от подобните му познати и колеги се обидиха от отношението ми. А аз обиждах, защото се чувствувах унижена. Защото виждах, че към тях няма интерес. Защото знаех, че и да ги изгоня, пак ще дойдат, защото нама къде да идат. Защото когато излизахме с тях по-интересните хора не искаха да дойдат а аз исках да съм с тях. Както и да е. Такъв е света.

# 399
Невена,ти сериозно ли? ShockedКажи, че не го мислиш сериозно  PraynigМайка ти и баба ти са били качествени хора.

# 400
  • Paris, France
съвсем сериозно. Като се оплаках на наконтения ми татко, че мама ми натрапва болни и стари хора, които утре без това ще умрат, татко ме посъветва да искам да ми плаща за времето прекарано с такива  Mr. Green. Така и направих. Времето е пари.

# 401
  • София
КЛОНКА , всеки има право да вярва в каквото си иска /поне сега/.
Невярващи в нищо хора, поне аз не съм срещала.
Аз си вярвам в мои неща, но не пробутвам моята вяра на някой друг, още по - малко давам съвети за неща които са доказани.
За Дева Мария не се изказвам, но Бог ми прилича на много отявлен образ на определен тип мъж на 21 век. Явно християнството се е развивало твърде напред във вековете.
Не си представям, че има и нормален човек който вярва в произхода на човека.  Маймуната ми е по - близка от реброто.
Едно е сигурно, че принизяването на наболели въпроси до Бог, не е решение на тях и когато има известно решение игнорирането му и заместването му с подобни становища е доста пошло.
 Защото и аз ще задам въпрос Как Бог позволява всичко това да се случва? Не ми казвай, че изкупуваме грехове.

Снежа, аз теолог не съм, нито съм някаква фанатична религиозна християнка, че да водя спорове по такива въпроси.
Аз ежедневно греша. Според БПЦ съм си грешница, предполагам. Mr. Green

Впрочем,както ти не си представяш, че има нормален човек, вярващ в идеята за човека, направен от пръст, така мога да ти кажа, че тая теория с маймуната е трагично нелепа тоже. Според съвременното състояние на нещата, произходът на жената от ребро човешко ми изглежда по-логична, отколкото историята с маймуните.
Но да речем, че си права - да, не виждам логика в извайването на човек от прът, признавам си.
Е и? Laughing
Това не ми пречи да вярвам в Бог.

И най-важното - никога не бих нарекла идеята човек да се моли за дете на Бог"принизяване на проблема", когато е изказана от Църквата. Защото Църквата би следвало да е дълбоко убедена в това, че за Бог невъзможни неща няма и че Той именно решава и откликва на молбите човешки.
Лично аз бих била доста смутена, ако Църквата отрече ролята на Бог в зачеването и посъветва миряните да се юрнат да ползват сурогатни майки.
Ти не би ли се изумила от подобно становище? Честно!

А защо Бог допуска това или онова, не мога да ти отговоря. Аз не поддържам лична връзка с Него, не ми говори, не мога да Го питам Grinning
Дълбоко вярвам, че всяко човешко същество получава точно толкова сили, колкото са му необходими, за да може да си носи кръста в този живот.

Невена, изказването ти ме смая. Даже не зная какво да кажа. Confused

# 402
Добре де, вие какво оЧаквате да е становището на БПЦ спрямо сурогатството или забременяване Чрез донор? Както няколко Човека по-нагоре са се изказали, няма нищо по-нормално за църквата да е такова каквото е. Това е консервативна институция, поискали са и становище, какво друго би могла да каже? Да благослови сурогатните майки и донорите ли? Ами няма как да стане, пък и няма нужда. А какво е становището на католиЧеската църква спрямо ин витро, сурогатство, донорство за репродуктивни цели, контрацепция? Хайде и нея да я оплюем дружно защото католиците всъщност са повеЧе пък и сред тях влиянието на църквата е още по-голямо. В светска държава като България мнението на църквата не преЧи на никой и е просто за информация. Който желае да живее според църковните канони може да го следва, останалите никой не задължава да се съобразяват с него. Искали поповете да се въведе вероуЧение, и какво лошо има и в това децата да добият малко обща култура и да разберат Че Коледа не е празник на потребителя? Изобщо имам Чувството Че църквата с каквото и предложение да излезе, все няма да е угодила.

Невена, ами какво ще стане ако не дай Боже ти или някой от съвършените около теб се разболее от диабет например?

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 03:19 от Vjara

# 403
съвсем сериозно. Като се оплаках на наконтения ми татко, че мама ми натрапва болни и стари хора, които утре без това ще умрат, татко ме посъветва да искам да ми плаща за времето прекарано с такива  Mr. Green. Така и направих. Времето е пари.
Имаш право на гледна точка  Thinking Твоя си е Peace.Обаче, минавало ли е ти е през ума, че например , някой от хората, на които много държиш и обичаш, се разболее.Тогава какво?Хипотетично.
Може да се очудвам, но не те осъждам.Така си възприела нещата.И все пак отговора на  горния въпрос  ме интересува.

# 404
  • Paris, France
Минавало ми е. А и майка ми все това ми мелеше на главата. Аз трудно се привързвам към някого. Привържа ли се съм вярна до гроб и плътно до човека в труден момент. За мой, вече признат за приятел човек или близък роднина бих направила всичко. Бих дала и залъка от устата си. Но само за близък. Дразнеше ме, че хора, които никога не са се сещали за нас изведнъж нахлуваха у дома в ужасен външен вид и обречени. Тогава когато никой не ги искаше. чувствувах се ограбена, защото майка предлагаше най-доброто. Предпочитах да го предложим на друг човек. С няколко думи - отхвърлям чужди хора минали срока на годност, но не изоставям близки и ги подкрепям всякак.

Общи условия

Активация на акаунт